Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες: Επαναλειτουργεί στη Σέριφο η αρχαιολογική συλλογή

Κυκλάδες: Επαναλειτουργεί στη Σέριφο η αρχαιολογική συλλογή

|

Εγκαίνια μετατροπής του ιστορικού Ξενώνα «Περσεύς» Σερίφου σε μουσείο, με την Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου και έκθεση σύγχρονων καλλιτεχνών που εμπνέονται από το μύθο του Περσέα

Το παροπλισμένο κτήριο Περσεύς Σερίφου, έργο του αρχιτέκτονα Φίλιππου Βώκου του 1962-63, τυπικό δείγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής με τη χαρακτηριστική τυπολογία των Ξενία, που έχει μερικώς παραχωρηθεί από το Δήμο Σερίφου στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ξαναζωντανεύει: εκδύεται το ένδυμα του Ξενώνα για να φορέσει αυτό του μουσείου.

Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά, βάσει της έννοιας της «έκδυσης»/«ένδυσης», η οποία, πέραν της αλλαγής χρήσης, αναφέρεται και στην αρχιτεκτονική μετα-μόρφωση που προϋποθέτει η ανακαίνιση, προς ανάδειξη των συνθετικών αρχών και των στοιχείων του ιστορικού κτηρίου, υπό το πρίσμα της νέας του χρήσης.

serifos2.jpgΌσο το νέο ένδυμα προετοιμάζεται, το κτήριο στην ακροθαλασσιά της Σερίφου αναπολεί μνήμες της παλιάς του χρήσης που αντηχούν στα δωμάτια του, τα οποία τώρα γεμίζουν με έργα τέχνης, αρχαία και σύγχρονα. Χρήσεις και μνήμες συμπλέκονται. Η διττή περιοδική έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του εν τη γενέσει έργου μετατροπής σε μουσείο του ιστορικού Ξενία, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, με την απόδοση του στο κοινό.

Ο «Περσεύς» ανακτά σταδιακά την παλιά του αίγλη, ως μουσείο πλέον, και συνομιλεί με τα αντικείμενα τέχνης που φιλοξενεί. Ο μύθος του Περσέα αποτελεί το νήμα της αφήγησης, την αφορμή για περιήγηση στο χώρο και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του κτηρίου και των δύο διακριτών εκθέσεων που φιλοξενεί: της Αρχαιολογικής Συλλογής Σερίφου και της περιοδικής έκθεσης έργων σύγχρονων καλλιτεχνών με τον υπότιτλο «Περσέας- Από τη Σέριφο στα άστρα».

Η Αρχαιολογική Συλλογή Σερίφου παρουσιάζεται ξανά στο κοινό μετά από ένα έτος στο νέο της κέλυφος, εντός των δωματίων παραθερισμού του Ξενώνα. Απαρτίζεται κυρίως από τμήματα μαρμάρινων γλυπτών, αγαλμάτων και ανδριάντων καθώς και ανάγλυφων επιτύμβιων στηλών που χρονολογούνται από την ύστερη Κλασική, την Ελληνιστική και την Ρωμαϊκή περίοδο και αφηγούνται ιστορίες από το μακραίωνο παρελθόν της νήσου. Πρόκειται για διάσπαρτα ευρήματα από την Χώρα, που ταυτίζεται με την αρχαία πόλη της Σερίφου. Διακριτή ενότητα αποτελούν ευρήματα από το έργο της αποκατάστασης του Ασπρόπυργου στα Μαύρα Βολάδια (έργο ΕΣΠΑ ΕΣΠΑ 2007-2013), σήμερα επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο. Εκτίθενται αγγεία, κυρίως πίθοι ύστερης κλασικής περιόδου και αμφορείς εργαστηρίων του Αιγαίου (Θάσος, Κρήτη) από αποθέτη της ύστερης αρχαιότητας (4ος-7ος αι.) δίπλα στον πύργο.

 serifos1.jpgΗ σύγχρονη έκθεση, με τον τίτλο «Περσέας: από τη Σέριφο στα άστρα», (επιμ. Γιώργος Γεωργακόπουλος), περιλαμβάνει τέσσερα επιτοίχια τυπώματα εικαστικών έργων από καλλιτέχνες της cheapart official page (Φιόνας Μουζακίτη, Νίκου Γιαβρόπουλου, Φωτεινής Καπίρη και Πηνελόπης Μασούρη), που εμπνέονται από το μύθο του Περσέα και ένα έργο ηχητικής εγκατάστασης (sound art) του Νίκου Σταυρόπουλου, με αναφορές σε μουσικές και ήχους της λειτουργίας του κτηρίου ως ξενοδοχείου.

Το κτήριο «Περσεύς» με τη νέα του χρήση και την διττή περιοδική έκθεση θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη την Κυριακή 03.07.2022, ώρα 17.30.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό τη Δευτέρα 04.07.2022

Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων

ΠΕΡΣΕΥΣ ΜΟΥΣΕΙΟΝ ΣΕΡΙΦΟΥ

Λιβάδι Σερίφου, παραλία Αυλόμωνα

Ωράριο επίσκεψης

Δευτέρα, Τετάρτη – Κυριακή | 08:30 – 16:00

Παρασκευή | 14:00 – 22:00

Τρίτη | κλειστά

#Σέριφος #Serifos #Cyclades #Κυκλάδες 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο