Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΜέΡΑ25 - Πάρος: Να σωθεί το πατρικό σπίτι της οικογένειας Γλέζου

ΜέΡΑ25 – Πάρος: Να σωθεί το πατρικό σπίτι της οικογένειας Γλέζου

|

Ερώτηση στη Βουλή από το ΜέΡΑ25 για να μη γκρεμιστεί το σπίτι της μητέρας του Μανώλη Γλέζου στην Μάρπησσας της Πάρου – Εχει κριθεί ως διατηρητέο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά επτά ερωτήσεις καταθέτει η βουλευτής του ΜέΡΑ25, Φωτεινή Μπακαδήμα προς την Υπουργό Πολιτισμού και Υπουργό Εσωτερικών… και στις οποίες ζητάει όπως το πατρικό σπίτι της οικογένειας Μανώλη Γλέζου (σ.σ. της μητέρας του στην Μάρπησσα Πάρου) να μην γκρεμιστεί αν και έχει κριθεί ως διατηρητέο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων… Ας δούμε τι αναφέρει στην ερώτηση της με τίτλο «Να μην γκρεμιστεί το σπίτι της μητέρας του Μανώλη Γλέζου στην Μάρπησσα της Πάρου»

“Ο μεγάλος αγωνιστής μας Μανώλης Γλέζος καταγόταν εκτός από τη Νάξο, όπως είναι ευρέως γνωστό, και από την Πάρο, καθώς η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτη, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μάρπησσα της Πάρου, σε ένα υστεροαναγεννησιακό αρχοντικό του 1747 στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της Μάρπησσας.

Το σπίτι αυτό, εκτός της ίδιας της αξίας του σαν παραδοσιακό οικοδόμημα, στεγάζει επίσης την ιδιαίτερη ιστορία των παιδικών και εφηβικών χρόνων της μητέρας του Μανώλη Γλέζου, για την οποία ο ίδιος έλεγε  χαρακτηριστικά ότι ‘’η πιο σημαντική ανάμνηση της ζωής μου δεν είναι η σημαία αλλά η μάνα μου’’.

Το αρχοντικό πωλείται από την Ανδρομάχη Ναυπλιώτη στην οικογένεια Γαβαλά το 1927 και έως τότε που παρέμενε σε σχετικά καλή κατάσταση νοικιαζόταν ως τελωνείο λόγω της κεντρικής του θέσης και παράλληλα ως κατοικία του τελώνη. Το 1989 το αρχοντικό, γνωστό πλέον ως κτίσμα Γαβαλά, ανακηρύσσεται διατηρητέο με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού.

Το σπίτι παραμένει παραδομένο στη φθορά των χρόνων, παρά τις προσπάθειες αρκετών ανθρώπων που κατά διαστήματα έχουν ενδιαφερθεί για την τύχη του, με χαρακτηριστικό την προσπάθεια, κάποτε, του δήμου για τη μεταβίβαση του αρχοντικού στη δικαιοδοσία του με στόχο τη διάσωσή του. Αυτή η προσπάθεια, όμως, δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Η αρχιτέκτονας και σύμβουλος της δημοτικής κοινότητας από την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Όλγα Ισιγώνη είχε δηλώσει το 2016: «Το κτίσμα πρέπει να παραχωρηθεί εκ νέου στον δήμο και να εξευρεθούν χρήματα για την επισκευή του υπό την εποπτεία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Μπορεί να διερευνηθεί επίσης η δυνατότητα ένταξης στα χρηματοδοτικά προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας».

Όπως έχει δημοσιευθεί το 2016 στην «Εφ.Συν.» ο τότε δήμαρχος Πάρου κ. Μάρκος Κωβαίος, τονίζοντας ότι το κόστος αποκατάστασης του κτίσματος προσεγγίζει το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ, είχε δηλώσει: «Βεβαίως είναι στολίδι για τον τόπο μας, ωστόσο ο δήμος έχει άλλες προτεραιότητες, όπως τα αρχαία Λατομεία της Πάρου. Εάν ενδιαφερθεί το υπουργείο Πολιτισμού έχει καλώς. Η δημοτική αρχή ουδεμία δυνατότητα διαθέτει ανάληψης του κόστους όπως και ανάληψης της ευθύνης για την ασφάλεια των διερχομένων».

