Πρώτο δυνατό τριήμερο μουσικής στην Cycladia: Συναυλία: “Ιστορίες από τον Κόσμο του Λυρικού Τραγουδιού” (Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στις 8 μ.μ.) – Σεμινάριο Φωνητικής, Χορωδίας και Συνοδείας
το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 (ώρες 12:00-16:00) – Ποιοι οι πρωταγωνιστές
Πρώτο δυνατό τριήμερο μουσικής στην Cycladia: Συναυλία: “Ιστορίες από τον Κόσμο του Λυρικού Τραγουδιού” (Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στις 8 μ.μ.) – Σεμινάριο Φωνητικής, Χορωδίας και Συνοδείας
το Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019 (ώρες 12:00-16:00) – Ποιοι οι πρωταγωνιστές ….
Ας τα δούμε ένα ένα…
Δύο λυρικοί τραγουδιστές και ένας μαέστρος έρχονται να μας πουν ιστορίες από εκείνο τον γοητευτικό κόσμο των λυρικών θεάτρων, εκεί όπου οι τραγουδιστές επικοινωνούν με τους θεατές τους με έναν τρόπο αρκετά διαφορετικό από τους συνηθισμένους. Εκεί όλα παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις: Οι ρόλοι, η ορχήστρα, τα σκηνικά, τα κοστούμια. Εκεί εκατοντάδες άνθρωποι συνυπάρχουν και μοιράζονται την πρωτόγνωρη μαγεία.
Ιστορίες, όπως αυτή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, της πριγκήπισσας Καντίτζα που προσπαθεί να πείσει τον πρίγκηπα Αχμέντ να την κλέψει, του Κόμη Αλμαβίβα και της αγαπημένης του Ροζίνας, μα και της Ντορέτα και του Ινδού εμπόρου που φτάνει μπροστά στον μυθικό Σάντκο και του περιγράφει τον μαγευτικό Φοίνικα της Ανατολής, ο Ερνέστο που θα κινήσει γι’άλλη πατρίδα, αν η Νορίνα δεν είναι μαζί του κι ένας Ρώσος που θυμάται μελαγχολικά τις ξέφρενες νύχτες…
Η φωνή ως όργανο, ως πρωταγωνίστρια, λυγμαίνουσα βαρύθυμη, μα και ατενίζοντας τα ύψη θριαμβευτικά, αστραποβολά όταν το θέλει σαν όλα τ’αστέρια μαζί και κάνει τα σώματά μας να ριγούν, να πάλλονται, να καρδιοχτυπούν, μας ξανακαλεί να κοιταχτούμε κατάματα και να γνωριστούμε αληθινοί.
Θάλεια Μουτοπούλου, σοπράνο
Χρυσόστομος Καλογριδάκης, τενόρος
Αλέξης Ντίαμαντ, πιάνο
Είσοδος: 7 ευρώ
——
Σεμινάριο Φωνητικής, Χορωδίας και Συνοδείας Σάββατο 19 και Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019
Την Παρασκευή στις 8 μ.μ. στην Κυκλαδία, θα παρουσιαστούν οι “Ιστορίες από τον κόσμο του Λυρικού Τραγουδιού”. Μετά τη συναυλία οι συντελεστές θα παραμείνουν στο χωρο για να κάνουν μια ανοιχτή συζήτηση με το ακροατήριο. Στο τέλος της βραδιάς θα συναποφασιστούν τα μαθήματα που θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο. Στα μαθήματα αυτά είναι δεκτοί ενεργοί συμμετέχοντες, οι οποίοι θα ήθελαν να εργαστούν πάνω σε συγκεκριμένο τραγούδι ή άρια, όπως επίσης και ακροατές, που θα ήθελαν να μάθουν περισσότερα πράγματα για το λυρικό τραγούδι.
Ακολουθούν τα βιογραφικά των μουσικών.
Θάλεια Μουτοπούλου
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ξεκίνησα τα μαθήματα πιάνου στα 8 μου χρόνια. Την ίδια εποχή ερωτεύτηκα και το χορό. Έκανα κλασσικό και σύγχρονο χορό εντατικά εώς τα 20 μου χρόνια. Φοίτησα στο Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης. Με τη μαθητική χορωδία του σχολείου τραγούδησα Carmina Burana στο Ηρώδειο.
Σπούδασα στο Ωδείο Αθηνών πιάνο με τη Λουκία Φιλιππόνη και μουσική δωματίου με τον Τάτση Αποστολίδη. Αποφοίτησα με δίπλωμα πιάνου από την τάξη του Άρη Γαρουφαλή. Δίδαξα πιάνο σε μουσικά γυμνάσια και συνόδεψα μουσικούς σε συναυλίες και διπλώματα. Αποφοίτησα από το τμήμα μουσικών σπουδών Αθήνας.
Υπήρξα μέλος της μικτής χορωδίας του Δήμου Αθηναίων. Συμμετείχα σε σεμινάριο χορωδιακού τραγουδιού με τον Timothy Brown ( Γερμανικό Ρεκβιεμ,Φεστιβάλ Χόρτου Πηλίου). To 2016 έγινα
δεκτή ως έκτακτη χορωδός,μετά από ακρόαση ,στη Λυρική Σκηνή.
