Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος - Πύργος Χειμάρρου: Ξεκινάει (επιτέλους) η αφαίρεση των παλαιών ικριωμάτων

Νάξος – Πύργος Χειμάρρου: Ξεκινάει (επιτέλους) η αφαίρεση των παλαιών ικριωμάτων

|

Ανακοίνωση – τοποθέτηση από τον Σύλλογο Φιλωτιτών Νάξου σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά τον Πύργο του Χειμάρρου – Τι έγινε όλο αυτό το χρόνο και τι αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες – Ο ρόλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων…

“Τον Απρίλιο του 2021 αγοράστηκε και το εσωτερικό ικρίωμα (εσωτερικές σκαλωσιές) του μνημείου, του οποίου επίκειται άμεση παράδοση. Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου 2021 αναμένεται η εξεύρεση του εξειδικευμένου συνεργείου για την αφαίρεση των παλαιών και την τοποθέτηση των νέων ικριωμάτων.  Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μας έχει διαβεβαιώσει ότι μετά την εγκατάσταση του νέου ικριώματος και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προχωρήσει σε κατεπείγουσες επεμβάσεις, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και την ένταξη του Πύργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης”.
 
Μέρος από την ανακοίνωση, τοποθέτηση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου σχετικά με τα δρώμενα γύρω από τον ιστορικής σημασίας Πύργο του Χειμάρρου, ο οποίος εδώ και χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση “αιχμαλωσίας” με τη γραφείοκρατία αλλά και την απουσία ουσιαστικής πολιτικής βούλησης από τους αρμόδιους φορείς να συντελούν στην απαξίωση του. Χρόνο με το χρόνο τα σίδερα που τέθηκαν κάποια στιγμή για στήριξη να γίνονται μέρος του “σώματος” του μνημείου, ενώ οι προσπάθειες που γίνονται από φορείς, έχουν τις περισσότερες φορές έναν τοίχο απέναντι τους..
 
Με αφορμή πρόσφατη ανάρτηση του πολιτευτή Γιάννη Βλασερού, ξεκίνησε μία κουβέντα γύρω από το θέμα των εργασιών στον Πύργο Χειμάρρου. Και έρχεται ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου να δώσει όλες εκείνες τις απαραίτητες διευκρινήσεις (σ.σ. αν και θεωρούμε ότι δεν είναι δική του δουλειά καθότι υπάρχουν θεσμικοί φορείς για να δώσουν απαντήσεις) για το τι έγινε όλο αυτό το χρόνο που μας πέρασε. Και έχουμε την άποψη ότι η απάντηση από το Σύλλογο έρχεται λόγω του ότι πρωτοστατεί εδώ και χρόνια για την λύση του προβλήματος. Και μην ξεχνάμε ότι τον περασμένο Μάιο (Κυριακή 31 Μαϊου) στα γραφεία του Συλλόγου Φιλωτιτών στου Ψυρρή, είχε πραγματοποιηθεί καθοριστικής σημασίας συνάντηση και το παρών είχαν δώσει ουκ ολιγα πρόσωπα και φορείς που μπορούν να δώσουν λύσεις…
 
Τι αναφέρει η πρόσφατη τοποθέτηση του Συλλόγου Φιλωτιτών;
 
“Αγαπητοί συγχωριανοί και μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου,

Με αφορμή κάποια πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου από κοινού με την Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου και σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και δη τον καθ’ όλα αξιέπαινο Διευθυντή αυτής κον Δημήτριο Αθανασούλη και το Υπουργείο Πολιτισμού θα ήθελαν να σας ενημερώσουν αρμοδίως ως ακολούθως:

Κατά το προηγούμενο έτος διάφοροι επιστήμονες (μηχανικοί και αρχαιολόγοι) εντεταλμένοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προέβησαν σε αυτοψίες επί του μνημείου, προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση του συνόλου των προβλημάτων που παρουσιάζει τόσο το μνημείο, και ο περιβάλλων χώρος. Έγινε λοιπόν καταγραφή αυτών.

Σε συνεργασία με τον κο Κώστα Ζάμπα που έχει εκπονήσει τη μελέτη αναστήλωσης του Πύργου του Χειμάρρου αποφασίστηκε η αντικατάσταση των φθαρμένων ικριωμάτων.

