Παρασκευή, 4 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες (Κίμωλος) - Φώτης Μαρινάκης: "Οι προκλήσεις είναι εδώ για να πυροδοτήσουν...

Κυκλάδες (Κίμωλος) – Φώτης Μαρινάκης: “Οι προκλήσεις είναι εδώ για να πυροδοτήσουν καινοτομίες και να ανοίξουν πανιά σε καινούργια προγράμματα”.

|

Οι «Κιμωλίστες» και ο “Cine – Καλησπερίτη” πέρασαν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού – Τι είπε ο Φώτης Μαρινάκης στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης για την πορεία των Κιμωλιστών όλα αυτά τα χρόνια – Φ. Μαρινάκης ” Το Kimolos Experience Festival έχει σαν στόχο την δημιουργία αξέχαστων εμπειριών, αξιοποιώντας το πανέμορφο τοπίο του νησιού, και ταυτόχρονα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και της κοινότητας”

“Καινούργιος άνεμος θα φουσκώσει φέτος τα πανιά μας. Όχι δεν είναι ο γαρμπής ούτε η σοροκάδα. Είναι το KIMOLOS EXPERIENCE 2021 , το φετινό φεστιβάλ της Εθελοντικής Ομάδας Κιμωλίστες- ΑΜΚΕ Κιμώλου και φίλων που έρχεται με όρεξη και μεράκι να οργανώσει απ΄ άκρη σ΄ άκρη στο νησί ξεχωριστές διαλέξεις-συζητήσεις, πεζοπορίες, μουσικές εκδηλώσεις, υπαίθριες προβολές ταινιών”. Ο πρόλογος για την φετινή πολιτιστική χρονιά από τους Κιμωλιστές, την εθελοντική ομάδα της Κιμώλου που προσπαθεί για την ανάδειξη του νησιού των Δυτικών Κυκλάδων… 

Πρόσφατα, ο Ιδρυτής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, “Κιμωλίτστες – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου”, Φώτης Μαρινάκης “πέρασε” την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πως; ααα ένα λεπτό. Ο Φώτης Μαρινάκης φροντίζει τα νερά του Αιγαίου και θέλει την μείωση της  πλαστικής ρύπανσης σ’ αυτά. Ζει στην Κίμωλο και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών, του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων. Μίλησε “Εθνικό Κήρυξ”, ελληνική εφημερίδα της ομογένεια της Αμερικής και αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα στον θερινό «Cine Καλησπερίτη» της Κιμώλου, όπου οι Κιμωλίστες επιμελούνται και προσφέρουν εντελώς δωρεάν σε όλους τους μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες  με σκοπό τον συνδιασμό αναψυχή και πολιτιστική αισθητική. Ο οραματιστής Μαρινάκης  είναι και υπεύθυνος για την οργάνωση του Kimolos Experience Festival που σκοπεύει στην παρουσίαση των πολιτιστικών και περιβαντολλογικών αξιών.

Μάλιστα, πρόσφατα τιμήθηκε από την Ελληνική Δημοκρατία για την καινοτόμο ιδέα «Ανοιχτές Δανειστικές Βιβλιοθήκες» στην Κίμωλο, και to 2014 έλαβε από την YMERIS το βραβείο  «Εθελοντισμού και κοινωνικής προσφοράς Α.Αντωνιάδου». Πολλά τα βραβεία που έχει, επίσης, λάβει από την Κοινότητα Κιμώλου, το Αφεντάκειο Κληροδότημα Κιμώλου και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. 

Απόδοση κειμένου: Μάγδα Παράσχου

Πώς ξεκίνησε η εμπλοκή σου με τους Κιμωλίστες;

“Ξεκίνησα με τον εθελοντισμό το 2010. Οι εθελοντές του «ΕΠΟΣ Φυλής» ήρθαν στο νησί με σκοπό τον καθαρισμό των μονοπατιών. Έγινα μέλος και ανακάλυψα την ανάγκη μου να ξεθάψω τις φυσικές ομορφιές  της Κιμώλου μέσα από την συντήρηση, το άνοιγμα και την σήμανση των μονοπατιών για πεζοπορία, επιτρέποντας  με αυτόν τον τρόπο να γίνει γνωστή η φυσική ομορφιά και τα τοπία του νησιού. Η ιδέα της δημιουργίας μιας εθελοντικής ομάδας με το όνομα «Κιμωλίστες» ξεπήδησε εντελώς αυθόρμητα το 2013, και έγινε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση. Έκτοτε, όχι μόνο ντόπιοι αλλά και απ όλη την Ελλάδα, εθελοντές, συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο.