Κατόπιν των παραπάνω, και με δεδομένη την αξία που έχει το συγκεκριμένο κτίσμα στην πολιτισμική και πολιτική μας ιστορία,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Πού βρισκόμαστε σήμερα αναφορικά με την τύχη του συγκεκριμένου ιστορικού οικήματος;
  2. Το συγκεκριμένο σπίτι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, επομένως ποια η ευθύνη του Κράτους για την διάσωσή του;
  3. Ο Δήμος ή το Υπουργείο Πολιτισμού είναι αρμόδιο για την διάσωση του κτιρίου;
  4. Υπάρχει προοπτική συγχρηματοδότησης της διάσωσής του από τον προϋπολογισμό του Δήμου και του Υπουργείου Πολιτισμού;
  5. Ποιο είναι σήμερα το κόστος αναστήλωσης του συγκεκριμένου σπιτιού;
  6. Θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως χώρος πολιτισμού από το Δήμο;
  7. Υπάρχει δυνατότητα ένταξης της διάσωσης του συγκεκριμένου αρχοντικού στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ψήνεται ή δεν ψήνεται τελικά; Τα πανηγύρια, οι ψησταριές και το… φανταστικό catering

Μια σούβλα δεν φέρνει την άνοιξη – αλλά ευτυχώς, ούτε και η κυβέρνηση την απαγόρευσε.

Τουρισμός: “ΚΙΜΩΛΟΣ, όπως εσύ, Μοναδική, Αυθεντική, Αληθινή”

ο Δήμος Κιμώλου απευθύνεται στους δυνητικούς επισκέπτες του εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου

Νίκος Λεβογιάννης: “Η ιστορία της Νάξου είναι ένα ερωτικό ταξίδι με το παρελθόν”

Ο Νίκος Λεβογιάννης και η αγάπη του για τη νεότερη ιστορία του νησιού μας και την κατάγραφή της.

Οικονομία: «Λευκό Μητρώο» και μπόνους συνέπειας – Νέα κίνητρα για συνεπείς φορολογούμενους

Το σχέδιο της κυβέρνησης για ψηφιακές επιβραβεύσεις, μειώσεις φόρων και προτεραιότητα στις επιστροφές για όσους πληρώνουν στην ώρα τους

Στοίχημα – Serie A: Οι “Βιόλα” αναζητούν το ξέσπασμα και … 2.55

Βενέτσια - Φιορεντίνα: «Ξεσπά» στη Βενετία και στο 2.55!

Νάξος για όλους: Ένα βήμα πιο κοντά στην καθολική προσβασιμότητα των παραλιών

Επένδυση ζωής για τους συνανθρώπους μας με αναπηρία μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ράμπες, αμαξίδια και εξοπλισμοί για τρεις παραλίες της Νάξου έως το τέλος του 2025.

Επίσκεψη Εργασίας στη Σαντορίνη από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Η παρουσία του συνοδεύτηκε από αυτοψίες σε κρίσιμες περιοχές και σύσκεψη με φορείς και επιστημονικές αρχές

Ο καιρός… από τα 680 μέτρα: Online ο μετεωρολογικός σταθμός Κωμιακής Νάξου!

Ο ιδιωτικός μετεωρολογικός σταθμός της Κωμιακής μπαίνει στην ψηφιακή εποχή, παρέχοντας ζωντανά δεδομένα μέσα από την πλατφόρμα Ecowitt και το NaxosWeather.gr.

Ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος – Οδηγίες και μέτρα πρόληψης και προστασίας

Βρίσκεται σε ισχύ η νέα Πυροσβεστική διάταξη 9/2024 (ΦΕΚ 2387/Β/2024) η οποία αντικαθιστά τις προγενέστερες Πυροσβεστικές Διατάξεις και ισχύει από 1/5/2024.

Διαδημοτική συνεργασία Σύρου – Τήνου: Πράσινο φως από τη ΔΕΥΑΣ για κοινή επιχείρηση ύδρευσης

Η ΔΕΥΑ Σύρου ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία διαδημοτικής επιχείρησης με τον Δήμο Τήνου, με στόχο τη βιωσιμότητα, τη μείωση των οφειλών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης στα νησιά.

Νάξος – Φιλώτι: Αντίο με σεβασμό και αγάπη στον Τάσο Τζιώτη, άνθρωπο του μέτρου και της προσφοράς

Ο Φιλωτίτης που δεν είπε ποτέ κακή κουβέντα, μόνο έδινε—με τα χέρια, με την καρδιά, με την ψυχή του. Μια απώλεια που βαραίνει την κοινότητα, μια μορφή που δεν ξεχνιέται.

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Το “Highspeed 3” αλλάζει το τοπίο στις θαλάσσιες συγκοινωνίες Κρήτης – Κυκλάδων;

Η Hellenic SeaWays ενισχύει τη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Ηράκλειο με το ταχύπλοο "Highspeed 3", φέρνοντας νέο ανταγωνισμό και πιθανές μειώσεις τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. (πίνακας δρομολογίων)

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Καλοκαιρινή εξόρμηση Raptor Club Greece στη Νάξο το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες των εντυπωσιακών pick-up επιλέγουν Κυκλάδες και ξεκινούν από τη Νάξο, με ένα τριήμερο χαλάρωσης, εξερεύνησης και απολαυστικής οδήγησης