Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες πάνω από ...Αμφίπολη

Κυκλάδες πάνω από …Αμφίπολη

|

ΟΙ τελευταίες ανακοινώσεις της Αρχαιολογικής Εταιρείας προσφέρουν ειδήσεις σχετικά με ανασκαφές στις Κυκλάδες που χαρακτηρίζονται ως σπουδαιότερες από τα ευρήματα στην Αμφίπολή 

Για μεγαλύτερης αξίας ευρήματα στον Κυκλαδικό χώρο έκανε λόγο η Αρχαιολογική Εταιρεία, σε σχέση με τα ευρήματα των ανασκαφών της Αμφίπολης, τα οποία βρέθηκαν υπό τους προβολείς της δημοσιότητας, προκειμένου να επισκιαστούν, όπως υποστήριξε, θέματα πολιτικής. Το θέμα αναφέρθηκε στην παρουσίαση του Έργου της Αρχαιολογικής Εταιρίας, για το παρελθόν έτος 2014, την οποία εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας και ακαδημαϊκός, κ. Βασίλειος Πετράκος, ο οποίος, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε τόσο στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της αρχαιολογίας, όπως είναι το νέο Οργανόγραμμα, με το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Πετράκο, ανατράπηκε η δοκιμασμένη και κατά καιρούς ταλαιπωρημένη διάρθρωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

 «Άτεχνα σκηνοθετημένη ιστορία» ο τάφος της Αμφίπολης

Όσον αφορά στο πολύκροτο θέμα των ανασκαφών του τάφου στην Αμφίπολη, ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας ανέφερε, πως «δεν είναι ούτε μεγάλο, ούτε μικρό γεγονός», ενώ πρόσθεσε, ότι πρόκειται για «άτεχνα σκηνοθετημένη ιστορία, με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα».

Επιπλέον, συμπλήρωσε, πως «το μνημείο το ίδιο, έως τώρα, δεν προσέφερε κάτι το νέο και οι ιστορικές πληροφορίες, που θα μπορούσε να δώσει η ανασκαφή, φαίνεται πώς χάθηκαν εξαιτίας της διεξαγωγής της, από πρόσωπα που αγνοούν την επιστήμη και τη μέθοδό της», αφήνοντας αιχμές για τον πομπώδη και πρόχειρο τρόπο, με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε στο βωμό της δημοσιότητας το συγκεκριμένο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος γεγονός, βλάπτοντας, την όποια αξία θα μπορούσε να έχει για την ιστορία της Ελλάδας.

Ειδική μνεία έκανε σχετικά με την προσφορά στην Εταιρεία, εκ μέρους της κόρης του Σπυρίδωνα Μαρινάτου, Ναννώς, του εκμαγείου της φημισμένης προτομής της Νεφερτίτης, βασίλισσας της Αιγύπτου, το οποίο είχε δωριστεί στον αείμνηστο αρχαιολόγο το 1935, όταν διατελούσε Έφορος Αρχαιοτήτων Κρήτης.

Σε Άνδρο, Σύρο και Θήρα σημαντικότατα ευρήματα

Στο πολυπληθές ακροατήριο, το οποίο στην πλειοψηφία του προερχόταν από τους κόλπους της αρχαιολογικής κοινότητας, παρουσιάστηκαν από την Αρχαιολογική Εταιρεία τα σημαντικότερα ευρήματα, τα οποία αποκαλύφθηκαν, κατά τη διάρκεια ανασκαφών, που πραγματοποιήθηκαν, υπό την αιγίδα της Εταιρίας, τον περασμένο χρόνο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται, πως είχαν τα αποτελέσματα των ανασκαφών στις Κυκλάδες, καθώς στα γεγονότα που ξεχώρισαν το 2014, συμπεριλαμβάνονται οι νέες βραχογραφίες, που βρέθηκαν στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στον νεολιθικό οικισμό του Στρόφιλα Άνδρου, στην προϊστορική ακρόπολη της Χαλανδριανής της Σύρου, όπως και στο Βαθύ της Αστυπάλαιας.

