Φρυκτωρίες 2021 – Σίφνος – 18η αναβίωση επικοινωνίας αρχαίων πύργων & Ακροπόλεων (video)
Φρυκτωρίες… Αλήθεια, τι ξέρουμε για αυτές; σε απλά ελληνικά, ένα καλά οργανωμένο επικοινωνιακό δίκτυο, κάτι σαν τον τηλέγραφο. ΅Είναι η συστηματική μέθοδος μετάδοσης προσυμφωνημένων μηνυμάτων με χρήση φωτιάς και οι πρώτες φρυκτωρίες ή φρυκτώρια θεωρούνται κατά πολλούς οι Ηράκλειες στήλες (Γιβραλτάρ). Τις φρυκτωρίες χρησιμοποίησε αρχικά ο μυκηναϊκός πολιτισμός.
Τι σχέση έχουν με την Σίφνο; Εε όλο και κάτι θα έχουν δεν νομίζετε; Διεθέτει ουκ ολίγους πύργους, χτισμένοι από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π. Χ. και χρησιμοποιούνταν κυρίως για επικοινωνία. Η συνεχιζόμενη αρχαιολογική έρευνα έχει αναδείξει 75 τέτοια κτίσματα περισσότερα από ένα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο.
Οπως αναφέρει δε η ιστοσελίδα sifnos.gr η Σίφνος κατέχει τα πρωτεία όσον αφορά τη διασπορά οχυρών κατασκευών στην ύπαιθρο, που εξηγείται από τον πλούτο του νησιού στην αρχαιότητα λόγω των κοιτασμάτων χρυσού, αργυρού και σιδήρου (εδώ λειτούργησε το πρώτο αργυρωρυχείο στον κόσμο-τέλη της 4ης, αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ., σηματοδοτώντας στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτιστικής εξέλιξης, το πέρασμα της ανθρωπότητας από την εποχή του λίθου στην εποχή του χαλκού).
Οι πύργοι αυτοί που είναι όλοι κυκλικοί με μέση εξωτερική διάμετρο περί τα 8 μέτρα, έχουν κατασκευαστεί σε καλλιεργημένες περιοχές, σε κορυφές υψωμάτων ή σε πλαγιές. Συνδέονται με τις ακροπόλεις του νησιού και πιθανότατα χρησίμευαν είτε ως φρυκτωρίες είτε ως φυλάκια είτε, τέλος, ως αποθηκευτικοί χώροι.
Οι φρυκτωρίες στη Σίφνο άρχισαν να κτίζονται μετά την επιδρομή των Σαμίων (525 π. Χ.) για να στέλνουν προειδοποιητικά σήματα στις αρχαίες ακροπόλεις. Στα ρωμαϊκά και ενετικά χρόνια άναβαν φωτιές στην κορυφή τους για να προειδοποιούνται οι άνθρωποι ότι έρχονται πειρατές.
Και φτάνουμε στο σήμερα… Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Σίφνου σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου, σε μια προσπάθεια για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νησιού, αναβιώνουν κάθε χρόνο από το 2003 με την ενθουσιώδη συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών, την επικοινωνία του δικτύου των αρχαίων πύργων-φρυκτωριών & ακροπόλεων της Σίφνου.
Η εκδήλωση έχει καθιερωθεί να γίνεται την Κυριακή της Πεντηκοστής (παραμονή του Αγίου Πνεύματος), και μετά το άναμμα των πύργων (στις 7 το απόγευμα) ακολουθεί συγκέντρωση των εθελοντών σε κεντρικό σημείο του νησιού με προβολές, ομιλίες και μουσική εκδήλωση. Όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από την επικοινωνία ανάμεσα σε πύργους και ακροπόλεις έχουν διοργανωθεί πολλές σχετικές εκδηλώσεις όπως έκθεση φωτογραφιών των εθελοντών από τους πύργους που επισκέφτηκαν, άναψαν και φωτογράφησαν, βιντεοσκόπηση και φωτογράφηση του εγχειρήματος από ελικόπτερο, τιμητική εκδήλωση για τους εθελοντές κλπ.
Τι έγινε φέτος; Ε η πανδημία κράτησε χαμηλούς τόνους… Και μέσα από τη σελίδα της Δημάρχου Μαρίας Ναδάλη βλέπουμε την αναβίωση του εθίμου και με θέα από την Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα. Δράση που έγινε την 20η Ιουνίου, παραμονή του Αγίου Πνεύματος και σηματοδότησε την 18η χρονιά που έλαβε χώρα…
Παράλληλα, μέσα από τη σελίδα kaipoutheos.gr έχουμε το video που μας μεταφέρει στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμου ανάμεσα Φάρου και Χρυσοπηγής… Δείτε το σχετικό video…