Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΜουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αγνωστες ιστορίες αποκαλύπτονται με γυναίκες των ελληνικών νησιών

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης: Αγνωστες ιστορίες αποκαλύπτονται με γυναίκες των ελληνικών νησιών

|

Ο επισκέπτης που φθάνει στην αίθουσα αφίξεων του αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» εντυπωσιάζεται από το τεράστιο αντίγραφο του κυκλαδίτικου ειδωλίου, όπως και από τις άλλες σμιλεμένες γυναικείες μορφές της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου, με ελαφρώς φουσκωμένη κοιλίτσα ή χαραγμένες γραμμές πάνω από την ήβη τους, που δηλώνουν εγκυμοσύνη. Στο σχετικό βίντεο που προβάλλει τη νέα μεγάλη έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, η οποία ανοίγει στις 12 Δεκεμβρίου, κοντοστέκονται και οι βιαστικοί.

Στο μουσείο, στις λευκοβαμμένες αίθουσες με τα βάθρα σε απαλές γαλάζιες αποχρώσεις, θα στηθούν 180 εκθέματα από την πρώιμη προϊστορία μέχρι τον 19ο αι. Η κολοσσική αρχαϊκή Κόρη της Θήρας (α΄ τέταρτο 6ου αι. π.Χ.), ανέλπιστο εύρημα του 2000, θέλει ειδική μεταχείριση. Σχεδόν δύο μέτρα ύψος από ναξιώτικο μάρμαρο, το μόνο που της λείπει είναι η ακρούλα της μύτης και ο βραχίονας του λυγισμένου δεξιού χεριού που ακουμπά στο στήθος. Αμυγδαλωτά μάτια, στιβαροί ώμοι, μακρύ αυστηρό φόρεμα, μαλλιά χωρισμένα σε πλοκάμους φέρνουν λίγο στα σημερινά ράστα.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η επιβλητική τοιχογραφία «Γυναίκες στο Αδυτο» από το Ακρωτήρι της Θήρας, αττική μελανόμορφη κύλικα με ερωτική παράσταση από την αρχαία Θήρα, ελληνιστικό ειδώλιο από τη Σέριφο που απεικονίζει προκλητικά το αιδοίο της Βαυβώς, λυχνάρι του 4ου-2ου αι. π.Χ. από τη Φολέγανδρο με ερωτική σκηνή στην εξωτερική επιφάνεια και στο εσωτερικό ονόματα εφήβων που συμμετείχαν σε τελετές ενηλικίωσης στη Χρυσοσπηλιά.

Η «δαιμονισμένη» Νεϊκώ

Τη Μύκονο εκπροσωπούν δύο ιστορίες προίκας που μαρτυρούν τη θέση της γυναίκας στην οικονομική διαπραγμάτευση του γάμου, η μία τέλη 4ου – αρχές 3ου αι. π.Χ. και η άλλη το 1690. Ομως θα δούμε και την Αιμάσσουσα Πότνια της προϊστορικής Θήρας, την Αγία Αναστασία τη Φαρμακολύτρια από τη βυζαντινή Νάξο, τη στεατοπυγική Κυρά από τη νησίδα Σάλιαγκο βόρεια της Αντιπάρου, καθώς και τη «δαιμονισμένη» Νεϊκώ που ο τάφος της εντοπίστηκε το 2018 στο πλαίσιο της αποκατάστασης της Επισκοπής Σικίνου. Την έθαψαν στα υπόγεια μνημείου του νησιού, της έσπασαν τα κόκαλα για να την εγκιβωτίσουν και την έθαψαν με χρυσά. Ομως, κάτω από το κεφάλι ακούμπησαν θειάφι και πίσσα, δείγμα νεκροφοβικού εξορκισμού. Η άτυχη αρχόντισσα έπασχε καταπώς φαίνεται από επιληψία.

Είναι ορισμένες μόνο ιστορίες της έκθεσης «Κυκλαδίτισσες: Αγνωστες ιστορίες γυναικών των Κυκλάδων», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ διά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, με αρχαιότητες και από τα: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Μουσείο Κανελλοπούλου, Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών και ιδιωτικές συλλογές.

