Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚύθνος: Το παλιό Δημοτικό σχολείο έγινε μουσείο, εγκαίνια την 14η Μαϊου

Κύθνος: Το παλιό Δημοτικό σχολείο έγινε μουσείο, εγκαίνια την 14η Μαϊου

|

Στην πλούσια πολιτιστική συγκομιδή της τρέχουσας χρονιάς στη χώρα μας πρωταγωνιστεί ένα νέο μουσείο, και μάλιστα Αρχαιολογικό! Σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Κύθνου αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου το κυκλαδίτικο νησί να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο μουσείο, αντάξιο του πλούσιου πολιτιστικού του αποθέματος.

Παρά τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, η Κύθνος δεν διέθετε αντίστοιχο μουσειακό χώρο… Από φέτος όμως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο -έργο που υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων- θα τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία που συναντώνται στο νησί της Κύθνου προσδίδοντας ένα άκρως ανταγωνιστικό πολιτιστικό τουριστικό προϊόν, με ποικίλα οικονομικά οφέλη.

Την Κυριακή 14 Μαΐου ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύθνου, το οποίο θα στεγάσει τη μακραίωνη ιστορία της, καθώς τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο κυκλαδίτικο νησί έχουν εντοπιστεί από τη μεσολιθική εποχή της 9ης χιλιετία π.Χ. Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου στις Κυκλάδες θα πραγματοποιηθούν από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

«Η μόνιμη συλλογή του μουσείου αναπτύσσεται σε επτά ενότητες», περιγράφει στον «Ελεύθερο Τύπο » η μία από τις δύο υπεύθυνες του σπουδαίου αυτού έργου, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Κατερίνα Καλαντζοπούλου, η οποία με τη συνυπεύθυνη-αρχαιολόγο Θεοδώρα Παπαγγελοπούλου συντόνισαν τις ενέργειες για αυτόν τον μουσειακό χώρο, συμβατό στις ανάγκες τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και των επισκεπτών, Ελλήνων και ξένων.

Τα ευρήματα
Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο παρουσιάζει ευρήματα από τη μεσολιθική της 9ης χιλιετίας π.Χ. στη νεολιθική, από την Εποχή του Χαλκού στη μυκηναϊκή, στη γεωμετρική, στην αρχαϊκή, στην κλασική, στην ελληνιστική, στη ρωμαϊκή και τη βυζαντινή περίοδο! Ευρήματα που επί χρόνια φυλάσσονταν σε αποθήκες βρίσκουν τη θέση που τους αξίζει στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου αναδεικνύονται η ιστορία και η πολιτιστική ταυτότητα της Κύθνου. «Τα ευρήματα προέρχονται από τον μεσολιθικό οικισμό του Μαρουλά και από άλλες προϊστορικές θέσεις. Τα εκθέματα είναι χρηστικά, λατρευτικά, κοσμήματα, γλυπτά, αγγεία, νομίσματα και επιγραφές. Εξέχουσα θέση έχουν τα ευρήματα από την αρχαία πόλη της Κύθνου, το Βρυόκαστρο. Ξεχωριστή ενότητα έχουν οι προθήκες με ευρήματα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων», εξηγεί η κ. Καλαντζοπούλου και μας περιγράφει τις επτά ενότητες της συλλογής, η οποία «αντιπροσωπεύει το σύνολο των ευρημάτων της ανθρώπινης παρουσίας στο νησί, εδώ και 11.000 χρόνια».

Γαρδέρης (Δήμαρχος Κύθνου): «Σημαντικό έργο για το νησί»

«Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο για το νησί μας, που αποτελούσε πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για αρκετά χρόνια», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» ο δήμαρχος Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης, ο οποίος μας εξήγησε πως μετά την παραχώρηση του κτιρίου από τον δήμο στο ΥΠΠΟΑ, το έργο εντάχθηκε σε χρηματοοικονομικά προγράμματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το νεοκλασικό κτίριο του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανήκει σε μια μικρή ομάδα σχολείων γνωστά ως «Τύπου Καλλία» που σχεδιάστηκαν από τον νομομηχανικό Δημήτρη Καλλία κατά την περίοδο 1890-1910, ως λύση στο κτιριακό ζήτημα των σχολείων στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Τα σχολεία «τύπου Καλλία» είναι κτίρια με έναν όροφο σε νεοκλασικό ρυθμό με χαρακτηριστικό διάκοσμο στην όψη στα αετώματα και στα κιανόκρανα.

Περίπου 400-500 νεοκλασικά κτίρια κτίστηκαν την περίοδο εκείνη σε ολόκληρη την επικράτεια, από τα οποία μέχρι σήμερα μερικά σώζονται ως διατηρητέα μνημεία. Στο πλαίσιο της μετατροπής του νεοκλασικού σε Αρχαιολογικό Μουσείο έγιναν διάφορες εργασίες κατασκευής, μεταξύ άλλων και ράμπα ΑμεΑ, αλλά και υλοποιήθηκε η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου, ώστε να χρησιμοποιηθεί για την έκθεση των γλυπτών και των αρχιτεκτονικών μελών.

