Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΚύθνος: Το παλιό Δημοτικό σχολείο έγινε μουσείο, εγκαίνια την 14η Μαϊου

Κύθνος: Το παλιό Δημοτικό σχολείο έγινε μουσείο, εγκαίνια την 14η Μαϊου

|

Στην πλούσια πολιτιστική συγκομιδή της τρέχουσας χρονιάς στη χώρα μας πρωταγωνιστεί ένα νέο μουσείο, και μάλιστα Αρχαιολογικό! Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κύθνου αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου το κυκλαδίτικο νησί να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, αντάξιο του πλούσιου πολιτιστικού του αποθέματος.

Παρά τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, η Κύθνος δεν διέθετε αντίστοιχο μουσειακό χώρο… Από φέτος όμως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο -έργο που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- θα τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που συναντώνται στο νησί της Κύθνου προσδίδοντας ένα άκρως ανταγωνιστικό πολιτιστικό τουριστικό προϊόν, με ποικίλα οικονομικά οφέλη.

Την Κυριακή 14 Μαΐου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύθνου, το οποίο θα στεγάσει τη μακραίωνη ιστορία της, καθώς τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο κυκλαδίτικο νησί έχουν εντοπιστεί από τη μεσολιθική εποχή της 9ης χιλιετία π.Χ. Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αναπτύσσεται σε επτά ενότητες», περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο » η μία από τις δύο υπεύθυνες του σπουδαίου αυτού έργου, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Κατερίνα Καλαντζοπούλου, η οποία με τη συνυπεύθυνη-αρχαιολόγο Θεοδώρα Παπαγγελοπούλου συντόνισαν τις ενέργειες για αυτόν τον μουσειακό χώρο, συμβατό στις ανάγκες τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

Τα ευρήματα
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει ευρήματα από τη μεσολιθική της 9ης χιλιετίας π.Χ. στη νεολιθική, από την Εποχή του Χαλκού στη μυκηναϊκή, στη γεωμετρική, στην αρχαϊκή, στην κλασική, στην ελληνιστική, στη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο! Ευρήματα που επί χρόνια φυλάσσονταν σε αποθήκες βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου αναδεικνύονται η ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα της Κύθνου. «Τα ευρήματα προέρχονται από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά και από άλλες προϊστορικές θέσεις. Τα εκθέματα είναι χρηστικά, λατρευτικά, κοσμήματα, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα και επιγραφές. Εξέχουσα θέση έχουν τα ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κύθνου, το Βρυόκαστρο. Ξεχωριστή ενότητα έχουν οι προθήκες με ευρήματα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων», εξηγεί η κ. Καλαντζοπούλου και μας περιγράφει τις επτά ενότητες της συλλογής, η οποία «αντιπροσωπεύει το σύνολο των ευρημάτων της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, εδώ και 11.000 χρόνια».

Γαρδέρης (Δήμαρχος Κύθνου): «Σημαντικό έργο για το νησί»

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νησί μας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αρκετά χρόνια», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος μας εξήγησε πως μετά την παραχώρηση του κτιρίου από τον δήμο στο ΥΠΠΟΑ, το έργο εντάχθηκε σε χρηματοοικονομικά προγράμματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανήκει σε μια μικρή ομάδα σχολείων γνωστά ως «Τύπου Καλλία» που σχεδιάστηκαν από τον νομομηχανικό Δημήτρη Καλλία κατά την περίοδο 1890-1910, ως λύση στο κτιριακό ζήτημα των σχολείων στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Τα σχολεία «τύπου Καλλία» είναι κτίρια με έναν όροφο σε νεοκλασικό ρυθμό με χαρακτηριστικό διάκοσμο στην όψη στα αετώματα και στα κιανόκρανα.

