Η Ελλάδα σε ένδειξη σεβασμού και τιμής θα εορτάσει το 2022 ως Ετος Ιάκωβου Καμπανέλλη – Δεν θα μπορούσε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων να τρέξει και το αίτημα για τον Μανώλη Γλέζο;
«Η κήρυξη του 2022, ως έτους Καμπανέλλη, αναφέρεται στο έτος λογοτεχνίας που κηρύσσει κάθε χρόνο το ΥΠΠΟΑ, και αποτυπώνεται στο σχετικό λογότυπο. Αφορά στο λογοτεχνικό γενέθλιο του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με μία εθνική επέτειο, όπως αυτή των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων».
Η απάντηση που έδωσε η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν υπάρχει σχέδιο ώστε το 2022 να είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή..
1922 – 2022… Εκατό χρόνια … Όμως, δεν είναι μόνο η Μικρασιατική καταστροφή που συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής… Για τη Νάξο, αυτό το έτος έχει αρκετά σημάδια στο χώρο της Δημοκρατίας. Της πάλης για την Δικαιοσύνη. Για μία καλύτερη Παιδεία… Ένας εξ αυτών είναι ο Μανώλης Γλέζος, που σε μερικές ημέρες (30/03) συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατό του (σ.σ. ευχαριστώ τον Γιώργο Καμβύση για την σχετική φωτογραφία στο άρθρο)
Στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922 γεννήθηκε ο Μανώλης Γλέζος. Ένα από τα πιο σημαντικά πρόσωπα όχι μόνο της Νάξου ή της Ελλάδας αλλά στο σύνολο της Ευρώπης λόγω κυρίως της δράσης του για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία κόντρα αρχικά στους Γερμανούς κατακτητές και στη συνέχεια στους Δικτάτορες όλου του κόσμου.. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Ευρωπαίοι τον χαρακτήρισαν ως τον «Τελευταίο Παρτιζάνο».
Πρόσωπο που δεν έμεινε μόνο στον αγώνα για την Ελευθερία αλλά έβαλε το δικό του λιθαράκι στην Παιδεία – κυρίως με την προσπάθειά του σε κάθε νησί να υπάρχει ένα σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – στην Επιστήμη (σ.σ. οι δράσεις του στην Απείρανθο για την καλύτερη διαχείριση των υδάτινων πόρων τον έφεραν ακόμη και έδρα Πανεπιστημίου) και στον Πολιτισμό καθότι πολυγραφότατος…
Οπότε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αρχικά θα μπορούσε να προχωρήσει σε αίτημα προς το Υπουργείο Πολιτισμού ώστε το έτος 2023 (με δεδομένο ότι ξεκινάει ο εορτασμός από την ημέρα γέννησης) να ονομαστεί Έτος Μανώλη Γλέζου… Να έχει το προβάδισμα σε μία τέτοια κίνηση που είναι δεδομένο ότι θα γίνει από την Ακαδημία Αθηνών αλλά και φίλους του μεγάλου Νάξιου πολιτικού (και όχι μόνο).
Μπορεί όμως να μην περιμένει την Ελληνική Πολιτεία. Να αναλάβει μόνος του δράσεις για το 2022. Έχει άλλωστε τον μηχανισμό να το κάνει… Να ενεργοποιήσει το δυναμικό του νησιού και να διοργανώσει εκδηλώσεις τιμής….
Βέβαια, κάποιος θα πει «εδώ ένα όνομα στο Λύκειο Νάξου δεν έχει καταφέρει ακόμη να αναρτήσει αν και υπάρχει η σχετική απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας, θα κάνει εκδηλώσεις για τον Γλέζο;» Δεν είμαστε εμείς αυτοί που θα δώσουμε απάντηση…
Έδωσε όμως έμμεσα, η Κατερίνα Καμπανέλλη – κόρη του κορυφαίου σύγχρονου ανθρώπου των Γραμμάτων και Τεχνών – όταν εξέφρασε την απογοήτευσή της από το γεγονός ότι ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ως θεσμός και όχι ως πρόσωπα) δεν κινούνται γρήγορα για το θέμα της ανάδειξης του Μουσείου Ιάκωβου Καμπανέλλη. Όταν εξέφρασε τον προβληματισμό της για το εάν ο Δήμος θα … ακολουθήσει το ρυθμό της Πολιτείας στους εορτασμούς για το Έτος Καμπανέλλη…
Και είναι σημαντικό αυτό. Όταν στα γειτονικά νησιά δίνουν τεράστια σημασία στον Πολιτισμό (δείτε τι γίνεται στη Σύρο με τον μεγάλο ρεμπέτη Μάρκο Βαμβακάρη ή σε Τήνο – Μύκονο – Πάρο για την Μαντώ Μαυρογένους ή στη Σίφνο για τον αρχιμάγειρα Νικόλαο Τσελεμεντέ) εμείς στη Νάξο αρκούμαστε σε πυροτεχνήματα…
Τόσο πρακτικά όταν μιλάμε για την εορτή του Αγίου Νικοδήμου, όσο και στη θεωρία όταν δίνουμε υποσχέσεις αλλά μένουν στο συρτάρι… Μήπως ήρθε η ώρα κάτι να αλλάξει;
Υγ.. Και δυστυχώς αυτό δεν είναι μομφή προς την σημερινή Δημοτική Αρχή. Είναι κάτι που διαχρονικά ισχύει για τους Νάξιους αιρετούς… Όλο μέλι – μέλι, αλλά από τηγανίτα τίποτα…