Η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων 

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 και ώρα 12.00 ανοίγει το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου. Με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τα εγκαίνια θα γίνουν από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Η Κύθνος ήταν ένα από τα κυκλαδονήσια που δεν διέθετε την κιβωτό της συλλογικής μνήμης του και γι’ αυτό ήταν προτεραιότητα η δημιουργία Μουσείου στο όμορφο νησί.
Η νέα μουσειακή υποδομή στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας, νεοκλασικό κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα που παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων – ΥΠΠΟΑ από τον Δήμο Κύθνου.
Τα ευρήματα από τον οικισμό του Μαρουλά της 9ης χιλιετίας π.Χ., και από άλλες θέσεις της Κύθνου, από την διαχρονική κατοίκηση στην αρχαία πόλη στην θεση Βρυόκαστρο – Βρυοκαστράκι που χρονολογούνται από την προϊστορία έως και τον πρώιμο Μεσαίωνα, μεταξύ των οποίων και τα πολύτιμα ευρήματα από τα πλούσια ιερά της που εντυπωσιάζουν με το πλήθος, την ποιότητα αλλά και τις εξωτικές προελεύσεις τους, τα τεκμήρια από την συμβολή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην ιστορική ανάπτυξη της νήσου, οι μαρτυρίες για τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά Θερμιά συνθέτουν το παλίμψηστο του κυθναϊκού παρελθόντος όπως παρουσιάζεται στο μικρό, αλλά σημαντικό νέο μουσείο του κυκλαδικού αρχιπελάγους.
Θερμές ευχαριστίες οφείλονται στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και σε όλες τις αρμόδιες Διευθύνσεις του, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και στην Διαχειριστική της Αρχή, στον Δήμο Κύθνου, στον ανασκαφέα και στενό συνεργάτη καθηγητή Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και στην ομάδα του, στους κατοίκους της Κύθνου και σε όλους όσοι εργάστηκαν για να ολοκληρωθεί η νέα μουσειακή υποδομή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Σας περιμένουμε όλους στα εγκαίνια.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Δύσκολος Φλεβάρης» στο Αιγαίο: τι λέει η Εύη Νομικού για Κολούμπο, σεισμούς και το να είμαστε tsunami ready

Η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ ξεδιαλύνει τι συνέβη στη Σαντορίνη, γιατί το Κολούμπο παραμένει το πιο «ζωντανό» ηφαίστειο της χώρας, ποιες περιοχές χρειάζονται σχέδιο τσουνάμι.

Αθηνιός σε φόρμα, Νάξος σε… προσπέραση: ο Αύγουστος γύρισε το παιχνίδι στη Σαντορίνη

Μετά από μήνες πτώσης, ο Αύγουστος ’25 έφερε άνοδο στην κίνηση του λιμανιού της Σαντορίνης (+6% συνολικά)· Ηράκλειο Νο1 προορισμός και η Νάξος… πάνω από τη Σαντορίνη σε Ιούλιο & Αύγουστο!

Κυκλάδες: «Η παιδεία δεν είναι κόστος» — Κοινή παρέμβαση συλλόγων εκπαιδευτικών και κάλεσμα σε απεργία 1/10

Δεκάδες κενά σε δασκάλους/νηπιαγωγούς, ελλείψεις στην Παράλληλη Στήριξη, στέγαση–μετακίνηση στα νησιά: τι ζητούν οι Σύλλογοι ΠΕ Άνδρου, Νάξου–Αμοργού, Πάρου–Αντιπάρου, Σύρου–Τήνου–Μυκόνου.

Αμοργός (Ενωση Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων δωματίων) στο πλευρό του Πάνου Ρούτσι: «Είμαστε με τον Άνθρωπο»

Συγγενείς θυμάτων Τεμπών δηλώνουν στήριξη στον απεργό πείνας (7η μέρα) και καλούν σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Η Ένωση Ξενοδόχων & Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού συνυπογράφει: «Δεν μας στερούν την ψυχή και την αξιοπρέπεια».

Ρευματοκλοπές στα νησιά: Έκρηξη 67% – πρόστιμα-μαμούθ και βάρος στους συνεπείς

Ιαν–Αυγ 2025: 15.554 περιστατικά, ζημιά 58,5 εκατ. €. Στο «κόκκινο» τουριστικοί προορισμοί – από ξενοδοχεία μέχρι σούπερ μάρκετ. Νέα αυστηρότερα μέτρα.

Κέα: Αναβάθμιση του δρόμου Κορρησίας–Ξύλων με χρηματοδότηση από το ΕΠΑ (1,45 εκατ. €)

Έργο βελτίωσης 4,78 χλμ. με ασφαλτόστρωση 6,5 μ., έργα απορροής και διορθώσεις καμπυλών — έναρξη 1/10/2025, ολοκλήρωση 30/09/2027.