«Δουλεύοντας για την έκθεση θαύμασα ακόμη περισσότερο τις γυναίκες. Η μισή ανθρωπότητα τόσες χιλιάδες χρόνια ζούσε σε μια κατάσταση απίστευτης καταπίεσης. Και έρχεται ο χριστιανισμός και συνεχίζει το ίδιο μοτίβο παρότι κηρύσσει την ισότητα των ανθρώπων. Η θέση της γυναίκας δεν άλλαξε, μπορώ να πω ότι επιδεινώθηκε», λέει στην «Καθημερινή» ο δρ Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και συνεπιμελητής της έκθεσης με τους επιστημονικούς διευθυντές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, δρα Παναγιώτη Ιωσήφ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Radboud της Ολλανδίας, και δρα Ιωάννη Φάππα, επίκουρο καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Οι χώροι του ΜΚΤ», συνεχίζει, «βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, όπου μπορούμε να προβάλλουμε τον κυκλαδικό πολιτισμό. Ως εφορεία θέλουμε την προβολή των Κυκλάδων στην πρωτεύουσα, με το αντίστοιχο όφελος στα νησιά. Το καλοκαίρι η έκθεση θα ταυτιστεί με το επίσημο άνοιγμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας που είχε κλείσει λόγω ανακαίνισης».

Η ιστορία της Νεϊκώς τον συγκλόνισε. «Μια διπολική συμπεριφορά απέναντι στο ίδιο πρόσωπο που οι οικείοι της εξαφάνισαν μέσα στην τοιχοποιία και από την άλλη τίμησαν χτίζοντας εντυπωσιακό ηρώο. Με συγκίνησε και η Σαντορινιά Παρθενίκα, η οποία πέθανε μικρή και η αδελφή της, Δαμόκλεια, της έστησε μνημείο πάνω στο οποίο αναφέρεται ότι της λείπει η άωρη Παρθενίκα. Ο βίος της οσίας Θεοκτίστης που αφηγείται χειρόγραφο του 12ου αιώνα από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος έχει επίσης ενδιαφέρον. Την άρπαξαν Αραβες πειρατές από τη Λέσβο, τους ξέφυγε όταν σταμάτησαν για ανεφοδιασμό στην Πάρο και ασκήτεψε στον ναό της Καταπολιανής. Τη ζωή της κατέγραψε ο Νικήτας Μάγιστρος τον 10ο αι., Σλάβος από την Ελλάδα με μια επίσης εντυπωσιακή ιστορία του ανθρώπου που ενσωματώθηκε».

Για τη σημασία της έκθεσης μιλάει ο Παναγιώτης Ιωσήφ, επιστημονικός διευθυντής του ΜΚΤ και συνεπιμελητής. «Παρουσιάζει την ιστορία μέσα από τα μάτια των γυναικών στις Κυκλάδες. Επίσης περιλαμβάνει αριστουργήματα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Αθήνα, σχεδόν από όλα τα Κυκλαδονήσια. Παρουσιάζει τους ρόλους των γυναικών στο πέρασμα του χρόνου και πώς αυτοί επηρεάστηκαν από τη σχέση τους με τις Κυκλάδες. Οι Κυκλαδίτες ορίζουν και οριοθετούν ρόλους και πλαίσια για τις γυναίκες τους, μητέρες, αδελφές, συζύγους ή κόρες. Τις τιμούν σε όλους τους ρόλους τους, τις θέτουν στο προσκήνιο της θρησκευτικής και μυθολογικής υπόστασής τους. Τις απομακρύνουν, όμως, από το προσκήνιο της δημόσιας ζωής, καθιστώντας τες σχεδόν αποκλειστικά υπεύθυνες της λειτουργίας του σπιτιού τους. Τα λέει εξαιρετικά η Καδιώ Σιγάλα, η Σαντορινιά εφοπλίστρια των αρχών του 20ού αιώνα. Φαίνεται σαν να μιλάει εκ μέρους όλων των ανώνυμων προγόνων της που άφησαν μόνο μικρές, σχεδόν άγνωστες σε εμάς, ιστορίες».

