Ο Μάρκος Βενιός ήταν και στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού ως συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία – Τι αναφέρει η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς
“…. Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος», αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου. Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».
Μέρος της αναφοράς από την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη στο άκουσμα της είδησης, ότι έφυγε από τη ζωή ο ζωγράφος Μάρκος Βενιός, ο “Ζωγράφος του Αιγαίου”. όπως ήταν το προσωνύμιό του…
Πέθανε ο εικαστικός καλλιτέχνης Μάρκος Βενιός σε ηλικία 76 ετών, ο ζωγράφος που απέδωσε μοναδικά τα τοπία του Αιγαίου.
Γεννημένος στη Φολέγανδρο, έκανε ελεύθερες σπουδές στην συντήρηση έργων τέχνη ενώ στη ζωγραφική ήταν αυτοδίδακτος. Από το 1962 ως το 1990 εργάστηκε ως Συντηρητής Έργων Τέχνης στην Αρχαιολογική Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.
Με τη ζωγραφική ασχολήθηκε συστηματικά από το 1969. Συμμετείχε με έργα του σε περισσότερες από τετρακόσιες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ είχε πραγματοποιήσει και 26 ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε στις Πανελλήνιες Εκθέσεις 1975-1987.
Την περίοδο 1972-76 ανέλαβε τη συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου και συμμετείχε στην τοποθέτηση τους. Για την εργασία του αυτή του απενεμήθη ασημένια κύλικα. Επίσης έχει συντηρήσει τα περισσότερα κεραμικά εκθέματα στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Για το έργο του βραβεύτηκε με τιμητικά διπλώματα από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, από το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών, από τους Δήμους Αμοργού, Ίου, Πάρου, Κέας και Φολεγάνδρου. Το 1999 του απονεμήθηκε μετάλλιο και δίπλωμα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο – Πατριαρχική Εξαρχεία Πάτμου, για την προσφορά του στη διοργάνωση του Συνεδρίου «Η παιδεία στην Πάτμο, πορεία προς τον 21ο αιώνα». Το 2008 φιλοτέχνησε τους Τέσσερις Ευαγγελιστές στον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Φολεγάνδρου και του απονεμήθηκε τιμητικός πάπυρος από τον Μητροπολίτη Σύρου κ.λ Δωρόθεο Β. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος από το 1984, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος» και ιδρυτής και διευθυντής του Λαογραφικού, Υπαίθριου Μουσείου της Φολεγάνδρου.
Για την απώλεια του Μάρκου Βενιού, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, απηύθυνε το εξής συλλυπητήριο μήνυμα:
«Για αρκετές δεκαετίες ο Μάρκος Βενιός απέδωσε στον καμβά, με την προσωπική του σφραγίδα, τα τοπία του Αιγαίου, την ελληνική αρχιτεκτονική, την ομορφιά της ελληνικής φύσης. Αν και αυτοδίδακτος, καθίστανται εμφανή στο έργο του η παράδοση της βυζαντινής ζωγραφικής, το κάλλος της Αρχαίας Ελλάδας, η λαϊκή τέχνη, φωτισμένα από τη λάμψη του Αιγαίου. Παράλληλα με την πορεία του στη ζωγραφική, ο Μάρκος Βενιός υπήρξε στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού, ως συντηρητής Έργων Τέχνης, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Από τις σημαντικές στιγμές του έργου του στο υπουργείο, ήταν η συντήρηση των εκθεμάτων του Μουσείου Κανελλόπουλου, την περίοδο 1972-76, εργασία για την οποία του απενεμήθη ασημένια κύλικα.
Αιτία της θερμής και πολύχρονης φιλίας του Μάρκου με τον Γιώργο Αμυρά, ως το τέλος της ζωής του, ήταν η βιωματική σχέση του με τη φύση. Μια αγάπη που τον οδήγησε στην ίδρυση του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Φολέγανδρος», αλλά και στη συνεχή προσπάθειά του για τη δημιουργία του πρώτου Οικομουσείου της Ελλάδας, στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου. Κρατώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την πολύχρονη φιλία μας με τον Μάρκο και εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους και στους φίλους του».
Το «αντίο» του Γιώργου Αμυρά
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς τον αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα. Και όπως αναφέρει… «Αποχαιρετώ έναν υπέροχο άνθρωπο κι αγαπημένο φίλο, τον σπουδαίο ζωγράφο, τον επονομαζόμενο και “υμνητή του Αιγαίου”, Μάρκο Βενιό με το βυζαντινό βλέμμα, τους χρυσαφένιους ουρανούς κ τα ζωντανά κυκλαδίτικα τοπία.
Τον αυτοδίδακτο χαρισματικό ζωγράφο Βενιό, ο οποίος μπολιάστηκε από το ελληνικό μέτρο κ το αττικό φως εργαζόμενος ως συντηρητής αρχαιοτήτων για τρεις ολόκληρες δεκαετίες πάνω στον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, κι έφτασαν οι πίνακες του να κρεμιούνται σε δεκάδες μουσεία, αίθουσες τέχνης κι ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο.
Τον πρωτοπόρο Βενιό ο οποίος τη δεκαετία του ‘80 ίδρυσε κ λειτούργησε το πρώτο Οικομουσείο της Ελλάδας στην Άνω Μεριά της Φολεγάνδρου, τον αυστηρό φύλακα της «…απολεσθείσας αγνότητας του νησιού» όπως ο ίδιος έλεγε.
Ο επίλογος του ανήκει: «Τα χρώματά μου, εκ των πραγμάτων, βγαίνουν γήινα, σαν να είναι σκουριασμένα, παλαιικά, με τρόπο που έρχονται σε αντίθεση με τα αγαπημένα μου που είναι οι διαβαθμίσεις του πράσινου των θάμνων, οι οποίοι ριζώνουν από αιώνες στο φτωχό χώμα και στις σκισμές των βράχων.
Κάποτε πηγαίνω σε έντονα κάπως χρώματα. Βγαίνουν εκ βαθέων. Η καρδιά μου θέλει να πιστεύει ότι ακόμη δεν έχει χαθεί σχεδόν τίποτα, έτσι που ο κόσμος προχωρεί ραγδαία και όλα αλλάζουν, αφήνοντας το παλιό και την παράδοση με ό,τι ως σοφία περικλείουν, στο περιθώριο. Μπορώ έτσι να παρασύρομαι σε μια «προσευχή», όταν συνεχίζω συστηματικά να δουλεύω όλη την εικόνα.»
Καλό σου ταξίδι Μάρκο αγαπημένε!».