Οι Ανεμόμυλοι της Χώρας Μυκόνου, ένα από τα πιο γνωστά κυκλαδίτικα τοπόσημα, μοιάζουν να παίρνουν ζωή μέσα από το έργο Μνήμη της εικαστικού Νάντιας Σκορδοπούλου σε μία ολονύκτια προβολή στις 15 Αυγούστου 2019.
Οι Ανεμόμυλοι της Χώρας Μυκόνου, ένα από τα πιο γνωστά κυκλαδίτικα τοπόσημα, μοιάζουν να παίρνουν ζωή μέσα από το έργο Μνήμη της εικαστικού Νάντιας Σκορδοπούλου σε μία ολονύκτια προβολή στις 15 Αυγούστου 2019. Μία in situ καλλιτεχνική εγκατάσταση, η οποία μεταμορφώνει το τοπίο προσωρινά, με τη μέθοδο του 3Dmapping, σε ένα καμβά διανοητικού κόσμου. Και σε μία δράση που έχει βάλει το χεράκι της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων
Η Μνήμη αντιπαραθέτοντας την ψηφιακή κινούμενη εικόνα μέσα στη φυσική, διερευνά τον μετασχηματισμό του σύγχρονου περιβάλλοντός και την μετατόπισή του από το υλικό στο «άυλο». Μία μετατόπιση αποτέλεσμα της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας που επηρεάζει τόσο το φυσικό – αστικό τοπίο όσο και την ανθρώπινη επικοινωνία και συμπεριφορά.
Οι φωτεινές, έγχρωμες εικόνες των βιντεο-προβολών της εγκατάστασης, δημιουργούν μια συνεχώς μεταβαλλόμενη αντιπαράθεση μεταξύ της απομόνωσης και της απόλυτης συνδεσιμότητας. Ενώ λέξεις – προτάσεις μοιάζουν να ανακτώνται από μία κοινή μνήμη.
Παράλληλα η Μνήμη αναζητά την αρχική ταυτότητα των ίδιων των μνημείων που αποτελούν το εικαστικό μέσο προβάλλοντας εικόνες από το παρελθόν τους και υπογραμμίζοντας ότι η ίδια τους η ύπαρξη αποτελεί πολύτιμο κρίκο στην αλυσίδα της μνήμης του τόπου.
Τέλος, η Μνήμη αναφέρεται στην μνήμη των ψηφιακών δεδομένων, μία νέα συνήθεια όπου η ζωή, οι σκέψεις και οι εμπειρίες των ανθρώπων καταγράφονται στη μνήμη των υπολογιστών και των κινητών τηλεφώνων, ενώ στη συνέχεια αναβιώνονται μέσα από την ψηφιακή τους μορφή, φτάνοντας ακόμα και στο σημείο να δημιουργούνται “κατασκευασμένες εμπειρίες” και ταυτότητες.
Ποιοι είναι οι μύλοι
Οι Κάτω Μύλοι βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα, νοτιοανατολικά της Χώρας. Είναι λευκοί και προσανατολισμένοι στο πέλαγος. Οι μύλοι θεωρούνται από τα πιο γνωστά μνημεία των Κυκλάδων. Η χρήση τους ήταν για το άλεσμα των σιτηρών και σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση και είναι γύρω στους επτά.
Εκείνος που βρίσκεται στην πιο άρτια κατάσταση είναι ο Μύλος του Γερώνυμου, ο οποίος λειτουργούσε ως το 1960 και διατηρεί ακόμα το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού του. Οι μύλοι ήταν τριώροφες ασβεστωμένες κατασκευές με κυλινδρικό σχήμα, μικρά παραθυράκια και κωνική ξύλινη οροφή. Πάνω τους υπήρχε μια ειδική κατασκευή η οποία περιστρεφόταν σύμφωνα με τη φορά του ανέμου και έκανε τους μηχανισμούς άλεσης να τεθούν σε λειτουργία.
Από τον 17ο έως τον 19ο αιώνα οι Μύλοι βοήθησαν στην οικονομία του νησιού αφού προμήθευαν αρτοσκευάσματα τα πλοία που διέρχονταν. Τον 19ο αιώνα υπήρχαν 28 μύλοι, οι οποίοι αποτελούσαν την πρώτη βιομηχανική μονάδα του νησιού. Ο γνωστότερος Μύλος είναι ο «Μύλος του Μπόνη», ο οποίος διατηρείται ως μουσείο, όπου και λαμβάνουν χώρα διάφορες δραστηριότητες. Επίσης, κάποιοι από τους Μύλους έχουν ανακαινιστεί από ιδιώτες για να κατοικηθούν.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα mykonos-tours.gr και φωτογραφία Flickr: photographerglen