kimolistes3.jpg

Πώς προέκυψε το “Cινέ Καλησπερίτης”;

Μόλις εγκαταστάθηκα μόνιμα στο νησί, αυτό που μου έλειπε ήταν οι βραδυνές προβολές  ταινιών που απολάμβανα στην Αθήνα οπότε, το 2014 αγόρασα μια φορητή οθόνη προβολής για εξωτερικούς χώρους, έναν προτζέκτορα και ηχεία. Μετά έβαλα σε εφαρμογή αυτό που είχα σκεφτεί, να έχουμε έναν θερινό κινηματογράφο — CineΚαλησπερίτης – που θα μεταφέρεται σε όλο το νησί, σε απόμερες παραλίες, στην κεντρική πλατεία, και φυσικά στο σημείο αναφοράς της Κιμώλου, το Μεσαιωνικό Κάστρο! Την ονομασία του την οφείλει στο πρώτο αστέρι που γίνεται ορατό κατά τη δύση του ήλιου, το οποίο στο νησί μας ονομάζεται Καλησπερίτης.

Για κάθε προβολή  χρησιμοποιώ 200 λάμπες, που κρέμονται στα δέντρα που βρίσκονται στις παραλίες, 20 πύρους, ξαπλώστρες και καρέκλες. Ακόμα θυμάμαι την πρώτη προβολή το 2014 με την ιταλική ταινία Cinema Paradiso, που προβλήθηκε στην κεντρική πλατεία κοντά στο πετρόχτιστο πηγάδι, στο Χωριό της Κιμώλου. Όλο το χωριό ήρθε να παρακολουθήσει την ταινία και η στιγμή ήταν μοναδική αφού η τελευταία φορά που προβλήθηκε ταινία στον τόπο ήταν πριν σαρανταπέντε χρόνια.

Τι είναι αυτό που έχει περισσότερο επιβραβεύσει τις προσπάθειές σας;

Η αγάπη και η στήριξη όλου του κόσμου. Είναι εντυπωσιακό το συναίσθημα της επιβράβευσης από ένα σινεμά που μπαίνει στην ζωή μας και συνδιάζεται με τα μοναδικά μέρη της Κιμώλου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι ομορφιές του Αιγαίου, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του νησιού.  Όλα αυτά τα οχτώ χρόνια παρουσίας του Cine Καλησπερίτης, εγκαινίασαν την δημιουργία του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Κιμώλου που οργανώνεται στο νησί, για τρίτη χρονιά, σε διάφορες τοποθεσίες.

Νιώθω ικανοποίηση όταν βλέπω επισκέπτες, φίλους, εθελοντές, νησιώτες μαγεμένους από τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος ή το φως του φεγγαριού που πέφτει στο κάστρο ή στην Πολύαιγο, το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί δίπλα στην Κίμωλο. Για μένα η φυσική ομορφιά και η υποστήριξη των ντόπιων για τους Κιμωλίστες αποτελούν επιβράβευση και ευλογία μαζί. Ο συνδιασμός όλων αυτών μας δίνει κουράγιο, κίνητρο, και δύναμη να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε δυναμικά με πάθος , αφοσίωση και μεράκι όπως το λέμε στην Ελλάδα.

kimolistes2.jpg

Ποια είναι για σας η μεγαλύτερη πρόκληση;

Πραγματικά οι προκλήσεις που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, ως χώρα, είναι πολλές, και το ίδιο ισχύει παντού. Οι Κιμωλίστες ως ομάδα κάνει ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρει και σ αυτό συμβάλλουν οι χορηγοί μας, η κοινότητα της Κιμώλου, η υποστήριξη της RoseBud και οι εθελοντές από όλη την Ελλάδα που η βοήθειά τους είναι τεράστια και από καρδιάς! Όσον αφορά, την εξωτερική προβολή ταινιών, ο απρόσμενος άνεμος μπορεί να μας αναγκάσει να αλλάξουμε την θέση της οθόνης και να την έχουμε είτε μέσα στο Κάστρο ή σε μια παραλία που δεν είχαμε σχεδιάσει. Εμπόδια υπάρχουν πάντα αλλά η σύμπνοια που μας διακατέχει ως ομάδα χαρακτηρίζεται από αίσθημα ενότητας, αμοιβαίο σεβασμό, και υπέροχους εθελοντές που μετατρέπουν κάθε πρόκληση σε μια θετική έκβαση, και ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχη όταν εμφανίζεται μια ιδέα. Οι προκλήσεις είναι εδώ για να πυροδοτήσουν καινοτομίες και να ανοίξουν πανιά σε καινούργια προγράμματα.  

