Θεατρική παράσταση «Diavol Kommandant» της Μαριάννας Κυριακάκη στο θέατρο «Λύχνος» και το περασμένο Σάββατο τιμώμενο πρόσωπο ο Κυκλαδίτης Μανώλης Γλέζος που όπως τόνισε μέσα από τη θεατρική παράσταση επανατοποθετήθηκε στο τόπο και χρόνο ως έφηβος
Ο Μανώλης Γλέζος στο θεατρικό σανίδι; Στα 94του χρόνια; Ακούγεται παράξενο αλλά αληθινό. Ο Κυκλαδίτης πολιτικός βρέθηκε το περασμένο Σάββατο στο θέατρο «Λύχνος» με σκοπό να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση «Diavol Kommandant» της Μαριάννας Κυριακάκη. Κι εκεί ανέβηκε και στο …σανίδι. Όχι, για να παίξει αλλά για να τιμηθεί από τους συντελεστές της παράστασης και με δεδομένο ότι η ιστορία διαδραματίζεται στην Αθήνα της περιόδου 1943 -1944 και περιγράφει με κωμικοτραγικό τρόπο τη ζωή κάποιων Αθηναίων, στα δύο τελευταία χρόνια της Γερμανική Κατοχής.
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα kinisienergoipolites.blogspot.gr “Ο Μανώλης Γλέζος, φανερά εντυπωσιασμένος από όσα διαδραματίστηκαν στο προσκήνιο, τόνισε ότι, η παράσταση, στο σύνολό της, κατάφερε να τον επανατοποθετήσει στον τόπο και το χρόνο εκείνο, που αγωνιζόταν, έφηβος σχεδόν, μαζί με τους συντρόφους του, για μια Ελλάδα χωρίς δυνάστες, χωρίς εκμεταλλευτές, χωρίς αδικημένους. Άνθρωποι, που δεν έζησαν αυτή τη φρίκη της Κατοχικής περιόδου, κατάφεραν να συν-κινήσουν έναν άνθρωπο – σύμβολο, που την έζησε και που πλήρωσε με εξορίες, βασανισμούς και φυλακίσεις την αντίστασή του στους κατακτητές. «Ο άνθρωπος είναι απόλυτα ελεύθερος και γι’ αυτό είναι απόλυτα υπεύθυνος».
Αυτό ενστερνίζεται τόσα χρόνια ο Μανώλης Γλέζος, αυτό συνειδητοποιούμε κι εμείς, κάθε φορά που τον ακούμε να μιλάει και να μοιράζεται μαζί μας σπουδαίες στιγμές από τα βιώματά του. Οι ηθοποιοί της παράστασης του εκτός των άλλων πρόσφεραν στον κ. Γλέζο μια συμβολική κούπα με την Ακρόπολη και την Ελληνική σημαία”.
Λίγα λόγια για το έργο:
«Η ιστορία διαδραματίζεται την περίοδο 1943-1944 της Γερμανικής Κατοχής σε μια ταβέρνα στην Πλάκα με θέα την Ακρόπολη. Ο Λευτέρης και η Ζωή είναι δυο αδέρφια, ιδιοκτήτες της ταβέρνας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο τις συνθήκες της γερμανικής κατοχής. Ο Λευτέρης φαίνεται να υποτάσσεται ενώ η Ζωή θυμώνει συνεχώς μαζί του και προσπαθεί να τον επαναφέρει στον “ίσιο” δρόμο για να αγωνιστεί κι εκείνος, συντασσόμενος στην Αντίσταση. Τα πράγματα κλιμακώνονται οριακά καθώς ο υποδιοικητής της Γκεστάπο στην Αθήνα, Καρλ Φον Ζόριμπλε, αποφασίζει να κάνει την ταβέρνα στέκι Ελλήνων και Γερμανών όπου θα αποθεωθεί το Γ΄Ράιχ υπό τη σκιά της Ακροπόλεως. Σε όλα αυτά εμπλέκεται και η αντιστασιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι ήρωες της ιστορίας.»
Συντελεστές
Κείμενο: Μαριάννα Κυριακάκη
Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου
Μουσική: Σταμάτης Χρήστου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Καπάνταη
Φωτογραφίες: Γιάννης Αποστολόπουλος
Ερμηνεύουν οι: Μάνος Αντωνίου (Λευτέρης), Τζίνα Δημητροπούλου (Ζωή), Αντώνης Τζαμαλούκας (Βασίλης), Κατερίνα Οικονομίδη/Αναστασία Καπάνταη (Ματίνα), Μπάμπης Βρακάς (Καρλ Φον Ζόριμπλε), Βαγγέλης Πετρόπουλος / Γαβρίλος Καμμάς (Χαράλαμπος/ Χανς), Ιορδάνης Καλέσης/ Φώτης Τρυφωνόπουλος (κομαντάντε Τονίνο Τόπο)