Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Αποκαλύψεις γύρω από τη παρουσία των Νεάντερνταλ στην Στελίδα

Νάξος: Αποκαλύψεις γύρω από τη παρουσία των Νεάντερνταλ στην Στελίδα

|

Κυκλαδικό σεμινάριο στην Αρχαιολογική  Εταιρεία και στις 21 Μαϊου ο αναπληρωτής καθηγητής Tristan Carter σε ομιλία του θα παραθέσει τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα γύρω από τη παρουσία των Νεάντερνταλ στην Νάξο 

Πέμπτο χρόνο τώρα, το Καναδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ανασκάπτουν στην Στελίδα της Νάξου, σε έναν χώρο που απέχει τρία χιλιόμετρα από την Χώρα και όπου όλα δείχνουν πως είχαν εγκατασταθεί Νεάντερταλ. Οι έρευνες, που ξεκίνησαν το 2013, έφεραν στο φως πλήθος αντικειμένων τα οποία πιστοποιούν την εμφάνιση πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή ως και πριν από 260.000 χρόνια.

Της Αγγελική Κώττη (liberal.gr

Η συντριπτική πλειονότητα των πρώτων ευρημάτων που εντοπίστηκαν σε επιφανειακή αρχαιολογική έρευνα είχαν τη μορφή πελεκημένης πέτρας (πυριτόλιθος), ενώ βρέθηκε και μικρή ποσότητα σμύριδας (υλικό που αφθονεί στο νησί, αν και όχι στη Στελίδα) και ακόμα μικρότερες ποσότητες μαρμάρου, από τη Νάξο επίσης. Η κεραμική που συλλέχθηκε ήταν πολύ σπάνια και κατά πολύ μεταγενέστερη. Με αυτό το πρόγραμμά, αλλάζουν τα προϊστορικά δεδομένα στις Κυκλάδες.

Κατά πόσον υπήρξαν Νεάντερταλ στη Νάξο, θα αποκαλύψει ο αναπληρωτής καθηγητής Tristan Carter σε ομιλία του στις 21 Μαΐου στο πλαίσιο του Κυκλαδικού Σεμιναρίου. Η ομιλία θα γίνει στην Αρχαιολογική Εταιρεία και κατά τη διάρκειά της ο επιστήμονας θα παραθέσει τα έως τώρα ανασκαφικά δεδομένα.

Μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα στα νησιά ξεκινούσε πολύ αργότερα, γύρω στην 5η χιλιετία π.Χ., ενώ μόλις το 1981, με την ανακάλυψη της συγκεκριμένης θέσης στη Στελίδα, εμφανίστηκε δειλά η πιθανότητα μιας πρωιμότερης χρονολόγησης. Συστηματικότερες έρευνες διεξάγονται εκεί την τελευταία πενταετία, όπως προαναφέραμε.

Ένας από τους πρώτους στόχους του ελληνο-καναδικού προγράμματος είναι η χρονολόγηση της θέσης με τη χρήση επιστημονικών τεχνικών ώστε να διευκρινισθεί πότε οι πρώιμοι άνθρωποι μετανάστευσαν στην Ευρώπη μέσω της λεκάνης του Αιγαίου και αν η μετανάστευση αυτή έγινε με ναυσιπλοΐα. Επίσης, γίνεται λεπτομερής τυπολογική ανάλυση των τεχνέργων και διερευνώνται οι σχέσεις συμπεριφοράς (λατόμευση και κατασκευή εργαλείων) των πρώιμων ανθρώπων στην περιοχή, δηλαδή των Νεάντερνταλ και των Homo sapiens που ακολούθησαν. Και σε άλλα σημεία της Ελλάδας, όπως στη Μάνη, οι ανασκαφές δείχνουν πως τα δύο είδη συνυπήρξαν για κάποιο χρονικό διάστημα, και μάλιστα ειρηνικά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Τα λίθινα εργαλεία της παλαιολιθικής εποχής που ανακαλύφθηκαν στη Στελίδα, δεν μοιάζουν σε τίποτα με τα λίθινα εργαλεία που έχουν βρεθεί σε άλλες προϊστορικές θέσεις στα νησιά των Κυκλάδων, σύμφωνα με τον Tristan Carter. Είναι εμφανές πως ανήκαν σε πολύ παλαιότερους ανθρώπους, που έφτασαν στο Αιγαίο και στη συγκεκριμένη περιοχή πριν από 250.000 χρόνια, ίσως και νωρίτερα. Αν αυτές οι ημερομηνίες επιβεβαιωθούν, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για Νεάντερταλ και ή ακόμα και για Homo Heidelbergensis είτε για Homo Erectus.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι πώς έγινε το θαλάσσιο ταξίδι, καθώς η πραγματοποίησή του απαιτεί κατασκευή εργαλείων, δημιουργία σκάφους, γνώσεις πλοήγησης αλλά και φαντασία και τόλμη. Οι αρχαιολόγοι έβλεπαν πάντοτε τη θάλασσα ως ένα  εμπόδιο, αλλά μπορεί και να μην ήταν. Ίσως να ήταν μια εθνική οδός.