Ποιο το επόμενο βήμα σας;

Αυτή η χρονιά σηματοδοτεί τα 10 χρόνια δημιουργίας της ομάδας «Κιμωλιστές» και χαίρομαι που θα κάνω την ανακοίνωση της οργάνωσης Kimolos Experience Festival. Mια οργάνωση που εμπεριέχει πεζοπορία, αναρρίχηση, ψυχαγωγία, διαλέξεις, εκδρομές σε όλο το νησί, και μια μεγάλη γκάμα εκδηλώσεων που αφορούν τον πολιτισμό και την παράδοση. Ως εμπνευστής και υπεύθυνος οργάνωσης αυτής της καινούργιας προσπάθειας, για μένα προσωπικά αλλά και για όλη την ομάδα, σηματοδοτείται ένα ξεκίνημα που μας δίνει την ευκαιρία, και ενώ είμαστε ένα με την φύση, να αποκαλύψουμε τις κρυμμένες ομορφιές σε Κίμωλο και Πολύαιγο. Μια πιο βαθιά ανάγκη κρύβεται κάτω από την ανάδειξη  της φυσικής ομορφιάς μέσα από εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Αυτή λειτουργεί ως μέσο ενδυνάμωσης των μελών και του ομαδικού πνεύματος ενώ ενισχύει τους δεσμούς με την τοπική κοινότητα, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να βιώσουν την Κυκλαδίτικη φιλοξενία κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα. Το Kimolos Experience Festival έχει σαν στόχο την δημιουργία αξέχαστων εμπειριών, χρησιμοποιώντας το πανέμορφο τοπίο του νησιού, και ταυτόχρονα συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτισμού και του μοιράσματος  στην κοινότητά μας. Και βέβαια είστε ευπρόσδεκτοι για να απολαύσετε και τον Καλησπερίτη αλλά και το Φεστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για τους Κιμωλιστές στη σελίδα που έχουν (kimolistes.com) που είναι πλέον και στα αγγλικά αλλά και στα social media


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Tinos Cup 2025: Παιδιά, πάθος και ρεκόρ συμμετοχών!

Με εντυπωσιακή συμμετοχή και νέες προσθήκες, το 13ο τουρνουά ανέδειξε την Τήνο σε πυλώνα αθλητικής και πολιτιστικής εξωστρέφειας.

Σαντορίνη – Καμάρι: Νησιώτικο γλέντι προς τιμήν Του Αγίου Παγκρατίου

Ο Παγκράτιος Πολιτιστικός & Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καμαρίου σας προσκαλεί σε μια βραδιά γιορτής με ζωντανή μουσική, παραδοσιακούς ρυθμούς και νησιώτικο κέφι – Τρίτη 9 Ιουλίου, Κεντρική Πλατεία Καμαρίου.

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης – Που και πότε

Διακοπή ρεύματος στη Σαντορίνη, σε διάφορες περιοχές λόγω τεχνικών εργασιών στο δίκτυο από τον ΔΕΔΔΗΕ

Σίκινος – Β. Μαράκης: “Το λιμάνι που περιμέναμε – Ξεκινά η επέκταση τον Σεπτέμβριο” (video)

Ο Δήμαρχος Σικίνου Βασίλης Μαράκης μιλά για την πολυαναμενόμενη επέκταση του λιμανιού και τις εξελίξεις σε βασικά ζητήματα του νησιού

Φλόγες στη Ραφήνα: Εκκενώσεις, άνεμοι και ανεξέλεγκτη πορεία προς τα Σπάτα

Μάχη με τον χρόνο και τους ανέμους δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις – Κάτοικοι εκκενώνουν σπίτια, η Μαραθώνος έχει κοπεί στα δύο και το 112 ήχησε ξανά

Γ. Καρνέζης: “Οι σκέψεις μου για το μέλλον των Κούρων στη Χώρα της Νάξου”

Και η απάντηση στη δημοσίευση στη Naxos Press της πολιτικού του κόμματος Κίνημα Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Γιαννακά

Πανναξιακός ΑΟ: Ασημένιος ξανά ο Σωτήρης Γεντέκος, στο βάθρο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κ20

Ο 17χρονος αθλητής του Πανναξιακού Α.Ο. κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στη σφυροβολία με εξαιρετική επίδοση στις Σέρρες

Τήνος: Αναστάτωση με τη παρουσία για 3η ημέρα τουρκικών αλιευτικών κοντά στην ακτή (!!!)

