Την ανάδειξη της Δήλου ως φορέα της επείγουσας ανάγκης να φροντίσουμε τον πλανήτη μας έχει στον πυρήνα της η πρωτοβουλία «Alpha Mission Δelos». – Πότε γινεται η συναυλία το Ιερό Νησί των Κυκλάδων
Τo εμβληματικό νησί της Δήλου – κοσμοπολίτικο κέντρο της Μεσογείου κατά την αρχαιότητα, και σήμερα πια ανοιχτό μουσείο – ξαναζωντανεύει στις 30 Μαΐου, μέσα από την επίσημη έναρξη της διεθνούς πρωτοβουλίας «ALPHA MISSION – ΔELOS» που αρχίζει παράλληλα με το «ARTEMIS MISSION» της ΝASA. Πρόκειται για μία διεθνή διατομεακή πρωτοβουλία, με βάση την Ελλάδα, που συνδυάζει τη μυθολογία με την τέχνη, την τεχνολογία και το διάστημα και στοχεύει στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική κρίση και την επείγουσα ανάγκη για δράση σε παγκόσμιο επίπεδο.
«Η Δήλος μας δίνει μία σκηνή στην οποία μπορούμε όλοι να συναντηθούμε – όχι απαραίτητα στο νησί, αλλά οπουδήποτε στον κόσμο» ανέφερε η πρόεδρος του World Human Forum (WHF), Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά. «Αυτός ο σπόρος που φυτέψαμε στη Δήλο πέρυσι, φέτος μας επέτρεψε να κάνουμε κάτι δημιουργικό, μεγαλύτερο, με περισσότερους συνεργάτες. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε γνώση, να δημιουργηθεί μία νέα γενιά ανθρώπων που θα καταλάβει ότι από εμάς θα εξαρτηθεί αν θα σώσουμε αυτόν τον έναν πλανήτη τον οποίο διαθέτουμε. Όλες αυτές οι συζητήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν στη Δήλο» πρόσθεσε η πρόεδρος του World Human Forum.
Ο διεθνώς διακεκριμένος Έλληνας αστροφυσικός, Σταμάτης Κριμιζής τόνισε πως πρόκειται για μία εμπειρία η οποία θα βοηθήσει να καταλάβουμε σε μεγάλο βάθος τη δυνατότητα της ανθρωπότητας να συντηρήσει τον πλανήτη γη. «Ελπίζω μέσα από αυτή την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιηθούμε όλοι για τη σημασία του περιβάλλοντος και για το πως θ’ αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή».
Ο ακαδημαϊκός Κώστας Συνολάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή μέσα από συντονισμένες προσπάθειες της παγκόσμιας κοινότητας. Ο έφορος αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρης Αθανασούλης, ανέφερε ότι η Δήλος αξίζει να είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος για τις αξίες που πρεσβεύει, ενώ μίλησε και για τα αρχαία μνημεία τα οποία πλήττονται ήδη από την κλιματική κρίση και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία επιχειρεί να συνδέσει την αρχαία Δήλο με τον 21ο αιώνα. Μέσα από αυτήν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι η Δήλος δεν είναι απλώς και μόνο ένας μοναδικός αρχαιολογικός χώρος, αλλά είναι ένας χώρος ο οποίος μας αφορά όλους σήμερα» δήλωσε.
Μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας
Για πρώτη φορά, η Δήλος υποδέχεται μια ορχήστρα κλασικής μουσικής σε μια συναυλία διεθνούς εμβέλειας και μεγάλης συμβολικής αξίας. Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUYO) μαζί με Ουκρανούς και Ρώσους μουσικούς και σολίστες, την ουκρανικής καταγωγής, ανερχόμενο αστέρι, Diana Tishchenko (βιολί) και τον Έλληνα δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο (λύρα), συμμετέχουν στη συναυλία με τίτλο «Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές» που σχεδιάστηκε ειδικά για να υπογραμμίσει την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του πλανήτη αν δεν δράσουμε άμεσα.
Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά (20:30 EEST) στο ARTE, στην ΕΡΤ και θα προβληθεί σε γιγαντοοθόνη στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στην ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) του Μεγάρου και σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Επιπλέον, θα μεταδοθεί στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου – 17.25 (CET) στη Γερμανία και 18.25 (CET) στη Γαλλία. Η συναυλία θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση σηματοδοτεί επίσης την 30ή επέτειο του ARTE, του σημαντικού ευρωπαϊκού πολιτιστικού καναλιού, σύμβολο της γαλλογερμανικής φιλίας.