Τετάρτη, 14 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες: Καλοκαιρινές διακοπές μέσα από τα Μουσεία στα νησιά

Κυκλάδες: Καλοκαιρινές διακοπές μέσα από τα Μουσεία στα νησιά

|

Στα Μουσεία των Κυκλάδων φέτος έχουμε αρκετές εκθέσεις – με σπάνια αντικείμενα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά –  με αποτέλεσμα οι επισκέπτες να γίνονται μάρτυρες μοναδικών στιγμές – Από το Κουφονήσι έως την Μήλο και από τη Μύκονο έως την … Κίνα – Τι δηλώνει ο Διεθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κος Αθανασούλης 

Ένα μεγάλο και εξαιρετικά ενδιαφέρον εκθεσιακό πρόγραμμα υλοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων φέτος στα κυκλαδονήσια. Στο πλαίσιο αυτό, εκθέσεις με μοναδικά και σπάνια αρχαία αντικείμενα, πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό, αλλά και νέες δημιουργίες που συνομιλούν συναρπαστικά με το παρελθόν, υπόσχονται να κάνουν ακόμα περισσότερο αξέχαστες τις διακοπές όσων τα επισκεφτούν.

Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι εκθέσεις «Από τον κόσμο του Ομήρου. Τήνος και Κυκλάδες στη Μυκηναϊκή εποχή», που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας του Ιδρύματος στον Πύργο της Τήνου (διάρκεια 13 Ιουλίου ως 14 Οκτωβρίου 2019) και «δες ΑΠΕΝΑΝΤΙ» που εγκαινιάζεται στις 14 Ιουλίου στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικές και οι δύο», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης. «Με αφορμή το εύρημα του θολωτού τάφου της Αγίας Θέκλας στην Τήνο πραγματοποιούμε πρώτη φορά έκθεση για μια άγνωστη εποχή των Κυκλάδων, τη μυκηναϊκή εποχή, παρουσιάζοντας σπουδαίο και άγνωστο υλικό», συμπληρώνει. Σπουδαία, όμως, είναι και η έκθεση στο Άνω Κουφονήσι, καθώς «για πρώτη φορά βγαίνουν στο φως μοναδικά ευρήματα από την Κέρο και το Δασκαλιό», προσθέτει ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η μικρή σήμερα βραχονησίδα του Δασκαλιού αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του Κυκλαδικού πολιτισμού της Πρώιμης εποχής του Χαλκού και χαρακτηρίζεται ως μια από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις παγκοσμίως, εντυπωσιάζοντας με την αρχιτεκτονική πρωτο-αστική της διαμόρφωση. Από την άλλη, το δυτικό άκρο της Κέρου υπήρξε μέρος «ιερό», καθώς ταξιδιώτες από τα νησιά των Κυκλάδων έφταναν μέχρι εδώ για να τηρήσουν μια μακρά παράδοση απόθεσης σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων, αγγείων και άλλων ξεχωριστών αντικειμένων. Η αρχαιολογική έρευνα των τελευταίων δεκατριών ετών, που διεξάγεται στο Δασκαλιό από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Κόλιν Ρένφριου (Colin Renfrew) και τον Δρ. Μάικλ Μπόιντ (Michael Boyd) και με τη συνεργασία και εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, έδωσε εξαιρετικά ευρήματα, παγκόσμιας αναγνώρισης, τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο κοινό κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Οι Κυκλάδες όμως «ταξιδεύουν» και εκτός συνόρων, μας υπενθυμίζει ο έφορος αρχαιοτήτων. Η πολύ επιτυχημένη έκθεση «Vanity» βρίσκεται ανανεωμένη από τον περασμένο Μάιο στην Πομπηία, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα «ταξιδέψει» στην Κίνα, όπου θα παραμείνει για περίπου ενάμιση χρόνο. Επίσης, τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί στη Scuderie del Quirinale, στη Ρώμη, η έκθεση «Εκρήξεις: Πομπηία και Σαντορίνη», με μοναδικά ευρήματα από το Ακρωτήρι που, όπως είπε ο κ. Αθανασούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο εξωτερικό, μαζί με τα κορυφαία εκθέματα από την Πομπηία».