Βοιωτία: 62χρονη φέρεται να έθαψε τη μητέρα της για να παίρνει τη σύνταξη (!!!)

Η γυναίκα, στέλεχος σε ΚΕΠ, φέρεται να ομολόγησε ότι έκρυψε τον θάνατο το καλοκαίρι του 2023 και έθαψε τη μητέρα της σε χώρο δίπλα στο σπίτι· οδηγείται στον Εισαγγελέα Θηβών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Φθινοπωρινό reset στη Νάξο: Κλινική Διατροφή με επίκεντρο το Naxos Medical

Ο Κλινικός Διατροφολόγος Εμμανουήλ Νιάος επιστρέφει για συνεδρίες δύο ημερών — ιδανική ευκαιρία να «μεταφράσουμε» τις καλοκαιρινές συνήθειες σε ισορροπημένη καθημερινότητα.

Σαντορίνη: Η 5η Μαΐου καθιερώνεται επίσημη αργία προς τιμήν της Αγίας Ειρήνης

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 160/Α/18-9-2025. Από το 2026 και κάθε χρόνο, οι υπηρεσίες του Δήμου Θήρας θα παραμένουν κλειστές την 5η Μαΐου.

Blue Star Naxos: από 19/9 αναχώρηση 11:05 από Νάξο για Πειραιά — αρχίζει το χειμερινό πρόγραμμα

Σύμφωνα με το Naxos Blue Travel, το νέο ωράριο θα ισχύει όλο τον χειμώνα. Δείτε αναλυτικά τη διαδρομή Αστυπάλαια–Κατάπολα της επόμενης ημέρας.

Κουφονήσια: «Νερό από χρυσάφι», λογαριασμοί έως 10€/m³, τι απαντά ο Βαγγέλης Κατσαράς (video)

Εστίαση, διαμονή και μικρά καταστήματα μιλούν για ασφυξία – Ο Δήμος Νάξου κάνει λόγο για «εξορθολογισμό» βάσει κόστους αφαλάτωσης και αποτροπή υπερκατανάλωσης (video)

Ηρακλειά: Αντίδραση επαγγελματιών για τις αυξήσεις στο νερό, τι αναφέρουν, ποια απάντηση πήραν

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ηρακλειάς εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις αυξήσεις στο κόστος ύδρευσης και ζήτησε δίκαιο επιμερισμό δαπανών ανά νησί.

Σκοπελίτης: Αλλαγές δρομολογίων 19–21/09/2025 λόγω κακοκαιρίας

Το ταξιδιωτικό πρακτορείο Zas Travel Νάξου ενημερώνει: το δρομολόγιο της Παρασκευής μεταφέρεται για Σάββατο και του Σαββάτου για Κυριακή — δείτε αναλυτικά τις ώρες.

Υπόθεση …Νερό: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δονούσας ζητά επανεξέταση της τιμολογιακής πολιτικής και δίκαιες χρεώσεις

Μετά την Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, διαμαρτύρεται και η Δονούσα για τις αυξήσεις - Τι ζητούν οι επαγγελματίες

Νάξος – Αύγουστος 2025: περισσότερες αφίξεις, Ισχυρότερο το σύνολο του καλοκαιριού (πίνακες)

Στο λιμάνι της Νάξου οι επιβάτες αυξήθηκαν 5,2% τον Αύγουστο σε σχέση με πέρυσι, ενώ το τρίμηνο Ιουνίου–Αυγούστου έκλεισε με +6,5% συνολικά. Τι δείχνει η δεκαετία.

Απαγορευτικό: Στις 9.30 το βράδυ απόψε αναχωρεί το “Blue Star Naxos” (Πίνακας)

Λόγω κακοκαιρίας αλλάζουν αναχωρήσεις/ακυρώνονται δρομολόγια. Τι ισχύει ανά πλοίο, πότε χρειάζεται αλλαγή εισιτηρίων και ποιες μεταφορές επιβατών έγιναν.

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Σε ποιες περιοχές θα έχει αύριο το πρωί (20/09) διακοπή ρεύματος

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «Προσωρινή Διακοπή», θα επηρεαστούν Μπαούζι Δαμαριώνα, Αυλωνίτσα, Άγιος Δημήτριος και Αγ. Ανάργυροι Σαγκρί.

«Έφυγε» ο Γιώργος Κωβαίος – Ο χορευταράς παππούς της Σχοινούσας που έγινε σύμβολο ζωής και παράδοσης

Μέχρι τα 92 του χρόνια χόρευε με πάθος στη Γιορτή Φάβας, δίπλα στην εγγονή του Ποθητή – Ένας άνθρωπος που ένωσε γενιές μέσα από τη μουσική και την αγάπη για τον τόπο του.

Ανεκτέλεστα δρομολόγια για Supercat Jet, Superjet και Superjet 2 λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία που πλήττει το Αιγαίο φέρνει σημαντικές ακυρώσεις στην ακτοπλοΐα – Αναλυτικά ποιες γραμμές επηρεάζονται