Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΠολιτισμόςΚυκλάδες - Ανάφη: Ανακαλύπτοντας την ...κρυμμένη αρχαιολογική κληρονομιά

Κυκλάδες – Ανάφη: Ανακαλύπτοντας την …κρυμμένη αρχαιολογική κληρονομιά

|

Προγραμματική σύμβαση του Δήμου Ανάφης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την αποτύπωση και καταγραφή αρχαιολογικών ευρημάτων σε Κάλαμο και Καταλυμάτσα

Mία ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία, αναμένεται να υλοποιηθεί με στόχο την προστασία της σημαντικότατης αρχαιολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, μεταξύ του Δήμου Ανάφης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η Ανάφη, το νησί που πήρε το όνομά του, καθώς λέγεται ότι “αναφάνηκε” με ένα βέλος του θεού Απόλλωνα, προκειμένου να βρουν καταφύγιο οι Αργοναύτες, διαθέτει πλούσια αρχαιολογική αξία, παρά το γεγονός, ότι σε ένα μέρος της παραμένει αναξιοποίητη και ενδεχομένως ακόμη άγνωστη.

Στο πλαίσιο της αποτύπωσης και καταγραφής αρχαιολογικών ευρημάτων σε δύο πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, αυτούς του ναού του Απόλλωνα Αιγλήτη και του Επινείου της ακρόπολης στην περιοχή Καταλυμάτσα, Δήμος και ΕΦΑ Κυκλάδων ενώνουν δυνάμεις, προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικά έργα.

Τι προβλέπεται στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο φορέων

Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, όπως αυτή εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανάφης, ο Δήμος θα παρέχει τη χρηματοδότηση των προγραμματιζόμενων εργασιών, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, αναλαμβάνει την υλοποίηση των έργων, ως ο αρμόδιος φορέας για την διατήρηση, προστασία και τη φύλαξη των αρχαιοτήτων, την επιστημονική έρευνα, την αποκάλυψη, τη διατήρηση, τη συντήρηση, την ανάδειξη των αρχαιοτήτων, τη μελέτη, τον προγραμματισμό, τη διαχείριση και την εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, την εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά, την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, τη διαχείριση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων.

Σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η εκτέλεση του έργου «Αποτύπωση, καταγραφή και επείγουσες εργασίες προστασίας και στερέωσης σε μνημεία στη νήσο Ανάφη», με στόχο την προστασία και την εκτέλεση επειγουσών εργασιών συντήρησης και την μελλοντική ανάδειξη των μνημείων της νήσου Ανάφης.

Ο Δήμος Ανάφης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και θέλοντας να συνδράμει στο παραπάνω έργο, αποφάσισε να συμβάλει στην πραγματοποίηση των εργασιών αποτύπωσης, καταγραφής και επειγουσών εργασιών προστασίας και στερέωσης σε μνημεία στη νήσο Ανάφη με το ποσό των 35.000 ευρώ.

Η σύμβαση μεταξύ των δύο φορέων περιλαμβάνει μία σειρά εργασιών που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της, ενώ για την εκτέλεση των εργασιών θα ληφθούν υπόψη οι προδιαγραφές όπως αυτές περιγράφονται στις Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές.

Το αντικείμενο της σύμβασης αφορά στις αποτυπώσεις καταγραφές και επείγουσες εργασίες προστασίας και στερέωσης στο ναό του Απόλλωνα Αιγλίτη ή Αναφαίου, στην αρχαία ακρόπολη του Καστελλίου και στο επίνειό της, τα Καταλυμάτσα που βρίσκονται εντός κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου.

Ειδικότερα, οι εργασίες που εντάσσονται στο έργο της προγραμματικής Σύμβασης, αφορούν στα εξής:

  • Ναός Απόλλωνα Αναφαίου ή Αιγλίτη

α) Αποτύπωση, καταγραφή και σχεδιασμός των διάσπαρτων των αρχιτεκτονικών μελών του ναού στην ευρύτερη περιοχή και εκπόνηση μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης των ορατών τμημάτων του ναού

β) Καθαρισμοί και ευπρεπισμός αρχαιολογικού χώρου.

