Εξαίρεση «διά περιφοράς» από το Υπερταμείο για τα 2.392 µνηµεία – Χθες και μετά τις αποκαλύψεις, η υπογραφική απόφαση φια την εξαίρεση των αρχαιολογικών χώρων
Υπεροψία σε όλο το μεγαλείο της… Δείγμα του τρόπου με τον οποίο πορεύεται η Κυβέρνηση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως είναι αυτό των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα και την πίεση από το Υπερταμείο για την ένταξή τους σ’ αυτό… Και λέμε «Υπεροψία» γιατί πολύ απλά από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι γνωστό ότι υπάρχει θέμα, τον Νοέμβριο με την αλλαγή υπουργού Πολιτισμού, ανακοινώθηκε ότι το ..ψάχνουν και το λάθος ήταν της προηγούμενης υπουργού, στη συνέχεια οι καταγγελίες συνεχίστηκαν με τα Υπουργεία να επιμένουν στο «το ψάχνουμε», για να φτάσει το …χθες. Και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με αρχαιολογικούς (και όχι μόνο) χώρους από 37 νομούς που έχουν ταυτοποιηθεί και είναι καθοδόν προς το Υπερταμείο. Ανάμεσά τους για τις Κυκλάδες το Ακρωτήρι της Σαντορίνης (!!), η Φτελιά και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου. Και η αποκάλυψη ήρθε μόλις μία εβδομάδα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και με τη Κυβέρνηση ουσιαστικά να κάνει υπέρβαση υπέρ του Υπερταμείου.
Και μόλις έγινε γνωστή η λίστα, η Κυβέρνηση αντί να ζητήσει «συγνώμη» και να βάλει το κεφάλι κάτω και να βρει όλα τα ακίνητα που κινδυνεύουν, τι έκανε; Σε διά… περιφοράς συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συµβουλίου Οικονοµικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), µε τον πρόεδρό του, ∆ηµήτρη Λιάκο, και τους υπουργούς Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέκο Φλαµπουράρη, Γιάννη ∆ραγασάκη, Χριστόφορο Βερναρδάκη και Εφη Αχτσιόγλου, υπεγράφη χθες η υπουργική απόφαση της εξαίρεσης από τη λίστα του Υπερταµείου των 2.392 επίµαχων ΚΑΕΚ που ταύτισε τον Νοέµβριο του 2018 το υπουργείο Πολιτισµού. Πρόκειται για αρχαιολογικούς χώρους, µνηµεία, µουσεία, απαλλοτριωµένους χώρους για ανασκαφές κ.ά.
Και το πιο εντυπωσιακό; Ο Υπουργός Κος Βερναδάκης, με ύψος 1000 καρδιναλίων δήλωσε «τι φωνάζετε; Το θέμα είναι λήξαν». Όμως, υπάρχει και συνέχεια, τα βλέµµατα του ΣΕΑ και των δηµάρχων είναι, ωστόσο, στραµµένα στο νέο ΦΕΚ, καθώς, όπως επιµένουν, το επίδικο δεν είναι το ιδιοκτησιακό, αλλά η διαχείριση των αρχαιολογικών χώρων και των µνηµείων, αφού, κατά την άποψή τους, οι θεσµοί και το Υπερταµείο επιθυµούν να τη διατηρήσουν. Μην ξεχνάµε ότι τα έσοδά τους είναι τεράστια. Το συγκεκριμένο ΦΕΚ, αναµένεται από μέρα σε μέρα και στο οποίο θα διαπιστωθεί εάν η υπουργική απόφαση αφορά τόσο στην ιδιοκτησία όσο και στη διαχείριση των συγκεκριµένων ακινήτων. Οι πιέσεις που ασκήθηκαν λόγω της προσφυγής στο Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) και των δηµάρχων Πατρέων και Σπάρτης κατά της µεταβίβασης των ακινήτων, αλλά και η τεράστια δηµοσιότητα και η αντιπαράθεση που προκάλεσε εντός της Βουλής η παρέµβαση του Υπερταµείου στο ΣτΕ, χωρίς να είναι αντίδικος, προκειµένου να µην εξαιρεθούν οι επίµαχοι ΚΑΕΚ από τη λίστα των µεταβιβασµένων, ώθησαν τον κ. Τσακαλώτο στη σύγκλιση του ΚΥΣΟΙΠ για το ζήτηµα. Ως εκ τούτου, η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΕΑ στο ΣτΕ δεν έχει για την ώρα αντικείµενο και, όπως και να ‘χει, η σχετική συνεδρίαση µετά την προσφυγή αρχαιολόγων και δηµάρχων δεν θα γίνει την ερχόµενη Τρίτη, αφού αναβλήθηκε για τις 2 Απριλίου.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα ethnos.gr