Πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα Κύπρου το 3ο Συμπόσιο Σεφέρη (3-5 Νοεμβρίου), τα εγκαίνια του οποίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδης – συμμετείχε ως ερευνητής του έργου του Σεφέρη και ως εκπρόσωπος της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
Πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα το 3ο Συμπόσιο Σεφέρη που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα» το τριήμερο 3 – 5 Νοεμβρίου. Και μάλιστα γίνεται προσπάθεια να αναβιώσει σε μόνιμη βάση μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Στόχος του Δήμου Αγίας Νάπας είναι να καταστεί η Αγία Νάπα κέντρο σεφερικών μελετών, ανταποδίδοντας έτσι την αγάπη του ποιητή για τη περιοχή, αφού ως γνωστόν ο ποιητής αφιέρωσε δύο ποιήματα και πολλές αναφορές στα ημερολόγια του. Το 3ο Συμπόσιο ήταν αφιερωμένο στο Δημήτρη Μαρωνίτη, τον διαπρεπή Φιλόλογο που ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το έργο του Σεφέρη και τα κυπριακά ποιήματα.
Τώρα τι σχέση έχει η Κύπρος με τη Νάξο και δη το Φιλώτι; Μα πολύ απλά, στις τριήμερες εκδηλώσεις του Συμποσίου (από το απόγευμα της 3ης Νοεμβρίου έως και την 5η Νοεμβρίου) κατά τις οποίες παρουσιάσθηκαν 26 εισηγήσεις από συγγραφείς, ποιητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους της Ελλάδας και της Κύπρου, ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος και προήδρευσε στην Πρώτη Συνεδρία του Συμποσίου, παρουσίασε τα κύρια σημεία του υπό έκδοση βιβλίου του για το Σεφέρη, υπό τον τίτλο “H επιρροή στο ποιητικό έργο του Γιώργου Σεφέρη της Σκάλας Βουρλών και των οικογενειών της μητέρας του Τενεκίδη και Αρώνη” από τη Νάξο Κυκλάδων.
Όπως είναι γνωστό ο Γιώργος Σεφέρης έζησε από τη γέννησή του το 1900 έως την αναχώρηση της οικογένειας Σεφεριάδη για την Αθήνα (1914) στη Σμύρνη και στη Σκάλα Βουρλών. Στα χρόνια αυτά σπούδασε στη “Σχολή Αρώνη”, την οποία ίδρυσε το 1852 ο Νικόλαος Αρώνης από το Φιλώτι Νάξου, όπως άλλωστε και οι γονείς του Στέλιος και Δέσπω. Στην εισήγησή του ο κ. Γ. Ανωμερίτης αναζήτησε μετά από πολυετή έρευνα τα γενεαλογικά δένδρα του Ναξιακής καταγωγής παππού του Γεωργάκη Κόκκου Τενεκίδη και της οικογένειας Αρώνη, επιδιώκοντας να διερευνήσει τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του θαλασσινού Σεφέρη από την παιδική του ήδη ηλικία, σε σχέση με τη μάνα του, τους Αρώνηδες, Τενεκίδη και τη Σκάλα των Βουρλών.
Ο κ. Γ. Ανωμερίτης κατά την παραμονή του στην Αγία Νάπα, επισκέφθηκε μαζί με τον Τίτο Πατρίκιο, Θανάση Βαλτινό, Δημήτρη Δασκαλόπουλο, Μαρία Στασινοπούλου και τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάφου και πρώην Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Γιώργο Γεωργή Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής της Αγίας Νάπας/Αμμοχώστου και μίλησε με κεντρικό θέμα την Ποίηση και τον ποιητικό λόγο του Γιώργου Σεφέρη. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το 2008 η “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” παρουσίασε το ποιητικό έργο του Σεφέρη με θέμα “Οικουμενικός Σεφέρης και η Νάξος”.
Να αναφέρουμε τέλος ότι στην τελική συνεδρία τιμήθηκε, ύστερα από απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής, ο ποιητής, δοκιμιογράφος και βιβλιογράφος Δημήτρης Δασκαλόπουλος για το έργο του και ιδιαίτερα για την συμβολή του στην ανάπτυξη των Σεφερικών σπουδών.
Με την ολοκλήρωση του Συμποσίου «οι Σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην Αγία Νάπα και επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων το Κάβο Γκρέκο, το Εκκλησάκι των Αγίων Αναργύρων, τις Θαλασσινές Σπηλιές και το Πάρκο Γλυπτικής. Οι Σύνεδροι επισκέφθηκαν επίσης το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, όπου έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία κάτω από τη συκομουριά και τον κεφαλόβρυσο, σημεία τα οποία επισκέφθηκε ο Νομπελίστας Ποιητής τον Νοέμβριο του 1953