Άμεση παραδοχή – υπό το βλέμμα των Βρετανών – από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Τασούλα ότι το Ελληνικό κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει μουσεία και πολιτιστικούς χώρους
Ναι, είναι αλήθεια. Μπορούμε να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Την ώρα που υποτίθεται διεκδικούμε την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από την Αγγλία, ο υπουργός Πολιτισμού παραδέχεται σε δημόσια εκδήλωση ότι «Η χρηματοδότηση των Μουσείων και των πολιτιστικών χώρων και φορέων δεν μπορεί να προέλθει πλέον αποκλειστικά από το κράτος». Και το χειρότερο; Το ακροατήριο του στο συνέδριο με θέμα τη «Χρηματοδότηση και την Αειφορία Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων» αποτελούνται από βρετανούς…
Πολύ απλά την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα διοργάνωσε το συγκεκριμένο συνέδριο με ομιλητές στελέχη μεγάλων Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων της Αγγλίας. Το παρών έδωσαν και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, με τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό κ. Τασούλα να κλέβει την παράσταση με την …ειλικρίνειά του… Τι είπε μεταξύ άλλων:
«Η χρηματοδότηση των Μουσείων και των πολιτιστικών χώρων και φορέων δεν μπορεί να προέλθει πλέον αποκλειστικά από το κράτος. Ένα νέο επιτυχημένο μείγμα συνεισφοράς στον πολιτισμό μας υποδεικνύεται από το εξωτερικό, αλλά και δοκιμάζεται σιγά-σιγά στη χώρα μας με ορατά αποτελέσματα. Είναι το μείγμα χρηματοδότησης από κράτος, ιδιωτικό τομέα (χορηγοί), και κοινωνία των πολιτών που αντικαθιστά και συμπληρώνει την αποκλειστική κρατική στήριξη και ανοίγει νέους δρόμους όχι μόνο επίλυσης χρηματοδοτικών προβλημάτων αλλά και προβολής και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών με συμμετοχή των πολιτών».
Μάλιστα, έφερε και παραδείγματα λέγοντας «Στη χώρα μας έχουμε ήδη παρόμοια δείγματα συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των οποίων στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, στην έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, στη μεταστέγαση της Λυρικής Σκηνής που είναι όλα πολύ επιτυχημένα και πρωτοποριακά».
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «Η μεταφορά της βρετανικής εμπειρίας στο ίδιο θέμα χάρις στην πρωτοβουλία της Αγγλικής Πρεσβείας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Γιατί ξεκινάει έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς θα σταματήσουν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι να εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση και πώς θα μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους, ώστε να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους όλο το χρόνο και να δημιουργήσουν έσοδα για την λειτουργία και στελέχωσή τους».
Και ως γνήσιος έλληνας πολιτικός κατέληξε λέγοντας «Για το λόγο αυτό θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Αγγλική Πρεσβεία για την πρωτοβουλία αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συνεδρίου που πολύ θα ωφελήσει τους υπευθύνους των ελληνικών μουσείων». Η πληροφορία ότι οι βρετανοί άνοιξαν σαμπάνιες όταν τελείωσε το λόγο του ο υπουργός πολιτισμού κρίνεται ως …αληθής.