Τα «φαινόμενα» επιστρέφουν στην μαγευτική Ανάφη, με ερωτήματα που αφορούν σε έννοιες όπως οι χωρικότητες και οι ετεροτοπίες, σε σχέση με το νησί ως τόπο, αλλά και με την ιστορία του. – Το πρόγραμμα των δράσεων
«Μοναχικά σπειριά σταριού τα Κυκλαδονήσια. Στο καταλυτικό λίχνισμα του χρόνου ξώμειναν πάνω στ’ αλώνι. Κουκκίδες κρησαρισμένης γης πάνω στ’ ατλάζι της θάλασσας» (*)
Ένα τέτοιο σπυρί και μια τέτοια κουκκίδα και η Ανάφη. Ακραιφνώς λιάζεται στο πέλαγος και μαγεύει τον επισκέπτη. Κι από ότι φαίνεται μαγεύει και ανθρώπους της τέχνης. Από Ελλάδα και εξωτερικό. Γιατί πως αλλιώς το Association Phenomenon καιοι συλλέκτες τέχνης Kerenidis / Pepe που δραστηριοποιούνται στο Παρίσι,θα επέλεγαν αυτό το ακριτικό νησί το σκεβρωμένο από την αρμύρα και τον δυνατό κυκλαδίτικοήλιο…αν ο χρόνος δεν είχε σταματήσει πάνω του. Θαρείς και οι κάτοικοι καλλιεργούν ακόμη τα ίδια μποστάνια και τρυγούν τις ίδιες άγριες μέλισσες από την εποχή των πειρατών…
Ναι η Ανάφη μαγεύει…
Με τιμή σας παρουσιάζουμε λοιπόν και φέτος το εικαστικό δρώμενο διάρκειας μιας εβδομάδας, από 5 έως 12 Ιουλίου στην Ανάφη, με το όνομα Phenomena / Φαινόμενα το οποίο θα αποτελέσει για πρώτη φορά την εναλλακτική μορφή του Phenomenon, της biennale σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται ήδη από το 2015 μέχρι και σήμερα στο νησί. Ιδρυτές και συνεπιμελητές του οι Kerenidis / Pepe που προσκαλούν κάθε δύο χρόνια στο νησί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό μετατρέποντάς το σε πόλο έλξης κάθε φορά.
Λίγα λόγια για τους ιδρυτές.
Ο κ. Ιορδάνης Κερενίδης είναι κβαντικός επιστήμονας, ενώ ο κ. Piergorgio Pepe θεωρητικός της Ηθικής και Δεοντολογίας, και οι δύο στο Παρίσι. Η συνεισφορά τους πέραν από το εικαστικό γεγονός και το αποτύπωμά του στο νησί – σε σταθμούς λεωφορείων σε πλατείες ή σε κτίρια –πέραν από την προσέλκυση και προβολή του νησιού σε ξένους και ελλήνες καλλιτέχνες όπως περφόρμανς ποιητές συγγραφείς εικαστικοί… έγκειται και στην έρευνα και τη διάδοση της ιστορίας της Ανάφης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ανάδειξη του κλεμμένου αρχαιολογικού πλούτου της Ανάφης που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, στο Βρετανικό και το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης μέσα από προσωπική τους έρευνα, αλλά και της ίδιας της τοπικής παράδοσης μέσα από τη συνεργασία τους με την κ. Margaret Kenna, την κοινωνική ανθρωπολόγο, που μελετά το νησί από το 1960 και έχει συμβάλει καθοριστικά στη διάσωση πτυχών της ιστορίας του όπως η εποχή των εξόριστων.
Ας έρθουμε όμως στο σήμερα. Μέσα από πληροφορίες της σελίδας Phenomenon, Anafi τα Φαινόμενα ευελπιστούν φέτος να αναλύσουν τους καιρούς που ζούμε ως μια ευκαιρία αναστοχασμού πάνω στην έννοια του χώρου και, πιο συγκεκριμένα, του δημόσιου χώρου ως ένα πεδίο που δημιουργείται λόγω της παρουσίας των σωμάτων που σχηματίζονται εντός αυτού, στο πλαίσιο μίας διαρκούς πολιτικής διαπραγμάτευσης και όχι ως ένα δοχείο που απλώς τα φιλοξενεί.
