Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Νάξος: Το διπλό ειδώλιο και η ταυτότητά του

Κυκλάδες – Νάξος: Το διπλό ειδώλιο και η ταυτότητά του

|

«Είναι πολύ πιθανόν ότι η Νάξος θα είναι ο τόπος όπου θα καταλήξουν», λέει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τις αρχαιότητες της συλλογής – Τι λέει για την γνησιότητά τους 

Με ύψος λίγο κάτω από τα 20 εκατοστά, το σπάνιο κυκλαδικό ειδώλιο που δεν είναι ένα, αλλά δύο μαζί, ένα «σύμπλεγμα ειδωλίων» όπως λέγεται, είναι μια εικόνα που προκαλεί την περιέργεια. Δύο γυναικείες μορφές με διπλωμένα χέρια, η μικρότερη πάνω στο κεφάλι της μεγαλύτερης. Είναι μια μητέρα και το παιδί της; Δύο θεότητες, με τη μία να αναδύεται από το κεφάλι της άλλης; Οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν με βεβαιότητα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι όμοια με το ακέραιο ειδώλιο που παρουσιάζεται στην έκθεση «Γυρισμός» του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης υπάρχουν ακόμη δύο στον κόσμο: ένα σε μουσείο της Καρλσρούης και ένα ακόμη σε ιδιωτική συλλογή.

Το διπλό ειδώλιο είναι ένα από τα 15 εκθέματα της συλλογής Στερν, που θα βρίσκονται για ένα χρόνο στο μουσείο της Αθήνας στο πλαίσιο της ειδικής συμφωνίας που υπέγραψε το ΥΠΠΟΑ με το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και κύρωσε η Βουλή. Τον Νοέμβριο του 2023 θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για να παρουσιαστεί η συλλογή συνολικά –161 αρχαιότητες– στο αμερικανικό μουσείο για 10 χρόνια. Τα ειδώλια θα βρίσκονται στην Αμερική αλλά θα ανήκουν στην Ελλάδα, ενώ μετά τη δεκαετία θα αρχίσει ο σταδιακός επαναπατρισμός τους στα ελληνικά μουσεία. Σε ποια μουσεία; «Οπου αποφασίσει το ΥΠΠΟ έπειτα από γνωμοδότηση του ΚΑΣ», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απαντώντας σε ερώτηση της «Καθημερινής», συμπληρώνοντας ότι επειδή υλοποιείται το Μουσείο Κυκλαδικού Πολιτισμού στη Νάξο «είναι πολύ πιθανόν ότι η Νάξος θα είναι ο τόπος όπου θα καταλήξουν».

eidolio1.jpgΣτις τρεις αίθουσες όπου παρουσιάζονται οι αρχαιότητες, οι επισκέπτες θα δουν ειδώλια που χρονολογούνται από το 3200 π.χ. έως το 2300 π.Χ. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται το νεολιθικό ειδώλιο μιας γυναικείας μορφής, ένα αγγείο (καντήλα) με λοξές εγχαράξεις, μοναδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ένα εντυπωσιακό τηγανόσχημο σκεύος, ένα ειδώλιο 86 εκατοστών, από τα ελάχιστα στον κόσμο που ξεφεύγουν από το συνηθισμένο ύψος, αλλά και ένα κιβωτίδιο με τη διακόσμηση μιας τρέχουσας σπείρας. «Ισως της αρχαιότερης σπείρας στο προϊστορικό Αιγαίο», όπως είπε ο επιμελητής της έκθεσης και αρχαιολόγος Ιωάννης Φάππας.

Η αβεβαιότητα στη δήλωση του αρχαιολόγου μαρτυρεί και τη μεγάλη απώλεια μιας τέτοιας συλλογής που προέρχεται από το εμπόριο αρχαιοτήτων και όχι από επιστημονικές ανασκαφές: την έλλειψη της αρχαιολογικής πληροφορίας, που θα προσδώσει στα ειδώλια την ιστορική τους ταυτότητα και όχι μόνο τη θέασή τους ως έργων τέχνης. Τα ειδώλια της συλλογής ταξινομήθηκαν με βάση τη διεθνή βιβλιογραφία και τα τυπολογικά τους χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση για τη γνησιότητα των ειδωλίων, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι «το πώς καταλήγει κάποιος ότι κάτι είναι αυθεντικό ή όχι, μπορεί να αποτελεί αντικείμενο πολυετών ερευνών» και γι’ αυτό συμπλήρωσε πως «όταν επαναπατρίζεται δεν ερευνάται η γνησιότητα», όπως συνέβη και με τις αρχαιότητες Στάινχαρτ που επέστρεψαν στην Ελλάδα.

Η συμφωνία προκάλεσε αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και αρχαιολόγους, που κατηγόρησαν το ΥΠΠΟΑ για «νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας». Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζήτησε έρευνα από την αρμόδια εισαγγελία, ισχυριζόμενος ότι ορισμένα ειδώλια συνδέονται με παράνομους διακινητές, όπως ο Ιταλός Μπεκίνα. Η κ. Μενδώνη επανέλαβε ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ δεν ταύτισε κανένα από τα 161 ειδώλια με τα αρχεία των «κλεμμένων» και το αρχείο Μπεκίνα που διαθέτει. 

Στο μουσείο της Νάξου θα δημιουργηθεί επίσης το Κέντρο Ερευνας και Μελέτης Κυκλαδικού Πολιτισμού με στόχο τη μελέτη σε θέματα προέλευσης και αυθεντικότητας των κυκλαδικών έργων που βρίσκονται σε συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο. Ετσι και το διπλό ειδώλιο αλλά και τα υπόλοιπα της συλλογής θα αποκτήσουν την ταυτότητά τους.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Παρατείνεται το πλαφόν ενοικίων στα εμπορικά ακίνητα και το 2024

Παράταση παίρνει επίσης και το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για βασικά είδη

Ο.ΝΑ.Σ.: Ωρα (10/12) για ετήσια γενική συνέλευση

Ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της ετήσιας τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ο.ΝΑ.Σ. - Πότε και που

Πάρος – Κ. Μπιζάς: Αντίθετος (με επιχειρήματα) με τις συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ

Επιστολή από τον νέο Δήμαρχο Πάρου, Κωνσταντίνο Μπιζά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και τους Βουλευτές Κυκλάδων για την υπόθεση των ΔΕΥΑ και το μέλλον τους .

Νάξος- Δικηγορικός Σύλλογος: Συνεχίζεται η αποχή έως και την 11η Δεκεμβρίου

Συνεχίζουν την αποχή τους έως και 11/12 τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Νάξου

“Καλάθι Χριστουγέννων”: Χωρίς κουραμπιέδες και μελομακάρονα αλλά με αρνί (!!!)

Από την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου θα ισχύει το «Καλάθι των Χριστουγέννων» για έξι κατηγορίες τροφίμων.

Σαντορίνη: Ξεκίνησαν και επίσημα τα Χριστούγεννα (photos)

Με το Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ (και τον περιβάλλοντα χώρο) «ντυμένο» στα πιο εορταστικά του χρώματα, υποδέχθηκαν τα Χριστούγεννα στη Σαντορίνη (Photos)

Γιαν. Βρούτσης: Διήμερη επίσκεψη με (αθλητικό) νόημα στην Σύρο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης θα βρίσκεται αύριο και μεθαύριο στην Σύρο. Ποιιος ο λόγος επίσκεψής του

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Το πρόγραμμα Γαστρονομικής Προβολής αποκαλύπτεται

Παρουσίαση (06/12) του Προγράμματος Γαστρονομικής Προβολής και Σεμινάριο για το Γαστρονομικό Τουρισμό από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Κέα: Αποκτά και υδάτινο πεδίο στη περιοχή Μαβιά

Η Κέα γίνεται το πρώτο νησί των Κυκλάδων που μπαίνει στη λογική απόκτησης και Υδάτινου πεδίου - Τι αναφέρουν οι πρωταγωνιστές

Νάξος – Νοσοκομείο: Γυναικολόγος έως και την 19η Δεκεμβρίου

Εως και την 19η Δεκεμβρίου θα βρίσκεται στο Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου μαιευτήρας – γυναικολόγος από το Τζάνειο

Express Skopelitis: Ανεκτέλεστο το σημερινό (29/11) του δρομολόγιο

Λόγω καιρικών συνθηκών το Express Skopelitis θα μείνει δεμένος στα Κατάπολα (Αμοργός)

Νάξος – 2ο Γυμνάσιο: Ερχεται χορός για καλό σκοπό

Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου στις Τρίποδες (κέντρο "Αντώνης") χορός από το 2ο Γυμνάσιο Νάξου

“Διονύσιος Σολωμός”: Αναχωρεί από τον Πειραιά απόψε στις 10 το βράδυ για Δυτικές Κυκλάδες

Αλλαγές επί αλλαγών στις ώρες αναχώρησης του "Διονύσιος Σολωμός" ελέω καιρικών συνθηκών

Naxos Medical: Ιατρικές επισκέψεις τον Δεκέμβριο και κυρίως “Ιατρείο Μαστού”

Δεκέμβριος 2023 και ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Naxos Medical ... Πότε θα γίνει για πρώτη φορά στη Νάξο "Ιατρείο Μαστού"

Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο αιτείται ο Δικηγορικός Σύλλογος Νάξου

Στην επιστολή αναλύονται οι λόγοι του αιτήματος και ζητείται η παράταση της προθεσμίας για ένα ακόμη έτος. 

Δαμαριώνας – “Δάμαρις”: Πρόσκληση (03/12) για να φτιάξουμε λουκουμάδες

Πρόσκληση από το σύλλογο "Δάμαρις" για παρουσία στον Δαμαριώνα την προσεχή Κυριακή. Ποιος ο λόγος;

Attica Group: Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας

Στα σκαριά deal ναυπηγείων Ελευσίνας με Attica Group, αξίας ενός δισ. - Για συντήρηση, εκσυγχρονισμό πλοίων και μελλοντικά νέες ναυπηγήσεις

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου: Αποκατάσταση αλήθειας, όχι στην οικειοποίηση της Γραβιέρας Νάξου

Τυροκομείο Πιτταράς προς ΕΑΣ Νάξου "Nα μην οικειοποιηθούν στο μέλλον οποιαδήποτε διάκριση του προϊόντος Γραβιέρα Νάξου ΠΟΠ, αν δεν αφορά συγκεκριμένα το προϊόν της επιχείρησής τους"

Αναπληρωτές Καθηγητές: Εκπτωση στα εισιτήριά τους προς τις περιοχές τοποθέτησής τους

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους

Blue Star Chios: Λίγο πριν το μεσημέρι θα περάσει από Σαντορίνη για Πειραιά

Το Blue Star Chios πέρασε το ... απαγορευτικό στην Κρήτη και τώρα επιστρέφει στον Πειραιά μέσω Κυκλάδων