Τρίτη, 8 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΜουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: Online περιήγηση στο παρελθόν

Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης: Online περιήγηση στο παρελθόν

|

Μέσω της ιστοσελίδας cycladic.gr οι φίλοι του πολιτισμού και της ιστορίας μπορούν να περιηγηθούν μέσω του διαδικτύου  στην επετειακή έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν» για την συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης 

Μένουμε σπίτι, αλλά μπορούμε να κάνουμε τα πάντα… Κυρίως να βγούμε βόλτα στα Μουσεία… Ένα μαγευτικό online ταξίδι στην εμβληματική έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία. 5000 χρόνια πριν», που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το  2016, σε επιμέλεια του διευθυντή του, Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, προσφέρεται, δωρεάν στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του Μουσείου, cycladic.gr.

Η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τον εορτασμό για τη συμπλήρωση 30 χρόνων λειτουργίας του μουσείου, παρουσιάζει με απλό τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3200 έως 2000 π.Χ.), το φυσικό περιβάλλον στο οποίο ζούσαν, τις ασχολίες των κατοίκων, τις κοινωνικές ή θρησκευτικές εκδηλώσεις τους, τις πίστεις και τις δοξασίες τους, μέσα από τα δημιουργήματα του ίδιου του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://cycladic.gr/page/kikladiki-kinonia-5000-chronia-prin, ο επισκέπτης  μπορεί να περιηγηθεί στην κοινωνία στα νησιά των Κυκλάδων όπως ήταν πριν από 5000 χρόνια, μέσα από κείμενα και φωτογραφικό υλικό που ακολουθούν τις ενόητες της έκθεσης, βίντεο, χάρτες, χρονολόγιο και αποσπάσματα του καταλόγου της έκθεσης ενώ μπορεί επίσης να αγοράσει ηλεκτρονικά τον κατάλογο της έκθεσης.

Παράλληλα, μπορεί να απολαύσει για πρώτη φορά στο cycladic.gr την ταινία, 4 λεπτών, στην οποία ο Καθηγητής Ν. Χρ. Σταμπολίδης αφηγείται την ανάδυση και τον πολιτισμό της πρωτοκυκλαδικής κοινωνίας (3200 έως 2000 π.Χ.) με οδηγό το κυκλαδικό ειδώλιο- το σύμβολο που χάρη στην καθαρή φόρμα και διαχρονική απλότητά του, καθόρισε την παγκόσμια ιστορία της Τέχνης, από την Προϊστορία έως τον 21ο αιώνα.  Το βίντεο πραγματοποιήθηκε σε σενάριο-αφήγηση του Καθηγητή Νικόλαου Σταμπολίδη, σκηνοθεσία Τζώρτζη Γρηγοράκη, μουσική Μαριλένας Ορφανού  και παραγωγή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και της Haos Film (Μαρία Χατζάκου, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη). Η περιήγηση πραγματοποιείται στα ελληνικά και στα αγγλικά.

3.jpg

Οnline δράσεις του Μουσείου

Εκτός από την περιήγηση στην έκθεση, οι επισκέπτες της ιστοσελίδας του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έχουν επίσης την δυνατότητα να μελετήσουν ψηφιακά τους καταλόγους των εκθέσεων των Ai Weiwei και George Condo μέσα από την δωρεάν πρόσβαση που δίνει το Μουσείο στις εκδόσεις μεγάλων εκθέσεών του https://cycladic.gr/page/online-exhibitions-catalogues, να διαβάσουν ιστορίες για την τέχνη στον Κυκλαδικό πολιτισμό με κείμενα, εικόνες και αντικείμενα από τις ψηφιακή συλλογή του Μουσείου στο Google Art Project https://artsandculture.google.com/partner/museum-of-cycladic-art, να βρουν νέα παιχνίδια και παιδικές εκδόσεις του ΜΚΤ για να γνωρίσουν τα παιδιά τον Κυκλαδικό και Αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό https://cycladic.gr/page/ta-idolia-allios, να παρακολουθήσουν βίντεο καλλιτεχνών, επιμελητών και backstage υλικό στο κανάλι του μουσείου στο ΥouΤube αλλά και  διαλέξεις μέσα από το αρχείο του μουσείου. 