Ο Ιωάννης Φάππας, επίσης επιστημονικός διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και συνεπιμελητής της έκθεσης, λέει για τις Κυκλαδίτισσες ότι «διαθέτουν τον δυναμισμό που επιβάλλει το τοπίο τους: άνυδρο, πετρώδες, απομονωμένο και συνάμα συνδεδεμένο με τα άλλα νησιά, γοητευτικό, μοναδικό. Γυναίκες τολμηρές που συνάπτουν οικονομικές συναλλαγές ή ευεργετούν την κοινότητά τους, ταξιδεύουν από τα πέρατα του κόσμου για να συναντήσουν τη μοίρα τους στην καρδιά του Αρχιπελάγους, δοκιμάζουν τη σχέση τους με το θείο, μεταμορφώνονται σε οσίες και αγίες οι ίδιες. Πάντοτε επηρεασμένες από τη θάλασσα την ίδια: είτε λόγω των απειλών και των κινδύνων που αυτή εκπροσωπεί είτε λόγω του πλούτου και της ελευθερίας που προσφέρει».

Ντοκουμέντα

Εκπληξη της έκθεσης είναι δύο επιστολές της Μυκονιάτισσας Μαντώς Μαυρογένους, η μία του 1825 προς το Βουλευτικό Σώμα και η δεύτερη προς τον βασιλιά Οθωνα το 1841. Αγωνίστρια στα χρόνια της Επανάστασης αλλά και σε συνθήκες ειρήνης, στην πρώτη προσφέρει τα πάντα και την περιουσία της, στη δεύτερη αιτείται να της χορηγηθεί το αριστείον και η Στρατιωτική Προικοδότησις. Σε μια έμφυλη διάκριση της εποχής της, η Μαντώ ζητάει ισότιμη θέση της γυναίκας και απολαβή δικαιωμάτων: «η Πατρίς, Μεγαλειότατε, δεν ελευθερώθη μόνον από τους άνδρας, αλλά και ελληνίδες επολέμησαν προσωπικώς τον εχθρόν της Πίστεως και της Πατρίδος…».

Κατά τον Ι. Φάππα, «εξίσου σημαντικό ρόλο έχει στην έκθεση και η σύγχρονή της, εξαιρετική λόγια, η Ανδριώτισσα Ευανθία Καΐρη. Μέσα από τα γραπτά των δύο μοναδικών Κυκλαδιτισσών, ακολουθούμε τα σημαντικά βήματα χειραφέτησης των γυναικών στο προ- και μετεπαναστατικό ελληνικό κράτος, το οποίο, ενώ αναγνωρίζει τη συμβολή τους, δεν τις τιμά δεόντως».

Με πληροφορίες από τη σελίδα Kathimerini.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Τρίποδες; Μια αυθεντική βραδιά παράδοσης, ο ετήσιος χορός του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Νέων

Με κέφι, μουσική και συγκίνηση γέμισε το χωριό, σε μια γιορτή που τίμησε την παράδοση, τη συλλογικότητα και την ελπίδα

Κίμωλος: Όταν η Παράδοση Γίνεται Βίωμα, έκθεση για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο «Espera Suites»

Μια ζωντανή εμπειρία ιστορίας και μνήμης, φτιαγμένη από ανθρώπους, μνήμες και ψίχουλα παράδοσης που φωτίζουν το μέλλον του νησιού

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κύθηρα και Μεσσηνία. ενδείξεις βελτίωσης αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Από Εύβοια και Κύθηρα μέχρι Χανιά και Μεσσηνία, οι πυροσβέστες συνεχίζουν με αυταπάρνηση – Νέες αναζωπυρώσεις, ενεργά μέτωπα και προειδοποίηση για κρίσιμη Κυριακή

Καίγεται η Προύσα: Η Τουρκία μετρά πληγές από πύρινη λαίλαπα στη βορειοδυτική επαρχία

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις και απειλεί οικισμούς στην επαρχία Προύσα – Εκκενώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και δραματικές εικόνες καταστροφής

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Παρέμβαση Λιανού για δίκαιη κατανομή πόρων

Ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά αλλαγή πλαισίου ώστε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να έχουν έσοδα για ανταποδοτικά έργα – Νέες ισορροπίες στους νησιωτικούς δήμους

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.