Περίπου 400-500 νεοκλασικά κτίρια κτίστηκαν την περίοδο εκείνη σε ολόκληρη την επικράτεια, από τα οποία μέχρι σήμερα μερικά σώζονται ως διατηρητέα μνημεία. Στο πλαίσιο της μετατροπής του νεοκλασικού σε Αρχαιολογικό Μουσείο έγιναν διάφορες εργασίες κατασκευής, μεταξύ άλλων και ράμπα ΑμεΑ, αλλά και υλοποιήθηκε η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση των γλυπτών και των αρχιτεκτονικών μελών.

Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων 

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 12.00 ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου. Με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η Κύθνος ήταν ένα από τα κυκλαδονήσια που δεν διέθετε την κιβωτό της συλλογικής μνήμης του και γι’ αυτό ήταν προτεραιότητα η δημιουργία Μουσείου στο όμορφο νησί.
Η νέα μουσειακή υποδομή στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, νεοκλασικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα που παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – ΥΠΠΟΑ από τον Δήμο Κύθνου.
Τα ευρήματα από τον οικισμό του Μαρουλά της 9ης χιλιετίας π.Χ., και από άλλες θέσεις της Κύθνου, από την διαχρονική κατοίκηση στην αρχαία πόλη στην θεση Βρυόκαστρο – Βρυοκαστράκι που χρονολογούνται από την προϊστορία έως και τον πρώιμο Μεσαίωνα, μεταξύ των οποίων και τα πολύτιμα ευρήματα από τα πλούσια ιερά της που εντυπωσιάζουν με το πλήθος, την ποιότητα αλλά και τις εξωτικές προελεύσεις τους, τα τεκμήρια από την συμβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ιστορική ανάπτυξη της νήσου, οι μαρτυρίες για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά Θερμιά συνθέτουν το παλίμψηστο του κυθναϊκού παρελθόντος όπως παρουσιάζεται στο μικρό, αλλά σημαντικό νέο μουσείο του κυκλαδικού αρχιπελάγους.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις του, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην Διαχειριστική της Αρχή, στον Δήμο Κύθνου, στον ανασκαφέα και στενό συνεργάτη καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και στην ομάδα του, στους κατοίκους της Κύθνου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η νέα μουσειακή υποδομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Σας περιμένουμε όλους στα εγκαίνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία – Σαρδηνία: Βάζει όριο επισκεπτών τις παραλίες, τι ισχύει για τις πετσέτες

Πώς η Σαρδηνία προστατεύει τις παραλίες της | Πρόστιμα για τις πετσέτες, απαραίτητη η κράτηση

ΑΟ Θήρας: Κράτησε την Τσοχατζή, “άρπαξε” την Λορένα Φίτζοκ (video)

Ο ΑΟ Θήρας συμπληρώνει το ρόστερ του - Απέκτησε την 20χρονη διεθνή Σλοβένα ακραία Λορένα Φίτζοκ (video)

ΠΝΑι – Χατζημάρκος: “Τον Ιούλιο έτοιμη η μελέτη για κατασκευή κατοικιών, επίκεντρο τα Δωδεκάνησα”

Χατζημάρκος: Έτσι θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη κατοικιών στα νησιά - "Το θέμα το έθεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν καταρχήν θετικός"

Υπουργείο Ναυτιλίας: Με πιλότο τη Νάξο σε ζητήματα λιμενικών υποδομών (!!!)

Υπ. Ναυτιλίας: Νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταγραφή λιμενικών υποδομών στα νησιά - Η σχέση με τη Νάξο και την Ηρακλειά

Σίφνος – 8ο MuSifanto: Ενα διαφορετικό Φεστιβάλ με φόντο κάθε γωνιά του νησιού

Ο Σύνδεσμος «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» διοργανώνει το 8ο “MuSifanto ” από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2023 - Τι περιλαμβάνει

Εκλογές 2023 – “Αξίζουμε καλύτερα”: Η Κυριακή Γεωργαλά στο πλευρό Πολυκρέτη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα της Κυριακής Γεωργαλά με τη παράτακή του (Αξίζουμε καλύτερα)