Μελέτησα κλασσικό τραγούδι με την Ιουλία Τρούσσα και με τη Σόνια Μιλένκοβιτς. Πήρα πολύτιμα μαθήματα δίπλα στην Alenka Bunta (Μουσική Ακαδημία Λιουμπλιάνας), στην Έρση Παπαχρυσάνθου, στην Θεοδώρα Μπάκα, στον Γιώργο Σαμαρτζή και στη Νίνα Γιατρά.
Έχω τραγουδήσει και ηχογραφήσει έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών (Θεόδ.Χαρίδη, Σπ.Μάζη, Χρ.Γκόντζου, Μαρίας Δελή, Αλεξ.Καλογερά, Δημ. Μακρή, Οδυσ. Ηγουμενίδη κ.α)
Συνεργάζομαι με το Μουσικό Εργαστήρι Σύνθεσης και Εκτέλεσης του Αλ.Καλογερά με συναυλίες και εκδηλώσεις σε Αθήνα και Νάξο(Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις και”Μουσικά
Σεργιάνια” ).
Είμαι μόνιμη συνεργάτιδα του νέου φεστιβάλ σύγχρονης ελληνικής μουσικής της Χίου ”Μούσα Ελληνική” στα πλαίσια του οποίου έχω ερμηνεύσει τα μονοδράματα «Χθόνια Ιφιγένεια» και
”Κασσάνδρα” του Αλέξανδρου Καλογερά, έχω πραγματοποιήσει ρεσιτάλ-αφιέρωμα σε τραγούδια του Αιμίλιου Ριάδη – σε συνεργασία με τον τενόρο Χρυσόστομο Καλογριδάκη και την πιανίστα Σοφία
Λεβαντή, ρεσιτάλ με lieder, εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλάδα, του Σούμπερτ με τον Χρήστο Μαρίνο στο πιάνο κ.α.
Έχω δημιουργήσει και διατηρώ το μουσικό σχήμα Φaretra Crystalina μαζί με τον τενόρο και κιθαρίστα Χρυσόστομο Καλογριδάκη. Έχουμε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Κιθάρας Φαλήρου και κάνουμε τακτικά προσωπικές συναυλίες με ποικίλο ρεπερτόριο. Συμπράττουμε μουσικά με τον Καναδό θεορβίστα και ακαδημαικό Michel Cardin. Ετοιμάζουμε επίσης το πρώτο μας δισκογραφικό
πόνημα. Είμαι σολιστ-μέλος της Capella Sancti Pauli του Ιάσωνα Μαρμαρά.
Το καλοκαίρι του 2019 συμμετείχα ως σολίστ στην όπερα P-U-N-C-H του Christian Benvenuti στο θέατρο Αυλιδείας Αρτέμιδος στη Χαλκίδα.__
Χρυσόστομος Καλογριδάκης
Έλαβε το Δίπλωμα μονωδίας με τον Γιώργο Σαμαρτζή. Συμμετείχε ενεργά σε εβδομαδιαία Masterclass του Rockwell Blake στο Torino. Από την παιδική του ηλικία υπήρξε μέλος χορωδιών και φωνητικών συνόλων στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Από τον Οκτώβριο του 2016 συνεργάζεται με την ΕΛΣ ως έκτακτος χορωδός (Lohengrin , Trovatore). Ως σολίστ ερμήνευσε: 1. Bruder («Die Sieben Todsünden», Brecht/Weill, σκην. Ίλια Κοντού) , Romboϊdal (”L’isle de Tulipatan’’, J. Offenbach, σκην. Αντιγόνη Γαϊτανά). Ως μέλος των «Νέων της Όπερας» της Ε.Λ.Σ. (2018-2019) έδωσε ζωή στον πρώτο του μεγάλο ρόλο (Tito , Clemenza di Tito, σκην. Μάρθα Τομπουλίδου), είχε το ρόλο του Μετρονόμου στο Musical της Εναλλακτικής Σκηνής της Ε.Λ.Σ. ”MUSICA, η μάχη των ήχων”, τραγούδησε σολιστικά στο Requiem του Mozart και μελέτησε Tebaldo (I Capuleti ed I Montecchi) για την παραγωγή της Ε.Λ.Σ. που έλαβε χώρα τον Ιούλιο.
Έχει διατελέσει μουσικός επιμελητής, έχει γράψει μουσική και τραγούδια, καθώς συνεργάστηκε ως ηθοποιός και μουσικός με τον θεατρικό οργανισμό Περίακτοι (2012-2015). Έλαβε το Δίπλωμα κιθάρας με τον Κώστα Κοτσιώλη στο Ωδείο Αθηνών. Διατηρεί το σχήμα Φaretra Crystalina με την σοπράνο Θάλεια Μουτοπούλου, εξερευνώντας το ρεπερτόριο για λυρική φωνή και -6χορδη/8χορδη- κλασσική κιθάρα. Συνεργάζονται για δύο συναπτά έτη με τον Michel Cardin (θεόρβη, μπαρόκ λαούτο), με τον οποίο πρόκειται να εμφανιστούν στη δισκογραφία.
