Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΜήλος: Αρχαία εκθέματα με σύγχρονα ταίρια

Μήλος: Αρχαία εκθέματα με σύγχρονα ταίρια

|

«Αρχαία μνήμη σε σύγχρονα έργα» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου από τις 28 Ιουλίου – Αποτελεί παράδειγμα όχι μόνον αρμονικής συνύπαρξης, αλλά και δημιουργικής αλληλεπίδρασης του παλιού με το καινούργιο. Από τα εκθέματα του Μουσείου έχουν εμπνευστεί σύγχρονοι καλλιτέχνες 

Tα τελευταία χρόνια, γίνεται συχνά λόγος για τον «διάλογο» της σύγχρονης τέχνης με την αρχαία, όμως λίγες μόνο από τις περιοδικές εκθέσεις, που κατά καιρούς έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, κάνουν τον επισκέπτη να αισθανθεί πραγματικά ότι γίνεται μάρτυρας μιας σιωπηλής συνομιλίας.

Της Χριστίνας Σανούδου (Καθημερινή) 

Ολα δείχνουν πως η έκθεση που εγκαινιάζεται το επόμενο Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου, υπό τον τίτλο «Αρχαία μνήμη σε σύγχρονα έργα», θα αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα όχι μόνο αρμονικής συνύπαρξης αλλά και δημιουργικής αλληλεπίδρασης του παλιού με το καινούργιο. Οταν κλήθηκαν να εμπνευστούν από επιλεγμένα εκθέματα του μουσείου, δέκα καλλιτέχνες του σήμερα άφησαν τη φαντασία τους ελεύθερη και φιλοτέχνησαν νέα έργα που πλαισιώνουν, μιμούνται και αποδομούν τα αρχαία ή απλώς επιχειρούν να αφηγηθούν τις ιστορίες τους.

Η επιτυχία του εγχειρήματος οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός πως ο εμπνευστής του έχει τη διττή ιδιότητα του αρχαιολόγου και του επιμελητή σύγχρονης τέχνης: συνεργάτης του ιδρύματος ΔΕΣΤΕ έως το 2014, εδώ και λίγα χρόνια ο Πέτρος Κοσμάς εργάζεται ως συμβασιούχος αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και σε αυτό το πόστο είχε την ιδέα για τη διοργάνωση μιας έκθεσης στη Μήλο. Ο ίδιος πρότεινε τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και τους «ταίριαξε» με εκθέματα τα οποία επέλεξαν μαζί με την υπεύθυνη αρχαιολόγο του μουσείου και συνεπιμελήτρια της έκθεσης Παναγιώτα Πάντου. Τη γενική εποπτεία της διοργάνωσης είχε ο έφορος Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης, υπό τη διεύθυνση του οποίου τα μουσεία των νησιών μεταμορφώνονται από σιωπηλά θησαυροφυλάκια ενός μακρινού παρελθόντος σε «ζωντανούς» χώρους εξερεύνησης, ανταλλαγής και δημιουργίας.


Tο έργο του Χαράλαμπου Επαμεινώνδα «Ενεπε Μούσα».

Προσεγγίσεις

«Διαλέξαμε αντιπροσωπευτικά έργα από τις συλλογές του μουσείου, αλλά και ορισμένα που εκτίθενται για πρώτη φορά, όπως ένα νεολιθικό ειδώλιο σε σχήμα σταυρού που βρέθηκε πέρυσι ή ένα θραύσμα τοιχογραφίας που ήρθε στο φως στη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης του θεάτρου», εξηγεί ο κ. Κοσμάς. Στη συνέχεια έγινε η επιλογή των καλλιτεχνών και τους ανατέθηκε η αποστολή να προσεγγίσουν ένα ή περισσότερα εκθέματα με τον δικό τους τρόπο. Κάποιοι το έκαναν διστακτικά, με ευλάβεια σχεδόν, όπως η Θεώνη Δημοπούλου, που απλώς τοποθέτησε το νεολιθικό πήλινο ειδώλιο «Υπό το φως του ήλιου», ή ο Μιχάλης Καλλιμόπουλος, οι φιγούρες του οποίου κρατούν διακριτικά συντροφιά στους χάλκινους πολεμιστές του 13ου π.Χ. αιώνα. Αλλοι τόλμησαν να τα οικειοποιηθούν, όπως ο street artist Φίκος, που έδωσε σάρκα και οστά στο ρωμαϊκό άγαλμα του Μάριου Τρόφιμου και τον αναπαρέστησε «να συμμετέχει στη διονυσιακή τελετή του Αγριώνα», ο Χαράλαμπος Επαμεινώνδας, που συμπλήρωσε με τη φαντασία του την τοιχογραφία του ρωμαϊκού θεάτρου, ή ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, ο ονειρικός αναβάτης του οποίου κοιτά προς τα πίσω αντικρίζοντας το πήλινο ομοίωμα άρματος από την αρχαία πόλη της Φυλακωπής και ουσιαστικά «ονειρεύεται το παρελθόν», αναφέρει ο επιμελητής.


Εργο του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη.

Ακόμα, η μορφή της μοναδικής στο είδος της «Κυράς της Φυλακωπής» αποδομείται σε ένα κύμα στη μεταξοτυπία με φύλλα χρυσού του Πάνου Τσαγκάρη. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό: δύο έργα εντελώς διαφορετικής εποχής, αισθητικής και τεχνοτροπίας, που όμως μοιάζουν να συμπληρώνουν το ένα το άλλο, να «επικοινωνούν» μέσω μιας μυστικής και εκ πρώτης όψεως ανεξήγητης σύνδεσης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα «Αμορφα σώματα» της Ειρήνης Γεωργοπούλου, η οποία, σύμφωνα με τον Πέτρο Κοσμά, χρησιμοποίησε για πρώτη φορά χρώμα στα γύψινα έργα της, αντλώντας έμπνευση από τα ίχνη χρώματος στα τρία πήλινα ειδώλια ανδρικών μορφών από τη Φυλακωπή. Συμμετέχουν, επίσης, οι Φίλιππος Θεοδωρίδης, Ολγα Μηλιαρέση-Φωκά και Πάνος Φαμέλης.

​​Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 28 Ιουλίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.