Για τον σκοπό αυτόν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανέθεσε στον μηχανικό κο Θωμά τη σύνταξη σχετικής τεχνικής έκθεσης-μελέτης. 

Μετά την ολοκλήρωση της τεχνικής έκθεσης και εντός του έτους 2020 ακολούθησε η αγορά του εξωτερικού ικριώματος (εξωτερικών σκαλωσιών) του Πύργου του Χειμάρρου.

Κατόπιν της ως άνω αγοράς έπρεπε να αλλάξει το έτος για να γίνουν διαθέσιμες νέες πιστώσεις.

Τον Απρίλιο του 2021 αγοράστηκε και το εσωτερικό ικρίωμα (εσωτερικές σκαλωσιές) του μνημείου, του οποίου επίκειται άμεση παράδοση.

Εντός Ιουνίου ή Ιουλίου 2021 αναμένεται η εξεύρεση του εξειδικευμένου συνεργείου για την αφαίρεση των παλαιών και την τοποθέτηση των νέων ικριωμάτων.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μας έχει διαβεβαιώσει ότι μετά την εγκατάσταση του νέου ικριώματος και εφόσον κριθεί αναγκαίο, θα προχωρήσει σε κατεπείγουσες επεμβάσεις, χωρίς να περιμένει την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης και την ένταξη του Πύργου σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Σε ό,τι αφορά την διαδικασία απαλλοτρίωσης του ευρύτερου χώρου του μνημείου, έχει εκδοθεί η απόφαση, με την οποία εξουσιοδοτείται ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Κυκλάδων να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον δικαστικό προσδιορισμό της προσωρινής ή οριστικής τιμής μονάδος αποζημίωσης του ακινήτου.

Τέλος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει προτείνει την ένταξη της αποκατάστασης του μνημείου στην επόμενη προγραμματική περίοδο (ΕΣΠΑ), μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν εκ των ανωτέρω ενεργειών και εν μέσω της θλιβερής πανδημίας λόγω κορονοϊού από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τις μέρες μας πως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και το Υπουργείο Πολιτισμού έχουν ενεργήσει τα δέοντα.

Μετά την επικείμενη αντικατάσταση της σκαλωσιάς που ζώνει το περήφανο αυτό μνημείο, επίκειται η ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης (θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την διάθεση και την σπουδή που θα επιδείξει η Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων) και θα απομένει η ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου μαζί με την Δημοτική Κοινότητα Φιλωτίου θέλουν να ευχαριστήσουν από καρδιάς τον αγαπητό Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κον Δημήτρη Αθανασούλη για το έμπρακτο ενδιαφέρον του σχετικά με το παρόν και το μέλλον του Ιστορικού αυτού μνημείου του τόπου μας.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φίλους και τα μέλη του Συλλόγου για την λόγω και έργω στήριξη και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μας σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, εν αντιθέσει με κάποιους που έχουν βαλθεί να παριστάνουν τις Κασσάνδρες και να ενεργούν αφανώς υπονομεύοντας τον Ιστορικότερο Πολιτιστικό Σύλλογο των Κυκλάδων για να αναδείξουν τον εαυτό τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου”

 
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εγκρίθηκε το Πλαίσιο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αλλά δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις (video)

Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είπε "ναι" στο Πλάνο Δράσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για το 2023 - Γιατί έφυγε ο Βασίλης Βρούτσης (video)

Δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά το καλοκαίρι στη Νάξο

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων… – Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση – Η καλοκαιρινή φύλαξη παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση - χρονοδιάγραμμα και δικαιολογητικά

Η Μήλος εντάσσεται στο πρόγραμμα “Φαιναρέτη”

Οκτώ νέα μικρά νησιά εντάσσονται στο πρόγραμμα Φαιναρέτη - Πόσα είναι στο Νότιο Αιγαίο

Κάρπαθος: Αντιδράσεις για τα ζωντανά ψάρια που τηγάνιζαν σε ταβέρνα

«Ζωντανά ψάρια στο τηγάνι και μια πιουκλωμένη κατσίκα». Δυο υποθέσεις κακοποιήσεις ζώων βαραίνουν την Κάρπαθο (video)

ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος (30/05) στον Δανακό

Για δεύτερη φορά τον Μάιο ο Δανακός θα μείνει για αρκετή ώρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ... Το χρονοδιάγραμμα

Τρίποδες (Βίβλος): Πωλούνται 17 στρέμματα στη θέση Μητροπόλου

Πωλητήριο σε ακίνητο έκτασης 17 στρεμμάτων στη θέση Μητροπούλου Νάξου

Αύριο Τρίτη (30/05) η συνεδρίαση της Κοινότητας Χώρας Νάξου

Συνεδριάζει την Τρίτη 30/5 η Κοινότητα Νάξου – Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

Αγορές ελληνικών ακινήτων στα σχέδια από τους αλλοδαπούς, ποιος ο λόγος;

Πυρετός συναλλαγών στα νησιά - Ποιοι, πού και τι ακίνητα αποκτούν

Εκλογές 2023 – Σαντορίνη: Με την “Θηραϊκή Πολιτεία” η Μάντυ (Αδαμαντία) Γκλαβά

Μία ακόμη υποψηφιότητα ανακοίνωσε η "Θηραϊκή Πολιτεία" του Νίκου Ζώρζου ενόψει των εκλογών σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στοίχημα – Αγγλία: Ανοδος για τις «Κουκουβάγιες» με …διπλό

Η πρόταση από την Foxbet.gr :«Κουκουβάγιες» ανόδου και διπλά... πρωτιάς για Κοπεγχάγη, Μίντιλαντ

Έφυγε από τη ζωή ο Άκης Δημητροκάλλης

Σε ηλικία 75 ετών, ο Άκης Δημητροκάλλης – με καταγωγή από το Γλινάδο Νάξου – έφυγε από τη ζωή – Στο κοιμητήριο Ζωγράφου η τελευταία του κατοικία

Sea Jets: Ξεκινούν δρομολόγια αύριο (26/05) τα “Sifnos Jet” και “Champion Jet 1”

Δύο ακόμη ταχύπλοα της SeaJets σε δρομολόγια στις Κυκλάδες

Express Skopelitis: Ξεκίνησε δρομολόγια και προς την Σαντορίνη

Από την περασμένη Κυριακή (21/05) και κάθε Κυριακή το Express Skopelitis επισκέπτεται την Σαντορινη από την Αμοργό ...

“Ονειρο” αποτελούν οι Κυκλάδες για τους Ελληνες

Οι Κυκλάδες, εξωτικός προορισμός για Ελληνες - Oδύσσεια πλέον το να βρεις κατάλυμα στους δημοφιλείς προορισμούς (Ανάφη, Μήλος, Σίφνος)

Ηρακλειά: Οταν η δασκάλα έχει τη κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό σχολείο

Σχολείο στην Ηρακλειά: Δασκάλα έχει την κόρη της μοναδική μαθήτρια στο δημοτικό όπου διδάσκει

“Νήσος Ρόδος”: Παίρνει και πάλι σήμερα το δρόμο για Πάρο – Σαντορίνη

Μία ακόμη εκτός .. προγράμματος αναχώρηση του "Νήσος Ρόδος" προς Πάρο - Σαντορίνη

Cycladic: “Κόβει” Σαντορίνη, Μύκονο, συνδέει Νάξο με Αστυπάλαια

Ανακοινώθηκε το θερινό πρόγραμμα της Cycladic iFly... Εκτός Σαντορίνη, Μύκονος και Ρόδος - Δείτε τα δρομολόγια

New York Post: Προτείνει Σίφνο και Νάξο ως ιδανικές επιλογές για το φετινό καλοκαίρι

«Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν τουριστικό προορισμό τόσο για τον πλούσιο πολιτισμό της όσο και για την απόλυτη χαλάρωση» γράφει η New York Post

“Πρέβελης”: Επιστρέφει στο Βόρειο Αιγαίο…

Το "Πρέβελης" και πάλι στο Βόρειο Αιγαίο - Σε σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη

Διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο Καλαμούρια – Ορκός

Και στη περιοχή του Ορκού, στο δρόμο Καλαμούρια - Ορκός έχουμε διακοπή κυκλοφορίας - Το χρονοδιάγραμμα