Πέμπτη, 28 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Απόψε ο Καμπανέλλης συναντά τον Ιψεν σε ένα παράξενο πάντρεμα

Νάξος: Απόψε ο Καμπανέλλης συναντά τον Ιψεν σε ένα παράξενο πάντρεμα

|

Απόψε Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 και ώρα 21.00 θα παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στη Χώρα Ίψεν».

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού Αθλητισμού Περιβάλλοντος Παιδείας Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων 2018, εγκαινίασε μια ακόμα δράση στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης με τίτλο Αναγνώσεις Θεατρικών Έργων.

Γνωριμία με θεατρικά έργα του ελληνικού και του παγκόσμιου ρεπερτορίου. Απόψε Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 και ώρα 21.00 θα παρουσιαστεί με τη μορφή θεατρικού αναλογίου το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στη Χώρα Ίψεν».

Ο ίδιος ο Καμπανέλλης αναφέρει: «Το μονόπρακτο «Στη χώρα Ίψεν» είναι μια (ελεύθερη) σπουδή στους «Βρικόλακες». Από το έργο του Ίψεν, ο Ιάκωβος Καμπανέλλης φωτίζει ιδιαίτερα τη σχέση του πάστορα Μάντερς και της Έλενας Άλβινγκ, φανερώνοντας πώς οι επιλογές της ζωής μας μπορούν να είναι καθοριστικές για την ευτυχία ή δυστυχία όχι μόνο τη δική μας αλλά και πολλών άλλων του περιβάλλοντός μας.

Από την ομάδα του Θεατρικού Μουσείου Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε σκηνοθετική επιμέλεια Κατερίνας Πολυχρονοπούλου.

Καταγραφή της μαγικής διάστασης των πραγμάτων 

Εμείς να σημειώσουμε ότι κάνοντας μία βόλτα στο διαδίκτυο ανακαλύψαμε ότι τον Μάρτιο του 1999 το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Στη χώρα Ιψεν» παρουσιάζεται από το Ανοιχτό Θέατρο σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, με σκηνικά-κοστούμια Αγνής Ντούτση. Και έπαιξαν οι: Γιώργος Τσιτσόπουλος, Δημήτρης Γιαννόπουλος, Φώτης Μακρής, Λίνα Μαρκάκη, Γιώργος Στριφτάρης, Δήμητρα Καλπάκη.

Μάλιστα, στην σχετική αναφορά που υπογράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης και δημοσιεύεται στην εφημερίδα “Βήμα” υπάρχει η αναφορά του Ιάκωβου Καμπανέλη που τονίζει “Ετσι ονόμαζα το ιψενικό θέατρο. Το έγραψα σαν μια άσκηση, ένα παιχνίδι φαντασίας. Η “συνάντησή” μου με τον Ιψεν ήταν καθοριστική. Το έργο ξεκίνησε από ένα σχόλιο. Ενα σχόλιο σε μορφή διαλόγου. Και τελικά έγινε θέατρο».

