Το νέο επεισόδιο του Discovery Channel, μέρος της σειράς “Blowing Up History”, οδηγήθηκε βάση τεκμηριωμένων στοιχείων στο συμπέρασμα πως η Σαντορίνη πιθανών να αληθεύει ότι είναι η τοποθεσία μιας μεγάλης πόλης. (video)
Στην νέα σειρά ντοκιμαντέρ του Discovery Channel περιλαμβάνεται επεισόδιο για την χαμένη Ατλαντίδα υποστηρίζοντας πως μετά από συγκεντρωμένα στοιχεία επιστημονικής ομάδας επιβεβαιώνεται η θεωρία πως ήταν τοποθετημένη στο πολύ γνωστό νησί, την Σαντορίνη.
Μετάφραση: Μάγδα Παράσχου
Οι αποθέσεις τέφρας στο Ακρωτήρι αποτελούνται από στάχτη και κίσσηρη με πάχος μέχρι και εξήντα (60) μέτρα , ενώ μετά από εργασίες έρχονται στο φως αφάνταστης και υπέρογκης αξίας τεχνουργήματα που φανερώνουν ακόμη πιο δελαστικά στοιχεία της πραγματικής ταυτότητας του νησιού.
Το 1650 π. Χ η μεγάλη ηφαιστιακή έκρηξη του νησιού—το οποίο αρχικά έφερε το όνομα Στρογγύλη και αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ—κατέστρεψε ολοσχερώς την ζωή στο νησί και πρόβαλε απ την αρχή μια ολοκαίνουργια πόλη-κράτος που για τους αρχαιολόγους αποτελεί κομμάτι του Μινωικού Πολιτισμού.
Ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτων, στα έργα του Τίμαιος και Κριτίας, περιγράφει τις ομορφιές τού τότε υπέροχου και στρατιωτικά ισχυρού νησιού. Αν και οι κάτοικοι της Ατλαντίδας είχαν ό,τι ήθελαν, έγιναν άπληστοι και διεφθαρμένοι. Έτσι ο Δίας αποφάσισε να τους τιμωρήσει, βυθίζοντας το νησί τους, εξαφανίζοντας στα βάθη της θάλασσας τους ίδιους.
Ο Πλάτωνας αναφέρει πως αν και η πόλη κατέκτησε την Αθήνα με την βοήθεια ναυτικής δύναμης, οι Αθηναίοι αντιστάθηκαν και απέκρουσαν τον εχθρό με μεγάλη ευκολία. Το νησί και οι κάτοικοι μετέπειτα τιμωρήθηκαν από τους θεούς για την υπεροπτική τους στάση και τελικά βυθίστηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος.
Το νέο επεισόδιο του Discovery Channel, μέρος της σειράς “Blowing Up History”, οδηγήθηκε βάση τεκμηριωμένων στοιχείων στο συμπέρασμα πως η Σαντορίνη πιθανών να αληθεύει ότι είναι η τοποθεσία μιας μεγάλης πόλης.
Τα πρόσφατα ευρήματα, όπως και αυτά της χρονιάς που πέρασε, αποκαλύπτουν εξαίρετα δεξιοτεχνήματα τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή και έχουν σημείο αναφοράς το Ακρωτήρι στην Σαντορίνη. Μέρος που δείχνει να είναι η Ατλαντίδα. Προστατευμένα από μια υπερσύγχρονη οροφή, οι ερευνητές συνεχίζουν να ξεθάβουν όλο και περισσότερα πολύτιμα κομμάτια της εποχής εκείνης, όμοια με αυτά της Πομπηίας , συντηρώντας έναν πολιτισμό που έχει εντελώς χαθεί.
Ο πολιτισμός του νησιού ευδοκίμησε πριν 3.000 χρόνια, νωρίτερα από τους κατοίκους του οι οποίοι σκοτώθηκαν με τόσο βίαιο τρόπο λόγω της ηφαιστιακής έκρηξης—παραταύτα οι ερευνητές αποκαλύπτουν πως ο πολιτισμός προυπήρχε χιλιάδες χρόνια πριν.
Από την ανακάλυψή του στα μέσα του 19ου αιώνα, όλο και περισσότεροι πίνακες, αντικείμενα και κτίρια έχουν ξεθαφτεί, ενώ καθένα απ αυτά αποδεικνύουν τον εξαιρετικά αναπτυγμένο και πλούσιο πολιτισμό του τόπου. Στον νέο ντοκιμαντέρ αναφέρεται: «Ενδείξεις που μας φέρνουν κοντά στον συσχετισμό μπορούμε να βρούμε μέσα από τις υπέροχες τοιχογραφίες που διακοσμούν τους τοίχους κάθε σπιτιού».
