Στα πλαίσια της δράσης «Περιβάλλον και Πολιτισμός» θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από 19 – 22 Οκτωβρίου 2017, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία της χώρας – Τι θα συμβεί στις Κυκλάδες με κέντρο αναφοράς την Αμοργό και την Σίφνο
Από το έτος 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο “Περιβάλλον και Πολιτισμός”. Στόχος, η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.
Φέτος, όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, «ολοκληρώνεται ο κύκλος της παρουσίασης των τεσσάρων στοιχείων της φύσης, εγκαινιάζοντας τη θεματική του «αέρα», με το γενικό τίτλο «Πνοές Ανέμων». Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική, αλλά και στην ψυχική ζωή» συμπληρώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.
Στις εκδηλώσεις, που προγραμματίζονται στις 19, 20, 21 και 22 Οκτωβρίου 2017, συμμετέχουν 52 φορείς από 32 νομούς από όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα, 68 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις, όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων η είσοδος στους παραπάνω χώρους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν σε αυτές.
Κυκλάδες: ανεμόμυλοι
Οι ανεμόμυλοι αποτελούν τα πιο χαρακτηριστικά προβιομηχανικά κτήρια στις Κυκλάδες και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τις μνήμες των κατοίκων της περιοχής. Στην Αμοργό, είναι κτισμένοι στη σειρά, ακολουθώντας την κορυφογραμμή του λόφου που υψώνονται βορειοδυτικά του οικισμού, και αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα για την κοινωνική και οικονομική ιστορία του νησιού και είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τη λαϊκή παράδοση του τόπου. Η χρήση των ανεμόμυλων της Χώρας Αμοργού αλλά και του Κάστρου της Σίφνου, μαρτυρείται μέχρι τις αρχές του αιώνα, η κατασκευή τους πρέπει να ανάγεται στους μεσαιωνικούς χρόνους, να είναι σύγχρονοι δηλ. με το Κάστρο και τον πυρήνα του οικισμού.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων διοργανώνει την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε τάξεις μαθητών κατόπιν ραντεβού, ενώ το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί θεματική ξενάγηση στο κοινό.
Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να ζωντανέψουν στα μάτια των παιδιών πρόσωπα, εικόνες και ιστορίες βγαλμένες από το παρελθόν. Στο λόφο που βρίσκονται οι μύλοι θα ξυπνήσουν και πάλι μνήμες από την εποχή που έσφυζε από ζωή και φωνές όταν οι άνθρωποι έρχονταν να αλέσουν το σιτάρι τους.
Μέσα από φωτογραφικό υλικό, την επιτόπια ξενάγηση σε αυτούς που σώζονται σε καλή κατάσταση, τα παιδιά θα κατανοήσουν τη σημασία του ανέμου στην καθημερινή ζωή των Κυκλάδων από τους προϊστορικούς μέχρι και τους νεώτερους χρόνους (ναυσιπλοΐα, εμπόριο κ.α.), καθώς και τον μηχανισμό λειτουργίας του ανεμόμυλου και θα μεταφερθούν με δημιουργικό εργαλείο τη φαντασία τους στην αλλοτινή ζωή στα νησιά των Κυκλάδων. Ειδικά στην Αμοργό, όπου ένας ανεμόμυλος διατηρεί όλον του τον εξοπλισμό, τα παιδιά θα ξεναγηθούν σε αυτόν από το τελευταίο μυλωνά της Αμοργού. Με βάση τους στόχους αυτούς μπορεί κανείς να προσεγγίσει και το θέμα του ανεμόμυλου, ξεκινώντας από την προετοιμασία στη σχολική τάξη, συνεχίζοντας με μία επίσκεψη στο χώρο και καταλήγοντας πάλι στην τάξη, για τη συνολική αξιοποίηση της εμπειρίας.