Οι μαθητές της Θεατρικής ομάδας του Γενικού Λυκείου Νάξου παρουσιάζουν την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή την προσεχή Πέμπτη (28/06) στα Υρια – Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι πριν από 86 χρόνια οι τότε μαθητές του Γυμνασίου Νάξου είχαν ανεβάσει και πάλι την ίδια παράσταση με πολύ μεγάλη επιτυχία για την εποχή (1932)
Την προσεχή Πέμπτη, σε τρεις μέρες δηλαδή στα Υρια, σε έναν από τους ωραιότερους χώρους πολιτισμού της Νάξου, η θεατρική ομάδα του Γενικού Λυκείου θα μας συγκινήσει και πάλι. Και πάλι; Ναι, γιατί οι παραστάσεις που έδωσαν πριν από μερικές ημέρες στο πολυχώρο του σχολείου όπου και ανέβασαν την τραγωδία του Σοφοκλή «Αντιγόνη» έφερε τους θεατές στα … πόδια Όρθιους να χειροκροτούν την ερμηνεία των παιδιών… Και έτσι, το βράδυ της Πέμπτης θα έχουν την ευκαιρία ακόμη περισσότεροι να απολαύσουν και με το φως της Πανσελήνου την όμορφη και συνάμα διδακτική τραγωδία του Σοφοκλή και η οποία συνεχίζει να είναι το ίδιο επίκαιρη όπως τότε…
Αυτό όμως που δεν γνωρίζαμε, εμείς οι νεώτεροι είναι ότι η συγκεκριμένη τραγωδία έχει ανέβει στο παρελθόν στη Νάξο όχι από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες ηθοποιούς αλλά από τους μαθητές του τότε εξατάξιου Γυμνασίου Νάξου… Τον Μάιο του 1932. Και σε μία παράσταση από την θεατρική ομάδα που χαρακτηρίστηκε ως το γεγονός της χρονιάς… Και αυτή η είδηση έρχεται από την εφημερίδα «Φωνή Νάξου – Πάρου» και από την ιστοσελίδα «Ορεινός Αξώτης» που μας ταξιδεύει στο χρόνο…
Ας δούμε την κριτική εκείνης της παράστασης…
‘’Την 29η Μαΐου 1932 δόθηκε στο αμφιθέατρο του γυμνασίου παράσταση από τους μαθητές και τις μαθήτριες . Η παράσταση ήταν το αρχαίο δράμα ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλέους και την οποία παρακολούθησε πλήθος εκλεκτού κόσμου .
Οι ερασιτέχνες ηθοποιοί κατανόησαν τις δυσκολίες του έργου , είχαν μελετήσει τους ρόλους τους τόσο καλά ώστε κατόρθωσαν να μας παρουσιάσουν ένα ωραιότατο σύνολο .
Η δ. Μαρία Γεροντάκη ως Αντιγόνη υπήρξε υπέροχη , οι δε αποχαιρετιστήριοι προς τη ζωή μετά την εις θάνατο καταδίκη της ήσαν πραγματικό κλάμα. Ο μαθητής Μ. Ζευγώλης ως Κρέων επιβλητικός και μεγαλοπρεπής ενσάρκωσε πλήρων τον αρχαίο των Θηβών βασιλέα . Επίσης η Φλώρα Χρύση ως Ισμήνη , η Αλεξάνδρα Ορφανού ως βασίλισσα Ευρυδίκη και οι μαθητές Ι. Κουφόπουλος ως Αίμων , Ν Λαμπαδάκης ως Τειρεσίας και Σ. Φραγκίσκος ως Εξάγγελος απέδωσαν πολύ καλά τους ρόλους τους .
Καλός ήταν επίσης και ο χορός των γερόντων αποτελούμενος από τους μαθητές Σπ. Βιτζηλαίο ως κορυφαίο , Γ Αργυρόπουλο , Οικονομόπουλο , Γ Χατζηδάκη και Β Μπισκιτζή .
Μετά το δράμα παίχθηκε η κωμωδία Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΡΕΓΓΑΣ στην οποία έλαβαν μέρος οι μαθήτριες Εκένη Μπαμπαϊτου και Αγλαϊα Προμπονά και οι μαθητές Δ Αυλιτής , Γ Χατζηδάκης και Μ Ζευγώλης . Διακρύθηκε ο Αυλιτής που σκόρπισε τα γέλια στους παρευρισκόμενους .
Η παράσταση του γυμνασίου προξένησε μεγάλη έκπληξη σε όλους , ουδέποτε φανταζόμαστε ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούσαν να έχουν σχέση με τη δραματική τέχνη . Στον Γυμνασιάρχη και τον σύλλογο των καθηγητών εκφράζουμε τα συγχαρητήρια μας για την επιτυχία αυτή , στους δε μαθητές απευθύνομε ένα μεγάλο ΕΥΓΕ για την προσπάθεια αλλά και το αποτέλεσμα στη τόσο καλή απόδοση του έργου ….’’