Κυριακή, 22 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΜία διαφορετική γιορτή

Μία διαφορετική γιορτή

|

Η ετήσια (για 4η διαδοχική χρονιά) γιορτή της “Γαϊδουριάδας” στην Σχοινούσα στις 18 Αυγούστου έκλεψε καρδιές και γοήτευσε καθώς είχε έως και …καλλιστεία για την ανάδειξη του καλύτερου όνου της χρονιάς 

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για 4η συνεχόμενη χρονιά η “ΓΑ’Ι’ΔΟΥΡΙΑΔΑ” στη Σχοινούσα, τη Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014.
Η αγαπημένη μας εκδήλωση διοργανώθηκε από μια μεγάλη ομάδα εθελοντών, από φίλους της Σχοινούσας και από τις τοπικές επιχειρήσεις .
Η καθιερωμένη παρέλαση των γα’ι’δαράκων με τους αναβάτες τους   στα σοκάκια του χωριού συνοδεύονταν φέτος από παραδοσιακά όργανα και από μια μεγάλη ομάδα παιδιών . Έτσι σηματοδοτήθηκε  η έναρξη της εκδήλωσης .
 
Της Ελένη Μαρκουλή 
Ακολούθησε διαγωνισμός των συμμετεχόντων Α) στην πρωτοτυπία, Β) το στυλ και Γ) τη γενική παρουσία. Ένας Γάλλος, ένας Ιταλός και μια Αγγλίδα(όχι. δεν είναι ανέκδοτο.),οι ”μόνιμοι” επισκέπτες του νησιού,  ήταν μέλη της κριτικής επιτροπής και επέλεξαν τον Νικήτα Νομικό του Γιώργη ως “Γα’ι’δουρονίκη στυλ” με τον “Λόντο”.
Λίγο πριν τη δύση του ήλιου πραγματοποιήθηκε και ο καθιερωμένος αγώνας κούρσας! Το συσσωρευμένο πλήθος παρακολούθησε με αγωνία την έκβαση του αγώνα. “ΓΑ’Ι’ΔΟΥΡΟΝΙΚΗΣ 2014” αναδείχτηκε ο Νίκος Νομικός του Γιώργη με την “Μαύρη Κάπνα”!
Ακολούθησαν οι : Nομικός Νεκτάριος με την “Αστραπή” ο Βαγγέλης Σίμος με την “Καρκισία”, ο Χρήστος Νομικός με την “Άσπρη Θύελλα”, ο Κωβαιος Μανώλης με τον “Τάκη”, ο Σίμος Μανώλης με την “Ιουλία”, ο Σίμος Φάνης με την “Σπίθα” και ο Νομικός Νικήτας με τον “Λόντο”.
Μετά τις απονομές των επάθλων ακλούθησε η τελετή λήξης της Γαϊδουριαδας υπό τους ξέφρενους ρυθμούς της Rock and Roll με τη συναυλία των Johny Vavouras and the Cadillacs! Το κέφι και ο χορός στους δρόμους του χωριού ήταν η καλύτερη επισφράγιση αυτής της γιορτής-αποδοσης τιμής στα αγαπημένα μας γα’ι’δουρακια.
”..Του χρόνου να’στε όλοι καλά
Και να μας ξαναρθείτε
Και την γαϊδουριαδα μας
Πάλι να ξαναδείτε..
 
Γεια σου γαϊδαρακο γεια σου
Με τα πεταχτά αυτιά σου!!!”
 
Υ.γ. ΟΙ φωτογραφίες είναι του Νίκου Βουρλιώτη 
 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Χαλκί: Ο “Αντίλαλος” δίνει φωνή στις γυναίκες του Χατζιδάκι και του Θεοδωράκη

Το φωνητικό σύνολο «Αντίλαλος» παρουσιάζει απόψε μια μουσική παράσταση-φόρο τιμής στους δύο μεγάλους Έλληνες δημιουργούς και στις γυναίκες-ηρωίδες των τραγουδιών τους

Αμοργός: Το “μαργαριτάρι του Αιγαίου” που κλέβει την καρδιά των Γάλλων

Αυθεντική, ήρεμη και μακριά από την πολυκοσμία, η Αμοργός αναδεικνύεται σε διαμάντι του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τα μάτια των γαλλικών ΜΜΕ

Στον αυτόματο πιλότο το ΕΚΑΒ στις Κυκλάδες, έκκληση για μόνιμες λύσεις πριν να είναι αργά

Καλοκαίρι με εκατομμύρια επισκέπτες και 2-3 διασώστες ανά νησί – Οι Κυκλάδες σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την υγεία και την ασφάλεια κατοίκων και τουριστών.

Τα Κουφονήσια υποδέχονται το 31ο Cyclades Regatta, γιορτή ιστιοπλοΐας στην καρδιά του Αιγαίου

Με φόντο τα τιρκουάζ νερά και τη φιλοξενία των κατοίκων, τα Κουφονήσια γίνονται σταθμός για τη μεγαλύτερη ιστιοπλοϊκή διοργάνωση της χώρας, φιλοξενώντας πληρώματα, σκάφη και πολιτισμό από 23 έως 26 Ιουνίου 2025.

Ένα Καλοκαίρι Καινοτομίας στη Μονή Νάξου για τα παιδιά του χωριού

Στη σκιά της Αγίας Φωτεινής, η νέα γενιά της Μονής συναντά τον κόσμο της τεχνολογίας μέσα από ένα πρωτότυπο καλοκαιρινό εργαστήριο με 3D εκτυπώσεις, φαντασία και μέλλον.

