Στο Φιλώτι της Νάξου απόψε (16/08, 20:00) ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου θα τιμήσει για μία ακόμη χρονιά τους διαχρονικά πεσόντες Φιλωτίτες στα πεδία της Μάχης – Ποιος καθαρίζει κάθε χρόνο το μνημείο Πεσόντων – Ο Ημελλος που φιλοτέχνησε τη “Μάνα των Αγνοουμένων” στην Κύπρο
16η Αυγούστου 1974… Μία ημέρα που Κύπριοι και Ελληνες δεν θα ξεχάσουν ποτέ … Ο Αττίλας ΙΙ ολοκληρώνεται και η Κύπρος χωρίζεται βίαια στα δύο. Και χιλιάδες Κύπριοι αφήνουν οριστικά τα σπίτα τους… Παράλληλα εκατοντάδες Ελληνες στρατιώτες χάνονται στο πεδίο της μάχης. Για μία πατρίδα που τους πρόδωσε με δεδομένο ότι η μητέρα πατρίδα Ελλάδα ποτέ ουσιαστικά δεν έκανε το χρέος της υπερασπιζόμενη τη Κύπρο με εξαίρεση μία χούφτα Ελληνες που πάλεψαν έως το τέλος απέναντι σε εκατοντάδες πάνοπλους Τούρκους…
Και απόψε στο Φιλώτι έχουμε την ετήσια εκδήλωση από το Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου… Στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο χώρο του Ηρώου Φιλωτίου – τιμώντας την μνήμη των διαχρονικά πεσόντων ηρώων Φιλωτιτών στα Ιερά Πεδία των Μαχών στην εκτέλεση χρέους προς την πατρίδα.
Αυτό που εντυπωσιάζει είναι η πληροφορία που λάβαμε ότι ο άνθρωπος που καθάρισε και φέτος τον χώρο για την εκδήλωση είναι ο εν αποστρατεία Συνταγματάρχης Πυροβολικού Χαρίλαος Γ. Μανιός ο οποίος για πολλοστή φορά και χωρίς τυμπανοκρουσίες προχώρησε και φέτος στον καθαρισμό του χώρου του Ηρώων τιμώντας την μνήμη των συγχωριανών του..
Α και βέβαια να σημειώσουμε εδώ ότι Φιλωτίτης είναι ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε την “Μάνα των Αγνοούμενων”, το αγαλμα που κοσμεί από τα μέσα Ιουλίου την είσοδο του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία. Αποκαλυπτήρια που έγιναν στις 19 Ιουλίου. Τα αποκαλυπτήρια δε έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου. Αποτελεί δωρεά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και για την υλοποίηση του έργου υπήρξε συνεργασία με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας.
Το Μνημείο τοποθετήθηκε στην είσοδο του Τύμβου Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία, όπου βρίσκονται μνήματα Κυπρίων και εξ Ελλάδος αξιωματικών και οπλιτών, οι οποίοι έπεσαν κατά τη τουρκική εισβολή του 1974, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και έγινε στην βάση σχεδιαστικής πρότασης του υποπτέραρχου(Ι) ε.α. της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, Νίκου Ήμελλου, ο οποίος μαζί με τον εξ Ελλάδος γλύπτη, Αχιλλέα Βασιλείου, εργάστηκαν αφιλοκερδώς. Σύμφωνα με τον κ. Ήμελλο, το μνημείο αποτελείται από το άγαλμα της Μάνας, σε φυσικό μέγεθος, κατασκευασμένο από ηφαιστειογενή πετρώματα (λάβα) Σαντορίνης και περιβάλλεται από 42 και 1619 ηφαιστιογενείς πέτρες με την κάθε μια να αναγράφει το όνομα του καθενός αγνοουμένου των περιόδων 1963 – 1964 και 1974.