cycladicfull.jpg

Ιστορία 5000 ετών 

Οι Κυκλάδες είναι ένα πυκνό νησιωτικό σύμπλεγμα, το οποίο εντοπίζεται στο κεντρικό και νότιο τμήμα του Αιγαίου και αποτελείται από 35 μεγάλα νησιά και πολυάριθμα μικρότερα. Μία από τις ερμηνείες της ονομασίας τους δόθηκε από τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, επειδή πίστευαν ότι τα νησιά δημιουργούσαν έναν νοητό κύκλο γύρω από το ιερό νησί του Απόλλωνα, την Δήλο. Τα νησιά έχουν βραχώδες ανάγλυφο με απόκρημνες ακτές, μικρούς όρμους και άνυδρο έδαφος. Το κλίμα είναι ήπιο με μεγάλες περιόδους ηλιοφάνειας, λίγες βροχοπτώσεις και πολύ δυνατούς ανέμους. Εν τούτοις, οι Κυκλάδες λόγω της γεωλογίας τους έχουν μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων και μεταλλοφόρων κοιτασμάτων, όπως το μάρμαρο, η ελαφρόπετρα, ο οψιανός, η σμύριδα και ο χαλκός.

Τόσον η στρατηγική γεωγραφική θέση των Κυκλάδων ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, το βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη, όσον και ο σημαντικός ορυκτός πλούτος των νησιών ευνόησαν τη συστηματική κατοίκησή τους ήδη από τη Νεώτερη Νεολιθική περίοδο (5300-3200 π.Χ.). Νεολιθικές ενδείξεις κατοίκησης έχουν εντοπισθεί στη νησίδα Σάλιαγκος, τη Μύκονο, την Κέα, την Άνδρο και τη Νάξο. Μέσα από κείμενα και φωτογραφικό υλικό, video, χάρτες, χρονολόγιο και αποσπάσματα του καταλόγου, η έκθεση «Κυκλαδική Κοινωνία: 5.000 χρόνια πριν», παρουσιάζει με απλό και εύληπτο τρόπο τη δομή της κοινωνίας των Κυκλάδων κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, περίοδο κατά την οποία, οι Κυκλάδες αποτέλεσαν το λίκνο του Πρωτοκυκλαδικού Πολιτισμού.

Αυτός ο σημαντικός πολιτισμός καλύπτει το διάστημα από το 3200 π.Χ. έως το 2000 π.Χ. περίπου και διακρίνεται σε τρεις υποπεριόδους: την Πρωτοκυκλαδική Ι (περίπου 3200-2700 π.Χ.), την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ (περίπου 2700-2300 π.Χ.) και την Πρωτοκυκλαδική ΙΙΙ (περίπου 2300-2000 π.Χ.). Ανάμεσα σε αυτές τις υποπεριόδους έχουν αναγνωριστεί δύο μεταβατικές φάσεις: η μεταβατική φάση από την Πρωτοκυκλαδική Ι στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ, η λεγόμενη «φάση Κάμπου», και η μεταβατική φάση από την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙΙ, η λεγόμενη «φάση Καστρίου».

Οι γνώσεις σχετικά με τους οικισμούς της Πρωτοκυκλαδικής Ι περιόδου είναι ελάχιστες, είτε γιατί τα σπίτια κατασκευάζονταν από φθαρτά υλικά που δεν άφησαν ίχνη, είτε γιατί ο αριθμός των ανεσκαμμένων θέσεων είναι πολύ μικρός. υρωμένος στην προσπελάσιμη πλευρά του. Στη φάση της ακμής τοΕν τούτοις, ένας τουλάχιστον οικισμός, στην Μαρκιανή Αμοργού, φαίνεται ότι ήταν οχυ Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, την Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περιόδο, οι οικισμοί πυκνώνουν. Άλλοτε βρίσκονται σε μικρές χερσονήσους, άλλοτε σε χαμηλούς λόφους και το μέγεθός τους ποικίλλει. Κάποιοι από αυτούς οχυρώνονται, όπως η ακρόπολη του Καστρίου στη Σύρο και του Πανόρμου στη Νάξο. Έως πρότινος, ο μεγαλύτερος γνωστός οικισμός της περιόδου, έκτασης 11 στρεμμάτων, ήταν ο Σκάρκος της Ίου, ο οποίος έχει ένα πολεοδομικό σύστημα αποτελούμενο από δρόμους, μονώροφα και διώροφα σπίτια με λιθόκτιστες κλίμακες, αγωγούς απορροής υδάτων κ.ά. Ωστόσο, με τις πρόσφατες ανασκαφές στο Δασκαλιό της Κέρου, ο οικισμός εκεί ίσως έφτανε τα 13 στρέμματα. Τα διαθέσιμα στοιχεία για τους οικισμούς της Πρωτοκυκλαδικής ΙΙΙ περιόδου είναι ελάχιστα και προέρχονται κυρίως από την πόλη Ι της Φυλακωπής της Μήλου.