Πρόταση Ημέρα: Πάστα στο ποτήρι με ντόνατς από τη Μαριέττα Γαλάνη

Από την κουζίνα της Νάξου στο σημερινό τραπέζι: η αγαπημένη συνεργάτιδα του Naxospress μάς εμπνέει με μια φρέσκια, ακαταμάχητη εκδοχή ενός γλυκού που συνδυάζει μνήμη, γεύση και δημιουργία.

Η Κόρη της Θήρας βρίσκει το νέο της σπίτι, τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Σαντορίνης

Με αφορμή την έκθεση «Κυκλαδίτισσες», ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης τιμά την επιστροφή ενός αρχαιολογικού θησαυρού και το άνοιγμα του πιο σύγχρονου μουσείου των Κυκλάδων.

Αμερική – Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων: Ποντάρουμε στο πάρτι της Γιουβέντους

Η πρόταση της ημέρας: Γιουβέντους - Ουιτάντ και διπλασιάζει το νέο… πάρτι!

ΗΠΑ και Ισραήλ πλήττουν το Ιράν, o κόσμος παρακολουθεί με κομμένη ανάσα

Σε μια ιστορική νύχτα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ, πραγματοποίησαν στοχευμένες επιθέσεις σε τρεις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, φέρνοντας τον πλανήτη πιο κοντά στην άβυσσο ενός νέου πολέμου.

Σαντορίνη: Η “Κόρη της Θήρας” ξαναστέκεται όρθια με νέα αντισεισμική βάση

Η Κόρη της Θήρας ξαναστέκεται όρθια – Η νέα αντισεισμική βάση και η έκθεση «Κυκλαδίτισσες» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας

Συνεχής Ενημέρωση: Μεγάλη Πυρκαγιά στην Ορεινή Νάξο, επίκεντρο τη Ράχη του Προφήτη Ηλία στη Μονή (video)

Εναέρια και επίγεια μέσα μάχονται με τις φλόγες στη ράχη της Μονής – Από όχημα που πήρε φωτιά η πιθανή αιτία της πυρκαγιάς (video)

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στον Κυνίδαρο

Επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις – Συνδρομή από υδροφόρες των ΟΤΑ για την κατάσβεση της δασικής πυρκαγιάς

“O Χαρχαλιάς”: Η νέα ταβέρνα στη Μέση Ποταμιά που μαγειρεύει με καρδιά και μνήμες

Στην πράσινη καρδιά της Νάξου, μια αυθεντική ταβέρνα σερβίρει γεύσεις που μυρίζουν πατρίδα, με σεβασμό στην τοπική παράδοση και ζεστή φιλοξενία που σε κάνει να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.

Naxos Meat: Μια νέα επιχειρηματική σελίδα για τη Νάξο, στήριγμα στην τοπική παραγωγή

Η οικογένεια Βασαλάκη επενδύει στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντας το ντόπιο προϊόν με ποιότητα και όραμα

«Μπαμπά, τι φαΐ θα φάμε σήμερα;». Το νέο σπιτικό στέκι στη Χώρα Νάξου με καρδιά και ουσία

Όταν η καθημερινή ερώτηση του παιδιού γίνεται γευστική απάντηση για όλη την οικογένεια.

Νάξος: Όταν τα σκουπίδια… μιλούν, μήνυμα με σακούλες σε ασυνείδητο οδηγό

Παρκάρισμα "καρφί" δίπλα στους κάδους και η πιο ευφάνταστη απάντηση των κατοίκων: δύο σακούλες σκουπιδιών στο καπό αυτοκινήτου. Νάξος, έχεις ταλέντο!

Ηρώ Μουκίου: «Στη Νάξο βρήκα ξανά τη γαλήνη, όπως στη ζωγραφική και τη θάλασσα»

Η αγαπημένη ηθοποιός μιλά στον Νίκο Σκορδιαλό για τον ρόλο της στη σειρά «Άγιος Έρωτας», την επιστροφή της στην τηλεόραση, την αγάπη της για τη ζωγραφική και τη βαθιά σχέση της με την πίστη και τη νέα γενιά.

Όταν τα Raptor συνάντησαν τη Νάξο – Μια τριήμερη εξόρμηση γεμάτη περιπέτεια και Κυκλαδίτικη ψυχή

Με 18 οχήματα και 70 μέλη, το Raptor Club Greece εξερεύνησε τις ομορφιές της Νάξου σε ένα μοναδικό Summer Tour γεμάτο εικόνες, προκλήσεις και φιλοξενία

Αμοργός – Σεισμός: “Ήρεμη η εικόνα”, λέει ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Η δόνηση σημειώθηκε νότια-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης, με εστιακό βάθος 15,6 χλμ – Δεν αλλάζει η εικόνα ύφεσης στην περιοχή, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι

Τραγωδία στο Κουφονήσι: 88χρονη ανασύρθηκε νεκρή από τη θάλασσα

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε ηλικιωμένη γυναίκα από τη θαλάσσια περιοχή «Άμμος» στο Κουφονήσι. Ο θάνατός της διαπιστώθηκε στο Ιατρείο Κουφονησίου. Προανάκριση από το Λιμεναρχείο Νάξου.