Σύγχρονη τέχνη

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι και οι εκθέσεις που συνδυάζουν αρχαία έργα με σύγχρονες δημιουργίες, όπως εκείνες που πραγματοποιούνται στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κιμώλου, της Μήλου και της Τήνου. «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε αφενός την εξωστρέφεια και αφετέρου να δώσουμε στα μουσεία των Κυκλάδων έναν άλλον χαρακτήρα, ότι αποτελούν κέντρα πολιτισμού. Να ανοίξουν δηλαδή σε ένα ευρύτερο κοινό και ο κόσμος να εξοικειωθεί με την έννοια του αρχαιολογικού μουσείου ως πυρήνα πολιτισμού. Θέλουμε να προβάλλουμε τα αρχαία, αλλά με δράσεις οι οποίες μπορεί να έχουν κι άλλες αφετηρίες, με τελική στόχευση την προβολή των αρχαίων και της πολιτιστικής κληρονομιάς», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αθανασούλης. «Αυτό συστήνει ουσιαστικά ένα δίκτυο εκθέσεων, μικρότερο πέρσι, μεγαλύτερο φέτος, που καλύπτει τα κυκλαδονήσια σε μια τουριστική περίοδο. Δηλαδή, δίνουμε ένα ποιοτικό προϊόν στον κορυφαίο προορισμό της Ελλάδας, που είναι οι Κυκλάδες», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζουμε ότι το μεγάλο εκθεσιακό πρόγραμμα στις Κυκλάδες ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο με δύο συνεργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με τον πολιτιστικό οργανισμό ΝΕΟΝ: Την έκθεση σύγχρονης γλυπτικής τέχνης SIGHT του διεθνώς αναγνωρισμένου Βρετανού καλλιτέχνη Άντονι Γκόρμλι στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, και την έκθεση σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται στο αρχαιολογικό μουσείο της Μυκόνου με τίτλο «The Palace at 4 a.m.». Και οι δυο θα διαρκέσουν ως το τέλος Οκτωβρίου.

«Τώρα έχουμε δυο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στην Κίμωλο και στη Μήλο. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Κιμώλου παρουσιάζονται πολύ σημαντικά έργα Ελλήνων δημιουργών, άγνωστα στο ευρύ κοινό, από τη συλλογή του Κυριάκου Τσιφλάκου. Στο αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου σύγχρονοι καλλιτέχνες εμπνέονται από αρχαίες δημιουργίες, αντιπαραθέτοντας το αρχαίο αντικείμενο με το σύγχρονη δημιουργία», υπογράμμισε ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κιμώλου ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019, ονομάζεται «Αθέατοι Κόσμοι». Παρουσιάζονται κυρίως έργα της γενιάς του 1950-1960 αλλά και κάποια πιο σύγχρονα, τα περισσότερα από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί στο ευρύ κοινό. Ανάμεσα τους είναι έργα των Αλέξη Ακριθάκη (1939-1994), Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), Μάκη Θεοφυλακτόπουλο (1939- ), Βλάση Κανιάρη (1928-2011), Νίκο Κεσσανλή (1930-2004), Κώστα Κουλεντιανό (1918-1995), Γιάννη Κουνέλλη (1936-2017) και Παναγιώτη Τέτση (1925-2016).

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μήλου η περιοδική έκθεση «Cultural Memory II» θα διαρκέσει ως τον Νοέμβριο. Δώδεκα καλλιτέχνες καλούνται να παράγουν το αποτύπωμα της μνήμης μέσα από τη δημιουργία έργων, εμπνευσμένων από το αρχαίο παρελθόν της Μήλου. Δώδεκα έργα σύγχρονης τέχνης συνομιλούν με αρχαία αντικείμενα, μεμονωμένα ή σε ομάδες, που αντιπροσωπεύουν διαφορετικά είδη και εποχές, ορισμένα από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Συμμετέχουν οι Στάθης Αλεξόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος, Κώστας Βαρώτσος, Κατερίνα Βέλλιου, Κωστής Γεωργίου, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Στέλιος Καραμανώλης, Ιωσηφίνα Κοσμά, Kυριακή Μαυρογεώργη, Δήμητρα Ραζέλου, Παύλος Σάμιος, Διαμαντής Σωτηρόπουλος

Τέλος, η έκθεση σύγχρονης τέχνης του ζωγράφου Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο «Ζευς και Αθηνά» ξεκινά σε λίγες μέρες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου, με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Τα εγκαίνιά της θα γίνουν στις 20 Ιουλίου και θα διαρκέσει ως τις 15 Σεπτεμβρίου 2019. Ο καλλιτέχνης εμπνέεται από αρχαία έργα, όπως ο αρχαϊκός αμφορέας του Εξώμβουργου που απεικονίζει τη γέννηση της Αθηνάς από την κεφαλή του Δία, για να προχωρήσει σε σύγχρονες δημιουργίες.

Με πληροφορίες από την “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ζωντανεύει η ξερολιθιά στην Ηρωική Νήσο Κάσο

Με ντοκιμαντέρ, αφηγήσεις και πεζοπορία, ο Δήμος Κάσου αναδεικνύει μια παραδοσιακή τέχνη που ενώνει παρελθόν και παρόν

Αναβαθμίζεται σε τριτοβάθμια επεξεργασία ο βιολογικός καθαρισμός Νάξου

Ένα σημαντικό έργο για την αγροτική οικονομία και το περιβάλλον προχωρά από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επίκεντρο το Λιβάδι.

