Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους Διασορίτης και Ταξιάρχης

Νάξος: Ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους Διασορίτης και Ταξιάρχης

|

Οπως ανακοιονώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας για μία ακόμη χρονιά, δύο απο τις σημαντικότερες εκκλησίες στην ευρύτερη περιοχή της Τραγαίας θα είναι και άλλη επισκέψιμοι: Αγιος Γεώργιος Διασορίτης και Ταξιάρχης στα Μονίτσια. Καθημερινά Ιούλιο και Αύγουστο από τις 11.00 έως τις 14.30 

Η ανταπόκριση των επισκεπτών του νησιού αλλά και των κατοίκων του φαίνεται να δικαιώνει την προσπάθεια του συλλόγου καθώς και την εμπιστοσύνη της αρμόδιας αρχής. Το 2015, πρώτη χρονιά, παρά την πιλοτική λειτουργία και την αρχική περίοδο προσαρμογής, το ναό του Διασορίτη επισκέφτηκαν πάνω από 5000 άτομα. Το 2016 ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε τους 6600, ενώ στη διάρκεια του χειμώνα 2016-2017 έγιναν εργασίες ενοποίησης μέσω μονοπατιού του Διασορίτη με τον Ταξιάρχη στα Μονοίτσια, επισκευές, τοποθέτηση σήμανσης και καταχώρηση των μνημείων σε ηλεκτρονικά δίκτυα. Δημιουργήθηκαν επίσης υποδομές φιλοξενίας των φοιτητών αρχαιολογίας με τη βοήθεια των οποίων άνοιξαν οι δύο ναοί το καλοκαίρι του 2017. Οι επισκέπτες του Ι.Ν.  Αγ. Γεωργίου Διασορίτη το 2017 έφτασαν τους 11.125 (1η Ιουλίου – 15 Σεπτεμβρίου), ενώ του Ι.Ν. Ταξιάρχη τους 5500 (10 Ιουλίου – 31 Αυγούστου)!” 

Είναι μέρος του περσινού απολογιστικού κειμένου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας όσον αφορά την αποτύπωση των δράσεων που είχαν γίνει πέρυσι (και όχι μόνο ) με σημείο αναφοράς την επισκεψιμότητα αρχικά στον Αγιο Γεώργιο τον Διασορίτη και στη συνέχεια τον Ταξιάρχη στα Μονοίτσια… Μάλιστα, ο 2ος Ναός (αμφότεροι με απίστευη ιστορία και θρησκευτική σημασία) ξεκίνησε να λειτουργεί ως επισκέψιμος από την 10η Ιουλίου… Και φέτος; Με βάση την ενημέρωση που έχουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τραγαίας που σηκώνει ως εθελοντική ομάδα το μεγαλύτερο βάρος για την ενημέρωση, συντήρηση (καθαριότητα) όσον αφορά τους δύο Ναούς που βρίσκονται στην Τραγαία, τον “Μυστρά του Αιγαίου”. Και μαθαίνουμε πολύ απλά ότι για όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αμφότερες οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές καθημερινά από τις 11 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι. 

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης (επισκεψιμότητα κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστου) από το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραγαίας αναφέρει: 

Επισκεψιμότητα Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Διασορίτη και Ταξιάρχη στα Μονοίτσια κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο

Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, δύο ναοί εξαιρετικού ενδιαφέροντος είναι και φέτος το καλοκαίρι ανοιχτοί για το κοινό. Συγκεκριμένα:

• ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί

• ο Βυζαντινός ναός του Ταξιάρχη στα Μονοίτσια

(Πληροφορίες για τους ναούς στην ιστοσελίδα μας: www.tragaia.gr )

Και οι δύο ναοί είναι ανοιχτοί για το κοινό καθημερινά κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο από τις 11:00 μέχρι τις 14:30.

 Υπεύθυνοι για τη φύλαξη του ναού αυτές τις ώρες είναι ομάδες εθελοντών του συλλόγου μας όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, σε συνδυασμό και με εθελοντές φοιτητές της αρχαιολογίας που εγκρίθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και των οποίων τη φιλοξενία και όλα τα έξοδα μετακίνησης και σίτισης έχει αναλάβει ο σύλλογός μας, χάρη στις δωρεές των επισκεπτών των περασμένων ετών. Θυμίζουμε ότι οι δύο ναοί συνδέονται με μονοπάτι που και φέτος καθαρίστηκε από το σύλλογό μας ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να μετακινείται πεζός με ασφάλεια από τον ένα ναό στον άλλο σε μόλις 6 λεπτά.

