Χρηματοδότησηύψους 105.000 ευρώ σε πανεπιστημιακές επιστημονικές ομάδες που έχουν αναλάβει αρχαιολογικές ανασκαφές σε νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των Κυκλάδων – Σε ποια νησιά των Κυκλάδων έχουμε δράσεις (ανασκαφές).
“Τα νησιά του Αιγαίου είναι εξαιρετικά πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ερχόμενα στο φως, υπογραμμίζουν την διαχρονική ιστορική τους σημασία και τον πλούσιο πολιτισμό τους. Είναι τιμή μας να ενισχύουμε τις προσπάθειες των πανεπιστημιακών αρχαιολογικών ομάδων, που απαρτίζονται από διακεκριμένους αλλά και νέους- προσηλωμένους στην επιστήμη τους- αρχαιολόγους και να καταδεικνύουμε το σπουδαίο ερευνητικό έργο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας”. Τάδε έφη Νεκτάριος Σαντορινιός, Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενέκρινε την επιχορήγηση, συνολικού προϋπολογισμού 105.000€, Ελληνικών Πανεπιστημίων για την ενίσχυση του έργου των αρχαιολογικών τους ομάδων στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των Κυκλάδων.
Και αυτό γιατί το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι προσανατολισμένο στην ανάδειξη των ιδιαίτερων ιστορικών χαρακτηριστικών των νησιών του Αιγαίου, χρηματοδοτεί ετησίως πανεπιστημιακές επιστημονικές ομάδες οι οποίες έχουν αναλάβει αρχαιολογικές ανασκαφές σε νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, μέσω του προϋπολογισμού της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ενισχύονται οι αρχαιολογικές έρευνες των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας (Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου- Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας), Κρήτης (Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας Τέχνης- Αρχαιολογίας), Αθηνών (Φιλοσοφική Σχολή, Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης), Αιγαίου (τμήμα Μεσογειακών Σπουδών), Ιωαννίνων (Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας), Ιονίου (Τμήμα Ιστορίας) και Θεσσαλονίκης (Τομέας Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας) για σκαπάνες που είναι σε εξέλιξη στο Βρυόκαστρο Κύθνου, στο Λισβόρι Λέσβου, στο Ξώμπουργο Τήνου, στην Παλαιόπολη Άνδρου, στην Κυμισάλα της Ρόδου, στο Βαθύ της Αστυπάλαιας, στο Ιερό του Απόλλωνα στην Καρδάμαινα της Κω, στη Θηρασιά και στην Φυσίνη Λήμνου αντίστοιχα.
Ο Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε: «Τα νησιά του Αιγαίου είναι εξαιρετικά πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ερχόμενα στο φως, υπογραμμίζουν την διαχρονική ιστορική τους σημασία και τον πλούσιο πολιτισμό τους. Είναι τιμή μας να ενισχύουμε τις προσπάθειες των πανεπιστημιακών αρχαιολογικών ομάδων, που απαρτίζονται από διακεκριμένους αλλά και νέους- προσηλωμένους στην επιστήμη τους- αρχαιολόγους και να καταδεικνύουμε το σπουδαίο ερευνητικό έργο των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας. Σταθερός μας σκοπός, στο πλαίσιο που μας επιτρέπει το εύρος του ΠΔΕ της ΓΓΑιΝΠ, είναι η έστω και μικρή, ετήσια, αύξηση του προϋπολογισμού στον τομέα της ενίσχυσης των αρχαιολογικών ερευνών στα νησιά του Αιγαίου, έτσι ώστε να αναδειχθεί η σπάνια κληρονομιά που κρύβουν τα νησιά μας”.