Νάξος: Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στον δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου λόγω έργων

Στο πλαίσιο του έργου “Βελτίωση Αγροτικής Οδού από δρόμο Χώρας – Αγίου Προκοπίου έως όριο οικισμού Αγίας Άννας”, λόγω των εργασιών ασφαλτόστρωσης

Eurovision 2025: Προγνωστικά για την συμμετοχή της Ελλάδας στον δεύτερο ημιτελικό

Eurovision 2025: Τι λένε τα προγνωστικά για την πρόκριση της Ελλάδας στον τελικό - Ποια η σειρά συμμετοχής (πίνακας)

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Συνάντηση Φόρτωμα – Χριστόπουλου για ένα “έξυπνο” νησιωτικό μέλλον

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Βουλευτή Κυκλάδων Φίλιππου Φόρτωμα με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε η ανάγκη ενίσχυσης των ψηφιακών υπηρεσιών και υποδομών στα νησιά των Κυκλάδων.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Πανναξιακός ΑΟK: Κέρδισε με ψυχή και τα παίζει όλα για όλα στη Νίκαια την Κυριακή

Ο Πανναξιακός με ψυχή και συγκέντρωση έστειλε τη σειρά των τελικών σε 5ο ματς, επικρατώντας του Ιωνικού στη Νάξο με 82-74 – Όλα θα κριθούν στη Νίκαια για την άνοδο στην National League 2

Νάξος: Το Δημοτικό Σχολείο Φιλωτίου «σέρβιρε» γαλλική παράδοση με… κρέπες!

Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Φιλωτίου Νάξου τίμησαν το γαλλικό έθιμο της Chandeleur φτιάχνοντας γλυκές και αλμυρές κρέπες – ένα μάθημα πολιτισμού και νοστιμιάς!

Νάξος – Κυρ. Σκληράκη: “Οι καθηγητές να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά” (video)

«Θα ήθελα να πω στους καθηγητές πως πρέπει να νιώθουν αγάπη για τα παιδιά και να δουλεύει το μυαλό τους για το τι θα τους προσφέρουν» είναι η συμβουλή της κυρίας Κυριακής Σκληράκη προς τους νέους συναδέλφους της.

Άνδρος: 68χρονη έπεσε με το αυτοκίνητό της στη θάλασσα και ανασύρθηκε νεκρή

Η γυναίκα από το Γαύριο έχασε τη ζωή της καθώς το όχημά της κατέληξε στη θάλασσα από ύψος 25 μέτρων ενώ προσπαθούσε να παρκάρει

Μια δεύτερη ζωή για το “Πρέβελης”; Μετατρέπεται σε πλωτό ξενοδοχείο;

Το ιστορικό πλοίο της ΑΝΕΚ ίσως μετατραπεί σε πλωτό ξενοδοχείο στη Σάμο, χαρίζοντας του έναν νέο ρόλο γεμάτο μνήμες και φιλοξενία.

Νάξος: Επιτέλους, τελειώνει της χερσαίας ζώνης, ας αναλογιστούν… «νηστεύσαντες καί μή νηστεύσαντες», τις ευθύνες που τους αναλογούν

Φτάνουμε στο τέλος της διαδρομής.. Το 3Α που πέφτει και οι ..στάσεις έως να ολοκληρωθεί ένα έργο σημαντικό για τη πόλη της Νάξου

Θλίψη στον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την απώλεια του Κώστα Αρτσάνου, το “αντίο” από τον Δήμαρχο Δημήτρη Λιανό

Συγκλονισμένος ο Δήμαρχος Δημήτρης Λιανός αποχαιρετά τον ακούραστο υπάλληλο του Δήμου και αγαπητό συμπολίτη

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Εκτακτο: Τέλος στα σουβλάκια της θείας Τασίας, ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι

Ήρθε ο νόμος, πάει το πανηγύρι Με catering και τιμολόγιο, το κοψίδι πλέον θα έχει και ΦΠΑ...

Μ. Κατσούλης: “Οταν πάρω σύνταξη θα μετρήσω τα Κύπελλα που έχουμε πάρει”

Ο γυμναστής του ΓΕΛ Νάξου Μανώλης Κατσούλης μιλάει για την πορεία του, τον ρόλο του εκπαιδευτικού, τις αθλητικές επιτυχίες του σχολείου και την «αθλητομάνα» Νάξο

Νάξος – Νοσοκομείο: Λαπαροσκοπικός Πύργος μπαίνει σε λειτουργία μέσω δωρεάς

Με τη δωρεά του Κωνσταντίνου Μαρτίνου, το Νοσοκομείο Νάξου αποκτά σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό που αλλάζει τα δεδομένα στις χειρουργικές επεμβάσεις

Νάξος – Lennart Neubauer: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής που έγινε το πρόσωπο του νέου windsurfing

Μια ζωή πάνω στα κύματα, ένα μέλλον γεμάτο διακρίσεις – Ο Lennart από τη Νάξο εμπνέει με ταλέντο, ήθος και διεθνή αναγνώριση