Και στη συνέχεια ο κος Μιχαηλίδης, ο σκηνοθέτης της παράστασης είχε αναφέρει ”  Εκανε την πρώτη ανάγνωση. Μας μίλησε για το έργο του. Ξανάρθε σε ορισμένες πρόβες. Οποτε ερχόταν, έκανε τις παρατηρήσεις του, έλεγε τη γνώμη του. Τον ρωτούσα τις απορίες μουσχετικά με ορισμένα σημεία του έργου. Ηταν μεγάλη η χαρά μας να τον έχουμε στις πρόβες.Δεν θα έλεγα ότι είναι εύκολος ή δύσκολος θεατής. Είναι όμως απαιτητικός, ανοιχτός και ελεύθερος. .Εχουμε να κάνουμε με ένα έργο που παίζει με τις φαντασίες και τις φαντασιώσεις ενώ την ίδια στιγμή είναι απόλυτα γειωμένο. Γεμάτο χιούμορ, αιφνιδιαστικό χιούμορ, με μια διακριτική σάτιρα απέναντι στις αντιδράσεις του πάστορα Μάντερς, κεντρικού προσώπου στο έργο του Καμπανέλλη. Το χιούμορ πρέπει να μελετηθεί ώστε να μη γίνει κραυγαλέο, να μη φανεί η πρόθεση της παράστασης να βγάλει γέλιο. Και έτσι όλα γίνονται πολύ προσεκτικά. Αν γελάσει ο κόσμος, θα είναι από μόνος του, όχι από πρόθεση. Αλλωστε δεν είναι κάτι που κάνω εγώ ούτε στην κωμωδία. Αυτό που τελικά καταγράφει ο Καμπανέλλης είναι η μαγική διάσταση των πραγμάτων, κάτι που ο ίδιος λατρεύει. Αν και απόλυτα ρεαλιστής, κάνει ταυτόχρονα μια υπέρβαση που έρχεται λογικά,φυσιολογικά. Ξαφνικά τα πράγματα αρχίζουν να περπατούν στον αέρα. Να ονειροβατούν ενώ είναι γειωμένα. Αυτός ο μαγικός ρεαλισμός είναι που χαρακτηρίζει τόσο αυτό το έργο του όσο και τα άλλα του».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ψέριμος: Γιατρό αποκτά ξανά το νησί, με σκοπό να λειτουργήσει χωρίς πρόβλημα το σχολείο

Η απόφαση του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Θανάση Δαβάκη καλύπτει ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων του ακριτικού νησιού.

Νάξος: 15 χρόνια Σχολή Θεάτρου «Παρά θίν’ αλός», – Νέα χρονιά με εγγραφές από 1η Σεπτεμβρίου

Η σχολή που έφερε το θέατρο πιο κοντά στη Νάξο γιορτάζει 15 χρόνια δημιουργίας και καλεί μικρούς και μεγάλους να ζήσουν τη μαγεία της σκηνής.

ΚΑΣ: Ομόφωνα «πράσινο φως» για μόνιμη περίφραξη και φύλαξη στην Πορτάρα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προχωρά σε σταθερή περίφραξη, CCTV και μόνιμη φύλαξη στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο του Ναού του Απόλλωνα στη Νάξο.

Δημογραφικό: Λουκέτο σε εκατοντάδες σχολεία – Μοναδική εξαίρεση η Ψέριμος

Η συνεχής μείωση γεννήσεων και η μετανάστευση οδηγούν σε συρρίκνωση του μαθητικού πληθυσμού – Δραματικές οι προβλέψεις μέχρι το 2033.

9ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» – Ένα μουσικό ταξίδι στη λαϊκή μας παράδοση

Από τον γραφικό κόλπο του Κινίου ξεκινά η φετινή διοργάνωση με αφιερώματα, εκθέσεις και συναυλίες – Είσοδος ελεύθερη.

ΚΚΕ ΤΕ Νοτίων Κυκλάδων: «Η δωρεάν μετακίνηση σωματείων περιορίζεται μόνο στις άγονες γραμμές»

Κριτική στην κυβέρνηση για το μέτρο στήριξης των ερασιτεχνικών σωματείων – «Πρόκειται για μισό μέτρο που δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες».

Λίπωμα: Πότε είναι αθώο και πότε χρειάζεται αφαίρεση

Η διάγνωση γίνεται κυρίως με κλινική εξέταση. Σε σπάνιες περιπτώσεις το λίπωμα μπορεί να εξελιχθεί σε λιποσάρκωμα, που είναι κακοήθης όγκος.

