Σάββατο, 7 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Εφορεία Αρχαιοτήτων: Τα εναέρια καλώδια και το παράδειγμα της Μυκόνου

Κυκλάδες – Εφορεία Αρχαιοτήτων: Τα εναέρια καλώδια και το παράδειγμα της Μυκόνου

|

Μεγάλη συζήτηση γίνεται στα γραφεία των υπουργών σχετικά με την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ… Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μέσω ανάρτησης στη σελίδα της θυμίζει την ανάγκη της .. εξαφάνισης των εναέριων ηλεκτροφόρων καλωδίων που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό – Η αναφορά στο Δήμο Μυκόνου

Εάν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την Μήδεια, είναι ότι οφείλουμε κάποια στιγμή να αναβαθμίσουμε το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ… Και το … κάποια στιγμή, είναι χθες. Κι εντός του έτους αναμένονται οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Σκρέκα.

 Απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που έγινε από την βουλευτή Φωτεινή Πιπιλή, που έθεσε το θέμα της εικόνας των «απαράδεκτων καλωδίων που κρέμονται» σε τοπία και μνημεία της χώρας με ιδιαίτερο κάλλος, συγχαίροντας δήμους όπως της Τριφυλίας και της Σαντορίνης, που προχώρησαν στην κατάργηση των εναερίων καλωδίων.  

Και ο κος Σκρέκας σημείωσε ότι σύντομα σε περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όλα θα αλλάξουν. Σημείωσε δε ότι  παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, εκεί όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε άχαρους στύλους, θα έχουμε ολοκληρωτική αλλαγή.

Και σήμερα είχαμε την παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οπου σε ανάρτησή της μέσα από τα social media φέρνει ως παράδειγμα τη Μύκονο που έχει ξεκινήσει υπογειοποίηση καλωδίων και τονίζει ότι οι κυκλαδικοί οικισμοί και η κυκλαδική ύπαιθρος πληγώνεται βαρύτατα από τα εναέρια καλώδια.

Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει:

Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει, ποσοστιαίως, ένα από τα μεγαλύτερα εναέρια δίκτυα ηλεκτροφόρων καλωδίων στον κόσμο. Αυτή η τριτοκοσμική εικόνα, πέραν της αισθητικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος έχει συχνά και άλλες δυσάρεστες συνέπειες που συνδέονται με πυρκαγιές, ευάλωτη στα καιρικά φαινόμενα ηλεκτροδότηση κλπ.

Οι Κυκλάδες, με το μοναδικής ομορφιάς φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο τους, αποτελούν πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο για την Ελλάδα, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Εν τούτοις, μέχρι σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Οία της Σαντορίνης, οι κυκλαδικοί οικισμοί και η κυκλαδική ύπαιθρος πληγώνεται βαρύτατα από τα εναέρια καλώδια.

Πάγιο αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς τους Δήμους του κυκλαδικού αρχιπελάγους ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Πρώτος ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε να προχωρήσει στην αποξήλωση των καλωδίων που πληγώνουν το πανέμορφο νησί.

Οι εργασίες προχωρούν εντατικά και φέτος για πρώτη φορά η Χώρα Μυκόνου, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, θα απαλλαγεί από τον οπτικό θόρυβο και θα αναβαθμίσει εκθετικά την εικόνα της. Ταυτόχρονα, ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως από την διάνοιξη των τάφρων υπογειοποίησης.

Οφείλονται θερμά συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή Μυκόνου για την απόφαση να καταβάλει το μεγάλο κόστος αυτής της παρέμβασης. Και άλλα κυκλαδονήσια ετοιμάζονται με την σειρά τους να απαλλαγούν από την πληγή των υπέργειων καλωδίων

Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει, ποσοστιαίως, ένα από τα μεγαλύτερα εναέρια δίκτυα ηλεκτροφόρων καλωδίων…

Δημοσιεύτηκε από Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades στις Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πρώτη Ολυμπιάδα ανθρωποειδών ρομπότ στην Ολυμπία

Μια νέα εποχή για την τεχνητή νοημοσύνη και τον αθλητισμό

Εκτακτο – Olympic Air: Καθηλωμένο στο διάδρομο το αεροσκάφος λόγω προβλήματος στον κινητήρα

Εκτακτο.. Καθηλώθηκε αεροπλάνο της Olympic Air στον διάδρομο καθότι πήρε φωτιά ο κινητήρας του λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Νάξου

Νάξος – Σύλλογος Φιλωτιτών: Προσκύνημα στο Άγιον Όρος, μία πνευματική διαδρομή

Από το Φιλώτι στην «καρδιά» της Ορθοδοξίας – Ένα ταξίδι κατάνυξης και πνευματικής σύνδεσης με τις ιερές ρίζες της πίστης μας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ στο Άγιο Όρος, αισθητός σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας

Ακολούθησε δόνηση 3,8 Ρίχτερ – Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί

6ο Νηπιαγωγείο Νάξου: «Όλα τα παιδιά είναι Καλλιτέχνες» (φωτογραφίες)

Μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής από τους μικρούς δημιουργούς του νηπιαγωγείου που απέδειξαν πως η Τέχνη δεν έχει ηλικία (φωτογραφίες)

Η Σίκινος επενδύει στον βιώσιμο τουρισμό με δημιουργία οργανισμού διαχείρισης προορισμού

Υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού – Στόχος η ολοκληρωμένη και στρατηγική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού

ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ: Το Ελικοδρόμιο Θηρασιάς, επανέρχεται στην υπηρεσία των πολιτών

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες αναβάθμισης – Έτοιμο να εξυπηρετήσει ανάγκες ΕΚΑΒ, Σωμάτων Ασφαλείας και Πολιτικής Προστασίας

Κατερίνα Μονογυιού: “Αναγκαία η Δίκαιη Αναμοριοδότηση των Σχολείων στις Κυκλάδες”

Παρέμβαση της Κατερίνας Μονογυιού για τη στήριξη των εκπαιδευτικών σε Θήρα και Νησιά – Έκκληση για άμεση αναθεώρηση μοριοδότησης με γνώμονα την ισότιμη εκπαίδευση

Με την Υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη συναντήθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας

Συζητήθηκαν εκτενώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά των Κυκλάδων αναφορικά με ζητήματα εκπαίδευσης

Τα νησιά της σιωπής. Εκεί όπου ακόμα μπορείς να ακούσεις τον εαυτό σου – Ηρακλειά και Σίκινος ανάμεσά τους

Κι όμως υπάρχουν ακόμα νησιά στο Αιγαίο που δεν τα έχει αγγίξει η τουριστική λαίλαπα.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

Θηρασία: Σημαντική ανακάλυψη (σφραγίδες) που αλλάζει την ιστορία της γραφής στο Αιγαίο

Σφραγίδες 4.500 ετών φέρνουν στο φως ένα άγνωστο κεφάλαιο επικοινωνίας και εμπορίου ανάμεσα σε Κυκλαδικά νησιά – Με προέλευση από τη Νάξο το πήλινο αγγείο

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Νάξος – “Φάρος του Αλυκού”: Θαλασσινές λιχουδιές με την υπογραφή του Σταμάτη Μαργαρίτη

Μια ξεχωριστή συνεργασία με τον ψαρά Σταμάτη Μαργαρίτη και τη Φάρμα Ρότα δίνει άλλη νοστιμιά στο καλοκαίρι στο Αλυκό.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.