«Οι έρευνες στα είδη που προηγήθηκαν του Homo Sapiens, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών μας έχουν δείξει ότι οι προγονοί μας ήταν πιο ικανοί και πολύπλοκοι από ότι νομίζαμε» λέει ο καθηγητής. 

Καθώς οι περισσότεροι αρχαιολόγοι που εργάστηκαν στην περιοχή είναι ειδικοί στους πολιτισμούς που δημιούργησαν αυτά τα πανέμορφα ειδώλια και κεραμικά ίσως δεν έψαξαν για σκορπισμένα κομμάτια από σπασμένη πέτρα, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Τα αντικείμενα μπορεί να μην είναι πολύ συναρπαστικά, αλλά τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς γι’ αυτά, είναι. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Rugby League επιστρέφει: Ο Μανώλης Παπαντωνίου και το νέο ξεκίνημα με το Naxos Sphinx Rugby Club (video)

Στη Ραδιοφωνία Κυκλάδων (101,3) ο προπονητής μίλησε για την προσπάθεια δημιουργίας νέας ομάδας με έδρα τη Μονή και όνειρο συμμετοχής στη Β’ Εθνική.

«Ο Μπαμπάς ο Πόλεμος»: Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ζωντανεύει στη σκηνή του Κηποθεάτρου Νίκαιας

Το Θεατρικό Εργαστήρι του Ωδείου Τερψιθέας παρουσιάζει την κλασική σάτιρα του μεγάλου Ναξιώτη συγγραφέα, σε σκηνοθεσία Μάνου Χατζηγεωργίου.

Με την Ιωάννα Συνοδινού από την Αμοργό, η νέα σύνθεση του Δ.Σ. του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας

Με απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Γιάννη Βρούτση, ανανεώθηκε η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Φ., με συμμετοχή του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα Σταύρου Ελληνιάδη και της φοιτήτριας Μαρούσας Σιδέρη.

Νάξος – δήμος: Ορισμός νέου Προέδρου στη Δημοτική Κοινότητα Κεραμωτής

Το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων συνεδριάζει την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου, με πρώτο θέμα την πλήρωση της θέσης Προέδρου της Κοινότητας Κεραμωτής, μετά τον θάνατο του προκατόχου.

Big Bag: Ο απόλυτος οδηγός για τη σωστή αποθήκευση και μεταφορά υλικών

Το Big Bag αποτελεί την πιο αξιόπιστη και πρακτική λύση για αποθήκευση και μεταφορά υλικών. - Ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι

Κέα: Η πρώτη τρισδιάστατη αποτύπωση του σπηλαίου «Τρυποσπηλιές»

Αποστολή του ΕΚΠΑ με επικεφαλής τον καθηγητή Εμμανουήλ Βασιλάκη κατέγραψε με τεχνολογία αιχμής το σπήλαιο και άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη ενός μνημείου γεωλογικής κληρονομιάς.

Σύρος: 3ο «Σκάκι στα Τυφλά» και «Νότες στο Αιγαίο» – Μια γιορτή αλληλεγγύης, μουσικής και σκακιού

Η ΑΡΩΓΗ, με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνει για τρίτη χρονιά το ξεχωριστό αυτό τριήμερο εκδηλώσεων με σκάκι, μουσική και μηνύματα ζωής.

Αύγουστος στα αεροδρόμια Fraport: Ρεκόρ 6,78 εκατ. επιβατών – Σε πτώση Σαντορίνη και Μύκονος

Η κορύφωση της τουριστικής σεζόν έφερε αύξηση 4% στην κίνηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, αλλά και έντονες διαφοροποιήσεις ανά προορισμό.

Η Κέρος «μίλησε», συναυλία-ορόσημο στο 10ο Φεστιβάλ Κουφονησίων

Η μνήμη του Lord Colin Renfrew τιμήθηκε σε μια μοναδική μουσική εμπειρία στον ιερό τόπο της Κέρου, όπου η μουσική έγινε φωνή της Ιστορίας.

Ο ΑΠ.Α.Σ. Νάξου ενισχύεται με τον Ντίνο Ολύμπιο

Ο 27χρονος forward με εμπειρία σε πολλές ομάδες και άνοδο στην Elite League, έρχεται να δώσει νέα δυναμική στο ρόστερ της ομάδας.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο Προφήτη Ηλία μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

«Βιώσιμες Κυκλάδες»: Το Φιλώτι της Νάξου στο πρώτο ντοκιμαντέρ της Πρωτοβουλίας για τη Δημοσιογραφία (video)

Η καρδιά της κτηνοτροφίας, η κρίση νερού και η μάχη για διατήρηση της ταυτότητας