Όπως τονίστηκε, στις βραχογραφίες, που ανακαλύφθηκαν κυρίως στον Στρόφιλα της Άνδρου, περιοχή την οποία ερευνά η αρχαιολόγος Χριστίνα Τελεβάντου, εικονίζονται για πρώτη φορά άνθρωποι, όπως οι πέντε μορφές που κυνηγούν άγρια ζώα, ίσως τσακάλια, ή ο κυνηγός, ο οποίος φέρεται να έχει σκοτώσει ταύρο ή αγελάδα, ενώ διαπιστώθηκαν ακόμη παλαιότερες βραχογραφίες, γεγονός που αποδεικνύει την μακροχρόνια παράδοση της χρήσης του χώρου για την χάραξη παραστάσεων από τους αρχαίους κατοίκους.

Στον αρχαιολογικό χώρο της ακρόπολης της Χαλανδριανής στη Σύρο, την οποία ερευνά η έγκριτη αρχαιολόγος Μαρίζα Μαρθάρη, εμφανίζονται ίδιας τεχνικής ιδιότυπες και σχεδόν ίδιας τεχνικής βραχογραφίες, όπως είναι αυτή, στην οποία απεικονίζεται ένα ψάρι ή δελφίνι.

Στους βράχους στο Βαθύ της Αστυπάλαιας βρέθηκαν χαραγμένες αναπαραστάσεις από σπείρες, βέλη, δόρατα και ένα πλοίο. Σημειώθηκε, πως οι συστηματικές έρευνες του αρχαιολόγου Ανδρέα Βλαχόπουλου, στη βόρεια ακτή.

Για την περιοχή των Κυκλάδων, η παρουσίαση έκλεισε με τις ιδιαίτερα σημαντικές εργασίες συντήρησης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το 2014, στον προϊστορικό οικισμό στο Ακρωτήρι της Θήρας. Πιο αναλυτικά, συντηρήθηκε η τοιχογραφία του λεγόμενου «μεγάλου τοίχου των κόκκινων σπειρών» από την Ξεστή 3, η οποία είναι μια μεγάλη σύνθεση μήκους περισσότερο από πέντε μέτρα και που ανασυντέθηκε σε δύο φορητούς πίνακες. Από την Εταιρεία γνωστοποιήθηκε, πως έχει ήδη ανασυγκροτηθεί το πρώτο τμήμα, ενώ έχει κατασκευαστεί μεταλλικό πλαίσιο, στο οποίο θα τοποθετηθεί μόλις ξεκινήσουν οι εργασίες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Βασίλη Πετράκο, έχει πραγματοποιηθεί η προσωρινή παραλαβή του στεγάστρου του αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης, με το πολυαναμενόμενο έργο να προχωρά, όπως όλα δείχνουν, προς την ολοκλήρωσή του.

Αρχαιολογικά ευρήματα αξίας στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Αρχαιολογικής Εταιρείας, αξιόλογα ευρήματα, που είδαν το φως κατά το 2014, στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι τα εξής:

Στην αρχαία Μεσσήνη αποκαλύφθηκαν νέα οικοδομήματα, όπως είναι το δειπνιστήριον στην αγορά, δηλαδή κάποιου είδους τραπεζαρία ή αίθουσα λέσχης, όπου φαίνεται να δειπνούσαν οι λατρευτές της Μεσσάνας, βασίλισσας της χώρας της Μεσσήνης, η οποία και θεοποιήθηκε. Το δειπνιστήριον κατασκευάστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο και φέρει στην ανατολική του όψη δωρική κιονοστοιχία. Επίσης, αποκαλύφθηκε σχεδόν πλήρως το μεταγενέστερο βαλανείο (5ος ως 7ος αιώνα μ. Χ.), που είχε κατασκευαστεί στο μέσο περίπου της βόρειας στοάς, όπου συνεχίζονται οι ανασκαπτικές και αναστηλωτικές εργασίες, υπό τη διεύθυνση του Πέτρου Θέμελη. Επίσης, γνωστοποιήθηκαν οι αναστηλώσεις στον παραπάνω χώρο της στοάς, που περιλαμβάνουν έναν κίονα της μίας εσωτερικής κορινθιακής κιονοστοιχίας, ύψους 5 μέτρων, της ανατολικής στοάς του γυμνασίου της Μεσσήνης, που βρίσκεται άνω του σταδίου, καθώς και του ναού της Ειλειθυίας στη νότια πλαγία της Ιθώμης.

Στην αρχαία Σικυώνα, την ανασκαφή της οποίας έχει αναλάβει ο καθηγητής Ιωάννη Λώλος, εντοπίστηκαν τμήμα στοάς, μονόκλιτη με δωρική κιονοστοιχία στην πρόσοψη, που χρονολογείται στην πρώιμη ρωμαιοκρατία, καθώς και τα θεμέλια μικρού ναού, που οικοδομήθηκε στο τέλος της κλασικής ή στην αρχή της ελληνιστικής περιόδου και ο οποίος κατεδαφίστηκε στα πρώιμα χρόνια της ρωμαιοκρατίας.

