Επιστολή διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου προς Υπουργεία για την απαγόρευση της ζωντανής μουσικής από το Δήμο Αμοργού – Γιατί χαρακτηρίζουν την απόφαση του Δήμου ως “αυθαίρετη”
Δευτέρα 26 Ιουλίου και όπως γίνεται γνωστό “οι μουσικοί της Αμοργού, ντόπιοι και επισκέπτες, ενώσαμε τις φωνές μας ενάντια στην άδικη απόφαση του Δήμου Αμοργού με την οποία απαγορεύει κάθε εκδήλωση με ζωντανή μουσική μέχρι τον Δεκαπεντάυγουστο. Μαζευτήκαμε έξω από το Δημαρχείο και απαγγείλαμε ένα τραγουδάκι σε μορφή μαντινάδας. Υπήρξε συγκινητική συμπαράσταση από κόσμο, ντόπιους και επισκέπτες. Συνεχίζουμε τον αγώνα απαιτώντας ανάκληση της απόφασης”.
Και με μαντινάδα απάντησαν στην απόφαση του Δημάρχου, κάτι που μπορείτε να δείτε στο σχετικό βίντεο. Και ανάμεσα στα άλλα ακούσαμε ”
“Γιατί ο Δήμος Αμοργού κήρυξε καραντίνα
Μονάχα για την μουσική σχεδόν για ένα μήνα
Και βγήκε η απόφαση πως είμαστε η αιτία
Για τούτο τον συνωστισμό και για την πανδημία
Και αφού σοφά σκεφτήκανε βρήκανε και την λύση
Η μουσική διέταξαν ευθύς να σταματήσει”
Ομως, δεν έμειναν στη μαντινάδα. Αλλά προχώρησαν ακόμη περισσοτερο. Βλέπετε η συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο κο Καραϊσκο δεν είχε αποτέλεσμα. Και μέσα από τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο, προχώρησαν σε αποστολή ανοιχτής επιστολής προς τα Υπουργεία Εργασίας και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου ενημερώνουν για την απαγόρευση της ζωντανής μουσικής μέχρι τις 15 Αυγούστου από το Δήμο Αμοργού. Παράλληλα, ζητούν την ανάκληση της απόφασης επειδή, όπως τονίζεται είναι αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη ενώ ζημιώνει άμεσα τους εργαζόμενους του κλάδου…
Αναλυτικά η επιστολή
Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Αμοργού, με πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής που σύστησε για τον Συντονισμό Αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19, απαγόρευσε κάθε εκδήλωση με ζωντανή μουσική στο νησί από 23 Ιουλίου μέχρι 15 Αυγούστου ως προληπτικό μέτρο ενάντια στην διασπορά της πανδημίας στο νησί.
Η συγκεκριμένη απόφαση συσχετίζει, αυθαίρετα και χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, την ζωντανή μουσική με συνωστισμό και μη τήρηση των μέτρων. Ο παραπάνω συσχετισμός δεν τεκμηριώνεται ούτε από τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ούτε από την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΚΥΑ44779 όπου ρητά αναφέρεται πως επιτρέπεται η μουσική στους εξωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης με τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (μέτρα ατομικής προστασίας, αποστάσεις).
Εξάλλου συνθήκες συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων μπορούν να εμφανιστούν (και εμφανίζονται στην πράξη) σε όλους τους χώρους, ειδικά στην τρέχουσα περίοδο που είναι η κορύφωση της τουριστικής περιόδου. Αυτό συνδέεται με τον τουρισμό και όχι ειδικά με την ζωντανή μουσική. Εάν ο Δήμος ήθελε να είναι συνεπής στο σκεπτικό του θα έπρεπε να απαγορεύσει το σύνολο της τουριστικής δραστηριότητας και όχι μόνο την ζωντανή μουσική.
Τελικά το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης απόφασης είναι η στέρηση του δικαιώματος στην εργασία σε δεκάδες επαγγελματίες μουσικούς που βρίσκονται στο νησί για δουλειά. Αυτό είναι ακόμα πιο βαρύ καθώς ερχόμαστε από μια παρατεταμένη περίοδο απαγόρευσης του συνόλου σχεδόν των μουσικών εκδηλώσεων και καθώς όλα δείχνουν από αρχές φθινοπώρου μας περιμένει νέα περίοδος απαγόρευσης.
Ρωτάμε πως τοποθετούνται τα αρμόδια Υπουργεία και η Περιφερειακή Αρχή επί της συγκεκριμένης απόφασης.
Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης επειδή είναι αυθαίρετη και επιστημονικά ατεκμηρίωτη ενώ ζημιώνει άμεσα τους εργαζόμενους του κλάδου μας.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Βασίλης Παρασκευόπουλος
Ο Γ. Γραμματέας Κώστας Σταυρόπουλος