  • Αρχαία ακρόπολη Καστελλίου

α) Τοπογραφική – φωτογραμμετρική αποτύπωση των ορατών καταλοίπων της αρχαίας ακρόπολης

  • Επίνειο στη Θέση Καταλυμάτσα

α) Τοπογραφική – φωτογραμμετρική αποτύπωση των ορατών και διάσπαρτων καταλοίπων του επινείου

Η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης, θα έχει χρονική διάρκεια 18 μήνες, με δυνατότητα παράτασής της για 6 μήνες, έως το πέρας του έργου, η δε ισχύς της αρχίζει από την υπογραφή της. Το χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του έργου της Σύμβασης συμπίπτει με τη χρονική διάρκεια της παρούσας σύμβασης, εκτός εάν απαιτηθεί επιμήκυνσή του για την υλοποίηση των επιμέρους εργασιών που αφορούν σε αυτό.

Πλούσια αρχαιολογική κοιτίδα… ανεξερεύνητη

Τα ερείπια του αρχαίου ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα Αιγλήτη ή Αναφαίο, το άγαλμα του οποίου σώζεται και εκτίθεται στο Βρετανικό μουσείο του Λονδίνου, βρίσκονται στον ισθμό που ενώνει τη χερσόνησο του Κάλαμου με την υπόλοιπη Ανάφη και μάλιστα, εντός του περιβόλου της μονής της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία και χτίστηκε πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού.

Οι πέτρες από τον περίβολο και τον σηκό του αρχαίου ναού παραμένουν άθικτες, παρά την ανέγερση της Μονής, ωστόσο άλλα δομικά υλικά ενσωματώθηκαν στους τοίχους του μεταγενέστερου μοναστικού κτηρίου.

Ο ίδιος χώρος, που φαίνεται ότι λειτουργούσε ως κέντρο λατρείας ήδη από τον 7ο προ Χριστού αιώνα, υπήρξε “πατρίδα” για τα αφιερώματα του Διός Κτησίου, της Αρτέμιδος, της Αφροδίτης και του Ασκληπιού.

Ο όρμος Καταλυμάτσα “φιλοξενεί” το επίνειο της αρχαίας πόλης των Αναφαίων, η οποία υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της αρχαιότητας από τον 8ο π.Χ. αιώνα, όπως δείχνουν τα ευρήματα από Δωριείς αποίκους. Το επίνειο δεν έχει ανασκαφεί ακόμη, ενώ μεγάλο μέρος του βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Όσα ευρήματα έχουν ανασυρθεί, όπως επιτύμβια γλυπτά, βρίσκονται στην Αρχαιολογική Συλλογή της Χώρας Ανάφης.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα koinignomi.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σαντορίνη – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Την Παρασκευή 31η Μαρτίου και το Σάββατο 1η Απριλίου 2023

Χ. Κόκκινος: “Το Νότιο Αιγαίο να μην γίνει…”Κολομβία” – Η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της”

Οι  φιλήσυχοι νησιώτες μας, η συντριπτική πλειοψηφία των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών μας αγωνιούν για το "ρεσιτάλ" αυθαιρεσίας και ατιμωρησίας που παρατηρείται έντονα  τα τελευταία χρόνια στα νησιά μας. 

Blue Star Naxos: Στις 22:30 απόψε αναχώρηση από Πειραιά για Παροναξία – Αμοργό

Τα νέα δεδομένα στα δρομολόγια των Blue Star Naxos και Delos με βάση την αλλαγή που προέκυψε μετά το πρωϊνό απαγορευτικό

Φ. Φόρτωμας: “Στις 21 Μαΐου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα”

Στις 21 Μαϊου ψηφίζουμε για μια αυτοδύναμη Ελλάδα, μια Ελλάδα δυνατή!