Καταγγελίες για τουρκικά σκάφη σε απόσταση αναπνοής από τις ακτές – Η επίσημη θέση του Λιμενικού για τη μεταφορά κλωβών από τη Μάλτα

Η Βάνα Πεφάνη στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης στη Νάξο

Μια συγκινητική επίσκεψη και μια ξεχωριστή επανένωση με το σκηνικό της «Έβδομης Ημέρας της Δημιουργίας»

AEGEAN 600: Ο διεθνής αγώνας ιστιοπλοΐας που κάνει το Αιγαίο παγκόσμια σκηνή

Από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου, η καρδιά της παγκόσμιας ιστιοπλοΐας χτυπά στην Ελλάδα – Ένας αγώνας 605 ναυτικών μιλίων ανάμεσα σε νησιά-σύμβολα του ελληνικού καλοκαιριού

Νάξος: “Σιωπή” στην τοπική κοινωνία, έφυγε πρόωρα ο Γεώργιος Λαΐος

Η Νάξος αποχαιρετά έναν νέο άνθρωπο με έντονη κοινωνική παρουσία και ανθρώπινη προσφορά – Κηδεύεται την Πέμπτη 3 Ιουλίου στον Ιερό Ναό Κοιμητηρίου Άνω Λιοσίων

Blue Star Ferries: Ακινητοποιημένα αύριο τα πλοία στο Νότιο Αιγαίο λόγω καιρικών συνθηκών

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες φέρνουν ακυρώσεις σε όλα τα κυριακάτικα δρομολόγια των Blue Star Naxos, Myconos, Delos και Paros – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ταξιδιώτες

Ουρές για μια αλλαγή εισιτηρίου στο λιμάνι της Νάξου, η κακοκαιρία φέρνει ταξιδιωτικό… μποτιλιάρισμα

Η απαγόρευση απόπλου λόγω των θυελλωδών ανέμων φέρνει αναστάτωση σε εκατοντάδες επισκέπτες που σχηματίζουν ουρές στα πρακτορεία της Νάξου για να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους

Ρευματοκλοπές σε τουριστικά νησιά: Ξενοδοχεία, καφέ και σούπερ μάρκετ «φούσκωσαν» το ταμείο τους σε βάρος όλων

Eκατοντάδες παραβάσεις σε Κρήτη, Ρόδο, Νάξο, Μύκονο, Σαντορίνη και άλλα νησιά – Ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ κλάπηκε από επιχειρήσεις υψηλής κατανάλωσης

Ακυρώνονται τα δρομολόγια των HighSpeed 3 και 4 λόγω κακοκαιρίας

Η Hellenic Seaways ενημερώνει για την αναστολή των δρομολογίων της Κυριακής 29 Ιουνίου και τις προσωρινές αλλαγές στη ροή του προγράμματος των ταχυπλόων

Algérie Ferries: Καθησυχαστική ανακοίνωση για την κράτηση του “El Venizelos” στη Μασσαλία

Η εταιρεία ξεκαθαρίζει ότι οι θερινές διαδρομές δεν επηρεάζονται – Πρόκειται για προγραμματισμένο τεχνικό έλεγχο.

BLUE STAR 1: Με καθυστέρηση και αλλαγές το αποψινό δρομολόγιο, χωρίς προσέγγιση στην Ανάφη

Λόγω του απαγορευτικού απόπλου, το πλοίο αναχωρεί τελικά στις 22:00 από Πειραιά, με τροποποιημένες ώρες άφιξης και χωρίς στάση στην Ανάφη

Fast Ferries: Λόγω καιρικών συνθηκών “δεμένα” αύριο τα πλοία…

Δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθηλώνουν τα πλοία της Fast Ferries και το ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ – Αναλυτικά τα ακυρωμένα δρομολόγια για την Κυριακή 29 Ιουνίου

Ο παππούς της Σχοινούσας που δεν σταματά να χορεύει – Ο 92χρονος Γιώργος Κωβαίος ξανά στη Γιορτή Φάβας (video)

Με την εγγονή του στο πλευρό, ο Γιώργος Κωβαίος, 92 ετών, συγκίνησε και φέτος στη Γιορτή Φάβας της Σχοινούσας, κρατώντας ζωντανή την ψυχή της παράδοσης (video)

Η κυρία Στέλλα της Νάξου: Η ζωντανή κλωστή της μνήμης και του Μικρασιατικού πολιτισμού

Στην ήσυχη διασταύρωση Καππαδοκίας και Μικρασιατών Προσφύγων, η Στέλλα Τσουνέλλη – Φουτάκογλου κρατά ανοιχτή τη γυάλινη πόρτα της ζωής, της μνήμης και της τέχνης