Ερωτήματα που αφορούν τις χωρικότητες, τις ετεροτοπίες, τις πρωτοβουλίες μικρής κλίμακας, καθώς και τις έννοιες της συλλογικότητας και της φροντίδας, θα αποτελέσουν τη βάση ενός συλλογικού τρόπου εργασίας και θα γίνουν το αντικείμενο των ερευνητικών και καλλιτεχνικών πρακτικών, όπως και των δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα που θα παρουσιαστούν σε στενή συνεργασία πάντα με τους κατοίκους της Ανάφης, ενώ θα σχετίζονται με την ιστορία του νησιού.
Προσκεκλημένα κέντρα τέχνης στα Phenomena 2021 από Ελλάδα και Κύπρο : 3 137 , Enterprise Projects, The Island Club, State of Concept Athens, EIGHT/ ΤΟ ΟΧΤΩ, Critical institute of arts and politics.
Κάθε προσκεκλημένος χώρος τέχνης θα επιμεληθεί μίας ημέρας, προτείνοντας και συντονίζοντας μία δράση που μπορεί να ποικίλει —από μία περφόρμανς, μία προβολή, ή ένα εργαστήριο έως μία διάλεξη, μία συζήτηση, μία λογοτεχνική ανάγνωση ή μία παρουσίαση— και η οποία θα αποτελέσει ένα από τα κεφάλαια μίας ανοιχτής και συνεχιζόμενης αφήγησης που θα εκτυλιχθεί στο χρονικό διάστημα μίας εβδομάδας. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ανοιχτούς – δημόσιους χώρους, οι οποίοι συνδέονται άρρηκτα με την ερευνητική θεματική του προγράμματος, αλλά και για τον περιορισμό της διασποράς της παγκόσμιας πανδημίας.
Το πρόγραμμα αναλυτικά :
Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021
Καλωσόρισμα από την ομάδα του Phenomenon και τους προσκεκλημένους χώρους
Τρίτη 6 Ιουλίου 2021
Το State of Concept Athens παρουσιάζει τις Εξόριστες Σκέψεις, μία σειρά παρεμβάσεων για την έννοια της εξορίας μαζί με ένα νέο έργο της Μαρίας Σιδέρη
Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021
ΤΟ ΟΧΤΩ παρουσιάζει τα Δεδομένα: 1ον Η στιγμιαία ακινησία, 2ον Τα σπασίματα, ένα έργο του VASKOS και μία περφόρμανς της ομάδας Nova Melancholia (Βασίλης Νούλας, Κώστας Τζημούλης και Δέσποινα Χατζηπαυλίδου)
Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021
Το The Island Club παρουσιάζει Μία Ημέρα μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων, μία παρουσίαση βιβλίου και μία περφόρμανς από τα μέλη του —Άδωνη Αρχοντίδη, Αντρούλα Καφά, Κυριάκο Κυριακίδη και Αριάδνη Διογένους— που θα εκτυλιχθούν στο χρονικό διάστημα μίας ημέρας
Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021
Το 3 137 παρουσιάζει Μία μυστικιστική σχέση μεταξύ ενός αριθμού και μίας ή περισσότερων συμπτώσεων, μία σειρά από χειρονομίες που αναδεικνύουν την τυχαία ή καθόλου τυχαία σημασία των αριθμών
Σάββατο 10 Ιουλίου 2021
Το Enterprise Projects παρουσιάζει το Προς τα κει, μία καμπάνια που έχει στο επίκεντρό της την Αρχαιολογική Συλλογή της Ανάφης
Κυριακή 11 Ιουλίου 2021
Μία βραδιά βιντεο-προβολών σε συν-επιμέλεια των προσκεκλημένων χώρων και του Phenomenon
Με την ευγενική υποστήριξη της Blue Star Ferries
Να σημειωθεί τέλος πως στις 26 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τα εγκαίνια της έκθεσης Υφαίνοντας Ιστορία : Margaret Kenna και η Ανάφη σε μια σύλληψη και συμπαραγωγή του AssociationPhenomenon και του ινστιτούτου σύγχρονης τέχνης State of Concept Athens με σκοπό τον συγκερασμό τους ανθρωπολογικού έργου της κ. Kenna και των καλλιτεχνικών πρακτικών της σύγχρονης τέχνης με καμβά πάντα την ιστορία του νησιού.
Ευχαριστούμε Phenomenon !
Υπατία
Στίχοι εισαγωγής : Μανώλης Γλέζος. Η Συνείδηση της Πετραίας Γης.