Οι προτάσεις που τέθηκαν στο τραπέζι στη διάρκεια της συνάντησης στο Σαγκρί ανάμεσα στην Κοινότητα (πρόεδρος) και τον πολιτιστικο Σύλλογο (ΠΝΟΕΣ) – Ποια είναι τα έργα που δρομολογούνται
Ενα από τα μεγάλα στοιχήματα παραδοσιακά είναι η αρμονική συνεργασία των πολιτιστικών συλλόγων με την εκάστοτε Δημοτική ή Κοινοτική Αρχή .. Κι αυτό έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι οι άνθρωποι που εμπλέκονται με τους πολιστικούς συλλόγους, νιώθουν ριγμένοι όταν έρχεται η ώρα που ο εκάστοτε αρμόδιος είτε στο Δήμο, είτε στην Κοινότητα είναι στην πορεία αξιολόγησης προτάσεων… Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Νάξο αλλά σχεδόν στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας…
Σήμερα όμως μέσα από μία ανάρτηση που έγινε την ιστοσελίδα (στα social media) του Πολιτιστικού Συλλόγου ΠΝΟΕΣ βλέπουμε ότι όταν θέλουν και οι δύο πλευρές (Δήμος – Πολιτιστικός Σύλλογος) μπορεί να υπάρχει συνεργασία και μάλιστα για το καλό της κοινότητας. Το Σαγκρί άλλωστε έχει ίσως την μεγαλύτερη έκταση στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αρκετούς οικισμούς που βρίσκονται μακριά από το κέντρο αποφάσεων (σ.σ. το χωριό) οπότε η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη. Το είδαμε άλλωστε με το “καλημέρα” της σχολικής χρονιάς όπου το σχολείο του χωριού ήταν πανέτοιμο για να υποδεχτεί τους μικρούς ένοικούς του σε μία κίνηση που προκάλεσε πολλά θετικά σχόλια. Και το είδαμε και στην συνάντηση που έγινε την Τετάρτη (23/10) για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη εύρυθμη λειτουργία των δύο φορέων.. Κι έτσι είναι πρόταση για δημουργία μουσείου στην Ιερά Μονή του Αγίου Ελευθερίου, δημιουργία τράπεζας αίματος, αλλά και το θέμα του νερού, που “καίει” το χωριό όλο το καλοκαίρι.
Αναλυτικά η ανάρτηση που έγινε το μεσημέρι αναφέρει: “Σε άριστο κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση με τον πρόεδρο της κοινότητάς μας Μιχάλη Μανιό. Από το συμβούλιο μας έλειπε ένα μόνο μέλος ενώ από την πλευρά του κοινοτικού συμβουλίου με μεγάλη μας θλίψη 4 μέλη από τα 5. Δικαιολογημένος ήταν μόνο ένας καθώς ειδοποίησε στο γραπτό μύνημα που είχε στείλει ο πρόεδρος σε όλους.
Καλό θα ήταν κάποιοι άνθρωποι να αρχίσουν να μας παίρνουν στα σοβαρά. Είμαστε πολίτες αυτού του χωριού κι αν δεν υπάρχει τουλάχιστον συζήτηση για τα θέματα που μας αφορούν όλους τότε δεν θα υπάρχουν και λύσεις.
Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν:
Η δημιουργία μουσείου στη Ιερά Μονή του Αγίου Ελευθερίου σε συνεργασία με το σύλλογο της Αθήνας και την κοινότητα.
Το άσπρισμα του χωριού την περίοδο του Πάσχα ύστερα από πολλά χρόνια λόγω απαγόρευσης της προηγούμενης κοινοτικής αρχής.
Η δημιουργία τράπεζας αίματος κατόπιν εισήγησης του προέδρου του συλλόγου της Αθήνας Κώστα Βερνίκου.
Ενημέρωση για το νερό και την εξεύρεση λύσης με την γεώτρηση των “πλακών”.
Η παραχώρηση όποτε μας ζητηθεί της διπλανής αίθουσας από την έδρα του συλλόγου για τις ανάγκες της κοινότητας και την πραγματοποίηση των κοινοτικών συμβουλίων εκεί. (να σημειωθεί ότι αυτή η αίθουσα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου μας είχε παραχωρηθεί πριν 2 περίπου χρόνια αλλά πρόσφατα την παραλάβαμε).
Η Χριστουγεννιάτικη γιορτή με την ονομασία Sagriland προς ενίσχυση του νηπιαγωγίου και δημοτικού σχολείου.
Η απόδοση του ποσού των 150€ στην κοινότητα για να αγοραστούν χρώματα για τις ανάγκες της Ιεράς Μονής του Αγίου Ελευθερίου στα πλαίσια της ανταπόδοσης παραλαβής των κλειδιών για την πραγματοποίηση των Δημητρίων 2019.
Είμαστε παργματικά χαρούμενοι που ύστερα από την ίδρυση του συλλόγου μας το 2011 έγινε στην ουσία η πρώτη συνάντηση σε άριστο κλίμα.
Ο σύλλογός μας θα είναι αρωγός σε ό,τι μας ζητηθεί έτσι ώστε το χωριό μας να φτάσει όπου και τα όνειρά μας”.