Η Παναγιά Δροσιανή, μία από τις πλέον ιστορικές μονές της Νάξου στη Μονή γιορτάζει αύρο (08/09) το Γενέσιο της Παναγίας της Θεοτόκου (δείτε το εορταστικό πρόγραμμα)
«Δροσιανή» δεν είναι επωνυμία της Παναγίας. Ο ναός οφείλει το όνομά του στο κτήμα Δροσιά στα όρια του οποίου αναγέρθηκε.
Ο ναός, αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), αποτελεί το μοναδικό κατάλοιπο του μοναστηριού Παναγίας της Δροσιανής, που χάρισε στο χωριό το όνομά του. Είναι πιθανό πως στην αρχή το μνημείο χτίστηκε σαν μαυσωλείο. Τόσο η τοιχοδομία όσο και οι αρχιτεκτονικές του μορφές δεν αφήνουν αμφιβολία ότι το κτίριο της Δροσιανής εντάσσεται στην παλαιοχριστιανική εποχή. Οι τοιχογραφίες του ναού χρονολογούνται από το α’ μισό του 7ου αιώνα.
«Προφανώς αποτελούν επαρχιακή έκφραση ρευμάτων προερχομένων από την Πόλη και καθώς στην Πρωτεύουσα λείπουν έργα ζωγραφικής αναγόμενα σ’ αυτή την εποχή η σημασία του διακόσμου της Δροσιανής είναι φανερή». Καταλαβαίνουμε την σημασία που έχει ο ναός, όχι μόνο ως μνημείο για τουριστική επίσκεψη, αλλά και ως ιστορική μαρτυρία για τη Νάξο της παλαιοχριστιανικής/πρωτοβυζαντινής εποχής.
Να επισκεπτόμαστε το ναό κάθε φορά που μπορούμε κι όχι μόνο 7/8 Σεπτεμβρίου ή κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην «αναβίωση» τοπικού εθίμου. Περισσότερο, ο ναός χρειάζεται την υποστήριξή μας καθώς το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού χρειάζεται συντήρηση.
Αυτά αναφέρει ο Κωστής Κατσουρός στην προσωπική του ιστοσελίδα στα social media… Εμεις να προσθέσουμε ότι κάθε επίσκεψη στο Ναό μας μεταφέρει νοητά στην Βασιλεύουσα, την Κωνσταντινούπολη, την εποχή του Βυζαντίου (σ.σ. δεν είναι παντα κακό ένα τέτοιο ταξίδι) και σήμερα Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 7.30 θα τελεστεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός και το πρωί στις 7.30 ο Ορθρος και η Θεία Λειτουργία στο Μοναστηριακό Τυπικό. Ακόμη και μία τυπική βόλτα αξίζει…