Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες: Διαδικτυακή γνωριμία με πρόσωπα και ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε

Κυκλάδες: Διαδικτυακή γνωριμία με πρόσωπα και ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε

|

Ευκαιρία να γνωρίσουμε πρόσωπα και ιστορίες που αξίζει να έχουμε “συναντήσει” στο περίπατο που κάνουμε στη ζωή … Και το Cyclades Preservation Fund (CPF/Ίδρυμα για το Περιβάλλον στις Κυκλάδες) την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 3 – 6μμ, με θέμα «Φυσικά, στις Κυκλάδες: πρόσωπα και ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε».

Διαδικτυακή συνάντηση για να αναδειχθούν αξιόλογες πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στα νησιά αλλά και να ενδυναμωθεί ο διάλογος μεταξύ φορέων που εκπροσωπούν την Κοινωνία των Πολιτών των νησιών των Κυκλάδων για το Περιβάλλον και την Βιωσιμότητα, διοργανώνει το Cyclades Preservation Fund (CPF/Ίδρυμα για το Περιβάλλον στις Κυκλάδες) την Τρίτη 10 Νοεμβρίου στις 3-6μμ, με θέμα «Φυσικά, στις Κυκλάδες: πρόσωπα και ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε».

Οι τομείς που θα αναπτυχθούν και θα συζητηθούν στη συνάντηση, η οποία θα είναι διαθέσιμη για να την παρακολουθήσει όποιος/α ενδιαφέρεται στην σελίδα του FB του CPF (βρείτε την εδώ),  αφορούν τις θεματικές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται το CPF μέσω συνεργασιών και χρηματοδοτήσεων που προωθεί στα νησιά:

Α. άγρια ζωή

Β. υπηρεσίες οικοσυστημάτων

Γ. θάλασσα και αλιεία

Δ. διαχείριση απορριμμάτων

Η εν λόγω δημόσια διαδικτυακή συζήτηση αποτελεί το πρώτο από τα τρία μέρη του Φόρουμ Νησιωτών που διοργανώνει το CPF για το 2020, σε συνέχεια της συνάντησης που είχε διοργανώσει το 2019 με φυσική παρουσία στην Σύρο. Λόγω περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας του Covid-19, η «Συνάντηση Κορυφής για το Κυκλαδικό Περιβάλλον» γίνεται φέτος διαδικτυακά, ενώ πέραν της ανοιχτής συζήτησης της 10ης /11 θα περιλαμβάνει επίσης τις αμέσως επόμενες ημέρες (11&12/11) κλειστές συζητήσεις ενημερωτικού χαρακτήρα σχετικές με ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ευκαιρίες ενδυνάμωσης ικανοτήτων, την αξία της καταγραφής του αντικτύπου των δράσεων των φορέων, κοινές ενημερωτικές εκστρατείες και δράσεις για το φυσικό περιβάλλον των Κυκλάδων, κτλ.

Η Εκτελεστική διευθύντρια του CPF Άννυ Μητροπούλου, δήλωσε σχετικά με την συνάντηση:  «Η ιδιαίτερη φύση και βιοποικιλότητα των Κυκλάδων είναι ένας πραγματικός θησαυρός για τα νησιά και για τα εκατομμύρια των επισκεπτών τους. Στην ουσία, αποτελεί το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε, που μας κάνει υπερήφανους αλλά και ταυτόχρονα μας καθιστά υπεύθυνους για την προάσπιση και διατήρησή του. Βασικοί θεματοφύλακες των πολύτιμων αυτών φυσικών οικοσυστημάτων, εθελοντές, τοπικές οργανώσεις και συλλογικότητες που, με μεγάλο κόπο και πάθος, καταφέρνουν μικρές ή μεγαλύτερες νίκες, σε μια συνεχιζόμενη μάχη που αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των πιέσεων προς όφελος του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας και ανάδειξης του θαλάσσιου, παράκτιου και χερσαίου οικοσυστήματος, της βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής των Κυκλάδων.

Κάθε ένας και κάθε μία από τους εξαιρετικούς αυτούς ανθρώπους που συναντούμε στο πεδίο και με τους οποίους συνεργαζόμαστε, αναπτύσσοντας κοινές δράσεις, φέρουν ξεκάθαρα την αλλαγή στο νησί τους. Όταν δε συσπειρώνονται, συνεργάζονται και αλληλεπιδρούν, η δύναμή τους πολλαπλασιάζεται. Όλοι μαζί, φυτεύουν τους σπόρους που μπορούν σταδιακά να εξελιχθούν σε ένα μεγαλύτερο όραμα για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, την ευημερία της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας και την βιωσιμότητα των Κυκλάδων προστατεύοντας στην πράξη το ιδιαίτερο αυτό νησιωτικό σύμπλεγμα της Ελλάδας και της Μεσογείου, που όλοι λατρεύουμε και διαρκώς αναπολούμε ως έναν φυσικό παράδεισο, πόσω μάλλον σε περιόδους κρίσης και αστικής ασφυξίας.  Με ιδιαίτερη χαρά σας συστήνουμε τα πρόσωπα και τις ιστορίες που αξίζει να γνωρίζουμε και να στηρίζουμε. Δυναμώνουμε τη φωνή τους, συζητούμε με σεβασμό και ακούμε με προσοχή ποιες εμπειρίες έχουν να μοιραστούν μαζί μας