Φόρτωμας: Σύνδεση της Τήνου με την Καβάλα σε ετήσια βάση

Φόρτωμας: "Η ένταξη της Τήνου και των Κυκλάδων σε μια τόσο σημαντική ακτοπλοϊκή γραμμή δημιουργεί νέες προοπτικές για τα νησιά μας"

Κέα: Στην τελική ευθεία η αποκατάσταση του λιμανιού στο Βουρκάρι με χρηματοδότηση 359.600 €

Μετά από τέσσερα χρόνια προσπαθειών, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση για το έργο που θα αναβαθμίσει τις λιμενικές υποδομές και θα ενισχύσει την ασφάλεια και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Μεγάλη φωτιά στο Λαύριο, εκκενώσεις μέσω 112, ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις στο σημείο

Η πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Παλιοκαμάριζα, καίει χαμηλή βλάστηση και κινητοποίησε επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Εκτακτο: Τροχαίο στο δρόμο προς το αεροδρόμιο της Νάξου

Αυτοκίνητο κατέληξε σε τάφρο στον δρόμο Χώρας – Αεροδρομίου. Σώα η οδηγός, νέα ερωτήματα για το οδικό δίκτυο της Νάξου.

Νάξος: Συμμορία διαρρηκτών με λεία άνω των 120.000 ευρώ – Συνελήφθη 33χρονος

Αστυνομικοί του Α.Τ. Νάξου και Μικρών Κυκλάδων εξάρθρωσαν κύκλωμα που «χτυπούσε» σπίτια και τουριστικά καταλύματα – Δώδεκα οι εξιχνιασμένες κλοπές.

Ασφυξία στο λιμάνι της Νάξου – Μαζική επιστροφή εκδρομέων και το διαχρονικό ζήτημα των υποδομών

Με χιλιάδες ταξιδιώτες να επιστρέφουν, η Νάξος βρέθηκε ξανά αντιμέτωπη με το αδιαχώρητο στο λιμάνι και την ανάγκη για νέο σύγχρονο λιμενικό έργο.

Ψήφισμα της Τοπικής Οργάνωσης ΝΔ Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για τον θάνατο του Ιωάννη Σκάρκου

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας αποχαιρετά με συγκίνηση τον πρώην πρόεδρο και ενεργό μέλος της, Ιωάννη Σκάρκο πότε και που θα γίνει η εξόδιος ακολουθία

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Μετά από μισό αιώνα κατεδαφίζεται το αυθαίρετο ξενοδοχείο στο Αλυκό Νάξου

Ένα εμβληματικό έργο αποκατάστασης ξεκινά: η φύση παίρνει πίσω τον χώρο που της ανήκει

Ρωγμές στο ελληνικό τουριστικό θαύμα: Η Σαντορίνη χάνει έδαφος, η κλιματική κρίση πιέζει

Μετά τα 21,7 δισ. ευρώ που απέφερε ο τουρισμός το 2024, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με υπερφόρτωση υποδομών, λειψυδρία, στεγαστικό χάος και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Διάψευση από τον Δήμο Κέας για φημολογούμενα κρούσματα γαστρεντερίτιδας

«Ανυπόστατες οι αναφορές για εκατοντάδες περιστατικά και θάνατο – Σταθερά μειούμενα τα κρούσματα μετά τον Δεκαπενταύγουστο»

Νάξος: Συλλήψεις για παράνομη θήρα – Θανάτωσαν 5 άγρια ζώα εκτός κυνηγετικής περιόδου

Δύο άτομα, 26 και 59 ετών, συνελήφθησαν για θήρευση χωρίς άδεια και κατοχή παράνομου εξοπλισμού.

Νάξος: Νέα προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

Από τις 05:00 έως τις 07:00 το πρωί – Δεύτερη συνεχόμενη ημέρα με διακοπές ηλεκτροδότησης στο νησί

Νάξος – Δαμαριώνας: “Γιώργος Μπίλης: Ο καλλιτέχνης που τραγούδησε τη ζωή” (video)

Μια βραδιά μνήμης και αγάπης στον Δαμαριώνα για τον άνθρωπο της παρέας και της μουσικής. (video)