Κυριακή, 1 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΝάξος: Ανοίγει τις πόρτες του το Θεατρικό Μουσείο "Ιάκωβος Καμπανέλλης"

Νάξος: Ανοίγει τις πόρτες του το Θεατρικό Μουσείο “Ιάκωβος Καμπανέλλης”

|

Στην παραλία της Γρόττας, βρίσκεται το πετρόκτιστο κτήριο που στεγάζεται σήμερα το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης… Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00 (Τρίτη Κλειστά)

Το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, σε συνεργασία με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό,  για 7η συνεχόμενη χρονιά.

kampanellhs.jpgΣτην παραλία της Γρόττας, στο πετρόκτιστο κτήριο που βρίσκονταν τα παλαιά σφαγεία του νησιού, στεγάζεται σήμερα το Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης. Το 1999 ο Δήμος, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, κατασκεύασε ένα σύγχρονο κτήριο με σεβασμό σε όλα τα παραδοσιακά του στοιχεία. Το πηγάδι, οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τοίχοι και η σκεπή επισκευάστηκαν στην αρχική τους μορφή.

Χρησιμοποιήθηκε ως παιδική βιβλιοθήκη και στη συνέχεια στεγάστηκαν εδώ τα γραφεία του ΝΟ.Π.Π.Α.Π.Π.Π.Α (Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων). Είναι σε ιδανικό σημείο, διότι στην περιοχή αυτή μεγάλωσε ο σπουδαίος Νάξιος συγγραφέας. Η κόρη του, Κατερίνα Καμπανέλλη, δώρισε στο Μουσείο προσωπικά του αντικείμενα και αρχειακό υλικό, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα κέντρο θεάτρου και πολιτισμού, να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη με βιβλία και μελέτες γύρω από το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη αλλά και γύρω από το θέατρο και να φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να δει το γραφείο του συγγραφέα, τη βιβλιοθήκη του, προσωπικά αντικείμενα, έγγραφα, αφίσες, προγράμματα παραστάσεων και τις δυο τηβέννους από τα Πανεπιστήμια Κύπρου (1996) και Θεσσαλονίκης (1999), όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας. Επίσης, μπορεί να μελετήσει όλα τα έργα του που έχουν εκδοθεί, μελέτες για το έργο του, μεταφράσεις έργων του και να δει ψηφιοποιημένες συνεντεύξεις του και ταινίες στις οποίες έγραψε το σενάριο ή σκηνοθέτησε. Στο χώρο υπάρχουν ακόμα, έργα μικρογλυπτικής, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια και τιμητικές πλακέτες.

kampanellhs1.jpgΟ Ιάκωβος Καμπανέλλης, μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της τέχνης και των γραμμάτων της μεταπολεμικής γενιάς, γεννήθηκε στη Νάξο στις 2 Δεκεμβρίου 1921.

Το 1934, η οικογένεια Καμπανέλλη μετακομίζει στην Αθήνα λόγω οικονομικών δυσχερειών. Ο Καμπανέλλης αναγκάζεται να δουλέψει την ημέρα, προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του, ενώ το βράδυ σπουδάζει σχέδιο στη Σιβιτανίδειο Βιοτεχνική Σχολή. Παράλληλα, δανειζόμενος βιβλία, έρχεται σε επαφή με όλους τους κλασσικούς Ευρωπαίους συγγραφείς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, το 1942, συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και μεταφέρεται στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν. Την εφιαλτική αυτή εμπειρία θα καταγράψει χρόνια μετά στο ομώνυμο έργο του. Το 1945, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με το Θέατρο Τέχνης. Την περίοδο αυτή ξεκινά μια συνεχής συγγραφή θεατρικών έργων, τα οποία ανεβαίνουν στη σκηνή κυρίως από τον θίασο του Κάρολου Κουν αλλά και το Εθνικό θέατρο.

Τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα του είναι η Αυλή των θαυμάτων, ο Μπαμπάς ο πόλεμος, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Παραμύθι χωρίς όνομα, Το μεγάλο μας τσίρκο, ο Αόρατος Θίασος, ο Δείπνος, ο Δρόμος περνά από μέσα, στη Χώρα Ίψεν, κ.ά. Το κεντρικό θέμα στο έργο του Καμπανέλλη αφορά στη σχέση της ταραγμένης νεώτερης ελληνικής ιστορίας με την συγκρότηση της νεοελληνικής ταυτότητας. Συνεργάστηκε ως σεναριογράφος και σκηνοθέτης σε πολλές κλασσικές πλέον ταινίες όπως η Στέλλα, ο Δράκος, η αρπαγή της Περσεφόνης, το κανόνι και τ’ αηδόνι η Χιονάτη και τα εφτά γεροντοπαλίκαρα, κ.ά. Επίσης το ποιητικό του έργο έχει μελοποιηθεί από μεγάλους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πολλές χώρες κι έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης τιμήθηκε για την προσφορά του από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κύπρου καθώς και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με το παράσημο του Τάγματος του Φοίνικα. Το 1999 εξελέγη παμψηφεί τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Αθήνα στις 29 Μαρτίου 2011.    

Ιnfo:

Τοποθεσία: Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, περιοχή Γρόττα, Χώρα – Νάξος (Δίπλα στο Δημοτικό Χώρο Στάθμευσης).