Οι Σκανδιναβοί “γνωρίζουν” την Τήνο, την Μήλο και την Σύρο

Νησιά των Κυκλάδων (Τήνος - Μήλος και Σύρος) προβάλλονται στην Σκανδιναβική τουριστική αγορά

Στοίχημα – ΝΒΑ: Με τον “τριπλό” Γιόκιτς για μία ακόμη νίκη επί του Μαϊάμι

Η πρόταση του Foxbet.gr έχει μπόλικο μπάσκετ... Από την Ισπανία και την Μπαρτσελόνα έως το ΝΒΑ και τους Νάγκετς

ΔΕΔΔΗΕ – Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Που θα έχει διακοπές ρεύματος το Σάββατο

Πρωινή διακοπή ρεύματος αύριο Σάββατο (10/06) σε Νάξο, Ηρακλειά και Σχοινούσα

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Ανοιχτό κάλεσμα σε ντόπιους καλλιτέχνες

Κάλεσμα σε ντόπιους καλλιτέχνες για το πολιτιστικό καλοκαίρι 2023 - Χρονοδιάγραμμα

Ταβέρνες σε Νάξο και Ηρακλειά ανάμεσα στις καλύτερες της Ελλάδας

Τα 33 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες παραδοσιακής κουζίνας στην Ελλάδα - Ποιες είναι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μάιος: Οι κρατήσεις που δεν … εμφανίστηκαν και ο σωστός προγραμματισμός για οικονομικά εισιτήρια (video)

Μιχ. Κρητικός και Στ. Καπίρης μιλούν στο Mega για τις... ναξιώτικες προσδοκίες για το καλοκαίρι! (video)

Η Νάξος λέει “αντίο” στον μουσικό Νίκο Στεφ. Μαστρογιαννόπουλο

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 3.00 το μεσημέρι στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου Χώρας Νάξου.

Νάξος: Περίοδος 50 ημερών, μεγάλα κόστη, δυσκολία εύρεσης προσωπικού (video)

Νάξος... Μιχάλης Κρητικός και Δημήτρης Καπούνης μιλάνε στο OPEN για τις προσδοκίες του φετινού καλοκαιριού και για τα προβλήματα πρωτογενή τομέα (video)

Νάξος: “Παραδόθηκε” ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού

Νωρίτερα και παρά την βροχή παραδόθηκε ο δρόμος στην έξοδο του λιμανιού της Νάξου - Τέλος η αμφιδρόμηση στην Παπαβασιλείου

Τριήμερο Αγίου Πνεύματος: Πάρος και Νάξος συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Πάρος, η Νάξος, οι Κυκλάδες αλλά και η Πελοπόννησος με την Εύβοια, είναι οι τοποθεσίες που αναμένεται εφέτος να κινηθούν με σημαντικές πληρότητες.

Naxos Festival 2023 – Klaus Pfeiffer: Ο Γερμανός καλλιτέχνης που έγινε Ναξιώτης

Naxos Festival 2023: Ο Μάριος Βαζαίος μιλά για την έκθεση «Klaus Pfeiffer - Τα φτερά του Ίκαρου» που διοργανώνει το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου

Αιγαίο: Το “δικό μας” πανηγύρι με Ζευγώλη, Αναματερού και Στρατηγού (video)

Τρίτη 20 Ιουνίου και το "δικό μας" πανηγύρι. Από τη Νάξο έως την Ικαρία... Ποιοι λαμβάνουν μέρος (video)

Τήνος: Ακούμπησαν “Αικατερίνη Π” και “Champion Jet 1”, παραμένουν στο λιμάνι

Δεν υπάρχουν τραυματίες μόνο μικρές υλικές ζημιές - Καθυστερεί η αναχώρησή τους έως ότου επιθεωρηθούν και πάρουν βεβαίωση αξιοπλοΐας

Πειραιάς: Δεκατέσσερα δρομολόγια προς τα νησιά του Αιγαίου

Για σήμερα από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 14 δρομολόγια, 40 για τα νησιά του Αργοσαρωνικού, 14 από το λιμάνι τη Ραφήνας και 8 από το Λαύριο.