ΠΝΑι – Φολέγανδρος: Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι

Αποκατάσταση τμήματος οδοστρώματος στο Καραβοστάσι Φολεγάνδρου - Υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου –Δήμου Φολεγάνδρου - Δήμου Ιητών

Αμοργός – Λ. Καραϊσκος: “Γιορτή του αθλητικού τουρισμού το Amorgos Trail Challenge”

Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Αμοργού, Λευτέρης Καραϊσκος για το 6ο Amorgos Trail Challenge

“Καλάθι του Νονού”: Εκανε πρεμιέρα σήμερα στην αγορά

Το "Καλάθι του Νονού" θα είναι στην αγορά έως και το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου

Μ. Βρετανία: Η Πάρος είναι η νέα… Μύκονος

The Sun: Το ελληνικό νησί που έχει γίνει η... νέα, προσιτή Μύκονος, για τους Βρετανούς

ΔΕΥΑΘ – Εμπορείο: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων

Μέσω της ΔΕΥΑ Θήρας έγινε γνωστό ότι θα υπάρξουν στο Εμπορείο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις το προσεχές Σάββατο (01/04) λόγω έργων

Super Jet: Ξεκίνησε, το πρώτο δρομολόγιο για την φετινή χρονιά… (video)

Με τον cpt Μιχάλη Μακρή στο τιμόνι του, το ταχύπλοο Super Jet ξεκίνησε σήμερα (23/03) το πρώτο του δρομολόγιο για τη φετινή χρονιά (video)

Blue Star Ferries: Ερχονται βραδινά δρομολόγια προς Παροναξία – Σαντορίνη με το “Blue Star Chios”

Για την περίοδο του Πάσχα το Blue Star Chios αναλαμβάνει βραδινό δρομολόγιο με ώρα άναχώρησης 23:30 από Πειραιά ...

Ενδοκυκλαδικά – Caldera Vista: Με το …καλημέρα ανεκτέλεστα δρομολόγια

Ανεκτέλεστα μέχρι νεοτέρας τα ενδοκυκλαδικά δρομολόγια του Caldera Vista

Από τις 26 Ιουνίου το “Ανεμος” μπαίνει στη ζωή των κατοίκων στις Δυτικές Κυκλάδες

Η δυνατότητα για αποκτήσεις εισιτήριο με το "Ανεμος" είναι πλέον εφικτή - Από τις 26 Ιουνίου ξεκινούν τα δρομολόγια προς Δυτικές Κυκλάδες

Blue Star Ferries: Εκτακτη δρομολόγηση (25/03) του “Διαγόρα” για Σαντορίνη

Ο "Διαγόρας" το πρωί του Σαββάτου (25/03) θα πάρει το δρόμο για Σαντορίνη σε έκτακτη δρομολόγηση

Σοκ… “Εφυγε” ο δάσκαλος Γιώργος Μεσολογγίτης

Το πρωί της Τρίτης άφησε την τελευταία του πνοή ο Γιώργος Μεσολογγίτης...

Απόλλωνας: Η τελευταία …παράσταση για την Εφραιμίνα (video)

Σάββατο 25 Μαρτίου και η Εφραιμίνα για τελευταία φορά θα παρελάσει μπροστά σε συγγενείς και φίλους στον Απόλλωνα της Νάξου... Από τη νέα σχολική χρονιά ο Απόλλωνας θα έχει κλειστό το δημοτικό του σχολείο (video)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτακτο δρομολόγιο αύριο (25/03) Σαντορίνη – Πειραιά και επιστροφή

Αλλαγή στα δρομολόγια και του "Διονύσιος Σολωμός"... Αύριο Σάββατο θα αναχωρήσει από Σαντορίνη για Πειραιά και επιστροφή (!!!)

“Διονύσιος Σολωμός”: Εκτάκτως απόψε αναχωρεί για Δυτικές Κυκλάδες

Έκτακτο βραδινό δρομολόγιο του "ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ" από Πειραιά

Blue Star Ferries: Σε ακινησία το “Naxos”, σε βραδινό δρομολόγιο από Μεγάλη Τρίτη ο “Διαγόρας”

Νέα δεδομένα αυτές τις ημέρες στη γραμμή της Παροναξίας - To Blue Star Paros για ένα μήνα θα καλύψει το κενό του Naxos και έρχεται ο Διαγόρας στα νησια μας