Το νησί … έπηξε τον Αύγουστο όπως είπε και ο ισχυρός άνδρας της Νάξου, οι επισκέπτες δεν βρήκαν προφανώς κατάλυμα και επέλεξαν να στήσουν το αντίσκηνό τους στον προαύλιο χώρο του Επιτόπιου Αρχαιολογικού Μουσείου στη καρδιά της Χώρας Νάξου
Διαβάζουμε από την επίσημη ιστοσελίδα (naxos.gr) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων « Το Επιτόπιο Αρχαιολογικό μουσείο είναι το μοναδικό στο είδος του μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα του είδους του στον κόσμο, καθώς δίνει την ευκαιρία στον ενδιαφερόμενο να περιηγηθεί μόνος του στον αρχαιολογικό χώρο και να επισκεφθεί τα αρχαία λείψανα στο ίδιο σημείο όπου αυτά βρέθηκαν κατά την ανασκαφή.
Βρίσκεται στην πλατεία της Μητρόπολης της Νάξου όπου οι ανασκαφές της δεκαετίας του ’80 αποκάλυψαν σημαντικά ίχνη της μυκηναϊκής πόλης της Γρόττας που υπήρξε μία από τις σημαντικότερες του Αιγαίου.
Τμήμα του τείχους της πόλης διατηρείται σε καλή κατάσταση ενώ στη βάση του διακρίνονται μικρά εργαστήρια κατασκευής αγγείων που περιλαμβάνουν πάγκους με άψητα αγγεία, λεκάνες με χρώματα για τη βαφή τους, φούρνους για το ψήσιμό τους κλπ. Κατά τη γεωμετρική εποχή ο χώρος άλλαξε χρήση και έγινε λατρευτικός. Δημιουργήθηκε έτσι χωμάτινος ταφικός τύμβος σημαντικών Ναξίων που κατά τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους καλύφθηκε από ιδιωτικές κατοικίες που τον προστάτευσαν. Τα λείψανα αυτού του ταφικού τύμβου, μια τράπεζα προσφορών με αγγεία, υπάρχουν σήμερα κάτω από την πλατεία.
Από το 1999 ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για το κοινό, διαθέτει κατόψεις και αναπαραστάσεις της αρχαίας πόλης που βοηθούν στην κατανόηση του χώρου, και προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στο χρόνο”.
Μάλιστα… Και παραθέτουμε και τη φωτογραφία που μας έδωσε η διεύθυνση της εφημερίδας «Κυκλαδική» (φύλλο 4ης Σεπτεμβρίου 2017) που φαίνεται ξεκάθαρα ο τρόπος με τον οποίο αναδεικνύει ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων το Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο…
Και μην μου πείτε ότι είναι ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων; Τι βλέπουμε στη φωτογραφία; Ένα αντίσκηνο. Επισκέπτης της Νάξου δεν βρήκε προφανώς το κατάλυμα που τον κάλυπτε ή ήρθε αργά στο νησί, δεν μπόρεσε να βρει κατάλυμα και επέλεξε να κοιμηθεί σε αντίσκηνο. Και ο χώρος που βρίσκεται στο Επιτόπιο Αρχαιολογικό Μουσείο είναι ιδανικός καθότι προστατεύεται από τις καιρικές συνθήκες…
Και δημιουργούνται τα ερωτήματα: Από τη στιγμή που είναι μοναδικό ως προς το είδος του γιατί δεν το αναδεικνύουμε; Γιατί δεν υπάρχουν φύλακες στους χώρους; Γιατί δεν είναι καθαροί και ανοιχτοί για το κοινό; Ποιος μας εγγυάται ότι ανάλογες σκηνές δεν έχουμε και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους; Πρόσφατα είδαμε να γυρίζονται διαφημιστικά σε αρχαιολογικούς χώρους τόσο στη Χώρα (Πορτάρα) όσο και στον Απόλλωνα (Κούρος). Ειδικά στον Απόλλωνα, όσοι πηγαίνουν θεωρούν ότι τα σκουπίδια που βρίσκουν εκεί αλλά και η πρασινάδα που αγκαλιάζει τον Κούρο είναι μέρος του σκηνικού και από εκείνη την …εποχή.
Και για μία ακόμη φορά θα ακούσουμε τις γνωστές δικαιολογίες: δεν έχουμε λεφτά για φύλακες…. Δεν είναι δική μας υπόθεση αλλά της Εφορείας και του υπουργείου… Και την ίδια ώρα βλέπουμε εκατοντάδες επισκέπτες ακόμη και στα μέσα Σεπτεμβρίου να ανεβαίνουν στην Πορτάρα για να βγάλουν μία selfie με φόντο το ηλιοβασίλεμα… Ποιο από τα δύο να κρατήσουμε; Το αντίσκηνο στο Επιτόπιο Μουσείο που μοιάζει ως εγκαταλελειμμένο κτήριο και ταιριάζει με όλα τα υπόλοιπα κτήρια της περιοχής (Παλιά πόλη, Φουντάνα) ή τη μαγεία που προσφέρει η Πορτάρα;
Και βέβαια με δεδομένο ότι έχει μπει επιτέλους σε καλό δρόμο η χρηματοδότηση για την πλήρη αναβάθμιση του Κάστρου μέσω του προγράμματος για την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων μήπως να δούμε συνολικά το θέμα «αρχαιολογικοί χώροι στη Νάξο;» Ο Πολιτισμός μας είναι… Η εικόνα μας… Εκτός κι εάν μας ικανοποιεί να βλέπουμε το τσαντίρι στο Επιτόπιο, τη βρωμιά δίπλα και να λέμε «εεε τι να κάνουμε; Έπηξε το νησί από τον κόσμο και δεν είχαν που να μείνουν οι άνθρωποι».. Γιατί το βλέπουμε να έρχεται κι αυτό ως βασική δικαιολογία την επόμενη χρονιά…