Χαμόγελα για τους ανθρώπους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων… Εγκρίθηκε η μελέτης αναστήλωσης της Παλαίστρας του Γρανίτη στη Δήλο από το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού
Από το 2006 είναι η αλήθεια ότι έχει επισημανθεί η ανάγκη για άμεσες δράσεις όσον αφορά τα μνημεία που βρίσκονται στο χώρο της Δήλου… Ηταν τότε που κατατέθηκε μία συνολική πρόταση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για συντήρηση, στερέωση και αναστήλωση σημαντικών μνημείων που αφορούσαν την αποκατάσταση ζημιών στα μνημεία: Παλαίστρα της Λίμνης, Παλαίστρα του Γρανίτη, Οικία Θεάτρου και τη Στοά του Φιλίππου. Τέσσερα μνημεία, τα οποία παλεύουν όλα με τους αέρηδες, την υγρασία και τα νερά της βροχής, αλλά και την εγκατάλειψη από την έλλειψη συντήρησης κάποια, και τις υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται ποτέ.
Πρόταση που είχε εγκριθεί ομόφωνα και το νερό είχε μπει στο αυλάκι… Αργά αλλά σταθερά και με τη βοήθεια ιδιωτικών φορέων – χορηγών (η τελευταία δεκαετία έχει αναδείξη αυτή την ανάγκη για αρωγή από χορηγείες μέσω ιδιωτικών φορέων) το ένα μετά το άλλο τα σημαντικά αυτά έργα της αρχαιότητας αρχίζουν να αποκτούν κάτι από τη χαμένη τους λάμψη… Και έχουμε την αίσθηση ότι η αρχή έγινε από τη Στοά του Φιλίππου….
Σήμερα μαθαίνουμε ότι αναμένεται να ξεκινήσει – σε εύλογο χρονικό διάστημα – και η εργασία αποκατάστασης του μνημείου που ακούει στο όνομα “Παλαίστρα του Γρανίτη”…. Οπως διαβάζουμε στην σελίδα που διατηρηθεί η Εφορεία Αρχαιοτήτητων Κυκλάδων στα social media ” εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η μελέτη αναστήλωσης του εμβληματικού αυτού μνημείου και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασής του από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, οι οποίες είναι ενταγμένες στο ΕΣΠΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία με την Πράξη «Δήλος – ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο».
Τι αναφέρει η εν λόγω ανάρτηση; Με τις επεμβάσεις, μεταξύ άλλων, αναστηλώνονται οι κιονοστοιχίες της Βόρειας Στοάς και του Περιστυλίου με τους αυθεντικούς εντυπωσιακούς γρανιτένιους κίονες που βρίσκονται στον χώρο. Με το πέρας των εργασιών, ο επισκέπτης θα μπορεί να απολαύσει την περιήγηση σε ένα ακόμη σπουδαίο μνημείο της Δήλου, μέσα στο οποίο θα μπορούν να οργανώνονται και εκδηλώσεις πολιτισμού.
Οσο για την Παλαίστρα του Γρανίτη; “Χρονολογείται την περίοδο 150-125 π.Χ. και λόγω της αρχιτεκτονικής του μορφής πιστεύεται ότι λειτούργησε ως παλαίστρα. Οι παλαίστρες κατά την αρχαιότητα ήταν σχολεία φυσικής αγωγής και εκπαίδευσης των νέων στην φιλοσοφία και την ρητορική, ενώ παράλληλα αποτελούσαν χώρους συνάντησης για συζήτηση εν γένει για τον ανδρικό πληθυσμό. Στο κέντρο του κτηρίου δεσπόζει μία μεγάλη ορθογώνια αυλή (περ. 280 τ.μ.), η οποία περιβάλλεται από στοές και δωμάτια ποικίλων χρήσεων. Τα 2/3 της αυλής καταλαμβάνει τετράγωνη τετράχωρη δεξαμενή. Το εντυπωσιακό σε μέγεθος συγκρότημα (1900 τ.μ.) διατηρεί σχεδόν όλο το ύψος του ισόγειου επιπέδου του και έχει απωλέσει τον όροφο στον οποίο οδηγούσε κτιστή κλίμακα”.
@ Να σημειωθεί ότι η Παλαίστρα του Γρανίτη συνδέεται και με τη Παλαίστρα της Λίμνης, που είναι δύο γειτονικά κτίρια άθλησης, και πλαισιώνουν την Ιερή Λίμνη, τον χώρο όπου κατά το μύθο γέννησε η Λητώ τον ΑΠόλλωνα και την Αρτεμη. Η Παλαίστρα της Λίμνης χτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ., ανακατασκευάστηκε το β μισό του 2ου αιώνα π.Χ., οπότε προστέθηκε και η Παλαίστρα του Γρανίτη.
Α και τέλος να ενημερώσουμε ότι το έργο «Δήλος – ανοικτό μουσείο. Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο» περιλαμβάνει την αποκατάσταση και ανάδειξη εμβληματικών μνημείων του ιδιάζοντος αρχαιολογικού χώρου της Δήλου, που είναι ενταγμένη στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, όπως του Ναού του Απόλλωνα, της Οικίας της Λίμνης και της Οικίας Διαδούμενου, ενώ στο πλαίσιο του θα γίνει και διαμόρφωση διαδρομών επισκεπτών στο Ιερό, στις Συνοικίες Θεάτρου και Λίμνης. Επίσης το έργο αφορά και σε εργασίες αναβάθμισης της υφιστάμενης έκθεσης του αρχαιολογικού μουσείου με βελτιώσεις και μικρής κλίμακας μετατροπές στο κέλυφος του μουσείου και εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού (γραφεία, εργαστήριο συντήρησης, αποθήκες, χώροι υγιεινής).