Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Δήλος: Επίσκεψη Μενδώνη, το όραμα για ανοιχτό (όλο το νησί)...

Κυκλάδες – Δήλος: Επίσκεψη Μενδώνη, το όραμα για ανοιχτό (όλο το νησί) μουσείο

|

«Δήλος: Ανοιχτό Μουσείο»: Οσα θα γίνουν στο νησί -Το σχέδιο αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης μνημειακού αποθέματος – Τί δήλωσε η κα Μενδώνη 

Αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου πραγματοποίησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και η Πρόεδρος του International Foundation for Greece (IFG) Ασπασία Λεβέντη, συνοδευόμενες από τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δημήτρη Αθανασούλη. Σκοπός της αυτοψίας ήταν να συζητηθούν επί τόπου οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση και την υλοποίηση του σχεδίου «Δήλος: Ανοιχτό Μουσείο», όπως έχει σχεδιαστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων με την συνεργασία και την υποστήριξη του IFG, το οποίο από το 2014 είχε εκφράσει την πρόθεση να χρηματοδοτήσει την ανέγερση νέου μουσείου στη Δήλο. Στην αυτοψία συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, και υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ.

Όπως δήλωσε η Λίνα Μενδώνη «η Δήλος είναι ένας  από τους εμβληματικότερους αρχαιολογικούς μας χώρους, ο οποίος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της διεθνούς αρχαιολογικής κοινότητας, αλλά και χιλιάδων τουριστών ετησίως. Η εικόνα, ωστόσο, του χώρου και οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους επισκέπτες, παρά τα όποια έργα υποδομής έγιναν τα τελευταία χρόνια, δεν είναι αυτή που αρμόζει σε έναν αρχαιολογικό χώρο παγκόσμιας εμβέλειας. Δρομολογούμε την αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου μέσα από μία ολιστική προσέγγιση, καθώς τα αρχαία ερείπια αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα με το φυσικό περιβάλλον του νησιού. Αλλά και τα κινητά μνημεία και το πού και το πώς θα εκτίθενται, θα συντηρούνται, θα αποθηκεύονται, αποτελούν μέρος αυτής της ολότητας. Οι όποιες σύγχρονες κατασκευές είναι απαραίτητες, πρέπει να αφομοιώνονται στον χώρο, να σχεδιαστούν με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με στόχο το μηδενικό τους αποτύπωμα.

thumbnail_apokatastasi_tis_stoas_toy_filippoy.jpg

Για τον λόγο αυτό δρομολογήσαμε την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισης του συνόλου του μνημειακού αποθέματος του νησιού, με την δημιουργία μουσειακών υποδομών, που θα περιλαμβάνουν εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια συντήρησης, αποθήκες, εγκαταστάσεις για την φιλοξενία των εργαζομένων στο νησί, χώρους υποδοχής και εξυπηρέτησης των επισκεπτών, σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα που εκπονήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και την Διεύθυνση Μελετών και Έργων Μουσείων του ΥΠΠΟΑ, και το οποίο έτυχε της ομόφωνης θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Μουσείων, στις 26 Ιουλίου 2021. Το στρατηγικό αυτό σχέδιο, όπως και οι μελέτες για την δημιουργία των νέων μουσειακών υποδομών, θα εκπονηθούν με την χορηγία του International Foundation for Greece. Θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στην Πρόεδρο Ασπασία Λεβέντη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος για την πρωτοβουλία του IFG και την καθοριστική συμβολή του σε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό έργο».

i_dilos_apo_apostasi.jpg

Η Ασπασία Λεβέντη με την ολοκλήρωση της αυτοψίας δήλωσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να δηλώσω ότι το μείζον πολιτιστικό́ όραμα του International Foundation for Greece (IFG) αναφορικά με την ανάληψη της ανέγερσης του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Δήλου, μετά από πολυετείς προσπάθειες, βαίνει προς υλοποίηση. Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Δήλο μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και των ιδρυτών του IFG αποτελεί́ επισφράγισμα και εφαλτήριο των ενεργειών μας, ώστε να μπορέσουμε σύντομα να εγκαινιάσουμε ένα μουσείο σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα μουσείο σύγχρονο και βιοκλιματικό, ενταγμένο στο περιβάλλον και αντάξιο της ιστορίας και της αίγλης του ιερού αυτού νησιού, που αποτελεί το μεγαλύτερο νησιωτικό αρχαιολογικό χώρο στον κόσμο και μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζουμε με ισχυρή θέληση και κύριο σκοπό πάντα την οικουμενικότητα του ελληνισμού και των αξιών του».

Τα τελευταία χρόνια το ΥΠΠΟΑ δια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων εφαρμόζει στον αρχαιολογικό χώρο της Δήλου ένα σχέδιο διαχείρισης, που περιλαμβάνει την συντήρηση και αναβάθμιση όλων των σύγχρονων υποδομών (μουσείο, αποθήκες, δίκτυα, οικίες προσωπικού, εγκαταστάσεις κοινού), την συντήρηση και στερέωση των αρχαίων καταλοίπων, την αναστήλωση εμβληματικών μνημείων, η ολοκλήρωση των οποίων θα αναβαθμίσει τη συνολική εικόνα του αρχαιολογικού χώρου. Οι παρεμβάσεις αυτές χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟΑ, από τον Δήμο Μυκόνου, μέσω προγραμματικών συμβάσεων, από ιδιωτικές χορηγίες, όπως η αναστήλωση της Στοάς του Φιλίππου με χορηγία του Ιδρύματος Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου, και από συνέργειες με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.

to_limani_tis_diloy.jpeg

Το 2019, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ-ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 και βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Δήλος – ανοιχτό Μουσείο: Παρεμβάσεις αναβάθμισης στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο», με προϋπολογισμό 4.520.000,00€, το οποίο περιλαμβάνει την α’ φάση της αναστήλωσης του ναού του Απόλλωνα, την διαμόρφωση του αρχαίου τεμένους, την αναστήλωση της Παλαίστρας του Γρανίτη, την συντήρηση της Οικίας του Διαδούμενου και της Οικίας της Λίμνης, την δημιουργία νέων διαδρομών στον χώρο, την συντήρηση των οικίσκων προσωπικού , καθώς και αναβάθμιση του κελύφους του Μουσείου, το οποίο για τον λόγο αυτό παραμένει κλειστό.

