Απόψε στην Κυκλαδία (Πολιτιστικός χώρος στο ύψος του Δαμαλά στη Νάξο) θα πραγματοποιηθεί ένα μουσικό ταξίδι από το πολυφωνικό σύνολο «Αποθέρι» ενώ Σάββατο και Κυριακή θα υπάρξει σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού
Και η Κυκλαδία, συνεχίζει τις δράσεις της με γνώμονα την πληρέστερη εικόνα του πολιτισμού στο νησί της Νάξου… Με ορμητήριο το χώρο που βρίσκεται στο Δαμαλά τα μέλη της Κυκλαδίας σε τακτικά χρονικά διαστήματα μας ξαφνιάζουν ευχάριστα με την πρόσκληση συγκροτημάτων που σίγουρα προσφέρουν κάτι το ξεχωριστό… Και αυτό θα συμβεί απόψε… Λίγο μετά τις 8.30 όταν και το πολυφωνικό σύνολο «Αποθέρι» θα ξεκινήσει ένα μουσικό ταξίδι με τραγούδια που επιβιώνουν ακροβατώντας στις παρυφές της προφορικής παράδοσης. Εξερευνά τη μουσική πολυφωνία με αφετηρία την Ήπειρο και διαβαίνοντας σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, των συνόρων και της διασποράς.
Η μουσική παράσταση έχει ως τίτλο «Κι η Μηλιά μου Αντιλογιέται» και κατά τη διάρκειά της θα υπάρξει αφήγηση παραμυθιού με στοιχεία κουκλοθεάτρου. Θα ακουστούν τραγούδια πολυφωνικά και παραδοσιακά. Η συναυλία σκιαγραφεί το ρόλο που έπαιξε η γυναίκα ως φύλακας των τραγουδιών. Σαν τη μηλιά, είναι η ρίζα γύρω από την οποία κινείται η ανθρώπινη δραστηριότητα. Δουλεύει, φροντίζει, εγκυμονεί και περιμένει, φορτωμένη με μήλα-τραγούδια και κοινωνεί τη μνήμη. Να σημειώσουμε ότι η είσοδος είναι 5 ευρώ και υπάρχει η υποστήριξη από την Blue Star Ferries…
Ιστορικό…
Τι είναι το Αποθέρι; Πολυφωνικό σύνολο που αποτελείται από μαθητές της Αδαμαντίας Βλάμη στο πολυφωνικό τραγούδι στο Τμήμα Ελληνικής Μουσικής Του Ωδείου Αθηνών. Δημιουργήθηκε το 2014. Πήρε το όνομά του από ένα αντικείμενο που πλέκουν με στάχυα οι αγρότες στο τέλος του θερισμού, σε σχήμα σταυρού ή θυσάνου. Το αποθέρι το κρεμούν στα εικονίσματα μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού, που το πηγαίνουν στην εκκλησία για να ευλογηθεί. Κατόπιν, αναμειγνύουν τους κόκκους των σταχυών με τον υπόλοιπο σπόρο για να είναι ευλογημένη η νέα σπορά. Τα μέλη του πολυφωνικού συνόλου μελετούν τραγούδια της φωνητικής παράδοσης από την Ήπειρο, τη Βόρειο Ήπειρο, το Βώλακα Δράμας, την Κάτω Ιταλία, τα Επτάνησα και τη Βουλγαρία. Ταξιδεύουν συχνά στις περιοχές που τραγουδιέται ακόμη το πολυφωνικό τραγούδι για να μαθητεύσουν κοντά στους αυθεντικούς ερμηνευτές. Και αποτελείται από τις Αδαμαντία Βλάμη, Νότα Γκούντα, Tζίνα Kαρδιόλακα, Σταυρούλα Κοντοπούλου, Σμαράγδη Λαμπρινού, Μυρτώ Κατωμέρη- Λιάκου, Μίνα Λιάκου και Φεβρωνία Ρεϊζίδου.
Και το …σεμινάριο
Και βέβαια, έχουμε το Σαββατοκύριακο (12:00 – 15:00) το διήμερο σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού από τα μέλη του «Αποθέρι»… Και όπως διαβάζουμε «Μια πρώτη γνωριμία με το πολυφωνικό τραγούδι της Ηπείρου, τους ρόλους και τη δυναμική του. Απευθύνεται σε ομάδα ανθρώπων που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν το φωνητικό αποτέλεσμα που παράγει το σύνολο. Δεν είναι απαραίτητη προηγούμενη φωνητική εμπειρία ή συγκεκριμένες μουσικές δυνατότητες. Το μάθημα θα ακολουθήσει τους κανόνες της προφορικής παράδοσης που θα είναι και το μέσο διδασκαλίας των τραγουδιών».
Η δομή του μαθήματος έχει ως εξής:
# Ασκήσεις για ζέσταμα φωνής και προετοιμασία σώματος
# Εισαγωγή στο πολυφωνικό τραγούδι
# Αποσαφήνιση και διάκριση ρόλων
# Διδασκαλία παραδοσιακού τραγουδιού και αναπαραγωγή από την ομάδα
Κόστος 25 ευρώ για το διήμερο (δύο τρίωρα μαθήματα).
Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος – εκδηλώνοντας από νωρίς το ενδιαφέρον έχετε προτεραιότητα στην κράτηση θέσης.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα cycladia.org