Εγκαινιάστηκε η έκθεση Vanity, ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες, στο Μουσείο Guangdong, στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Καντόνας Guangzhou, το μεγάλο οικονομικό κέντρο της Νότιας Κίνας. – Μέχρι το τέλος του 2020 θα περιοδεύσει σε τρία ακόμη μεγάλα μουσεία της Κίνας (δείτε φωτογραφίες)
Στην Κίνα μεταφέρθηκε η επιτυχημένη έκθεση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων “Vanity – Ιστορίες κοσμημάτων στις Κυκλάδες”, μετά την επιτυχημένης της πορεία στη Μύκονο και στην Πομπηία. Μέχρι το τέλος του 2020 θα περιοδεύσει σε τρία μεγάλα μουσεία της χώρας, προβάλλοντας τις Κυκλάδες και την πολιτιστική τους κληρονομιά και εν τέλει την Ελλάδα.
Πρώτος σταθμός είναι το μουσείο Guangdong, στην πρωτεύουσα της επαρχίας της Καντόνας Guangzhou, το μεγάλο οικονομικό κέντρο της Νότιας Κίνας. Το μουσείο γιόρτασε τα 60 χρόνια από την ίδρυσή του με μια λαμπρή εκδήλωση που περιλάμβανε τα εγκαίνια της έκθεσης Vanity, τιμώντας την Ελλάδα και την πολιτιστική της κληρονομιά που εκπροσωπείται στο μουσείο των 2.000.000 επισκεπτών με τους θησαυρούς των Κυκλάδων.. Επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας, ο διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, ο οποίος και μίλησε για τη σημασία των ευρημάτων και τη σπουδαιότητα του πολιτισμού των Κυκλάδων στην ιστορία της Ελλαδας και των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου..
Ενδιαφέρουσα είναι άλλωστε και η αναφορά που έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου που σημειώνει “Το ρομαντικό και καταγάλανο Αιγαίο, η μαγευτική και κομψή Ακρόπολη, η όμορφη θεά που γεννήθηκε στον αφρό της θάλασσας και ο λαμπρός πολιτισμός της Σφίγγας, μας φέρνουν την έντονη συγκίνηση της ομορφιάς, αλλά και πολλά περισσότερα από αυτή. Το 2019, 297 κοσμήματα από τις Κυκλάδες της Ελλάδας, θα τοποθετηθούν για πρώτη φορά στο Επαρχιακό Μουσείο του Γκουανγκντόνγκ. Οι Κυκλάδες είναι μία από τις σημαντικότερες ρίζες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και λίκνο της γέννησης της τέχνης και του πολιτισμού του Αιγαίου».
Και συνεχίζει «αυτή η έκθεση θα μας μεταφέρει από τα Κυκλαδίτικα Νησιά το 6000 π.Χ., καθώς και στη σύγχρονη Ελλάδα, με ζωηρόχρωμες τοιχογραφίες, εκθαμβωτικά χρυσά κοσμήματα, θρησκευτικού τύπου επίσημα κοσμήματα, ενδύματα εμπνευσμένα από τη Μεσόγειο. Ένα κομμάτι ρουστίκ ή περίπλοκα ελληνικά κοσμήματα, όπως ένα μικρό αστέρι στον γαλαξία της ανθρώπινης τέχνης, μας οδηγεί στην εξερεύνηση της τέχνης, του συναισθήματος και των κοινωνικών αλλαγών της Ελλάδας εδώ και χιλιάδες χρόνια»,
Να σημειωθεί ότι στην έκθεση παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά κοσμήματα από τις Κυκλάδες, σε μια ιστορική γραμμή που εκτείνεται σε βάθος 7 χιλιετιών. Από τα νεολιθικά κοσμήματα της 6ης χιλιετίας π.Χ. έως τη δεκαετία του 1970, η ιστορία τους ανιχνεύεται μέσα από 230 εκθέματα που προέρχονται από 19 διαφορετικά Κυκλαδονήσια: Αμοργό, Άνδρο, Δεσποτικό, Δήλο, Θήρα, Ίο, Κέα, Κίμωλο, Κύθνο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Ρήνεια, Σάλιαγκο, Σίφνο, Σύρο, Σχοινούσα και Τήνο.
Φωτογραφίες και πληροφορίες από την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων στα social media