Όπως ο Πλάτωνας περιγράφει, «Αυτά τα έργα τέχνης απεικονίζουν έναν παράδεισο γεμάτο χρώματα που στροβιλίζονται , λουλούδια και εξωτικά ζώα. Αιχμαλωτίζουν ένα στιγμιότυπο της ζωής των κατοίκων. Αποτελούν απόδειξη εκλεπτυσμού και πλούσιου πολιτισμού».
Αν και κανένας άλλος ιστορικός εκείνης της εποχής—αλλά και της μετέπειτα—δεν μίλησε ή περιέγραψε την Ατλαντίδα, τα λόγια του Πλάτωνα έμειναν στην ιστορία, και χιλιάδες ιστορικοί μέχρι τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο ύπαρξης του φημισμένου νησιού.
Ωστόσο, και σύμφωνα με τα στοιχεία, το γεγονός πως το νησί εξαφανίστηκε σχεδόν την ίδια στιγμή μετά την καταστροφική έκρηξη του ηφαιστείου, αυτό από μόνο του, μαρτυρεί και κάνει πολλούς να πιστεύουν πως η Σαντορίνη είναι το χαμένο νησί της Ατλαντίδας.
Στο επεισόδιο αναφέρεται «Τα στενά δρομάκια του είναι λεπτομερώς και με τέλειο τρόπο καλυμμένα με πέτρα, ενώ στην πλατεία του τα γραφικά σπιτάκια βρίσκονται ευθυγραμμισμένα τα οποία ορθώνονται σε ύψος τριών και τεσσάρων πατωμάτων. Χρωματιστές πέτρες διακοσμούν την πρόσοψη του κάθε οικοδομήματος. Τα χαλάσματα φανερώνουν ένα υψηλά εκλεπτισμένο πολιτισμό που ευδοκίμησε εδώ για χιλιάδες χρόνια πριν το ξαφνικό και απρόσμενο τέλος. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει πώς το νησί χτυπήθηκε από την ηφαιστειακή έκρηξη, όπως περιγράφεται από τον Πλάτωνα.
Η γιγαντιαία σε εμβέλεια έκρηξη, που θεωρείται πως είναι μία από τις μεγαλύτερες εδώ και χιλιάδες χρόνια, δημιούργησε ένα μεγάλης έκτασης σύννεφο που έφτασε στην Αίγυπτο. Επιπλέον, η ηφαιστειακή στάχτη στην ατμόσφαιρα της Αιγύπτου μπορεί να ερμηνεύσει την χαλαζόπτωση και την ανωμαλία καιρικών συνθηκών.
Σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών – ανάμεσά τους και η δικιά μας, η Σαντορινιά γεωλόγος Εύη Νομικού – , η ηφαιστειακή στάχτη συνάντησε καταιγίδες πάνω από την Αίγυπτο με αποτέλεσμα να σχηματιστούν τρομερές χαλαζοπτώσεις.
Αρχαίοι συγγραφείς και ιστορικοί περιγράφουν τον τρόπο που το σύννεφο στάχτης βύθισε τον κόσμο στο σκοτάδι, δημιουργώντας χειμερινές καιρικές συνθήκες για δύο χρόνια. Η έκρηξη ήταν τόσο μεγάλη που κατέστρεψε σχεδόν όλη την έκταση γης, δημιουργώντας μια πελώρια καλντέρα στο εσωτερικό της Σαντορίνης, αφού τα απομεινάρια σχηματίζουν ένα γιγάντιο μισοφέγγαρο.
Το σχήμα του νησιού την ίδια αμέσως στιγμή άλλαξε για πάντα μετά την συγκερκιμένη μοιραία έκρηξη. Αν και πέρασαν περισσότερα από 3.000 χρόνια, η γοητεία για το ενδεχόμενο αυτό το σημείο να είναι η χαμένη Ατλαντίδα, ελκύει μέχρι και σήμερα το ενδιαφέρον αρχαιολόγων και ιστορικών.
Αναμφισβήτητα, ο Πλάτωνας είναι γνωστό πως δανείστηκε κάποιες από τις ιστορίες, αλληγορίες και μεταφορές από παλαιότερες ακουστές παραδόσεις, και πως ποτέ δεν υπήρξε ίχνος αμφιβολίας πως η Σαντορίνη είναι ο φημισμένος χαμένος πολιτισμός της Ατλαντίδας.
Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν πάρα πολλά αποδεικτικά στοιχεία πως αυτό το πλούσιο νησί με τα στρωμένα δρομάκια του, τα εντυπωσιακά διακοσμημένα σπίτια και την απίστευτη για την εποχή του πολυτέλεια, είναι η ίδια η Ατλαντίδα που χάθηκε και βυθίστηκε στην ιστορία και την μυθολογία.
Μετάφραση από το άρθρο της ιστοσελίδας Greek reporter.com