Όσον αφορά στα νεκροταφεία της περιόδου, συνήθως, βρίσκονταν σε παραθαλάσσιες πλαγιές και γειτνίαζαν με τους οικισμούς στους οποίους ανήκαν. Τα πρωιμότερα νεκροταφεία αποτελούνταν από μικρές συστάδες κιβωτιόσχημων τάφων φιλοξενώντας έναν μόνο νεκρό σε έντονα συνεσταλμένη στάση. Στην Πρωτοκυκλαδική ΙΙ περίοδο, η έκταση των νεκροταφείων αυξήθηκε σημαντικά αντανακλώντας την αύξηση του πληθυσμού. Οι κιβωτιόσχημοι τάφοι χρησιμοποιήθηκαν για διαδοχικές ταφές μελών της ίδιας οικογένειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το νεκροταφείο στη Χαλανδριανή της Σύρου, το οποίο αποτελείτο από εξακόσιους και πλέον τάφους που κατά το πλείστον φιλοξενούσαν πάνω από ένα νεκρό. Κατά την Πρωτοκυκλαδική ΙΙΙ περίοδο επικρατεί ο τύπος του τάφου με υπόγειους λαξευτούς θαλάμους προοριζόμενους για πολλαπλές διαδοχικές ταφές. 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκρηκτική αύξηση επιβατών στο λιμάνι Νάξου τον Ιούνιο (πίνακας)

Οι αριθμοί αυξάνονται, οι υποδομές όμως όχι. Η Νάξος «ασφυκτιά» και χρειάζεται λύση τώρα.

Ο κυρ Θόδωρας και τα donats του Αγίου Προκοπίου, 31 καλοκαίρια σε μία παραλία

Στην άμμο της Νάξου, ο ήχος «donats, βρε donats» δεν είναι απλώς κάλεσμα για λουκουμάδες, είναι η φωνή του ίδιου του καλοκαιριού. Μια ιστορία με αλάτι, ιδρώτα και πολλή αγάπη.

Καλοκαίρι στη Νάξο του 1953, μνήμες χρωματισμένες με φως

Ένας πίνακας-ωδή στη νησιώτικη νοσταλγία. Ο ρέμπελος χρόνος, οι αριθμοί που περνούν, το λιμάνι, οι άνθρωποι, κι η Μυρτιδιώτισσα να στέκει αμετακίνητη, όπως η ίδια η ψυχή της Νάξου.

Η χωριάτικη σαλάτα δεν είναι συνταγή, είναι καλοκαίρι σε μια μπουκιά

Ο Χριστόφορος Πέσκιας αποκαλύπτει την αληθινή ταυτότητα της χωριάτικης: μια γευστική ωδή στις αναμνήσεις, στη γη, στο λάδι και στην απλότητα της μεσογειακής ζωής.

Ο.ΝΑ.Σ.: Όχι στη μεταφορά των Κούρων, ζητάμε διάλογο, όχι απομάκρυνση από τον φυσικό τους χώρο

Η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων αντιδρά στην απόφαση μεταφοράς των Κούρων Φλεριού και Φαραγγιού, τονίζοντας τη σημασία της παραμονής τους στον τόπο που γεννήθηκαν και ανήκουν.

Κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελάνων: “Όχι στη μεταφορά των Κούρων, όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Συγκέντρωση στο Δημαρχείο Νάξου την Παρασκευή 11 Ιουλίου – Ολόκληρη η Νάξος ενωμένη για την προστασία της πολιτιστικής της ταυτότητας

Πωλούνται δύο οικοδομήσιμα οικόπεδα στη Μουτσούνα Νάξου – 300 μέτρα από τη θάλασσα

Σπάνια ευκαιρία επένδυσης στα ανατολικά της Νάξου: δύο οικόπεδα 4,2 στρεμμάτων έκαστο, εντός οικισμού και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα

Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου: Βαρύτατες κατηγορίες για τρεις παιδοκτονίες και απόπειρα δολοφονίας ενήλικης