Ευχαριστούμε την ΕΦΑ Κυκλάδων και την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο σύλλογό μας και για την αρμονική συνεργασία. Πάνω από όλα όμως εκφράζουμε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εθελοντές οι οποίοι συνεχίζουν και φέτος με προθυμία να προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για αυτό το εγχείρημα το οποίο πιστεύουμε πως θα δώσει τη δυνατότητα στους επισκέπτες του νησιού να γνωρίσουν δύο πολύ αξιόλογα μνημεία του τόπου μας. Συνεχίζουμε να προσδοκούμε για το μέλλον την πρόσληψη μόνιμου εξιδικευμένου προσωπικού ώστε να είναι ανοιχτοί οι ναοί περισσότερες ώρες και για όλη την καλοκαιρινή σεζόν.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σ.Τ.Ε.Κ. Κουφονησίου: «Το νερό δεν είναι εμπόρευμα – Είναι αγαθό ζωής»

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των επιχειρηματιών του νησιού – Σκληρή διαμαρτυρία για τα εξοντωτικά τιμολόγια ύδρευσης και αιτήματα προς τον Δήμο Νάξου και την Πολιτεία.

Εκλογική διαδικασία και κινηματογραφική προβολή στην Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου

Τα μέλη καλούνται να δηλώσουν υποψηφιότητα έως την Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και την Εξελεγκτική Επιτροπή.

SEAJETS και Δήμος Αλοννήσου ένωσαν δυνάμεις για την υγεία των νησιωτών

Παιδιά και ενήλικες εξετάστηκαν δωρεάν από 13 διαφορετικές ειδικότητες, με στόχο τη θωράκιση της υγείας στο νησί.

Από τη Μαρία Κάλλας στο ψηφιακό ευρώ – Η νέα εποχή του κοινού νομίσματος

Στα 5 ευρώ θα απεικονίζεται η «La Divina», ενώ το ευρώ θα συνεχίσει να αναγράφεται και στα ελληνικά

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα: Μήνυση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κατά της “Κίνησης Πολιτών”

Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε την άσκηση μήνυσης για ψευδή καταμήνυση, δυσφήμηση και διασπορά ψευδών ειδήσεων – Αντιδράσεις μετά το Δελτίο Τύπου της Κίνησης «Σώστε τις Παραλίες της Νάξου».

Στο 16ο φεστιβάλ Ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Η Περιφέρεια δίνει βήμα στους παραγωγούς του Νοτίου Αιγαίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου, 5–7 Δεκεμβρίου 2025.

Η Σύρος γίνεται σκηνικό δημιουργικού τουρισμού με ένα μοναδικό “κυνήγι θησαυρού”

Ένα διαδραστικό διήμερο με δώρα και εμπειρίες δημιουργικού τουρισμού, από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων και το πρόγραμμα ENERDECA.

Νάξος – Θερινά Εργαστήρια: «Από το Χάος …στη Δημιουργία του Κόσμου»

Παιδική θεατρική παράσταση στο Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» – Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου, στις 20:00.

Forbes: Η Οία της Σαντορίνης στα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου

Στη λίστα με τα 50 πιο όμορφα χωριά του κόσμου ξεχωρίζουν οι ευρωπαϊκοί προορισμοί, με την Οία να εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Νάξος – Εντοπίστηκε ζωντανός ο αγνοούμενος στο βουνό του Ζα μετά από 4 ημέρες

Συγκλονιστική διάσωση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Νάξου – Στο σημείο σπεύδει ελικόπτερο για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο.

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Το στυγερό έγκλημα του Φλώριου Σοϊλέ «Σκιά» στο Φιλώτι

Πώς μια ερωτική ιστορία κατέληξε σε βασανιστήρια, δολοφονία και λαϊκή εξέγερση στη Νάξο του 1902

Μ. Κουτουλάκης: «Ιστορική μείωση ΦΠΑ 30% στα νησιά έως 20.000 κατοίκους»

Ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής σχολιάζει τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μιλά για «μια νέα αρχή» στην ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική.

Κακαβιά: Συνελήφθη 37χρονη με ένταλμα από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Νάξου

Η γυναίκα, υπήκοος Βουλγαρίας, εντοπίστηκε στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Ιωαννίνων

Στη Δράμα κάνει πρεμιέρα σήμερα το ντοκιμαντέρ «Σμύριδα, μάρμαρο και αμπέλι» με επίκεντρο τη Νάξο (video)

Η μικρού μήκους ταινία του Ορέστη Ρούσκα καταγράφει ιστορίες ανθρώπων που αντιστέκονται στον υπερτουρισμό και δείχνουν τον δρόμο για έναν βιώσιμο τουρισμό στο νησί.

6 Σεπτεμβρίου: Η Νάξος συμμετέχει στο πανελλαδικό κάλεσμα για Δικαιοσύνη στα Τέμπη

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί πολίτες σε συγκεντρώσεις – Συμμετοχές και στις Κυκλάδες