Το μήνυμα του Επάρχου Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Ιωάννη Μαργαρίτη για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου – Η αναφορά του στον Ιάκωβο Καμπανέλλη
” Ως Νάξιοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και συγκινημένοι καθώς το 2022 ανακηρύχτηκε «έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την γέννηση του σπουδαίου Νάξιου ο οποίος υπηρέτησε και τίμησε το θέατρο και αναδείχτηκε δημιουργός με παγκόσμιο κύρος. Πάντα επίκαιρος και ανθρωποκεντρικός, ο Καμπανέλλης διακρινόταν για την βαθιά αγάπη του στην Ελλάδα καθώς στο έργο του αποδίδεται πάντα γνήσια ο σφυγμός της ράτσας μας, ο παλμός της Ελλάδας, ετούτης της γης που προέτρεπε τους θεατές στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» να τον αφουγκρασθούν καθώς «χτυπά με 80 σφυγμούς ωραίους σαν από παλιό τύμπανο.» “.
Μέρος του μηνύματος από τον Επαρχο Νάξου, Μικρών Κυκλάδων και Αμοργού, Ιωάννη Μαργαρίτη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου και με σαφή αναφορά στον Ιάκωβο Καμπανέλλη... Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι διανύουμε το “Ετος Καμπανέλλης” και η Νάξος βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού…
Αναλυτικά, το μήνυμα του κου Μαργαρίτη αναφέρει:
“Παγκόσμια ημέρα θεάτρου σήμερα και δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι που το σπουδαίο αυτό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, στην Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Κριτικής και του Λόγου, της Φιλοσοφίας.
Μεγάλη της Πολιτείας Σχολή λογάριαζαν οι αρχαίοι Έλληνες το Θέατρο καθώς για εκείνους δεν ήταν μόνο γιορτή και ψυχαγωγία αλλά θεσμός της Πολιτείας την οποία οι αρχαίοι δραματοποιοί έκριναν και κατέκριναν στην ευγενή τους προσπάθεια πάντα να νουθετήσουν, να διαφωτίσουν, να καταδείξουν τα κακώς κείμενα μορφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τους πολίτες και εκπαιδεύοντας τους στην κριτική, ελεύθερη και έλλογη σκέψη που αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας. Η ανεκτίμητη αυτή προσφορά του Θεάτρου και των δημιουργών του αποτυπώνεται και στην πασίγνωστη στιχομυθία των «νεκραναστημένων» Αισχύλου και Ευρυπίδη, στους αριστοφανικούς Βατράχους, όπου ο Ευρυπίδης απαντώντας στην ερώτηση γιατί πρέπει να θαυμάζουμε τους δραματοποιούς αποκρίνεται: «Για τη δύναμη του νου τους και τις ορμήνειες τους, που κάνουν καλύτερους τους ανθρώπους στις πόλεις». (στ.1009) ενώ ο Αριστοτέλης θεωρούσε πως η δραματική ποίηση είναι «φιλοσοφικότερη και σπουδαιότερη από την ιστορία».
Αυτή τη σκυτάλη πήραν και τίμησαν οι κορυφαίοι κατοπινοί δραματουργοί και θα χρειαζόμασταν σελίδες ολόκληρες για να παραθέσουμε έστω και ψήγματα από τις συνηγορίες τους υπέρ του Θεάτρου που ο Μπρέχτ επέμενε πως πρέπει να ψυχαγωγεί με διδαχή και έρευνα και ο Σαίξπηρ θεωρούσε πως είναι «το άπιαστο και φευγαλέο χρονικό κάθε εποχής, της φύσης ο καθρέφτης, που δείχνει το γνήσιο πρόσωπο της αρετής».
Ως Νάξιοι είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και συγκινημένοι καθώς το 2022 ανακηρύχτηκε «έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη» με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την γέννηση του σπουδαίου Νάξιου ο οποίος υπηρέτησε και τίμησε το θέατρο και αναδείχτηκε δημιουργός με παγκόσμιο κύρος. Πάντα επίκαιρος και ανθρωποκεντρικός, ο Καμπανέλλης διακρινόταν για την βαθιά αγάπη του στην Ελλάδα καθώς στο έργο του αποδίδεται πάντα γνήσια ο σφυγμός της ράτσας μας, ο παλμός της Ελλάδας, ετούτης της γης που προέτρεπε τους θεατές στο «Μεγάλο μας Τσίρκο» να τον αφουγκρασθούν καθώς «χτυπά με 80 σφυγμούς ωραίους σαν από παλιό τύμπανο.». Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ως γνήσιος απόγονος των κορυφαίων αρχαίων Ελλήνων δραματουργών καταφέρνει εκείνο που ήταν ζητούμενο και σε εκείνους, να μορφώσει τους θεατές και μελετητές του έργου του, να τους εκπαιδεύσει σε θέματα ελευθερίας και δημοκρατίας, να προβληματίσει και να διαφωτίσει για την πραγματικότητα, κοινωνική και ιστορική.
Είμαστε υπερήφανοι ως Νάξιοι που ο μεγάλος αυτός πνευματικός άνθρωπος γεννήθηκε και εμπνεύστηκε από την πατρίδα μας έχοντας ταυτόχρονα την επίγνωση της ευθύνης που φέρουμε να τιμούμε τη μνήμη του”
.