Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος - Πύργος Χειμάρρου: Ξεκινάει (επιτέλους) η αφαίρεση των παλαιών ικριωμάτων

Νάξος – Πύργος Χειμάρρου: Ξεκινάει (επιτέλους) η αφαίρεση των παλαιών ικριωμάτων

|

Ανακοίνωση – τοποθέτηση από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τον Πύργο του Χειμάρρου – Τι έγινε όλο αυτό το χρόνο και τι αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες – Ο ρόλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων…

“Τον Απρίλιο του 2021 αγοράστηκε και το εσωτερικό ικρίωμα (εσωτερικές σκαλωσιές) του μνημείου, του οποίου επίκειται άμεση παράδοση. Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου 2021 αναμένεται η εξεύρεση του εξειδικευμένου συνεργείου για την αφαίρεση των παλαιών και την τοποθέτηση των νέων ικριωμάτων.  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μας έχει διαβεβαιώσει ότι μετά την εγκατάσταση του νέου ικριώματος και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προχωρήσει σε κατεπείγουσες επεμβάσεις, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και την ένταξη του Πύργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης”.
 
Μέρος από την ανακοίνωση, τοποθέτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου σχετικά με τα δρώμενα γύρω από τον ιστορικής σημασίας Πύργο του Χειμάρρου, ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση “αιχμαλωσίας” με τη γραφείοκρατία αλλά και την απουσία ουσιαστικής πολιτικής βούλησης από τους αρμόδιους φορείς να συντελούν στην απαξίωση του. Χρόνο με το χρόνο τα σίδερα που τέθηκαν κάποια στιγμή για στήριξη να γίνονται μέρος του “σώματος” του μνημείου, ενώ οι προσπάθειες που γίνονται από φορείς, έχουν τις περισσότερες φορές έναν τοίχο απέναντι τους..
 
Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του πολιτευτή Γιάννη Βλασερού, ξεκίνησε μία κουβέντα γύρω από το θέμα των εργασιών στον Πύργο Χειμάρρου. Και έρχεται ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου να δώσει όλες εκείνες τις απαραίτητες διευκρινήσεις (σ.σ. αν και θεωρούμε ότι δεν είναι δική του δουλειά καθότι υπάρχουν θεσμικοί φορείς για να δώσουν απαντήσεις) για το τι έγινε όλο αυτό το χρόνο που μας πέρασε. Και έχουμε την άποψη ότι η απάντηση από το Σύλλογο έρχεται λόγω του ότι πρωτοστατεί εδώ και χρόνια για την λύση του προβλήματος. Και μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Μάιο (Κυριακή 31 Μαϊου) στα γραφεία του Συλλόγου Φιλωτιτών στου Ψυρρή, είχε πραγματοποιηθεί καθοριστικής σημασίας συνάντηση και το παρών είχαν δώσει ουκ ολιγα πρόσωπα και φορείς που μπορούν να δώσουν λύσεις…
 
Τι αναφέρει η πρόσφατη τοποθέτηση του Συλλόγου Φιλωτιτών;
 
“Αγαπητοί συγχωριανοί και μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου,

Με αφορμή κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου από κοινού με την Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου και σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και δη τον καθ’ όλα αξιέπαινο Διευθυντή αυτής κον Δημήτριο Αθανασούλη και το Υπουργείο Πολιτισμού θα ήθελαν να σας ενημερώσουν αρμοδίως ως ακολούθως:

Κατά το προηγούμενο έτος διάφοροι επιστήμονες (μηχανικοί και αρχαιολόγοι) εντεταλμένοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προέβησαν σε αυτοψίες επί του μνημείου, προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση του συνόλου των προβλημάτων που παρουσιάζει τόσο το μνημείο, και ο περιβάλλων χώρος. Έγινε λοιπόν καταγραφή αυτών.

Σε συνεργασία με τον κο Κώστα Ζάμπα που έχει εκπονήσει τη μελέτη αναστήλωσης του Πύργου του Χειμάρρου αποφασίστηκε η αντικατάσταση των φθαρμένων ικριωμάτων.

Για τον σκοπό αυτόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανέθεσε στον μηχανικό κο Θωμά τη σύνταξη σχετικής τεχνικής έκθεσης-μελέτης. 

Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής έκθεσης και εντός του έτους 2020 ακολούθησε η αγορά του εξωτερικού ικριώματος (εξωτερικών σκαλωσιών) του Πύργου του Χειμάρρου.

Κατόπιν της ως άνω αγοράς έπρεπε να αλλάξει το έτος για να γίνουν διαθέσιμες νέες πιστώσεις.

Τον Απρίλιο του 2021 αγοράστηκε και το εσωτερικό ικρίωμα (εσωτερικές σκαλωσιές) του μνημείου, του οποίου επίκειται άμεση παράδοση.

Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου 2021 αναμένεται η εξεύρεση του εξειδικευμένου συνεργείου για την αφαίρεση των παλαιών και την τοποθέτηση των νέων ικριωμάτων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μας έχει διαβεβαιώσει ότι μετά την εγκατάσταση του νέου ικριώματος και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προχωρήσει σε κατεπείγουσες επεμβάσεις, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και την ένταξη του Πύργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία απαλλοτρίωσης του ευρύτερου χώρου του μνημείου, έχει εκδοθεί η απόφαση, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον δικαστικό προσδιορισμό της προσωρινής ή οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης του ακινήτου.