Στην αρχαία πόλη των Θηβών αποκαλύφθηκε το δάπεδο του μυκηναϊκού. Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων που ξεχώρισαν ήταν τα θραύσματα μεγάλου κρατήρα (αγγείου) των μετανακτορικών χρόνων (περίπου 1200 με 1100 π. Χ.), όπου εικονίζονται πολεμιστές να μεταφέρουν σκέλος, από το οποίο κρέμονται διάφορα πράγματα, πιθανόν λάφυρα πολεμικά, ενώ στο δεξί κρατούν ξίφος.

Τέλος, στην Ογχηστό Βοιωτίας, είδαν το φως κτίριο, πιθανώς βουλευτήριο, μέρος του οποίου χρονολογείται στον 6ο αι. π. Χ., όπως επίσης και λείψανα κτιρίων, τα οποία φαίνεται να ανήκουν σε στωικό συγκρότημα. Η συστηματική έρευνα, που ξεκίνησε πέρυσι στην περιοχή, από τον Ιωάννη Μυλωνόπουλο, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θηβών, αποκαλύπτει σταδιακά κτίρια, που είχαν εντοπιστεί σε παλαιότερες σωστικές ανασκαφές.

Πηγή:koinignomi.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Amorgos Trail Challenge 2025: Ένα διήμερο γεμάτο συγκίνηση, αθλητισμό και αυθεντική φιλοξενία

Το 8ο Amorgos Trail Challenge με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών από Ελλάδα και εξωτερικό μετατράπηκε σε γιορτή της φύσης, της αντοχής και της αμοργιανής ψυχής – υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και με παρούσα τη Μαρία Πολύζου.

Αμοργός: Ο «Βόθωνας του Γάλλου» φέρνει στο φως έναν υπόγειο κόσμο

Ανακάλυψη-σταθμός από την αποστολή Amorgos Cave Expedition 2024: ένα εντυπωσιακό σπήλαιο με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο και βάθος που αγγίζει τα 132 μέτρα, πίσω από τα Θολάρια Αμοργού.

Αμοργός: Καταγραφή της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του νησιού (video)

Μέσα από 17 ώρες οπτικοακουστικού υλικού και μαρτυρίες ηλικιωμένων, η Αμοργός καταγράφει και διασώζει τις παραδόσεις όλων των χωριών της, με τη στήριξη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του προγράμματος Cycladic Identity.

Στοίχημα – Ελλάδα: Ποντάρουμε στη Λαμία να σημειώσει το πρώτο γκολ (!!!)

Η πρόταση ημέρας έρχεται από την Ελλάδα - Πλέι άουτ και Βόλος - Λαμία: Την έκπληξη ξανά στο 5.10!

Μάριος Βαζαίος: «Η Νάξος είναι μια αφύλακτη Τοσκάνη» (video)

Μια σημαντική διημερίδα θα πραγματοποιηθεί την 31η Μαίου και την 1η Ιουνίου στον Πύργο Μπαζαίου με θέμα τη βιώσιμη ανάπτυξη της Νάξου

Naxos Island Wildlife Protection: Καταγραφή 19 περιστατικών με νεκρές θαλάσσιες χελώνες για το 2025 (!!!)

Η οργάνωση Naxos Island Wildlife Protection καταγράφει το 19ο περιστατικό νεκρής θαλάσσιας χελώνας στο νησί για το 2025 – Έκκληση για δράση από την τοπική κοινωνία και τις αρχές

Αντίστροφη μέτρηση για τα θαλάσσια πάρκα σε Νότιο Αιγαίο και Ιόνιο – Έρχονται οι τελικές ανακοινώσεις

Έως τις 9 Ιουνίου αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα, με φόντο τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια – Τι προβλέπεται για Αμοργό, Αντικύθηρα και Ελαφόνησο

Naxos Medical: Επίσκεψη (17/05) του ουρολόγου γιατρού Αλκιβιάδη Γρηγοράκη

Πλήρης ουρολογικός έλεγχος με σύγχρονο εξοπλισμό και εξατομικευμένη φροντίδα για κατοίκους και επισκέπτες της Νάξου

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση