Μεγάλη συζήτηση γίνεται στα γραφεία των υπουργών σχετικά με την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ… Και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων μέσω ανάρτησης στη σελίδα της θυμίζει την ανάγκη της .. εξαφάνισης των εναέριων ηλεκτροφόρων καλωδίων που δεν συνάδουν με τον πολιτισμό – Η αναφορά στο Δήμο Μυκόνου
Εάν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από την Μήδεια, είναι ότι οφείλουμε κάποια στιγμή να αναβαθμίσουμε το δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ… Και το … κάποια στιγμή, είναι χθες. Κι εντός του έτους αναμένονται οι πρώτες υπογειοποιήσεις εναερίων καλωδίων της ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Σκρέκα.
Απάντηση που έδωσε σε ερώτηση που έγινε από την βουλευτή Φωτεινή Πιπιλή, που έθεσε το θέμα της εικόνας των «απαράδεκτων καλωδίων που κρέμονται» σε τοπία και μνημεία της χώρας με ιδιαίτερο κάλλος, συγχαίροντας δήμους όπως της Τριφυλίας και της Σαντορίνης, που προχώρησαν στην κατάργηση των εναερίων καλωδίων.
Και ο κος Σκρέκας σημείωσε ότι σύντομα σε περιοχές με παραδοσιακούς και ελκυστικούς στον τουρισμό προορισμούς, όλα θα αλλάξουν. Σημείωσε δε ότι παραδοσιακοί οικισμοί σε νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, εκεί όπου σε ένα πανέμορφο τοπίο, βλέπουμε άχαρους στύλους, θα έχουμε ολοκληρωτική αλλαγή.
Και σήμερα είχαμε την παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Οπου σε ανάρτησή της μέσα από τα social media φέρνει ως παράδειγμα τη Μύκονο που έχει ξεκινήσει υπογειοποίηση καλωδίων και τονίζει ότι οι κυκλαδικοί οικισμοί και η κυκλαδική ύπαιθρος πληγώνεται βαρύτατα από τα εναέρια καλώδια.
Αναλυτικά η ανάρτηση αναφέρει:
Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει, ποσοστιαίως, ένα από τα μεγαλύτερα εναέρια δίκτυα ηλεκτροφόρων καλωδίων στον κόσμο. Αυτή η τριτοκοσμική εικόνα, πέραν της αισθητικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος έχει συχνά και άλλες δυσάρεστες συνέπειες που συνδέονται με πυρκαγιές, ευάλωτη στα καιρικά φαινόμενα ηλεκτροδότηση κλπ.
Οι Κυκλάδες, με το μοναδικής ομορφιάς φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο τους, αποτελούν πολύτιμο αναπτυξιακό πόρο για την Ελλάδα, καθώς βρίσκονται στην κορυφή των τουριστικών προορισμών παγκοσμίως. Εν τούτοις, μέχρι σήμερα με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Οία της Σαντορίνης, οι κυκλαδικοί οικισμοί και η κυκλαδική ύπαιθρος πληγώνεται βαρύτατα από τα εναέρια καλώδια.
Πάγιο αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων προς τους Δήμους του κυκλαδικού αρχιπελάγους ήταν η υπογειοποίηση του ηλεκτρικού δικτύου. Πρώτος ο Δήμος Μυκόνου αποφάσισε να προχωρήσει στην αποξήλωση των καλωδίων που πληγώνουν το πανέμορφο νησί.
Οι εργασίες προχωρούν εντατικά και φέτος για πρώτη φορά η Χώρα Μυκόνου, κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, θα απαλλαγεί από τον οπτικό θόρυβο και θα αναβαθμίσει εκθετικά την εικόνα της. Ταυτόχρονα, ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται στο φως από την διάνοιξη των τάφρων υπογειοποίησης.
Οφείλονται θερμά συγχαρητήρια στην Δημοτική Αρχή Μυκόνου για την απόφαση να καταβάλει το μεγάλο κόστος αυτής της παρέμβασης. Και άλλα κυκλαδονήσια ετοιμάζονται με την σειρά τους να απαλλαγούν από την πληγή των υπέργειων καλωδίων
Η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να διαθέτει, ποσοστιαίως, ένα από τα μεγαλύτερα εναέρια δίκτυα ηλεκτροφόρων καλωδίων…
Δημοσιεύτηκε από Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Ephorate of Antiquities of Cyclades στις Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021