Μουσικός συνεργάτης του Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής Χίου και των Διεθνών Μουσικών Συναντήσεων της ορχήστρας ALEA ΙΙΙ (ιδρ. Θεόδωρος Αντωνίου) του Πανεπιστηµίου της Βοστώνης στη Νάξο.
Πτυχιούχος Ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήμιο). H πτυχιακή του εργασία, καθώς και άλλες, αφορούσαν στη μελέτη της Ψυχολογίας των Μουσικών. Ασκεί το επάγγελμα του Ψυχολόγου, έχοντας προϋπηρεσία σε δημόσιους οργανισμούς (νοσοκομεία, στρατός).
Από τον Ιανουάριο του 2019 εκδίδει το διμηνιαίο μουσικό περιοδικό Κρυστάλλινη Φαρέτρα σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Ελίκρανον, με στόχο να προσφέρει έναν τόπο διαλόγου μεταξύ των μουσικών που ενδιαφέρονται για τη νέα δημιουργία, καθώς και για την ενεργό ύπαρξή τους στα μουσικά πράγματα.
Αλέξης Ντίαμαντ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία 7 ετών και το 2004 εισήχθη στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης, απ’όπου αποφοίτησε το 2010. Παράλληλα, ξεκίνησε σπουδές θεωρητικών και το 2009 πήρε πτυχίο αρμονίας απ’ το ωδείο Athenaeum (τάξη Παναγιώτη Αδάμ). Την επόμενη περίοδο, παράλληλα με τη φοίτηση του στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, δραστηριοποιήθηκε στα πλαίσια του Μουσικού Εργαστηρίου Σύνθεσης και Εκτελέσης του Αλέξανδρου Καλογερά, όπου συμμετείχε σε συναυλίες παρουσιάζοντας έργα του σύγχρονου πιανιστικού ρεπερτορίου (Tippett, Messiaen, Rautavaara, Holst, Ohana), καθώς και σειρά διαλέξεων με τίτλο «Αγγλική μουσική στον 20ο αιώνα: από τον Elgar κι εφ’εξής». Σε αυτό το διάστημα, πολύτιμα ερεθίσματα του δώθηκαν από μαθητίες δίπλα στην Λορέντα Ράμου (πιάνο), Μιχάλη Οικονόμου, Κάρολο Τρικολίδη και Gianluigi Gelmetti (διεύθυνση ορχήστρας) και Θόδωρο Αντωνίου και Φίλιππο Τσαλαχούρη (σύνθεση). Τον Μάϊο του 2017 συμμετείχε στο 8ο Πανελλήνιο Μάστερκλας Διεύθυνσης Ορχήστρας με την Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων (διδασκαλία Μιχάλη Οικονόμου και Αθανασίας Κυριακίδου), όπου έπειτα από ψηφοφορία των μουσικών βγήκε 3ος στον διαγωνισμό της ορχήστρας και διηύθυνε 2 μέρη από το Requiem του Mozart στην τελική συναυλία του Μάστερκλας. Παράλληλα, ξεκίνησε να αναπτύσσει δραστηριότητα σαν συνόδος πιανίστας και πιανίστας μουσικής δωματίου, αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες, εργαζόμενος μεταξύ άλλων στο ανέβασμα της όπερας Ιούλιος Καίσαρας του Φίλιππου Τσαλαχούρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την άνοιξη του 2015 και δίνοντας συναυλίες κυρίως σε Αθήνα και Νάξο συνεργαζόμενος μεταξύ άλλων με τους Κάθυ Καλογερά (βιόλα), Mario Adrover Pardo (κλαρινέτο), Φραγκίσκο Μαργαρίτη (συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο Mozart και Grieg, Ηλιούπολη 2017) και Θάλεια Μουτοπούλου (βραδιά με τραγούδια Schubert, σε Χώρα και Απείρανθο, καλοκαίρι 2018). Είναι τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Κρυστάλλινη Φαρέτρα, στο οποίο έχει δημοσιεύσει ενορχήστρωση του του Scherzo της 1ης Σονάτας για πιάνο του Brahms και μετάφραση του στα ελληνικά κειμένου του Daniel Barenboim για τον Wilhelm Furtwängler. Πρόσφατα, συμμετείχε σε συναυλία στο Πάρκο Τρίτση (Αθήνα), ενορχηστρώντας και διευθύνοντας εξαμελές οργανικό σύνολο σε τραγούδια του Ανατολικο-γερμανού συνθέτη Hanns Eisler, με τον Χρυσόστομο Καλογριδάκη. Τέλος, είναι μαθητής στην τάξη πτυχίου πιάνου της Άννας Δανιηλίδη στο Εθνικό Ωδείο.
Κυκλαδία
Αναζητώντας τον Πολιτισμό
Νάξος
14χλμ. Επαρ. Οδού Νάξου-Απειράνθου
Δαμαλάς, 84302 Νάξος
22850 32678
cycladia.org