Σαν σήμερα πριν από 24 χρόνια έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη ποιήτρια Διαλεχτή Ζευγώλη – Γλέζου – Το αντίο από τον Αντώνη Τζιώτη, το ποίημα “Αθανασία” με αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα
Είν΄η ζωή μας μια μετάξινη κλωστή
που όλο και τρέμει
ίδιο στο χειμωνιάτικο βοριά
και στο καλοκαιριάτικο μελτέμι
Είναι μια μετάξινη, αδύνατη κλωστή
έτοιμη να κοπεί την πάσαν ώρα
και να χαθεί στην πεινασμένη, άπονη γη
σαν την πεσμένη απ΄το δεντρί ώριμη ωπόρα
Πέφτει στη γη η αέρινη κλωστή
κι όλοι μαζί της πέφτουνε καημοί και πόθοι
……………..
Ποιός να ην κλώθει τη μετάξινη κλωστή?
Ποιός να την κλώθει?
Η Αγέρινη κλωστή… Ενα από τα δεκάδες ποιήματα της Διαλεχτής Ζευγώλη – Γλέζου, μίας εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων της λογοτεχνίας στην Ελλάδα με σημείο αναφοράς την Απείρανθο της Νάξου… Και όπως διαβάζουμε στην σελίδα του εκπαιδευτικού Αντώνη Τζιώτη 23 Ιουλίου 1996: Συμπληρώνεται τέταρτον αιώνος από την εκδημία εις Κύριον της Διαλεχτής Ζευγώλη- Γλέζου, μιάς εκ των λαμπρών Μουσών της νεοελληνικής ποιητικής ιστορίας. Η Διαλεχτή Ζευγώλη- Γλέζου (Απείρανθος Νάξου 1902-Αθήνα 23/7/1996),με φυσική καθαρότητα, με απλότητα ύψους, με ποιοτικό λυρισμό, απροσποίητη χάρη και πνεύμα ευγενούς μελωδικής συγκίνησης, εμπνέει και διδάσκει.
Δικαίως η επιφανής αυτή μορφή της Τέχνης του Λόγου κατέχει υψηλόβαθμη θέση στην πανελλήνια αξιολογική κλίμακα των ικανών λειτουργών της ποιητικής περιουσίας της Πατρίδας μας!
Με αφορμή την τουρκική ερντογανοκίνητη αυθαιρεσια. -ύβριν περί την Αγιά Σοφιά στην Πόλη, ανοίγουμε την π. συλλογή “Φθινοπωρινό φως” και διαβάζουμε, αφιερωματικά στην αθάνατη μνήμη της Διαλεχτής, το ποίημά της “Αθανασία””.(1970),(Οι Εκδόσεις των Φίλων, Αθήνα 1984)
Ι
Η φυγή δεν δηλώνει αγάπη της Πατρίδας,
όταν την δέρνει ανάποδος καιρός.
Σε τίποτα δεν βοηθάει ο γυμνός λόγος.
Πώς πρέπει ν’αντιμετωπίζεται ο εχθρός,
στις Θερμοπύλες το έδειξε πρώτα ο Λεωνίδας
και στην Πόλη μετά ο Παλαιολόγος.
ΙΙ
Όνειρο τόδεσα και τάμα
να πάω στην Πόλη να πεθάνω
με τον Παλαιολόγο αντάμα.
Στην Πόλη την χιλιάκριβή μου
ως τώρα τρεις φορές επήγα
-η πίκρα κι η χαρά όλο κλάμα-
Τ”όνειρο εβγήκε, μα το τάμα
τρόπος δεν είναι να το κάμω,
γιατί, όπου πάτησα το πόδι,
είδα ολοζώντανο τον ρήγα.
….. ΙΙΙ
Του μύθου η Πόλη και του θρύλου,
του φειδωτού Βοσπόρου η κόρη,
με της Αγιάς Σοφιάς το θάμα,
και με της Παναγιάς το μύρο,
η βασιλίς σε κάμπους και όρη,
με τα τειχιά και με τα σκήπτρα,
η κοσμοξακουσμένη Πόλη
των μελωδών και των αγίων,
με του Χριστού τον Άγιο Θρόνο,
με το γαλάζιο κύμα γύρω,
η Πόλη των αυτοκρατόρων
με την χιλιόχρονη πορφύρα,
ρίζα και μοίρα μας και κλήρα,
ήταν δική μας κι’ είναι ακόμα,
γιατί του βασιλιά της το αίμα
ζει κάτω απ’ το ζεστό της χώμα.
Διαλεχτή Ζευγώλη – Γλέζου
Η Διαλεχτή Ζευγώλη γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου, όπου πέρασε τα παιδικά και μαθητικά χρόνια της. Από τη νεαρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και το 1933 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στην Αθήνα, όπου τέλειωσε τα γυμνάσιο και σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου. Στη λογοτεχνία πρωτοεμφανίστηκε το 1924 ως Ανθή Απειρανθίτη με δημοσιεύσεις ποιημάτων στο περιοδικό Νιάτα της Σύρου και στην εφημερίδα της Νάξου Νέα Παροναξία.
Ως εναρκτήριος σταθμός στην ποιητική της δημιουργία θεωρείται η συνεργασία της με το περιοδικό του Ηρακλείου Νεοελληνικά Γράμματα το 1927. Το 1931 κυκλοφόρησε η πρώτη ποιητική συλλογή της, που είχε τίτλο Τραγούδια της μοναξιάς, την οποία προλόγισε ο Κωστής Παλαμάς. Συνεργάστηκε με λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της επαρχίας (Νέα Εστία, Νεοελληνικά Γράμματα, Πειραϊκά Γράμματα, Μακεδονικές Ημέρες, Κυκλάδες, Ο Αιώνας μας κ.α.) και παράλληλα ασχολήθηκε με τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού της γενέτειράς της.
Το 1944 παντρεύτηκε τον δικηγόρο και ποιητή Πέτρο Γλέζο. Τιμήθηκε με το Α΄ Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1971 για τη συλλογή Τα δύο φεγγάρια), το βραβείο ποίησης του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη (1984 για τη συλλογή Φθινοπωρινό Φως) και το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών (1969 για τη μελέτη της Παροιμίες από την Απείρανθο της Νάξου). Πέθανε το 1996 στην Αθήνα.
Εργογραφία
Στα έργα της απέσπασε τις θετικές κριτικές πολλών ποιητών και θεωρητικών, όπως οι Άγγελος Σικελιανός, Ιωάννης Γρυπάρης, Γεώργιος Δροσίνης, Ανδρέας Καραντώνης, Πέτρος Χάρης, Άρης Δικταίος και Τάκης Σινόπουλος. Μερικά από τα σημαντικά της έργα είναι τα εξής:
Τραγούδια της μοναξιάς με πρόλογο του Κωστή Παλαμά, 1931
Παροιμίες από την Απείρανθο της Νάξου, 1963
Ο κύκλος της αγάπης, 1964
Ο κύκλος των πικρών ωρών, 1964
Τα δύο φεγγάρια, 1970
Φθινοπωρινό φως, 1984
Η αγέρινη κλωστή, 1993
Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr
Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news…