Παράλληλα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων έχει υλοποιήσει ένα σημαντικό έργο υποδομών, όπως η εγκατάσταση πλήρους συστήματος ασφαλείας, η ανακατασκευή μονάδων αντίστροφης όσμωσης για την απρόσκοπτη υδροδότηση κοινόχρηστων εγκαταστάσεων και ξενώνων προσωπικού, η κατασκευή νέας βαρυτικής δεξαμενής υδροδότησης, η αντικατάσταση και υπογειοποίηση δικτύου ύδρευσης, η αντικατάσταση του συνόλου των σωληνώσεων ύδρευσης στους ξενώνες και το Μουσείο, η κατασκευή κεντρικής μονάδας βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων με περιφερειακά αντλιοστάσια, οι συντηρήσεις κτηρίων, η ανακατασκευή του λιμανιού σε συνεργασία με τον Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου, η πρόσβαση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και δωρεάν παροχή wifi σε συνεργασία με την Cosmote, η ανάθεση μελετών για την αποκατάσταση και αναδιαρρύθμιση του κτηρίου αναψυκτηρίου, το οποίο εμφανίζει στατικά προβλήματα.

Μετά την Δήλο, το κλιμάκιο του ΥΠΠΟΑ επισκέφθηκε τη Ρήνεια, όπου από το 2019 διενεργείται συστηματική έρευνα πεδίου, με την συμμετοχή της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, του Parco Archeologico di Pompei και του Πανεπιστημίου της Νάπολης. Η έρευνα έχει στόχο τον συστηματικό εντοπισμό των αρχαιολογικών καταλοίπων υπό διαχρονική προοπτική σε όλη την έκταση της νήσου, και την καταχώρηση τους σε σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (GIS), την τεκμηρίωση ορατών σταθερών και κινητών ευρημάτων στην νεκρόπολη της αρχαίας Δήλου στην δυτική ακτή της νότιας Ρήνειας, με εκπόνηση και τοπογραφικού της, στερεωτικές εργασίες σε περιοχές που ανασκάφηκαν κατά το παρελθόν τόσο από Έλληνες (Δ. Σταυρόπουλλος, Δ. Πίππας), όσο και από Γάλλους αρχαιολόγους (M. Th. Couilloux) και περιορισμένες διερευνητικές ανασκαφικές εργασίες και καθαρισμούς σε εντοπισμένες και εν μέρει ή συνολικά ερευνημένες θέσεις. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Δήμο Μυκονίων και την ΑΜΚΕ Αιγέας.​


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

Σόνια Θεοδωρίδου στη Δήλο: Μια μαγική συναυλία υπό το φως της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου

Η διεθνούς φήμης σοπράνο παρουσιάζει τις «Μεσογειακές Μελωδίες» στο ιερό νησί του Απόλλωνα, το Σάββατο 9 Αυγούστου 2025.

Αφιέρωμα στην Αρχόντισσα του Αιγαίου: Η Κεραμωτή τιμά την Ειρήνη Κονιτοπούλου – Λεγάκη

Τιμητική εκδήλωση για τη σπουδαία ερμηνεύτρια της νησιώτικης μουσικής στις 11 Αυγούστου στην Κεραμωτή Νάξου — με τη συμμετοχή της κόρης της, Ελένης Λεγάκη.

Στην Παναγία της Τήνου ο Νόβακ Τζόκοβιτς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο διάσημος Σέρβος τενίστας και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκαν τον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας, προσκύνησαν την εικόνα και έγιναν δεκτοί με συγκίνηση από τους πιστούς.

Πλίμουθ – Μπάρνσλεϊ: Στήριγμα η έδρα στο 2.22 στην πρεμιέρα της League One

Η Πλίμουθ υποδέχεται την Μπάρνσλεϊ στο ξεκίνημα της σεζόν, με το «Χόουμ Παρκ» να αποτελεί σύμμαχο σε τιμή που αγγίζει τον διπλασιασμό.

Πολυχρονάκος: «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πλέον απέναντί του την κοινωνία»

Σφοδρή επίθεση από τον Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ για την υπόθεση επιδοτήσεων Βορίδη - Αυγενάκη

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς στον Πύργο Μπαζαίου (03/08), καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι στη Νάξο

Η νέα μουσική παράσταση του Φοίβου Δεληβοριά «προσγειώνεται» στο Φεστιβάλ Νάξου, την Κυριακή 3 Αυγούστου, στο μαγευτικό περιβάλλον του ιστορικού Πύργου Μπαζαίου

Κωμιακή, 2 Αυγούστου: Από τον καύσωνα στην ομίχλη – Το καλοκαίρι… θυμήθηκε το φθινόπωρο

Ο καιρός «αναποδογύρισε» απότομα στην ορεινή Νάξο – Σκηνικό ομίχλης, 19 βαθμοί και μια ανάρτηση από την Κωμιακή που έγινε viral

Πρόταση Ημέρας: Πατάτες κοκκινιστές με ατσίνορα: Zero waste γεύση από τη Νάξο

Μια αυθεντική συνταγή από την Απεράθου, με πρωταγωνίστρια την πατάτα Νάξου και το παραδοσιακό παστό ζαμπόνι

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.