Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 (21:00) στο χώρο της Cycladia Culture (σ.σ. είσοδος Τραγαίας) έχουμε τη συνάντηση του Ηλία Βολιώτη – Καπετανάκη με τον Ψαρροστέφανο με επίκεντρο τη μουσική, τη ποίηση, τον πολιτισμό και τη “Μελωδία της Ποίησης”
Πως το γράφει η πρόσκληση; Απογευματινή συνάντηση: “Η Μελωδία της Ποίησης” Μουσικοποιητική Εκδήλωση, απόψε Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, στις 9 μ.μ.
Και συνεχίζει ” αυτή την Παρασκευή στις 9 το βράδυ στην απογευματινή συνάντηση φιλοξενούμε τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Ηλία Βολιότη – Καπετανάκη, ο οποίος θα μας μιλήσει για τη μελωδία της ποίησης στο ελληνικό τραγούδι, παλιότερο και νεώτερο. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις ιστορίες που θα ακούσουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι παρακολουθεί από πολλά χρόνια το λαικό τραγούδι και ιδιαίτερα το ρεμπέτικο, και διατηρεί μεγάλο αρχείο από προσωπική έρευνα αλλά και από την θητεία του στην κρατική ραδιοφωνία. Την ομιλία θα πλαισιώσει ο Ψαρροστέφανος από το Φιλώτι, που θα μας μιλήσει για την παράδοση του τόπου.
Συνέχεια με ζωντανή μουσική – σειρά θα πάρουν τα όργανα και οι μελωδίες, σε ένα ανοιχτό πάλκο, όπου όλοι μαζί θα πλέξουμε το δικό μας μουσικό σεργιάνι. Ελάτε με την παρέα σας και τα όργανά σας.
Όπως τονίζει ο Ηλίας Καπετανάκης: “Όσο ζορίζουν οι καιροί τόσο οι παρέες επιμένουν με μεράκι να κάνουν λαϊκό πολιτισμό.”
Μουσικοποιητική Εκδήλωση
Η ΜΕΛΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ
Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, 9 μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη
“Όσο ζορίζουν οι καιροί τόσο οι παρέες επιμένουν με μεράκι
να κάνουν λαϊκό πολιτισμό.”
Σε μια γιορτή Ποίησης και Μελωδίας σας προσκαλεί η Κυκλαδία με αφορμή
την ποιητική συλλογή του δημοσιογράφου ΗΛΙΑ ΒΟΛΙΟΤΗ – ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ «Βραδυνά Πάρεργα».
Περιέχει μελωδίες η παλιά και ιδιαίτερα η νέα ποίηση;
Η μουσική ποιες ποιητικές ανατάσεις μπορεί να συμπυκνώνει
μετά την μοναδική προίκα του δημοτικού και ρεμπέτικου τραγουδιού;
Μία ομιλία με θέμα τη μελωδία της ποίησης με άξονα αναφοράς
το ελληνικό τραγούδι, παλιότερο και νεώτερο.
Για τον τοπικό στίχο και το κυκλαδίτικο ιδίωμα θα μας μιλήσει ο Στέφανος Ψαρράς.
Η βραδυά θα συνεχιστεί με ζωντανή μουσική όπου προσκεκλημένοι είναι άπαντες μετά των οργάνων τους.
Βιογραφικό:
Ο Ηλίας Βολιότης – Καπετανάκης γεννιέται στις 18 Ιουνίου 1955, στον Βόλο, όπου τελειώνει το δημοτικό σχολείο. Το 1967 μεταναστεύει οικογενειακά στην Αθήνα και πηγαίνει στο εξατάξιο, τότε, γυμνάσιο, στην Νίκαια του Πειραιά. Κατόπιν φοιτά στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών την σημαδιακή εποχή 1973 – 1978. Από το 1975 ασχολείται με την δημοσιογραφία. Διατελεί μέλος της Αρχισυνταξίας, αρχικά του Οδηγητή (1975-1976) και επί δέκα χρόνια του Ριζοσπάστη (υπεύθυνος θεμάτων νεολαίας). Από το 1986 δουλεύει στην σύνταξη του δελτίου ειδήσεων της Ραδιοφωνίας της Ε.Ρ.Τ. Παράλληλα συνεργάζεται με εφημερίδες και περιοδικά, στο πολιτικό και στρατιωτικό ρεπορτάζ, και για πολιτιστικά θέματα: Ελεύθερος Τύπος, Ελευθεροτυπία, Απόφαση, Άμυνα και Διπλωματία, Πτήση και Διάστημα, Δίφωνο, Διαβάζω, Ήχος, Θητεία, Νέα Εποχή (κυπριακό), κ.ά. Πρωτοστατεί στην έκδοση του πολιτιστικού περιοδικού Μετρονόμος (Μάρτιος του 2001) και για δέκα χρόνια είναι ο δημοσιογραφικός του νους. Από το φθινόπωρο του 1998 έως το 2003 παρουσιάζει την καθημερινή εκπομπή στην Ε.ΡΑ.-5 Μουσικό Σεργιάνι. Τον Σεπτέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2010 συνεχίζει το Μουσικό Σεργιάνι (Παρασκευή 10 – 12 μ. μ.), Σήμερα είναι συνταξιούχος δημοσιογράφος, ασχολείται με το συγγραφικό έργο. Από τον Απρίλιο του 2011 είναι διαχειριστής της αιρετικής ιστοσελίδας:
Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@mousapolytropos.gr
Ιστοσελίδα: https://www.mousapolytropos.gr/
Συγγραφικό έργο:
«Ένας Αιώνας Λαϊκό Τραγούδι» (Λιβάνης – 1990).
«Ελλήνων Μούσα Λαϊκή» (Λιβάνης – 1997).
«Αδέσποτες Μελωδίες» (Λιβάνης – 1999).
«Μάγκες Αλήστου Εποχής. 24 Ρεμπέτικα Πορτρέτα» (Μετρονόμος – 2005 και 2010).
«Μούσα Πολύτροπος. Μελωδική και κοινωνική διαδρομή από το δημοτικό στο ρεμπέτικο» (Μετρονόμος – 2007 και 2012).
«Ακριβές Στιγμές στην “Σκάλα του Μιλάνου”» (Εκδόσεις Βόλος – 2008).
«Λαϊκό Τραγούδι. Η Αυθεντική Ιστορία» (συλλογική, πολύτομη έκδοση του National Geographic, 4π – 2010).
«Του Κυρίου του η Φωνή. Ιστορία της δισκογραφίας» (Μετρονόμος – 2010).
«Η Φραγκογιαννού και ο Ρασκόλνικοβ. Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Αλ. Παπαδιαμάντη» (Μετρονόμος – 2011).
«Μουσικό Σεργιάνι. Άλλα 22 “ρεμπέτικα” πορτρέτα» (Μετρονόμος – 2014).
«Βραδυνά Πάρεργα. Ποίηση» (Μετρονόμος – 2016).