Κυριακή, 7 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Γιορτή Αγίου Νικοδήμου με την μπάντα του Λιμενικού Σώματος

Νάξος: Γιορτή Αγίου Νικοδήμου με την μπάντα του Λιμενικού Σώματος

|

Συναυλία θα δώσει αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου η Μπάντα του Λιμενικού Σώματος – ΕΛ.ΑΚΤ.  στη Νάξο (στον αύλιο χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Νικοδήμου) και στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος -Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Με λιτό τρόπο, έγινε η ενημέρωση για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός σε πολιτιστικό συνάμα δε ιστορικό γεγονός… Στη Νάξο και για τον εορτασμό του Πολιούχου του νησιού, του Αγίου Νικοδήμου, θα βρεθεί αύριο Σάββατο 13 Ιουλίου η μπάντα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακής. Που είναι το περίεργο; Μα στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη μπάντα κλείνει 100 χρόνια ζωής.. 

Και όπως διαβάζουμε “στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει το Αρχηγείο του Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του σώματος, το Σάββατο 13 Ιουλίου, παραμονή του εορτασμού του Πολιούχου της Νάξου Άγιου Νικόδημου, θα πραγματοποιηθεί στις 10 :00 το βράδυ, συναυλία από την μπάντα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Παρόμοιες δράσεις θα πραγματοποιηθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού σε διάφορα μέρη της χώρας”.

Και επειδή κάποιοι άρχισαν να μπερδεύονται για το που θα γίνει, είχαμε και μία δεύτερη ανακοίνωση που οριοθέτησε την συναυλία … Από τη Μητρόπολη Παροναξίας που αναφέρει ” Το Σάββατο 13 ‘Ιουλίου καί ὥρα 10.00 μ.μ. στόν αὔλειο χώρο τοῦ  πανηγυρίζοντος Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νικοδήμου Νάξου θά πραγματοποιηθεί  Συναυλία ἀπό τήν Φιλαρμονική τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος, πού θά λαμπρύνει μέ  τήν παρουσία της τίς ἑορταστικές ἐκδηλώσεις, ἐξ΄ ἀφορμῆς τῆς  συμπληρώσεως 100 ἐτῶν ἀπό τήν ἰδρυση τοῦ Λιμενικοῦ Σώματος!”… 

Οπότε ξέρουμε και και το χώρο… 

Να προσθέσουμε ότι με την υπουργική απόφαση υπ’ αριθ. 56349 της 4ης Δεκεμβρίου 1946 συστήθηκε η Μουσική Λιμενικού Σώματος και μερικές ημέρες αργότερα έχουμε τη πρώτη μπάντα του Λ.Σ., η οποία τέθηκε υπό την εποπτεία του Υποπλοιάρχου Καβελαρά και τη μουσική διεύθυνση του υπαξιωματικού Χ. Παύλοβιτς, προερχόμενου από τη Μουσική του Π.Ν. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας έγινε στην εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου του 1947.  Το τιμόνι της φιλαρμονικής του Λ.Σ. ανά τα χρόνια κράτησαν εξαίρετοι Αρχιμουσικοί όπως οι Αντιπλοίαρχοι Λ.Σ. Κασφίκης Δημήτριος, Μουραφετής Ευάγγελος και οι Πλοίαρχοι Λ.Σ. Νικολούζος Σπυρίδων, Μαντζούκας Χρήστος, Πάγκαλης Στέφανος, Περατινός Στυλιανός και Κασφίκης Ευάγγελος. Με την συγκρότηση και διάρθρωση του  Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής  συνιστάται Υπηρεσία Μουσικής Λ.Σ – ΕΛ ΑΚΤ. Από το Νοέμβριο του 2017 Διευθυντής της Υπηρεσίας Μουσικής Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ είναι ο Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Βρεττός Γεώργιος.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ο Χρήστος Σβάρνας πρώτη μεταγραφή του Πανναξιακού ΑΟΚ

Ο 31χρονος power forward, με εμπειρία σε Προμηθέα, Ραφήνα και Πεύκη, ενισχύει τη ρακέτα της ομάδας της Νάξου για τη νέα σεζόν.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, τι ανέφερε για τους νησιώτες

Από μηδενικό φόρο στους νέους έως 25 ετών και καταργήσεις ΕΝΦΙΑ στα χωριά, μέχρι μείωση ΦΠΑ 30% στα ακριτικά νησιά – Αναλυτικά οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Διάκριση για τη Μαρία Δ. Πρασίνου από τη Δονούσα στο Συνέδριο ORCA 2025

Η νέα ερευνήτρια απέσπασε το Βραβείο Νεανίδων Επιστήμονα ORCA Nathan Cochrane στο Leeds.

«Ευγνωμοσύνη»: Έκθεση γλυπτικής & ζωγραφικής στο Κάστρο της Νάξου

Ο Νίκος Κανάκης και η Χρύσα Δημητροκάλλη παρουσιάζουν έργα με άξονα τον άνθρωπο, τη φύση και τις αξίες της ζωής.

Κατερίνα Μουστάκη: «Δεν αξίζουν αυτά τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε σάπια κοντέινερ»

Σκληρή τοποθέτηση της Κατερίνας Μουστάκη για τις συνθήκες στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Νάξου και αιχμές κατά του Αντιδημάρχου Παιδείας Φώτη Μαυρομμάτη.

ΑΠΑΣ Νάξου: Όλα τα παιδιά στο κλειστό – Νέο ξεκίνημα για τις Ακαδημίες

Η ομάδα μπάσκετ της Νάξου γράφει ιστορία, προσφέροντας στις Ακαδημίες της αποκλειστική πρόσβαση στο κλειστό γήπεδο «Δ. Περιστεράκης».

Μύκονος: Εξαρθρώθηκε σπείρα που «χτυπούσε» τουριστικά καταλύματα, “κέρδη” άνω των 200.000 ευρώ (!!!)

Τρεις αλλοδαποί συνελήφθησαν για κλοπές άνω των 200.000 ευρώ – Κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες πολλά από τα κλοπιμαία.

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών

Η διακοπή ρεύματος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7, τη Δευτέρα 8 Και την Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές του νησιού

Τράπεζα Αίματος Σαντορίνης: «Έρχεται η εβδομάδα του Φθινοπώρου που το νησί πάλλεται στον ρυθμό της αγάπης»

Από τις 4 έως τις 12 Οκτωβρίου το νησί της Σαντορίνης ζει ξανά τη μεγάλη γιορτή της προσφοράς και της αλληλεγγύης.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Διακοπή ρεύματος το πρωί της Τρίτης 2 Σεπτεμβρίου, δείτε τις περιοχές

Ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε προγραμματισμένη διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών σε κεντρικές περιοχές της Χώρας Νάξου.

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος: Διαδικτυακή επίθεση από Ισραηλινούς στη «Ταβέρνα Αξιώτισσα»

Μετά το επεισόδιο της 25ης Αυγούστου, το εστιατόριο δέχεται συντονισμένη επίθεση με fake reviews από το εξωτερικό, ενώ ο ιδιοκτήτης καταγγέλλει έλλειψη προστασίας από την Google.

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.