Ώρες λειτουργίας του Μουσείου: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 22.00 (Τρίτη Κλειστά)

Τιμή εισιτηρίου: 3,00€ (κανονικό), 1,50€ (μειωμένο), 5,00€, 2,50€ (ενιαίο )

Τηλέφωνο επικοινωνίας: +30 2285023619

Email: kambanellismuseum@naxos.gov.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κλιματική αλλαγή: Θα ζήσουμε φέτος φθινόπωρο;

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ευρώπη μετά από τον καυτό Σεπτέμβριο. Χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας είχαν φέτος τον πιο ζεστό Σεπτέμβρη που έχει καταγραφεί

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Τι είδε η Χρύσα Καραγιάννη στη Νάξο (photos)

Επίσκεψη της υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Χρύσας Καραγιάννη στη Νάξο - Συναντήσεις και επαφές

Καστελλόριζο: Εγκαινιάστηκε ο παιδικός σταθμός του νησιού

Καστελλόριζο: Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός του νησιού

Διαγωνισμός για ψηφιακό ξεναγό στην Παροικιά Πάρου

Μέσω της ψηφιακής εφαρμογής ξεναγού, ο χρήστης θα μπορεί να περιηγηθεί στα προτεινόμενα από τις διαδρομές πολιτιστικά σημεία ενδιαφέροντος και να διατρέχει ένα πλούσιο όγκο πληροφορίας και υλικού τεκμηρίωσης.

Εκλογές 2023 – “Ανοιχτοί Ορίζοντες”: Σύρος, φτωχός συγγενής των Κυκλάδων

Δελτίο τύπου της Υποψήφιας Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Χρύσας Καραγιάννη για την εικόνα που συνάντησε στην Σύρο

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτικό για όλους το POS – Τι αλλάζει

Από πότε θα ισχύσει η υποχρεωτική εγκατάσταση POS και στα καταστήματα και επαγγελματίες που μέχρι τώρα ήταν προαιρετική

Σαντορίνη: Με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Σαντορίνης συναντήθηκε ο Μ. Ορφανός

Τα μέλη του Συλλόγου, κοινοποίησαν τα θέματα που αντιμετωπίζουν εδώ και πολλά χρόνια, όπως η έλλειψη σκοπευτηρίου, η άναρχη δόμηση του νησιού που επηρεάζει τη σωστή διαδικασία του κυνηγιού, καθώς και η κακή διαχείριση των αδέσποτων.

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: Δράση (01/10) αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού

Το μεσημέρι της Κυριακής 1η Οκτωβρίου στη πόλη της Νάξου, δράση αφιερωμένη στη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού - Ποιοι συμμετέχουν

ΕΑΣ Νάξου: Εξελίξεις γύρω από τον συνεταιριστικό στάβλο (video)

Ρεπορτάζ του ERT News για τον συνεταιριστικό στάβλο που σχεδιάζει η Ε.Α.Σ. Νάξου (video)

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Με το αριστερό η πρωτομηνιά και δίωρη σχεδόν διακοπή ρεύματος

Δείτε σε ποιες περιοχές θα γίνει αύριο Κυριακή 1η Οκτωβρίου διακοπή ρεύματος ...

Πειραιάς: Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το πρόσφατο ατύχημα σε ταχύπλοο

Ελεύθεροι οι τρεις συλληφθέντες για το ατύχημα με την πτώση δύο ναυτικών στη θάλασσα - Τι γίνεται με τους δύο τραυματίες

Πάρος – Travel+Leisure: Ιδανικός προορισμός για τον γαμήλιο τουρισμό

Προβολή της Πάρου ως γαμήλιου προορισμού από το Travel+Leisure

Κλιματική κρίση: Το πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Δράσης για τη Σίφνο

To ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ για τη Σίφνο διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GRAPE – COSME στο οποίο συμμετέχουν ο ΑΝΕΜΟΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ και ο Δήμος Σίφνου

Εκλογές 2023 – “Δύναμη Αλλαγής”: Πρόταση για δημόσιο διάλογο, θα έχει απάντηση;

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Δύναμη Αλλαγής" Λεονάρδος Χατζηανδρέου μεκάθε επισημότητα ζητάει δημόσιο διάλογο...

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος & Σχοινούσα: Πρωινή (27/09) δίωρη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τετάρτη (27/09) - Για πόση ώρα και σε ποιες περιοχές Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: Καθηγήτρια η Ναξιώτισσα Ελένη Στάη

Η Ναξιώτισσα Έλενα Στάη καθηγήτρια στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Σαντορίνη: Ξεκινούν οι εγγραφές στο «Dappos Sunday League 2023-2024»

Οι αγώνες του πρωταθλήματος θα διεξάγονται και φέτος στο γήπεδο ποδοσφαίρου στον Αγ. Γεώργιο

Κακοκαιρία Elias: Εφτασε από χθες (27/09) το απόγευμα και στη Νάξο

Εντονη βροχόπτωση χθες το απόγευμα στην Ορεινή Νάξο - Από νωρίς το πρωί σήμερα βροχή και τα πεδινά

Σαντορίνη – Νοσοκομείο: Διαμαρτυρία κατοίκων, τι ζητούν

Πορεία διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών για τη σοβαρή υποστελέχωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

ONEX: Το εγχείρημα για αναβάθμιση του Νεωρίου και περιβαλλοντική προστασία της περιοχής

Η πρωτοβουλία της ΟΝΕΧ προς απομάκρυνση πετρελαιοειδών αποβλήτων που για χρόνια παρέμεναν συγκεντρωμένα σε δεξαμενή στο Νεώριο Σύρου, είναι περιβαλλοντικά ασφαλής