 Στη συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η κα Μητροπούλου, έχουν προσκληθεί και αναμένεται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων από τουλάχιστον 10 νησιά, ενώ η πρόσκληση είναι ανοιχτή για όλους/ες για συμμετοχή στη συζήτηση μέσω αποστολής σχολίων και ερωτήσεων:

Αλκυόνη- Νοσοκομείο Άγριας Ζωής (Πάρος), Amorgorama- Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού (Αμοργός), Απάνω Μεριά Σύρου (Σύρος), Aegean Catswe live together (Σύρος), Αναπτυξιακή Εταιρία Κυκλάδων (Σύρος/Κυκλάδες), Andros Routes/ Andros Research Center (Άνδρος),  Clean Blue Paros (Πάρος), Cyclades Preservation Fund (Νάξος/Αθήνα/Λονδίνο/Κυκλάδες), Dive in Action (Σαντορίνη), ΕΛΚΕΘΕ- Ελληνικό κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Αθήνα), Εναλεία (Πειραιάς), Επιτροπή Ανακύκλωσης Αντιπάρου (Αντίπαρος), ΕΥΠΛΟΙΑ- Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (Σύρος/Κυκλάδες), Imerys-Τμήμα Αποκατάστασης Τοπίου (Μήλος), Κελιά-Καλλονή Τήνου (Τήνος), Κιμωλίστες – Εθελοντική Ομάδα Κιμώλου (Κίμωλος), Κίνηση Ενεργών Πολιτών Μυκόνου (Μύκονος), MOm- Εταιρία για την Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (Αθήνα), Ναΐας- Ναυτικός Όμιλος Νάουσας (Πάρος),  Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου (Μήλος), Σύνδεσμος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (Άνδρος), Σύλλογος Γυναικών Κύθνου (Κύθνος), Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (Νάξος), Tinos Ecolodge (Τήνος), Φίλοι του Πάρκου Πάρου (Πάρος), Velanidia Foundation (Αμοργός).

Το Cyclades Preservation Fund (CPF) δημιουργήθηκε στα τέλη του 2017 με στόχο να στηρίξει βιώσιμες, τοπικές περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει την αυταξία του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων. Αποτελεί μέλος του Conservation Collective, ενός διεθνούς δικτύου ιδρυμάτων που στοχεύουν στην προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση φυσικών περιοχών, με έμφαση σε νησιά με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον και άρα και πιέσεις στους φυσικούς τους πόρους. Πρόεδρος του ΔΣ του CPF είναι ο ο Αναστάσιος Ι. Λεβέντης.

Το CPF συγκεντρώνει πόρους από ιδιώτες-δωρητές και επιχειρήσεις σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και εμπειρογνώμονες, διασφαλίζει τη στήριξη αποτελεσματικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξη και βιώσιμη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Δείτε εδώ την διετή αναφορά δράσης του (στα αγγλικά). 

Περισσότερα: www.cycladespreservationfund.org


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αεροδρόμια: Η εικόνα της επιβατικής κίνησης τον Ιανουαρίου, – 33% η Σαντορίνη λόγω εργασιών

Με το “δεξί” η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας - Πως κινήθηκαν τα αεροδρόμια στο Αιγαίο - Από τη Μυτιλήνη έως τη Ρόδο και τη Σαντορίνη

Βασ. Φλεριανός: Η απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής και το κάλεσμα διασκέδασης

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Βασίλης Φλεριανός σε ανάρτησή του εξηγεί την απόφαση για την ακύρωση του δρώμενου της Παρασκευής των Αποκριών ...

Taste Atlas: Ποια ελληνικά πιάτα με αυγά βρίσκονται στη λίστα με τα 50 καλύτερα στον κόσμο;

Η ελληνική κουζίνα αναδείχτηκε φέτος η καλύτερη στον κόσμο, αφήνοντας πίσω της την ιταλική και άλλες διάσημες κουζίνες

Το τέλος του κινηματογράφου που ξέραμε – Σενάρια, ταινίες και ερμηνείες με… τεχνητή νοημοσύνη!

Σε ποια φιλμ εφαρμόζεται ήδη, ποιες είναι οι αντιδράσεις και γιατί το θέμα της τεχνολογίας απασχολεί από τα Όσκαρ μέχρι το 27ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

SuperLeague: “Τυφώνας” από γκολ στο 1.85 με επίκεντρο το “Γ. Καραϊσκάκης”

Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ: «Τυφώνας» από τέρματα στο 1.95!

