Ιούλιο και Αύγουστο αναμένεται να λειτουργήσει και τη φετινή χρονιά (τα εγκαίνια το 1991) το Παραδοσιακό Λαογραφικό Μουσείο Τριπόδων και ζητείται ξεναγός – Στις 30 Ιουνίου η επιλογή και ο καθορισμός των ημερών και ωρών που θα είναι ανοιχτό
Ένα από τα ωραιότερα Λαογραφικά Μουσεία στην πεδινή Νάξο, και δη στις Τρίποδες, ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθεί και ο ιδανικός ..ξεναγός. Ο άνθρωπος που θα καλύπτει τις ανάγκες του Μουσείου.. Και για το λόγο αυτό το διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Τριπόδων, ανακοίνωσε το Σάββατο πως ενόψει της λειτουργίας του (από το 1991) για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο «προσκαλεί όποιον ή όποια ενδιαφέρεται να πάρει μέρος, να παρευρεθεί στα γραφεία του συλλόγου στον Άγιο Νεκτάριο την Παρασκευή 30/6/17 στις 9μ.μ. Η εκλογή του ατόμου, που θα κρατάει κάποιες ώρες της ημέρας ανοιχτό το μουσείο, θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεως με τους ενδιαφερόμενους, επισημαίνεται» Και όπως τονίζεται «διατίθεται σχετική αμοιβή».
Οσο για το Μουσείο; Tο Λαογραφικό Μουσείο Βίβλου στεγάζεται στον ανακαινισμένο χώρο του παλιού ελαιοτριβείου του χωριού. Οι διαδικασίες για την ίδρυσή του ξεκίνησαν από το 1991 – μετά από πρωτοβουλία του τότε κοινοτικού συμβουλίου και του πρωτοπρεσβύτερου της ενορίας του χωριού Εμμανουήλ Σκουλάτου – με την εκκλησία να παραχωρεί το οίκημα του παλαιού ελαιοτριβείου, ένα από τα παλιότερα κτίσματα του χωριού, προκειμένου να διαμορφωθεί σε λαογραφικό μουσείο, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κτίριο ήταν από μόνο του μουσειακός χώρος. Και όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα tripodesnaxou.gr «Αρχικά, με δαπάνες της εκκλησίας και με την ανιδιοτελή προσφορά πολλών συγχωριανών μας, ξεκίνησε η επισκευή και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου. Στη συνέχεια, με την οικονομική συνδρομή και του Δήμου Νάξου, διαμορφώθηκε η εξωτερική όψη του κτιρίου, καθώς και ο περιβάλλων χώρος. Από εκεί και μετά, η αγάπη και φροντίδα των κατοίκων του χωριού το πλούτισε με ενθύμια της καθημερινής ζωής, με σκοπό τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.
Τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου έγιναν στις 6 Αυγούστου του 2000. Ο τότε Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βίβλου, κος Αντώνης Λαγογιάννης, του οποίου η συμβολή στη λειτουργία του Μουσείου υπήρξε καθοριστική, στο σύντομο λόγου του, τόνισε μεταξύ άλλων: «..Τα χνάρια της πολιτιστικής μας κληρονομίας σιγά-σιγά εξαφανίζονται. Ξενόφερτοι τρόποι ζωής κυριαρχούν και κάθε τι το παραδοσιακό και ελληνικό παραμερίζεται. Αν θέλουμε να επιζήσουμε ως φυλή, ας φροντίσουμε να διατηρήσουμε αμόλυντες της ρίζες μας. Σ’ αυτό πιστεύω ότι συμβάλλουμε κι εμείς με το εγκαινιαζόμενο σήμερα λαογραφικό μουσείο…»
Στο Μουσείο δεσπόζουν οι μυλόπετρες που συνέθλιβαν τον καρπό της ελιάς, ο μεγάλος ξύλινος κοχλίας, καθώς και άλλα εργαλεία του παλαιού ελαιοτριβείου. Φιλοξενούνται επίσης αντικείμενα μιας παλιάς και άγνωστης στους νεότερους εποχής, που πρόσφεραν απλόχερα οι κάτοικοι του χωριού.
Ο επισκέπτης του Μουσείου έχει τη δυνατότητα να δει μια μεγάλη συλλογή από παραδοσιακά οικιακά σκεύη (πήλινα τσουκάλια & τσικαλούδια, φουφού κλπ.), διάφορα αντικείμενα και εργαλεία καθημερινής χρήσης (εργαλεία του τσαγκάρη, της υφάντρας, του τυροκόμου κλπ.), γεωργικά εργαλεία (του ζευγά, του γεωργού, του κτηνοτρόφου κλπ.), παλιές ενδυμασίες, τον αργαλειό και τα εξαρτήματά του, υφαντά, την παλιά νησιώτικη κρεβατοκάμαρα, και πολλά άλλα, τα οποία του δίνουν τη δυνατότητα να γνωρίσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και εργασίας καθώς και τις καθημερινές συνήθειες των παλαιών κατοίκων του χωριού.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι του χωριού καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση, προβολή και ανάδειξη του Μουσείου σε χώρο ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.