Τέλος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει προτείνει την ένταξη της αποκατάστασης του μνημείου στην επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν εκ των ανωτέρω ενεργειών και εν μέσω της θλιβερής πανδημίας λόγω κορονοϊού από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τις μέρες μας πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ενεργήσει τα δέοντα.

Μετά την επικείμενη αντικατάσταση της σκαλωσιάς που ζώνει το περήφανο αυτό μνημείο, επίκειται η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης (θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάθεση και την σπουδή που θα επιδείξει η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων) και θα απομένει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου μαζί με την Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου θέλουν να ευχαριστήσουν από καρδιάς τον αγαπητό Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κον Δημήτρη Αθανασούλη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Ιστορικού αυτού μνημείου του τόπου μας.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου για την λόγω και έργω στήριξη και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, εν αντιθέσει με κάποιους που έχουν βαλθεί να παριστάνουν τις Κασσάνδρες και να ενεργούν αφανώς υπονομεύοντας τον Ιστορικότερο Πολιτιστικό Σύλλογο των Κυκλάδων για να αναδείξουν τον εαυτό τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου”

 
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

+πλευση: Διαδικτυακές εκπαιδευτικές δράσεις σε ακριτικά νησιά

Οι δράσεις απο την +πλεύση στα νησιά του Αιγαίου

Επιστροφή στην Ελλάδα 29 πολύτιμων αρχαιοτήτων

Αρχαιότητες που βρίσκονταν στην Αμερική πήραν το δρόμο για την Ελλάδα

Μέλανες: Ψήφισμα για την απώλεια του Αντωνίου Πολυκρέτη

Η ενορία των Αγίων Αποστόλων και οι Μέλανες θρηνούν για την απώλεια του Αντώνιου Πολυκρέτη

Ελβετία – Credit Suisse: Κάθε Ελβετός πολίτης χρεώθηκε 12.500 ευρώ για τη σωτηρία της

Κάθε Ελβετός θα χρεωθεί 12.500 ευρώ για τη διάσωση της Credit Suisse - Δεν είναι όμως σαφές αν η τράπεζα θα κάνει χρήση του μηχανισμού bailout

Caldera Vista: Επανέρχεται από αύριο (23/03) στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια

Μετά από αρκετούς μήνες, το Caldera Vista επανέρχεται στα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια...

Στοίχημα – EuroCup: Προβάδισμα νίκης για τον Προμηθέα

Προμηθέας - Παρί για το πλεονέκτημα έδρας... Ποιος θα επικρατήσει; Η πρόταση από την Foxbet.gr

Μύκονος: Αποστολή κλιμακίου για έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων

Ενίσχυση αστυνόμευσης, κλιμάκιο για έλεγχο πολεοδομικών παραβάσεων – Τι αποφασίστηκε στο Μαξίμου και το κανείς πάνω από το Νόμο

Νάξος: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εορτασμού της 25ης Μαρτίου

Το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου (25η Μαρτίου) στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κεραμωτή: “Εφυγε” από τη ζωή ο Ιωάννης Μιχ. Σιδερής ( Μπεογιάννης)

Αύριο Πέμπτη 23 Μαρτίου η εξόδιος ακολουθία στον ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας Πατρικιας (Περιστέρι)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Εκτακτο: Αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Naxos από Πειραιά

Αλλάζει η ώρα αναχώρησης σήμερα του Blue Star Naxos από τον Πειραιά για Παροναξία και άγονη γραμμή

Γέρικα αλλά ασφαλή σκαριά στο Αιγαίο

Ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας πλησιάζει τα 31 χρόνια – Που ταξιδεύει το γηραιότερο πλοίο στο Αιγαίο

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Δονούσα: Οι επαγγελματίες του νησιού θέλουν περισσότερα δρομολόγια του “Σκοπελίτη” στο νησί τους

Ανακοίνωση εξέδωσαν οι επαγγελματίες της Δονούσας με την οποία ζητούν επιπλέον προσεγγίσεις (έξι) του Express Skopelitis στο νησί τους - Εφτασαν έως το Υπουργείο Ναυτιλίας

The Sun: “Νάξος, το νησί που συγκεντρώνει όλα τα καλά των ελληνικών νησιών”

Αφιέρωμα- «ύμνος» της εφημερίδας The Sun για τη Νάξο και η συμμετοχή του Δήμου αλλά και του Επαρχείου στην ITB 2023

“Πρέβελης”: Δεμένο και ανεκτέλεστα δρομολόγια

Τροποποίηση δρομολογίων του Ε/Γ-Ο/Γ "Πρέβελης" λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

ΑΝΕ Καλύμνου: Εκπτωτη σε δύο γραμμές του Νοτίου Αιγαίου

Κήρυξη έκπτωτης της ΑΝΕ Καλύμνου στις γραμμές Κάλυμνος-Σάμος και Κάλυμνος- Αστυπάλαια.

ΕΑΣ Νάξου – Γ. Πολίτης: “Με το νέο τυροκομείο αναβαθμίζουμε την Γραβιέρα Νάξου” (video)

Το νέο Τυροκομείο της Ε.Α.Σ. Νάξου στο Γλινάδο στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ! - Τι δήλωσαν Καπούνης και Πολίτης

Στη γειτονιά των αγγέλων ο πατέρας Νικόλαος Μετζητάκος

Εφυγε από τη ζωή το βράδυ του Σαββάτου ο πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μετζητάκος - Στον Αγιο Νικόδημο η εξόδιος ακολουθία το μεσημέρι της Κυριακής