Μυτιλήνη: Νεκρή μετανάστρια μέσα σε βάρκα που ήρθε από τις τουρκικές ακτές

Στη βάρκα επέβαιναν και άλλοι 18 πρόσφυγες και μετανάστες που εντοπίστηκαν από στελέχη του Λιμενικού Σώματος

Κων. Καζάκος: “Μεγάλωσα με τον Καμπανέλλη μέσα στο σπίτι μας” (video)

Ο Κωνσταντίνος Καζάκος έρχεται στη Νάξο με τη θεατρική παράσταση "Αγουρα Κεράσια" και μιλάει στο Νίκο Σκορδιαλό για θέατρο, τηλεόραση και τον .. Καμπανέλλη (video)

Πρόταση Ημέρας: Η Μαριέττα Γαλάνη μας προτείνει Ζουμερό κέικ λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά

Ζουμεροό κέικ 🍰 🍋🍋🍋🍋 λεμόνι με φρέσκο ξινοτύρι Πιτταρά - Η πρόταση ημέρας από την αγαπητή σεφ Μαριέττα Γαλάνη

Naxos Medical: Ιατρείο 24/02) από τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά

Πότε και πως μπορείτε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ρευματολόγο Κωνσταντίνο Γεωργανά στο Naxos Medical

Πανναξιακός ΑΟΚ: Σήμερα (23/02) έχει ντέρμπι .. ανόδου με Μελίσσια (video)

Δείτε που μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντέρμπι του ΔΑΚ Νάξου μεταξύ Πανναξιακού ΑΟΚ - Μελίσσια (video)

Ολυμπιακός: Ένα ποδοσφαιρικό διαμάντι από τη Νάξο γεννιέται στον “Θρύλο”

Ποιος είναι ο 13χρονος που φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού και κάνει τα πρώτα του βήματα

Κυκλάδες (Σαντορίνη – Αμοργός): Παγώνουν οι κρατήσεις, τι λένε οι αρμόδιοι

Μείωση 15% από τους tour operators και 50% από τους μεμονωμένους τουρίστες - Τι λένε σε Σαντορίνη - Αμοργό και Πάρο

Νάξος – Αεροδρόμιο: Τον Μάρτιο θα κλείσει για τρεις εβδομάδες λόγω εργασιών αναβάθμισης

Οι εργασίες καλά κρατούν στο αεροδρόμιο της Νάξου - Ερχεται αναστολή λειτουργίας λόγω εργασιών στο διάδρομο προσγείωσης - απογείωσης για δια πλάτυνση

Η μεγάλη απόδραση: 27.000 σολομοί το «έσκασαν» από ιχθυοτροφείο

Οι περιβαλλοντολόγοι εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις στο οικοσύστημα.

Κακοκαιρία “Coral”: Η Νάξος ξύπνησε με 0 βαθμούς θερμοκρασία και αίσθηση ψύχους στους – 4

Πως ξύπνησαν σήμερα (21/02) οι Κυκλάδες - Με αίσθηση ψύχους στους -4 βαθμούς η Απείρανθος και Κωμιακή... Πως είναι οι υπόλοιπες Κυκλάδες

Νάξος: Παγετός στο δρόμο προς Κεραμωτή, προσοχή στους οδηγούς (video)

Ορεινή Νάξος.. Χιόνισε τα ξημερώματα του Σαββάτου, η θερμοκρασία στους μηδέν βαθμούς και παγετός στο δρόμο. Προσοχή (video)

Άκης Τσελέντης: “Ας ελπίσουμε ότι πιθανή εκροή λάβας τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες να είναι ήπια “

"Μπορεί τα τελευταία δύο 24ωρα να βιώσατε μια δραστική μείωση των σεισμών, αυτοί όμως εξακολουθούν να συμβαίνουν με μεγέθη που δεν τους καταλαβαίνετε."

Sea Jets: Σε Σχοινούσα και Ηρακλειά φέτος θα δούμε το “Champion Jet 3” (pinakas)

To "Champion Jet 3" αναλαμβάνει να καλύψει τις δρομολογιακές ανάγκες του καλοκαιριού σε Σχοινούσα - Ηρακλειά ενώνοντας με Νάξο και Κουφονήσια (πίνακας)

Σαντορίνη – Λέκκας: Δύο τα σενάρια “Σταδιακή αποκλιμάκωση ή σεισμός 6 Ρίχτερ”

Επίσκεψη Λέκκα - Ευελπίδου στην Σαντορίνη - Οι συζητήσεις, οι διαπιστώσεις και τα δύο βασικά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι από ΕΚΠΑ

Κυκλάδες: Οι Ασφαλιστικές εξαιρούν τον .. σεισμό από ανανεώσεις συμβολαίων (!!!)

Οι ασφαλιστικές εξαιρούν τον… σεισμό από τις ανανεώσεις συμβολαίων σε νησιά των Κυκλάδων - Ποια νησιά είναι στο επίκεντρο