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της Αμαλιάδας – Η 25χρονη κατηγορείται για ανθρωποκτονία κατά συρροή με δόλο και απόπειρα πνιγμού ενήλικης φίλης της

Σεισμός 5 Ρίχτερ ανατολικά της Κρήτης – Αισθητός στο Λασίθι

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 20:46 το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ζάκρου – Χωρίς αναφορές για ζημιές

“Αιώνιοι” Φοιτητές: Τελευταία ευκαιρία για χιλιάδες παλιούς φοιτητές, έρχεται νέα ρύθμιση

Νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης δίνει τη δυνατότητα σε ενεργούς φοιτητές που δεν ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους να πάρουν το πτυχίο τους έως και σε 3 εξάμηνα – Εκκαθάριση καταλόγων με ανενεργούς φοιτητές

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Τζεφ Μπέζος: After wedding party στη Νάξο με την Λόρεν Σάντσεζ, η «έξυπνη» αγάπη του για το νησί

Μετά τον χλιδάτο γάμο των 48 εκατομμυρίων στη Βενετία, ο ιδρυτής της Amazon και η εκρηκτική σύζυγός του επιλέγουν τη Νάξο για το after wedding ταξίδι τους, επιβεβαιώνοντας την ιδιαίτερη σχέση του δισεκατομμυριούχου με το νησί και τα φιλόδοξα σχέδιά του για το «smart island» των Κυκλάδων.

Νάξος – Κωμιακή: «Έφυγε» ο Δημήτρης Ιωάννου Καρούσης, θλίψη για τον αγαπημένο “Τζήμα”

Αποχαιρετισμός σε έναν ήσυχο και αγαπητό συγχωριανό που δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του – Το χωριό τον τιμά με συγκίνηση

«Εκεί που η θάλασσα είναι ζωή» – Φόρος τιμής στους ναυτικούς της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων (video)

Με αφορμή τη Ναυτική Εβδομάδα, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων τιμά με συγκίνηση τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και αγαπούν τη θάλασσα (video)

Νάξος: Αλλαγές στην κυκλοφορία σε Χώρα, Αγία Άννα, Άγιο Προκόπη και Πλάκα, “εμφάνιση” του e-naxios

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ανακοινώνει τις νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την τουριστική περίοδο – Δωρεάν στάθμευση και έλεγχος τροφοδοσίας στα παραλιακά μέτωπα

Νάξος: Ο 11χρονος Παναγιώτης ξεναγεί τουρίστες στα σοκάκια του Φασολά (video)

Ένα παιδί μεγαλώνει μέσα στον πολιτισμό και μεταφέρει με αγάπη και γνώσεις την ιστορία του Φιλοτίου και της γειτονιάς του, σε ξένους επισκέπτες.

Aperto – Cucina Italiana: Η αυθεντική ιταλική εμπειρία ήρθε στη Νάξο με την υπογραφή του κορυφαίου pizzaiolo Νίκου Σωτηρόπουλου

Ένα νέο γαστρονομικό σημείο στην καρδιά της Νάξου που ενώνει την ιταλική φινέτσα με τη δημιουργικότητα του Έλληνα pizzaiolo που διακρίθηκε δύο φορές ως ο καλύτερος της χώρας και στους 50 κορυφαίους της Ευρώπης.

Κατ’ Οίκον Νοσηλευτική Φροντίδα στη Νάξο από τη Φραντζέσκα Λαγογιάννη

Με επιστημονική γνώση, σεβασμό και ολιστική προσέγγιση, η Φραντζέσκα Λαγογιάννη προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες νοσηλείας στο σπίτι, σε όλη τη Νάξο.

Μενδώνη για Κούρους Μελάνων: “Θα γίνει πιλοτική μεταφορά του ενός κούρου”

Οι κάτοικοι της Νάξου αντιστέκονται στην απομάκρυνση των αρχαίων αγαλμάτων από το Φλεριό, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού υπερασπίζεται μια μεταφορά που δημιουργεί ερωτήματα και αντιδράσεις.

Νέοι κανόνες για τις κολυμβητικές δεξαμενές σε τουριστικά καταλύματα – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία γνωστοποίησης λειτουργίας για πισίνες εντός τουριστικών μονάδων και υποδομών. Παραβόλο 300€, διοικητικά πρόστιμα για παραβάσεις και περιθώριο 90 ημερών για συμμόρφωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων.