Αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου τοποθετήθηκε στον ιστορικό αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε πριν από 202 χρόνια
Μϊα όμορφη κίνηση από το Δήμο Μήλου… Τοποθετήθηκε αντίγραφο του εξαιρετικής ομορφιάς αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου στο χώρο που εντοπίστηκε πριν από 202 χρόνια… Οπως διαβάζουμε στην σχετική ανακοίνωση από το Δήμο …
Έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μήλου Μανώλη Μικέλη, τοποθετήθηκε πιστό αντίγραφο του αγάλματος της Αφροδίτης της Μήλου, πλησίον του ιστορικού αρχαιολογικού χώρου όπου είχε βρεθεί το άγαλμα.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την εύρεση του αγάλματος και έπειτα από έκδοση σχετικών αδειών και επίβλεψη διαδικασιών από τον Οργανισμό Διαχείρισης & Ανάπτυξης Πολιστικών Πόρων και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και τη χρηματοδότηση της δημιουργίας και της μεταφοράς του αγάλματος στο νησί από την εταιρεία Imerys ΑΕ, έχουν εκκινήσει τα γυρίσματα ενός αφιερώματος-ντοκιμαντέρ για την Αφροδίτη της Μήλου.
Το ντοκιμαντέρ “Looking for Venus”, μια συμπαραγωγή της ΑΝΕΜΟΝ, της COSMOTE TV και της γαλλικής εταιρείας Yuzu Productions, θα προβάλλει το Ιστορικό γεγονός της εύρεσης, μεταφοράς και φήμης του αγάλματος και θα διερευνά πώς η Αφροδίτη της Μήλου, απ’ όλα τα αρχαία αριστουργήματα, ξεχώρισε σαν ένα διαχρονικό και μοναδικό έργο τέχνης, επιτρέποντας εκατομμύρια μάτια επισκεπτών να τη θαυμάζουν ως την ομορφότερη γυναίκα του κόσμου.
Ευχαριστούμε όλους όσοι τάχτηκαν υπέρ του σκοπού αυτού στο πλευρό του Δήμου, στήριξαν και ενίσχυσαν την προσπάθειά μας.
Εν αναμονή της ολοκλήρωσης και της προβολής του ντοκιμαντέρ, με υπερηφάνεια για τον τόπο όπου ζούμε και με αίσθημα υποχρέωσης να διαφυλάξουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στη νέα γενιά την Ιστορία και τον Πολιτισμικό μας πλούτο, συνεχίζουμε με αμείωτο ενδιαφέρον την υλοποίηση των στόχων μας!
Το άγαλμα
Ανακαλύφθηκε το 1820 στην τουρκοκρατούμενη Μήλο και από το 1821 κοσμεί το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Δημιουργία της ύστερης ελληνιστικής περιόδου (τέλη του 2ου π.Χ αιώνα), το ύψους 2.02μ και βάρους 900 κιλών μαρμάρινο άγαλμα, εικονίζει την θεά της ομορφιάς και του έρωτα, ημίγυμνη να φοράει μόνο το ιμάτιο δεμένο γύρω από τους γοφούς της. Τα δύο χέρια που λείπουν, πρέπει να καταστράφηκαν είτε κατά την ανασκαφή είτε κατά την μεταφορά.
Αρχικά πιστευόταν ότι η Αφροδίτη της Μήλου ήταν έργο του Πραξιτέλη ή του Σκόπα, σήμερα πλέον είναι εδραία η πεποίθηση στους ειδικούς, ότι είναι έργο του γλύπτη Αλέξανδρου από την Αντιόχεια.
Η ανακάλυψη του αγάλματος και η φυγάδευσή του στη Γαλλία
Το άγαλμα είχε μια περιπετειώδη διαδρομή μέχρι να φτάσει στο Μουσείο του Λούβρου. Ανακαλύφθηκε στις 8 Απριλίου 1820, όταν η σκαπάνη του χωρικού Γεωργίου Κεντρωτά, που καλλιεργούσε το χωράφι του,προσέκρουσε σε ένα λίθινο υπόγειο θόλο, κάτω από τον οποίο ήταν τοποθετημένο το άγαλμα. Ο Κεντρωτάς, όταν συνήλθε από την έκπληξη, παρέλαβε το πολύτιμο εύρημα και το έκρυψε με πάσα μυστικότητα στην οικία του.
Όμως το μυστικό γρήγορα κοινολογήθηκε και έφτασε στα αυτιά τόσο του προξενικού πράκτορα της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη όσο και των προκρίτων της Αθήνας. Ο πρώτος ενημέρωσε τον ελληνομαθή και αρχαιόφιλο σημαιοφόρο Ντ’ Ουρβίλ, μέλος του πληρώματος γαλλικού πολεμικού πλοίου που ναυλοχούσε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ντ’ Ουρβίλ αμέσως έσπευσε στην Μήλο και επισκέφθηκε την οικία του Κεντρωτά. Τόσος ήταν ο θαυμασμός του για το άγαλμα, ώστε επέστρεψε αμέσως στην Κωνσταντινούπολη και ενημέρωσε τον Γάλλο πρεσβευτή για την αξία του. Αυτός διέταξε το πολεμικό πλοίο να κατευθυνθεί στην Μήλο και να τό παραλάβει πάση θυσία.
Εν τω μεταξύ, οι πρόκριτοι της Αθήνας έστειλαν με τουρκικό πλοίο τον ιερέα Βέργη στο νησί με εντολή να μεταφέρει το πολύτιμο εύρημα στην Αθήνα. Ο Βέργης έφθασε στην Μήλο και έπεισε τους ντόπιους και τις τουρκικές αρχές να τού παραδώσουν το άγαλμα. Το συσκεύασε σε ξύλινο κιβώτιο και ήταν έτοιμος να το φορτώσει το πλοίο, όταν για κακή του τύχη έφθασαν οι Γάλλοι.
Με την απειλή των όπλων, οι Γάλλοι ναύτες απέσπασαν το πολύτιμο φορτίο από τα χέρια Ελλήνων και Τούρκων και το μετέφεραν στο πολεμικό πλοίο, το οποίο κατευθύνθηκε αμέσως στην Γαλλία.
Από το 1821, η Αφροδίτη της Μήλου εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού για εκατομμύρια επισκέπτες, που συρρέουν κάθε χρόνο στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου.
Με πληροφορίες από την σελίδα sansimera.gr